Google on julkaissut Android 14 -käyttöjärjestelmäversion.
Android 14:n kehitystyön julkinen osuus pyörähti käyntiin jo 8. helmikuuta ensimmäisen kehittäjille suunnatun esiversion myötä. Myöhemmin erillisiä merkittäviä beetatestiversioita Android 14:stä nähtiin viisi kappaletta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Googlen mukaan yleisesti Android 14 parantaa jälleen kehittäjien tuottavuutta, minkä lisäksi mukana on parannuksia suorituskykyyn, yksityisyyteen ja turvallisuuteen sekä järjestelmän kustomointimahdollisuuksiin.
Google julkaisee Android 14:n osaksi avoimen lähdekoodin (AOSP) projektia ja tuo sen päivityksenä Pixel-laitteilleen tästä julkaisupäivästä 4. lokakuuta alkaen. Muut valmistajat aloittavat omien laitteidensa päivittämisen oman aikataulunsa mukaan. Myöhemmin tänä vuonna päivityksiä ovat tuomassa iQOO, Nothing, OnePlus, Oppo, Realme, Samsung, Sharp, Sony, Tecno, Vivo ja Xiaomi.
Google tuo Android 14 -päivityksen Pixel 7 Prolle, Pixel 7:lle ja Pixel 7a:lle, Pixel 6 Prolle, Pixel 6:lle ja Pixel 6a:lle, Pixel 5a 5G:lle, Pixel 5:lle sekä Pixel 4a (5G):lle kuin myös Pixel Foldille ja Pixel Tabletille.
Tällaisia uudistuksia Android 14 tuo
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Käyttäjille näkyvimmät uudistukset Android-käyttöjärjestelmään liittyen tapahtuvat nykyään ennemminkin Googlen Play-palvelujen ja yksittäisten Google-sovellusten päivityksissä.
Monet Android 14:n uudistukset keskittyvät sovelluskehittäjien kannalta merkittäviin muutoksiin. Googlen mukaan Android 14 parantaa jälleen kehittäjien tuottavuutta, minkä lisäksi mukana on parannuksia suorituskykyyn, yksityisyyteen ja turvallisuuteen sekä järjestelmän kustomointimahdollisuuksiin.
Suorituskyvyn osalta Android 14 tuo parannuksia esimerkiksi sovellusten käytännön käynnistysnopeuteen, sillä tehtyjen muutosten myötä sovelluksia täytyy käynnistää harvemmin niin sanotusti puhtaalta pöydältä. 8 gigatavun RAM-muistilla varustetuissa laitteissa sovellusten ”kylmäkäynnistykset” vähenevät jopa 20 prosentilla ja 12 gigatavun laitteissa jopa 30 prosentilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Googlenkin versio Androidista mahdollistaa Android 14:n myötä lukitun näytön näkymän kustomoinnin erilaisilla kellonajan fonteilla ja muilla valinnoilla, kuten mahdollisuudella valita mukana näkymässä olevat pikavalinnat. Lisäksi Android 14 tuo käytettäväksi monokromiväritteiset teemat.
Alla näkyy, miten lukitun näytön näkymää voi muokata.
Ainakin aluksi lukitusnäkymän uudet muokkausmahdollisuudet on tiettävästi rajattu vielä vain Pixel-puhelimiin.
Yksi laajemmin käyttäjälle näkyvä uudistus Android 14:ssä on uusi jakonäkymä. Sen ylimpänä tarjoamat ehdotukset ovat paremmin personoitu aiemman käytön perusteella, minkä lisäksi sovellukset voivat luoda jakonäkymään omia toimintojaan. Esimerkiksi kuvasovellus voi tarjota jakonäkymän kautta mahdollisuuden luoda albumin tai linkin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Android 14 mahdollistaa myös laitteiden käytön tietokoneen web-kamerana USB-liitännän kautta kytkettynä. Lisäksi USB-liitännän kautta tuettuna ovat häviöttömät ääniformaatit langallisissa USB-kuulokkeissa.
Lisäksi Android 14 on tuomassa käyttöliittymään näkyvämmän takaisin-nuolen animaatioon, joka näkyy näytön sivureunasta pyyhkäisemällä takaisinpäin siirryttäessä. Googlen mukaan uusi nuoli on suunniteltu takaisin vievän eleen ymmärryksen parantamiseksi.
Kokonaisuutena Android 14:ssä Google jatkaa edelleen Android 12L:n ja Android 13:n jatkona panostamista Androidin ja sovellusten toiminnan parantamiseen suuremmilla näytöillä varustetuissa laitteissa, eli tableteissa ja taittuvanäyttöisissä, monilla uusilla sovelluskehitystä tukevilla uudistuksilla. Google on myös päivittänyt sovellusten laatuohjeistuksen ja tarjoaa enemmän apua sovellusten sovittamiseen eri kokoisille näytöille. Lisäksi Googlen mukaan monen laitteen yhdistävät käyttökokemukset ovat tärkeä osa Android-laitteiden tulevaisuutta.
Android 14 jatkaa myös sovellusten taustatoiminnan uudistamista pyrkien parantamaan järjestelmän suorituskykyä ja akunkestoa tarjoten samalla paremman käyttökokemuksen eri sovellusten välisessä toiminnassa. Muistin hallintaan on tehty optimointeja parantaen resurssien käytön tehokkuutta taustalla toimivien sovellusten osalta. Google tiukentaa jälleen Android 14:ssä myös sitä, miten sovellukset voivat käynnistää taustatehtäviä.
Google on tehnyt muutoksia esimerkiksi JobScheduler- ja Foreground Services -rajapintoihin, mukaan lukien uusia ominaisuuksia käyttäjien aloitteista tapahtuviin tietojen siirtoihin sovelluksesta toiseen sekä päivitetyt vaatimukset sovelluksille mitä tulee Foreground Services -rajapinnan hyödyntämiseen. Google aikoo myös edellyttää Google Playssa jaettavien sovellusten toimivan näiltä osin uusien ohjeistusten mukaan.
Google pyrkii myös vähentämään muilta kuin kello- ja kalenterisovelluksilta tarkkojen hälytysaikojen käyttöä sovellustensa toiminnoille. Nämä vaativat jatkossa käyttäjältä jatkossa erillisen luvan myöntämistä sovellukselle. Näin Googlen tavoitteena on ohjata kehittäjiä käyttämään joustavampia ajoitusvaihtoehtoja, jotka mahdollistavat suorituskyvyn ja akunkeston paremman optimoinnin.
Käyttöjärjestelmän kustomointiin Android 14 tuo myös uusia mahdollisuuksia, joilla käyttökokemusta voi mukauttaa omiin tarpeisiin. Parannuksia on tehty esimerkiksi saavutettavuuden ja kansainvälisyyden osalta.
Android 14 muun muassa mahdollistaa fontin koon suurentamisen jopa 200 prosentilla eli kolminkertaiseksi, kun aiemmin Pixel-laitteissa fontin koon suurentaminen rajoittui 130 prosenttiin. Lisäksi Android 14:ssä käytetään automaattisesti ei-lineaarista fonttien skaalausta, jonka myötä jo valmiiksi tarpeeksi suurten fonttien koko ei kasva samassa suhteessa kuin pienempien tekstien.
Android 14:ssä on mukana myös parannettu näytön suurennuslasitoiminto sekä parempi yhteentoimivuus kuulolaitteiden kanssa. Ilmoituksiin Android 14 tuo mahdollisuuden valita LED-valo tai näyttö välkkymään saapuvasta ilmoituksesta.
Virtuaalinäppäimistöjen osalta puolestaan uusi toiminnallisuus mahdollistaa käytössä olevan sovelluksen valitun kieliasetuksen havaitsemisen ja näppäimistön mukauttamisen sen mukaisesti. Sovelluskohtainen kieliasetus oli yksi aiemman Android 13:n uudistuksista.
Lisäksi Android 14 tuo mahdollisuuden kieliasetuksesta erillisiin alueellisiin valintoihin mitä tulee esimerkiksi lämpötilayksiköihin, viikon alkamiseen sekä numerojärjestelmään.
Android 14 tuo myös sisäänrakennettuna uuden kuva- ja videovalitsimen, jolla voi sallia pääsyn sovellukselle vain valittuihin kuviin ja videoihin, kaikkiin kuviin tai videoihin tai kieltää pääsyn. Käyttäjät näkevät tämän valitsimen, elleivät sovellukset erikseen käytä Photo Pickeriä.
Uusi kuva- ja videovalitsin on yksi osa Android 14:n yksityisyys- ja turvallisuusparannuksia. Näihin lukeutuu myös Android 14:ssä rajapintana tarjottava Credential Manager, joka mahdollistaa sovellusten tukevan helposti pääsyavaimilla ja muilla tallennetuilla tiedoilla kirjautumista.
Google tarjoaa myös sovelluksille Android 14:ssä uuden rajapinnan, jolla ne voivat rajoittaa tiettyjen näkymiensä näkyvyyttä muille helppokäyttötoiminnoille kuin niille, jotka erityisesti on kerrottu suunnitellun auttamaan erilaisia vammoja omaavia käyttäjiä.
Yksityisyyden ja turvallisuuden parantamisen osalta Android 14 sisältää myös monia uudistuksia pinnan alla. Google tuo käyttöjärjestelmän toimintatapoihin turvallisuutta parantavia muutoksia. Lisäksi asennettavien sovellusten tulee olla suunniteltu vähintään SDK-versiolle 23, eli Android 6.0 Marshmallow’lle, eikä vanhempia sovelluksia voi enää asentaa.
Googlen aiemmin erikseen julkaisema Health Connect on Android 14:ssä integroitu käyttöjärjestelmään. Health Connect välittää terveyteen liittyviä tietoja monista sovelluksista ja palveluista näiden välillä.
Lisäksi Android 14 -käyttöjärjestelmäversiossa Google julkaisee tuen Ultra HDR:lle, joka mahdollistaa väreiltään parempien kuvien tallentamisen ja katselemisen.
Perustavaa laatua olevien muutosten ohella Android 14 uudistaa tietenkin myös monilta pieniltä yksityiskohdiltaan Androidin vakioversion käyttöliittymää sekä yksittäisiä toimintoja ja asetuksia.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »