Nokia-puhelimista tunnetun HMD Globalin liiketoiminnan tulos valahti vuonna 2022 jälleen syvästi tappiolliseksi.
HMD Globalin vuoden 2022 liikevaihto laski 12,2 prosentilla 1,257 miljardiin euroon edellisvuoden 1,433 miljardista eurosta. Liiketulos painui samalla 76,9 miljoonaa tappiolliseksi. Vuonna 2021 HMD Global oli yltänyt ensi kerran historiassaan voitolliseen 12,9 miljoonaan euron liiketulokseen.
HMD Globalin tilikauden 2022 voitto oli kuitenkin 33,6 miljoonaa euroa johtuen HMD Globalin rahoitukseen liittyvästä, kassavirtaan vaikuttamattomasta arvostusmuutoksesta, josta kirjautui tulosvaikutteinen rahoitustuotto. Lisätietoa tästä löytyy myöhempänä artikkelista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Edellä mainitut luvut koskevat HMD Global -konsernia. HMD Global on suomalainen yritys, joka vuonna 2016 solmi Nokian kanssa 10-vuotisen sopimuksen yksinoikeudellisesta brändin lisensoinnista käytettäväksi puhelimissa ja tableteissa.
HMD Global toimitti vuoden 2022 tilinpäätöksensä kaupparekisteriin myöhässä. Lain mukaisesti tilinpäätös olisi pitänyt toimittaa elokuun loppuun mennessä, mutta HMD Global toimitti tilinpäätöksensä vasta syyskuun aikana. Mobiili.fi raportoi HMD Globalin tilinpäätöksestä nyt ensimmäisenä mediana.
HMD Globalin liikevaihdon ja liiketuloksen kehitys vuosina 2020-2022
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
HMD Global itsekin on kommentoinut aiemmin vuoden 2022 olleen sille vaikea koronapandemian jatkuneiden sekä Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäysten vaikutusten seurauksena. Tilinpäätöksessä kerrotun mukaan ”inflaation kiihtyminen ja korkojen nousu sekä kehittyvien markkinoiden valuuttojen heikkeneminen ja kuluttajakysynnän vaihtelu vaikuttivat toiminnan kannattavuuteen, huolimatta operatiivisista parannuksista ja säästötoimista”.
HMD Global kertoo liikevaihtonsa kasvaneen vielä vuoden 2022 alkupuoliskolla, mutta jälkimmäisen puoliskon oltua haastavampi.
”Vastasimme näihin haasteisiin tekemällä nopeasti strategisen liiketoiminnan muutoksen vuoden 2022 toisella puoliskolla ja järjestelimme uudelleen sekä saneerasimme yrityksen samaan aikaan. Osana näitä toimenpiteitä pienensimme toimitusketjun varastotasoja vuoden toisella puoliskolla”, HMD Global kertoo.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
HMD Globalin mukaan se myi vuonna 2022 noin 40 miljoonaa laitetta verrattuna 56 miljoonaan laitteeseen vuonna 2021. Kappalemääräinen myynti laski siis noin 29 prosentilla. Huolimatta vaikeasta vuodesta panostuksiaan tutkimukseen ja kehitykseen HMD Global kasvatti kuitenkin vuonna 2022 investoiden näihin 80 miljoonaa euroa verrattuna 60 miljoonaan edellisvuonna.
Maantieteellisesti valopilkku HMD Globalille vuonna 2022 oli Yhdysvallat, jossa se kertoo älypuhelintensa myynnin kaksinkertaistuneen.
Halpapuhelimet tuovat rahaa sisään, kalliimmat tappioita
HMD Global raportoi liiketoiminnastaan kahtena segmenttinä, jotka ovat Smart Devices ja Entry Devices.
Näistä Smart Devices käsittää älylaitteet, oheislaitteet, tabletit sekä älylaitteisiin liittyvän tulonjakoliiketoiminnan sekä niihin liittyvät huolto- ja takuupalvelut. Entry Devices puolestaan sisältää peruspuhelimet, edulliset älypuhelimet sekä näihin liittyvät tulonjakoliiketoiminnan ja huoltopalvelut.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vuonna 2022 segmenteistä Smart Devices toi 441 miljoonan euron ja Entry Devices 815 miljoonan euron liikevaihdon.
HMD Global kertoo myös segmenttien kannattavuudesta. Smart Devicesin osalta bruttokate oli 19 miljoonaa euroa ja tutkimus- ja kehityskulujen vähentämisen jälkeinen tuotekate -33 miljoonaa euroa.
Samanaikaisesti Entry Devices oli selvästi kannattavampi. Sen bruttokate oli 137 miljoonaa euroa ja tuotekate 111 miljoonaa euroa.
Käytännössä vuonna 2022 HMD Global teki siis edelleen tuotekohtaisesti voittoa Nokia-peruspuhelimillaan ja edullisilla älypuhelimillaan samanaikaisesti, kun korkeahintaisemmat älypuhelimet toivat tappiota jo ennen edes myynnin ja markkinoinnin kulujen huomioimista.
Vuotta aiemmin vuonna 2021 myös Smart Devices -segmentti ylsi vielä voitolliseen tuotekatteeseen (6,7 miljoonaa euroa), mutta tuolloinkin Entry Devices toi sisään paljon enemmän rahaa 181 miljoonan euron tuotekatteellaan.
Edellä mainituissa tuotekatteissa ei ole huomioitu HMD Globalin myynnin ja hallinnon kuluja. Ne olivat 157 miljoonaa euroa vuonna 2022 johtaen tappiolliseen liiketulokseen.
HMD Global on nostanut oman pääoman ehtoista rahoitusta viimeksi vuonna 2020, jolloin HMD Global kertoi elokuussa 230 miljoonan dollarin uudesta rahoituksesta. Tuolloin HMD Globaliin sijoittivat Google, Qualcomm sekä myös Nokia Technologies, joka on sittemmin viimeisimpänä antamanaan tietona kertonut omistavansa HMD Globalista 10 prosenttia.
HMD Globalin sijoittajat ovat saaneet vastineena tarjoamastaan rahoituksesta A-sarjan vaihdettavissa olevia etuosakkeita. Lisäksi HMD Globalilla on K-sarjan osakkeita. Kaikilla näillä osakkeilla on yhtäläinen äänimäärä ja oikeus osingonjakoon, ja A-sarjan osakkeet ovat vaihdettavissa K-sarjan osakkeisiin. Tämä muunto voi tapahtua HMD Globalin toimesta yhtiön listautuessa pörssiin, omistajien toimesta muun määräysvallan vaihtumisen yhteydessä tai sijoittajien riittävällä osuudella hyväksyessä muunnoksen.
Tärkeänä yksityiskohtana A-sarjan osakkeille, eli HMD Globaliin sijoittaneille rahoittajille, on ikään kuin taattu 25 prosentin vuotuinen tuotto (IRR, internal rate of return) sijoitukselleen muunnon yhteydessä. Tämä kääntäen tarkoittaa, että HMD Globalin arvostuksen kehityksen jäädessä alle 25 prosentin vuotuisen kasvun, kasvaa sijoittajien omistusosuus yhtiöstä.
Johtuen vaihdettavissa olevien etuosakkeiden luonteesta, kirjaa HMD Global ne taseessaan rahoitusveloiksi. Tähän liittyy artikkelin alussa mainittu kirjaus, joka nosti HMD Globalin tilikauden 2022 tuloksen voitolliseksi huolimatta itse liiketoiminnan tappiollisuudesta.
Vuoden 2021 lopussa HMD Globalin taseessa etuosakkeiden arvo oli kirjattu 501 miljoonaan euroon ja vuoden 2022 lopussa 403 miljoonaan euroon.
HMD Global kirjasi tulokseensa vuonna 2022 etuosakkeiden arvonmuutoksesta 133 miljoonan euron positiivisen erän, koska veloiksi kirjanpidossa katsottujen etuosakkeiden laskennallinen arvo laski. Lisäksi etuosakkeiden tasearvoon vaikuttavat kurssierot.
Etuosakkeiden arvonmuutoksen taustalla olivat pohjimmiltaan HMD Globalin liiketoiminnan kehitys ja tulevaisuuden näkymät.
Tilikauden 2022 jälkeen, vuoden 2023 aikana, HMD Global on kirjannut vielä lisää arvonmuutoksia etuosakkeiden osalta. HMD Globalin mukaan etuosakkeiden arvostuksessa käytetty oman pääoman arvo on pienentynyt liiketoimintasuunnitelmien sekä kasvuodotuksien muutosten vuoksi johtaen merkittävään etuosakkeiden arvon pienentymiseen noin 300 miljoonalla eurolla vuoden 2022 lopun reilusta 403 miljoonasta eurosta.
Nokia-sopimusta muutettu
Vuoden 2023 aikana HMD Global on lähtenyt merkittävään strategiamuutokseen. Syyskuussa HMD Globalin perustaja, hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja Jean-Francois Baril ilmoitti HMD Globalin tuovan jatkossa markkinoille tuotteita myös HMD-brändillä Nokia-laitteiden ja muiden ”kiinnostavien uusien kumppaneiden” lisäksi.
HMD Global syntyi aikanaan vuonna 2016 valmistamaan tuotteita Nokian tuotemerkillä, mutta nyt yhtiössä on otettu uusi suunta – nähtävästi ainakin osittain pakon edessä. HMD Global solmi aikanaan Nokian kanssa 10-vuotisen yksinoikeudellisen sopimuksen puhelinten ja tablettien myynnistä Nokia-brändillä. Vastineena brändin käytöstä HMD Global on ollut velvollinen suorittamaan Nokialle rojaltimaksuja.
Vuoden 2022 tilinpäätöksessään HMD Global kertoo tilikauden jälkeisenä tapahtumana muutoksista Nokian tuotemerkin lisensointisopimuksessa.
HMD Globalin mukaan sen sopimus Nokian kanssa on sisältänyt vuosittaisia rojaltimaksujen tavoitetasoja, joissa epäonnistuminen on antanut Nokialle yksipuolisen oikeuden päättää lisensointiyhteistyö. ”Vuosien aikana HMD ei ole täysin onnistunut pääsemään näihin tavoitetasoihin”, HMD Global kertoo.
Elokuussa 2023 HMD Global kertookin sen muuttaneen Nokian kanssa lisensointisopimuksiaan. Tämän johdosta HMD voi alkaa välittömästi valmistamaan laitteita omalla sekä muilla brändeillä, kuten se nyt suunnittelee tekevänsä. HMD:n mukaan se alkaa vaiheittain siirtyä ainoastaan Nokian tuotemerkin laitteista HMD:n ja muiden brändien liiketoimintaan vuodesta 2024 alkaen.
Lisäksi HMD Global toteaa nyt, että ”HMD:n Nokia-brändin lisenssi jatkuu Entry-puhelimien osalta maaliskuuhun 2026 saakka, kun alkuperäinen lisensointisopimus olisi päättynyt maaliskuussa 2027” ja että ”HMD on täysin sitoutunut tukemaan Nokia-brändin tuotteita koko kyseisten laitteiden takuuajan yli”.
Entry-laitteiden, joiksi ilmeisesti luetaan peruspuhelinten ohella edullisimmat älypuhelimet, osalta lisensointisopimuksen kestoa on siis lyhennetty päättymään vuotta aiemmin. Tarkemmin HMD Global ei sopimuksiaan Nokian kanssa tai niiden kestoa tilinpäätöksessään avaa, mutta sopimuskauden lyhentämisen aiemmasta voisi spekuloida tarkoittavan, ettei sopimusta ainakaan tältä osin ole tarkoitus jatkaa enää nyt sovittua pidemmälle.
Toiminnan jatkuvuus kyseenalaistettu
HMD Globalin vaikeasta taloudellisesta tilanteesta kertoo se, että siltä on jäänyt rästiin maksuja Nokiallekin.
”HMD:llä on avoimia rojaltimaksuja Nokialle ja väliakainen lisensointisopimus sisältää maksuaikataulun, josta poikkeaminen antaa Nokialle edelleen yksipuolisen oikeuden päättää lisensointiyhteistyön”, HMD kertoo tilinpäätöksessään.
Kuten edellä mainittu, HMD Global on viimeksi nostanut uutta oman pääoman ehtoista rahoitusta vuonna 2020. Tämän jälkeen HMD Globalin tiedetään hakeneen uutta rahoitusta, mutta sopimukseen sijoittajien kanssa ei ole päästy.
Rahoituskierroksen toteutumatta jääminen toistaiseksi yhdistettynä tappiolliseen liiketoimintaan on luonnollisesti johtanut HMD Globalin taloudellisen aseman heikentymiseen.
Vuoden 2022 lopussa rahavaroja HMD Globalilla oli 35 miljoonaa euroa. Vaihto-omaisuutta, eli varastoja, HMD Global kertoi sillä olleen 37 miljoonan euron arvosta ja myyntisaamiset olivat vajaat 55 miljoonaa euroa. Samanaikaisesti HMD Globalin ostovelat olivat yli 424 miljoonaa euroa, joten liiketoimintaa on rahoitettu merkittävällä tavalla alihankkijoiden ja muiden toimittajien varoilla.
HMD Globalin liiketoiminnan rahavirta vuonna 2022 oli -12,7 miljoonaa euroa.
Yhdistettynä liiketoiminnan tappiollisuuteen ja negatiiviseen rahavirtaan HMD Globalin taloudellinen asema ei vaikutakaan kovin vahvalta, vaikka lyhytaikaisia korollisia velkoja sillä vuoden 2022 lopussa olikin vain vajaalla 19 miljoonalla eurolla.
HMD Globalin mukaan rahoitusasemansa parantamiseksi se on ryhtynyt ”lukuisiin toimiin, mukaan luettuina aktiivinen liiketoiminnan kulujen seurantaprosessi, keskeisten kumppaneiden kanssa laadittujen sopimusten hallinta ja toimitusketjun optimoiminen”.
Todellisuudessa HMD Globalin kohtalo on kuitenkin muiden kuin yhtiön itsensä käsissä.
”Hallitus toteaa, että nykyinen taloudellinen epävakaus, ylläkuvatut riskit liittyen uuteen useaan brändin perustuvaan strategiaan sekä riippuvuus kahden osakkeenomistajavelkojan joustavuudesta erääntyneiden velkojen osalta osoittavat sellaista olennaista epävarmuutta, joka saattaa antaa merkittävää aihetta epäillä emoyhtiön ja konsernin kykyä jatkaa toimintaansa. Hallitus arvioi, etä emoyhtiöllä ja konsernilla on käytettävissään riittävät varat toiminnan jatkamiseksi seuraavien 12 kuukauden ajan”, kerrotaan HMD Globalin tilinpäätöksen hallituksen toimintakertomuksessa.
Myös tilintarkastaja PwC on tilintarkastuskertomuksessaan huomioinut edellisessä kappaleessa mainitut asiat, jotka vaikuttavat epävarmuuteen toiminnan jatkuvuudesta.
HMD Globalin vuoden 2022 tilinpäätöksen mukaan yhtiön historian aikana kertyneet tappiot ovat olleet 869 miljoonaa euroa.
Vuosina 2022 ja 2023 tehdyt arvonmuutokset etuosakkeiden arvoon käytännössä kertovat, että HMD Globalin arvostus on romahtanut. Laskennallisen kaavan mukaan etuosakkeet arvostettiin vielä vuoden 2021 lopussa yli 500 miljoonan euron arvoisiksi, kun vuonna 2023 tehdyn arvonmuutoksen jälkeen niiden arvoksi katsotaan enää noin sata miljoonaa euroa.
Koska etuosakkeisiin liittyvissä sopimuksissa niiden muunnokseen K-sarjan osakkeiksi on ikään kuin taattu 25 prosentin vuotuinen tuotto, tarkoittaa tämä HMD Globalin muiden omistajien kuin A-sarjan osakkeita omistavien sijoittajien tällä hetkellä todennäköisen omistusosuuden pienentyneen murto-osaan aiemmasta, kun sijoittajat voivat saada yhtiöstä itselleen suuremman osuuden. Tämä kaikki on kuitenkin spekulointia tulevaisuudesta, sillä omistajuuskuviot voivat mennä nopeastikin täysin uusiksi, jos HMD Global ei jatkossa pysty voitolliseen liiketoimintaan ja joutuu hyväksymään uuden rahoituksen vuoksi tiukat ehdot pysyäkseen pystyssä.
Nokian lisäksi HMD Globalin merkittäviä omistajia tällä hetkellä ovat Foxconn-ryhmä tytäryhtiönsä kautta sekä vuoden 2020 rahoituskierroksella yhtiöön sijoittaneet Qualcomm ja Google.
HMD Global Oy
- Perustettu 2016
- Suomalainen yhtiö
- Liikevaihto, 2022: 1,257 miljardia euroa
- Liiketulos, 2022: -76,9 miljoonaa euroa
- Yi 600 vakinaista työntekijää yli 40 toimipaikassa
- Nokia-puhelinten ja -tablettien lisäksi tarjonnut entuudestaan pääasiassa yrityksille palveluja HMD-brändillä
- Suunnittelee jatkossa myyvänsä tuotteita Nokia-brändin ohella omalla HMD-brändillä ja muilla brändeillä
Päivitetty kello 13.36: Korjattu taulukosta vuosilukuvirhe.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »