Microsoft on viimein saanut toteutettua jättimäisen Activision Blizzard -yritysostonsa.
Microsoft tiedotti aikeistaan ostaa Activision Blizzard -peliyhtiö 68,7 miljardilla dollarilla jo tammikuussa 2022 . Sittemmin jättimäinen yrityskauppa joutui kilpailuviranomaisten hampaisiin, eikä alkuperäinen diili saanut hyväksyntää Ison-Britannian kilpailuviranomaiselta CMA:lta, joka kertoi huhtikuun lopulla estävänsä kaupan kilpailusyihin vedoten.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Erityisesti Ison-Britannian kilpailuviranomainen oli huolissaan kaupan vaikutuksista vasta syntymässä oleviin pilvipelaamisen markkinoihin.
Lopulta Microsoft kertoi merkittävästä sopimusmuutoksesta, jonka myötä kauppa sitten saikin vihreää valoaa myös Isosta-Britanniasta 13. lokakuuta ja Microsoft toteutti järjestelyn heti.
Yhdysvalloissa kauppavirasto FTC vastustaa edelleen Microsoftin Activision Blizzard -kauppaa vietyään sen aiemmin oikeuteen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Alkuperäisestä poiketen vastauksena Ison-Britannian huoliin Microsoft siirtää olemassa olevien ja tulevien 15 vuoden aikana julkaistavien Activision Blizzardin PC- ja tietokonepelien pilvipelaamisen ikuiset oikeudet Ubisoft-peliyhtiölle Euroopan talousalueen ulkopuolella.
Uuden sopimuksen myötä Microsoft ei voi julkaista Activision Blizzardin pelejä yksinoikeudella sen Xbox Cloud Gaming -pilvipelipalvelussa eikä pysty hallitsemaan Activision Blizzardin pelien lisensointia kilpailevilla palveluille. Sen sijaan Ubisoft hallinnoi pelien pilvipelaamiseen liittyviä oikeuksia EU:n ulkopuolella ja lisensoi ne esimerkiksi Microsoftin itsensäkin käyttöön.
Microsoftin mukaan järjestelyssä Ubisoft suorittaa Microsoftille kertamaksun kuin myös markkinapohjaisia korvauksia. Ubisoft aikoo lisätä Activision Blizzardin pelit myös osaksi omaa Ubisoft Plus Multi Access -tilausta, joka on saatavilla eri alustoille.
Pilvipelaamiseen liittyen tehty sopimus Ubisoftin kanssa ei vaikuta Microsoftin sitoumuksiin Euroopan komissiolle, joiden myötä se aiemmin hyväksyi Microsoftin Activision Blizzard -hankinnan. Microsoft on sitoutunut tarjoamaan EU-alueen kuluttajille kaikki Activision Blizzardin nykyiset ja tulevat pelit kaikkien pilvipelipalvelujen kautta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lisäksi Microsoft on aiemmin sopinut myös tuovansa esimerkiksi Activisionin suositun Call of Duty -pelisarjan 10 vuoden ajan saataville muillekin alustoille.
Kokonaisuutena Microsoftin Activision Blizzard -hankinnassa on kyse merkittävästä kaupasta, joka muuttaa koko pelialaa. Kaupalla Microsoft nousee maailman kolmanneksi suurimmaksi peliyhtiöksi Tencentin ja Sonyn jälkeen liikevaihdolla mitattuna. Activision Blizzardilla on pelistudioita ympäri maailman ja yhteensä noin 10 000 työntekijää.
Call of Dutyn lisäksi tunnettuihin peleihin tai pelisarjoihin lukeutuvat Overwatch, Diablo, World of Warcraft, Candy Crush Saga ja Starcraft.
”Pelaatpa sitten Xboxilla, PlayStationilla, Nintendolla, PC:llä tai mobiililaitteella, olet tervetullut tänne – ja pysyt tervetulleena, vaikka Xbox ei ole paikka, jossa pelaat suosikkisarjasi pelejä. Koska kun kaikki pelaavat, me kaikki voitamme”, toteaa Microsoft Gamingin toimitusjohtaja Phil Spencer.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »