Verkkoteknologiayhtiö Nokia on julkaissut heinä-syyskuun osavuosikatsauksensa.
Nokian liikevaihto laski 20 prosenttia 4,982 miljardiin euroon ja vertailukelpoinen liiketulos 36 prosenttia 424 miljoonaan euroon, eli 8,5 prosenttiin liikevaihdosta. Vertailukelpoinen osakekohtainen tulos painui vuodentakaisesta 0,10 eurosta nyt 0,05 euroon.
Ilman valuuttakurssimuutoksia Nokian liikevaihto olisi laskenut 15 prosentilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Analyytikot olivat odottaneet Nokialta keskimäärin 5,672 miljardin euron liikevaihtoa, 550 miljoonan euron vertailukelpoista liikevoittoa ja 0,07 euron vertailukelpoista osakekohtaista tulosta, joten Nokan tulos alitti selvästi odotukset.
Nokian mukaan makrotaloudellinen epävarmuus ja noussut korkotaso jarruttavat edelleen operaattoreiden investointeja.
Heinä-syyskuussa Nokian kehitystä painoi edelleen odotetulla tavalla kysynnän heikentyminen Pohjois-Amerikassa, jossa operaattorit ovat vähentäneet merkittävästi 5G-investointejaan. Intiassa 5G-toimitukset toivat samalla edelleen voimakasta kasvua, mutta matalakatteisempi markkina ei riitä paikkaamaan kannattavamman Pohjois-Amerikan laskua.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Pohjois-Amerikassa Nokian liikevaihto heinä-syyskuussa laski 45 prosentilla, tai 40 prosentilla ilman valuuttakurssimuutoksia, vuodentakaisesta 1,256 miljardiin euroon. Liikevaihto Intiasta kasvoi puolestaan 102 prosentilla, tai ilman valuuttakurssimuutoksia 121 prosentilla, 567 miljoonaan euroon.
Nokia kertoi tulosjulkistuksensa yhteydessä myös strategisista ja operatiivisista muutoksista sekä uusista suunnitelmista alentaa kulurakennettaan. Nokia hakee muutoksilla vuositasolla 800–1 200 miljoonan euron bruttokustannussäästöjä kolmen vuoden kuluessa. Nokian mukaan tämä tulee merkitsemään 10-15 prosentin vähennystä henkilöstökuluista ja suunnitellun järjestelyn odotetaan johtavan 72 000–77 000 työntekijän organisaatioon nykyisen 86 000 työntekijän sijaan.
Nokian mukaan se tulee tekemään liiketoimintaryhmistään entistäkin itsenäisempiä ja ketterämpiä kiihdyttääkseen strategiansa toimeenpanoa. Myynti siirtyy osaksi liiketoimintaryhmiä, minkä kerrotaan luovan paremmat edellytykset tarttua kasvumahdollisuuksiin ja tuoda asiakasnäkökulma entistä tiiviimmäksi osaksi päätöksentekoa.
Koko vuoden 2023 näkymänsä Nokia piti nyt ennallaan. Nokia ennakoi edelleen vuoden 2023 liikevaihdon olevan 23,2–24,6 miljardia euroa ja vertailukelpoisen liikevoittomarginaalin 11,5–13,0 prosenttia olettaen, että Teknologia-liiketoimintaryhmän käynnissä olevat lisenssien uusimisprosessit saadaan päätökseen. Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark viesti kuitenkin Nokian odottavan tässäkin tapauksessa sen liikevaihdon olevan lähempänä antamamme ohjeistuksen alalaitaa ja vertailukelpoisen liikevoittomarginaalimme asettuvan ohjeistuksen keskivaiheille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia kertoo tuloksestaan vertailukelpoisin sekä raportoiduin luvuin. Vertailukelpoisessa tuloksessa ei huomioida esimerkiksi uudelleenjärjestelykuluja, yrityshankinnoista aiheutuneita aineettomien hyödykkeiden poistoja sekä muita kertaluonteisia kuluja.
Nokian raportoitu liikevoitto heinä-syyskuulta oli 241 miljoonaa euroa laskien 53 prosenttia ja katsauskauden voitto eli nettotulos 133 miljoonaa euroa laskien 69 prosenttia vuodentakaisesta. Raportoitu osakekohtainen tulos oli 0,02 euroa.
Heinä-syyskuussa Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän liikevaihto laski vuodentakaisesta 24 prosenttia 2,157 miljardiin euroon (ilman valuuttakurssimuutoksia -19 %) ja liikevoitto 64 prosenttia 99 miljoonaan euroon. Bruttokate laski 39,4 prosentista 34,8 prosenttiin ja liikevoittomarginaali 9,8 prosentista 4,6 prosenttiin.
Kiinteät verkot, optiset verkot, IP-reitityksen ja merenalaiset verkot sisältävän Verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmän liikevaihto laski vuodentakaisesta 18 prosentilla 1,807 miljardiin euroon (ilman valuuttakurssimuutoksia -14 %) ja liikevoitto 25 prosenttia 171 miljoonaan euroon. Bruttokate pysyi varsin vakaana nousten 35,6 prosentista 36,3 prosenttiin ja liikevoittomarginaali laski 10,3 prosentista 9,5 prosenttiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Pilvi- ja verkkopalvelut -liiketoimintaryhmän liikevaihto laski 7 prosentilla vuodentakaisesta 742 miljoonaan euroon (ilman valuuttakurssimuutoksia -2 %). Liikevoitto parani 125 prosentilla 36 miljoonaan euroon. Bruttokate pysyi käytännössä ennallaan, nousten 39,0 prosentista 39,1 prosenttiin ja liikevoittomarginaali nousi 2,0 prosentista 4,9 prosenttiin.
Nokian patentti-, teknologia- ja brändilisensoinnin sisältävän Teknologia-liiketoimintaryhmän liikevaihto laski 15 prosentilla vuodentakaisesta 258 miljoonaan euroon (ilman valuuttarkussimuutoksia -14 %) ja liikevoitto 13 prosentilla 181 miljoonaan euroon. Liikevoittoa kertyi 70,2 prosenttia liikevaihdosta. Teknologia-liiketoimintaryhmän kehitystä on hidastanut edelleen käynnissä olevat kiistat Oppon ja Vivon kanssa niiden vuonna 2021 päättyneiden lisenssisopimusten jälkeen. Lisäksi Nokia totesi nyt uusimisneuvottelujen jatkuvan myös eräiden muiden älypuhelimia valmistavien yhtiöiden kanssa.
Konsernin yhteiset toiminnot ja muut -segmentti toi heinä-syyskuussa 22 miljoonaa euron liikevaihdon 74 prosentin laskulla vuodentakaisesta. Liiketulos oli -62 miljoonaa euroa verrattuna -70 miljoonaan euroon vuotta aiemmin.
Nokian strategiassa korostaman operaattoreiden ulkopuolisen yritysasiakasliiketoiminnan liikevaihto kasvoi heinä-syyskuussa ilman valuuttakurssimuutoksia 5 prosentilla vuodentakaisesta, mutta raportoidussa liikevaihdossa kasvua ei tullut.
Nokian kassa ja korolliset sijoitukset olivat syyskuun lopussa 7,097 miljardia euroa pienentyen 9 prosentilla ja 734 miljoonalla eurolla kesäkuun lopusta. Korollisilla veloilla vähennetty nettokassa oli 2,96 miljardia euroa pienentyen 700 miljoonalla eurolla eli 19 prosentilla kesäkuun lopusta. Nokian mukaan sen vapaa kassavirta oli -412 miljoonaa euroa heinä-syyskuussa, sillä Nokian nettokäyttöpääoma kasvoi merkittävästi myyntisaamisten kasvettua ja ostovelkojen laskettua. Nokia odottaa käyttöpääomaan liittyvien haasteiden helpottavan kuluvasta neljänneksestä alkaen.
Näin toimitusjohtaja Pekka Lundmark kommentoi Nokian tulosta
”Nokian kolmannen vuosineljänneksen kannattavuus pysyi kohtuullisella tasolla, vaikka heikentynyt markkinatilanne vaikuttikin liikevaihtoomme. Olemme viimeiset kolme vuotta investoineet voimakkaasti teknologiajohtajuutemme vahvistamiseen. Tämän ansiosta meillä on nyt vankka perusta, joka auttaa meitä heikossa markkinatilanteessa.
Uskomme edelleen, että markkinat tarjoavat meille merkittäviä mahdollisuuksia keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä. Pilvilaskentaan ja tekoälyyn liittyviä suuria odotuksia ei pystytä lunastamaan ilman laajoja investointeja tietoliikenneverkkoihin, joilta vaaditaan jatkossa yhä edistyneempiä ominaisuuksia. Koska emme kuitenkaan voi olla varmoja markkinakäänteen aikataulusta, ryhdymme nyt toimenpiteisiin kolmella eri tasolla vahvistaaksemme asemaamme. Näiden toimien tavoitteena on entistä parempi arvonluonti osakkeenomistajillemme.
Ensinnäkin, kiihdytämme strategiamme toimeenpanoa tekemällä liiketoimintaryhmistämme entistäkin itsenäisempiä. Toiseksi, tämän mahdollistamiseksi yksinkertaistamme toimintamalliamme tuomalla myynnin osaksi liiketoimintaryhmiä. Kolmanneksi, kannattavuutemme varmistamiseksi alennamme kulurakennettamme. Tähtäämme vuositasolla 800–1 200 miljoonan euron kustannussäästöihin vuoden 2026 loppuun mennessä. Nämä toimenpiteet auttavat meitä etenemään suunnitellusti kohti pitkän aikavälin tavoitettamme vähintään 14 %:n vertailukelpoisesta liikevoittomarginaalista vuoteen 2026 mennessä.
Kolmannella vuosineljänneksellä liiketoimintaamme vaikuttivat yhä vahvemmin makrotalouden haasteet, jotka jarruttivat operaattoreiden investointeja. Tämän seurauksena liikevaihtomme laski edellisvuodesta 15 % ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta. Verkkoinfrastruktuuri liiketoimintaryhmän liikevaihto laski 14 %. Tämä johtui siitä, että asiakkaat vähensivät investointejaan ja vaikutukset osuivat sekä IP Networks että Fixed Networks -liiketoimintoihin. Näistä jälkimmäinen kärsi myös siitä, että asiakkaat alensivat varastotasojaan. Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän liikevaihto laski 19 %, kun 5G-teknologian käyttöönoton tahti Intiassa hidastui jonkin verran, eikä Intian liikevaihdon kasvu enää riittänyt kompensoimaan laskua Pohjois-Amerikassa. Pilvi- ja verkkopalvelut -liiketoimintaryhmälle vuosineljännes oli vakaa. Liikevaihto laski 2 %, mutta liiketoimintaryhmä hyötyi edelleen Enterprise Solutions ‑liiketoiminnan vahvasta kasvusta.
Kun otetaan huomioon liikevaihdon lasku, 8,5 %:n vertailukelpoista liikevoittomarginaalia voi pitää kohtuullisena. Tätä edesauttoivat jatkunut kulukuri sekä vuosineljänneksen aikana kertyneet liiketoiminnan muut tuotot. Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän bruttomarginaali parani edelliseen vuosineljännekseen verrattuna liikevaihdon alueellisen jakauman suotuisan kehityksen ja edelleen alentuneiden tuotekustannusten ansiosta.
Teknologia-liiketoimintaryhmän osalta uskomme edelleen, että palaamme 1,4–1,5 miljardin euron liikevaihdon vuositasolle, kun älypuhelinlisenssien uusimissykli etenee ja kasvatamme liiketoimintaa uusilla alueilla.
Esittelimme vuosineljänneksellä useita merkittäviä uusia tuotteita, jotka ovat seurausta investoinneistamme teknologiajohtajuuteen. IP Networks -liiketoiminta lanseerasi FPcx-reititinpiirisarjan, jonka ansiosta voimme tuoda piirisarjojemme tehokkaat ominaisuudet entistä laajemmin asiakkaidemme käyttöön. Pilvi- ja verkkopalvelut -liiketoimintaryhmä esitteli kehittämämme Network as Code -alustan, jonka avulla ohjelmistokehittäjät ja palveluntarjoajat voivat entistä paremmin hyödyntää ja kaupallistaa 5G- ja 4G-verkkojen ominaisuuksia sovellusohjelmointirajapintojen (API) avulla. Operaattorit ympäri maailman ovat olleet alustasta erittäin kiinnostuneita, ja olemme tähän mennessä varmistaneet jo neljä asiakkuutta.
Vaikka markkinoiden epävarmuus vaikutti liikevaihtoomme kolmannella neljänneksellä, odotamme verkkoliiketoiminnan osalta normaalia kausiluonteista myönteistä kehitystä viimeisellä vuosineljänneksellä. Tämän perusteella ja olettaen, että saamme päätökseen Teknologia-liiketoimintaryhmän käynnissä olevat lisenssien uusimisprosessit, odotamme vuoden 2023 liikevaihtomme olevan lähempänä antamamme ohjeistuksen alalaitaa ja vertailukelpoisen liikevoittomarginaalimme asettuvan ohjeistuksen keskivaiheille.”
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »