Tuottavasta eli generatiivisesta tekoälystä on vuonna 2023 kohuttu ennätyksellisen paljon. Mistä teknologiassa on oikeastaan kyse? Entä miltä tulevaisuutemme tekoälyn asuttamassa maailmassa näyttää?
Muun muassa Google, Microsoft ja Amazon sekä lukemattomat pienemmät teknologiayhtiöt ja startupit esittelevät näkemyksiään tekoälystä tällä viikolla Dubaissa GITEX Global 2023 -messuilla, joiden tämänvuotinen teema AI in Everything (suom. Tekoäly kaikkialla) kertoo tekoälyn ympärillä vellovasta innostuksesta.
Yritysmaailmasta kumpuavat visiot tarjoavat aitiopaikan tulevaisuuden näkymien tarkastelua varten. Tässä kolmiosaisessa juttusarjassa perehdymme asioihin, jotka jokaisen tulisi tekoälystä tietää.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ensimmäisessä osassa tutustumme siihen, mitä tuottavalla tekoälyllä oikeastaan tarkoitetaan. Myöhemmin luomme katsauksen mobiiliteknologian ja älypuhelinten tulevaisuuteen sekä tekoälyn vaikutuksiin muilla aloilla.
Tuottava tekoäly – oikeaa älykkyyttä vai tehokas laskin?
Niin kutsuttu generatiivinen tai tuottava tekoäly on vuonna 2023 noussut yleiseksi puheenaiheeksi myös tavallisen kansan keskuudessa. Suomenkielisen tekoäly-sanan jälkimmäinen osuus viittaa älykkyyteen, ja viime aikoina ChatGPT:n kaltaiset palvelut ovatkin ällistyttäneet kyvykkyydellään.
ChatGPT ja muut suuriin kielimalleihin (engl. Large Language Model, LMM) perustuvat tekoälysovellukset tuottavat silmänräpäyksessä ihmismäistä, ajoittain erehdyttävän luonnollista tekstiä. Kielelliseen ilmaisuun erikoistuneiden mallien ohella generatiivinen tekoäly luo esimerkiksi musiikkia, videoita, valokuvia tai koodia käyttäjän toiveiden perusteella.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Paikoin ällistyttävään luomisprosessiin liittyy kuitenkin eräs oleellisen tärkeä huomio: näennäisestä kekseliäisyydestään huolimatta tuottava tekoäly ei ole luovalla tavalla älykäs.
Käytännön tasolla ChatGPT:n kaltaiset palvelut eivät – ainakaan toistaiseksi – osaa luoda mitään toden teolla uutta. Tuottava tekoäly valtaa jo alaa esimerkiksi sosiaalisen median sisällöntuotannossa, ja tekoälyn aikakaudella kuluttamamme videot, kuvat ja tekstit saattavatkin ihmisten luomien sijaan olla koneellisesti laskettuja.
Verbi laskea sopii edelliseen virkkeeseen, sillä tuottava tekoäly ei itse asiassa osaa luoda sananmukaisesti uutta sisältöä. Sen sijaan sen toiminta perustuu jo olemassa olevaan dataan – siis esimerkiksi ihmisten internetiin julkaisemiin teksteihin – jota se sitten yhdistelee uusilla tavoilla nopeudella, johon etevinkään ihmisälykkö ei kykene.
Luovan älykkyyden puuttuminen rajoittaa yhtä lailla niin ChatGPT:n ja siihen perustuvien palveluiden kuin Googlen luoman Bard-tekoälynkin mahdollisuuksia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mikäli esimerkiksi musiikki ja soittaminen olisi aikojen alussa ulkoistettu tuottavalle tekoälylle, saattaisi ihmiskunnalla vuonna 2023 olla käytössään lukemattomia hieman erilaisia lyömäsoittimia. Viulun, kitaran ja sellon kaltaisia soittopelejä ei sen sijaan olisi kenties ensinkään keksitty – ne kun ovat perustavalla tavalla erilaisia kuin tamburiinit, bongot tai tom-tomit.
Edeltävä esimerkki on kärjistävä, mutta perusperiaate on hyvä ymmärtää: ChatGPT:n kaltaiset palvelut ovat käytännössä erittäin tehokkaita laskimia, jotka tyystin uuden tuottamisen sijaan luovat todennäköisyydet huomioiden kuhunkin tilanteeseen parhaiten sopivia yhdistelmiä jo olemassa olevasta sisällöstä.
Edellä kuvatun prosessin takia tuottavan tekoälyn palvelut aiheuttavat toisinaan hämmennystä, kun laskennallisesti sopivin sisältö ei sovellukaan asiayhteyteen.
Tuottavan tekoälyn kyvykkyyttä ei kannata kuitenkaan vähätellä. Esimerkiksi työelämään, etenkin toimisto- ja tietotyöhön, se vaikuttanee merkittävästi, minkä teknologiayhtiöt ovat laajalti panneet merkille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Esimerkiksi Google ja Microsoft ovat jo tänä vuonna ehtineet esitellä omia ratkaisujaan tuottavan tekoälyn valjastamiseksi jokaisen käyttöön. Sekä Googlen Workspace-kokonaisuus että Microsoftin Windows 11 Copilot auttavat ennen pitkää kaikkia työskentelemään tehokkaammin tuottavan tekoälyn tukemana.
Se, ovatko laskennallisten todennäköisyyksien avulla tuotetut sisällöt ja pikavastaukset käänne kohti parempaa, on toki jokaisen itse päätettävä. GITEX Global & Expand North Star -kokonaisuuden kaltaiset jättitapahtumat todistavat kuitenkin ainakin sen, että (tuottavan) tekoälyn aikakausi on nyt toden teolla täällä.
Juttusarjan seuraavassa osassa keskitymme tekoälyn esiinmarssin mukanaan tuomiin mahdollisuuksiin riskejäkään unohtamatta. Luomme tiiviin katsauksen menneeseen, tarkastelemme nykytilaa ja analysoimme lyhyesti sitä, miltä tulevaisuus kenties näyttää.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »