Tekoäly, erityisesti tuottava eli generatiivinen tekoäly, on noussut teknologia-alan keskiöön viimeisen vuoden aikana.
Applen tekoälyn nousun voimakkuus yllätti, kertoo viimeisimmässä Power On -uutiskirjeessään Bloombergin Apple-reportteri Mark Gurman, jonka lähteiden mukaan parhaillaan Applen sisällä on käynnissä intensiivinen ja laaja-alainen panostus tekoälyn hyödyntämiseen jatkossa eri palveluissa ja sovelluksissa.
Toistaiseksi Apple on ollut sivuraiteilla mitä tulee generatiiviseen tekoälyyn. Vaikka Apple on jo vuosien tavan hyödyntänyt tekoälyä – teknisemmin koneoppimista – esimerkiksi eri terveys- ja Kuvat-sovelluksen toimintojen taustalla, generatiivisen tekoälyn suosio ja muiden teknologiajättien nopeat liikkeet ovat saaneet Applen näyttämään perässähiihtäjältä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
OpenAI:n ChatGPT käynnisti tekoälyn uuden aikakauden, ja sittemmin OpenAI:n kumppani Microsoft sekä Google ovat tuoneet generatiivista tekoälyä lukuisin eri tavoin osaksi palvelujaan ja käyttöjärjestelmiään. Amazon on myös julkistanut suunnitelmansa generatiivisella tekoälyllä parannetusta Alexa-virtuaaliavustajasta.
Applen sisällä generatiivisessa tekoälyssä takamatkalle jäämistä pidetään varsin suurena hutina, kertoi asian tunteva lähde Bloombergin Mark Gurmanille.
Jo aiemmin heinäkuussa Gurman raportoi ensi kerran Applen uusista tekoälysuunnitelmista. Tuolloin kerrottiin Applen kehittäneen oman suuren kielimallinsa Ajaxin sekä tuoneen siihen perustuen yhtiön sisäiseen käyttöön Apple GPT -keskustelubottipalvelun.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kokonaisuutena Applen tekoälykehitystä kerrotaan johtoryhmästä eteenpäin ajavan nyt koneoppimisesta ja tekoälystrategiasta vastaavan johtajan John Giannandrean ja ohjelmistokehityksen johtajan Craig Federighin. He ovat generatiivisen tekoälyn kehityshankkeiden ”tukevia johtajia” (executive sponsors). Lisäksi Applen palveluista vastaava johtaja Eddy Cue on myös osaltaan mukana kuvioissa.
Vuositasolla Applen kerrotaan käyttävän generatiivisen tekoälyn kehittämiseen jo 1 miljardia dollaria vuodessa.
Giannandrea on vastuussa Applen generatiivisen tekoälyn teknologian kehittämisestä, ja hänen tiiminsä on myös uudistamassa Applen Siri-avustajaa sen avulla. Entistä fiksumpi Siri voi valmistua julkaistavaksi jo ensi vuonna.
Craig Federighin tiimi puolestaan työstää tekoälyn lisäämistä iPhonen seuraavaan iOS-käyttöjärjestelmäversioon. Tavoitteena on esitellä useita toimintoja, jotka hyödyntävät suurta kielimallia. Sirin lisäksi esimerkiksi Viestit-sovelluksessa tekoäly voi auttaa kirjoiittamaan viestejä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lisäksi Apple tutkii myös tekoälyn lisäämistä ohjelmistokehitystyökaluihinsa, kuten Xcodeen, tukemaan sovellusten kehittämistä. Microsoftin GitHub-palvelussaan tarjoama Copilot-apuri on auttanut kehittäjiä nostamaan tuottavuuttaan ehdotuksillaan.
Applen palveluiden johtajan Eddy Cuen alaisuudessa Apple työstää tekoälyn lisäämistä moniin sovelluksiin. Työn alla raportoidaan esimerkiksi olevan uusia ominaisuuksia Apple Musiciin, muun muassa soittolistojen automaattiseksi luomiseksi, kuten Spotify yhteistyössä OpenAI:n kanssa on jo esitellyt omalta osaltaan.
Apple myös yllätyksettömästi suunnittelee generatiivisen tekoälyn tuomista osaksi esimerkiksi Pages-tekstinkäsittelyä ja Keynote-esityssovellusta auttamaan uuden sisällön luomisessa.
”Yksi sisäisesti käytävä keskustelu koskee generatiivisen tekoälyn käyttöönottotapaa: täysin laitteessa toimivana kokemuksena, pilvipohjaisena ratkaisuna tai jotain siltä väliltä. Laitepohjainen lähestymistapa toimisi nopeammin ja auttaisi turvaamaan yksityisyyden, mutta Applen suurten kielimallien käyttöönotto pilven kautta mahdollistaisi edistyneemmät toiminnot”, Gurman toteaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Laitepohjaisen strategian heikkoutena Gurman nostaa esiin vaikeudet päivittää teknologiaa ja mukautua nopeasti muuttuvaan kehitykseen ja tarpeisiin.
Lopulta Apple saattaakin valita hybridiratkaisun, jossa osa uusien tekoälyratkaisujen laskennasta tapahtuu laitteessa ja osa pilvipalvelussa.
”Mitä tulee onnistumiseen, panokset ovat korkeat. Generatiivisesta tekoälystä on nopeasti tullut paljon enemmän kuin muotisana, ja se tulee olemaan keskeinen osa tietojenkäsittelyä seuraavien vuosikymmenten aikana. Apple tietää, ettei sillä ole varaa jäädä takapenkille”, Gurman arvioi.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »