Honorilta on nähty vuosien varrella useitakin älykelloja. Ne ovat tarjonneet kattavat ominaisuudet aktiivisuuden ja hyvinvoinnin seurantaan ja pitkän akunkeston – sekä useimmiten pyöreän näytön.
Syksyllä 2023 markkinoille saapunut Honor Watch 4 on muotoilunsa ja näyttönsä osalta eri maata ollessaan varustettu neliömäisellä, kulmistaan pyöristetyllä näytöllä.
Älykellojen joukossa Honor Watch 4 sijoittuu hinnaltaan edullisemman pään vaihtoehdoksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Honor Watch 4:n suositushinta Suomessa on 149 euroa, ja se on saatavilla esimerkiksi DNA:lta, Elisalta, Telialta, Veikon Koneelta ja Verkkokauppa.comilta. Myyntiin Honor Watch 4 tuli Suomessa syyskuun puolenvälin jälkeen.
Värivaihtoehtoja Honor Watch 4:stä on kaksi: musta sekä kulta, jossa ranneke on väriltään vaalea.
Honor Watch 4 on yhteensopiva sekä Android- että iPhone-puhelinten kanssa (vähintään Android 9.0 tai iOS 11.0 tai uudempi).
Kompakti älykello tutun kaltaisella muotoilulla
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Honor Watch 4 rakentuu 1,75 tuuman näyttönsä ympärille.
Muotoilultaan kello muistuttaa hiemankin kauempaa katsottuna erehdyttävästi Apple Watcheja. Honor Watch 4:stä ei kuitenkaan löydy pyöritettävää kruunupainiketta, vaan kellon oikealla sivulla on ainoastaan yksittäinen, tavallinen painike.
Neliömäisellä näytöllä varustetun pelkistetyn älykellon muotoiluun ei ole paljoa vaihtoehtoja, joten sinällään Honor Watch 4:n muotoilun osuminen lähelle Apple Watchia on ymmärrettävää.
Muotoilu on myös erinomaisen toimiva. Honor Watch 4 on ranteessa mukavan kompakti ja kevyt. Kellon mitat ovat 45,3 x 39,1 x 11,2 millimetriä ja paino 32 grammaa ilman ranneketta. Jos kokee osan erityisesti pyöreällä näytöistä varustetuista älykelloista liian kookkaiksi, on Honor Watch 4 tässä suhteessa huomattavasti miellyttävämpi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Alumiinirunkoinen Honor Watch 4 tuntuu laadukkaalta. Ranneke on silikonikumia.
Honor Watch 4:n näyttö on erittäin hyvä. 1,75 tuuman näyttö tarjoaa 450×390 pikselin tarkkuuden, joka on 340 pikseliä tuumaa kohti, sekä älykelloissa hyvää tasoa edustavan 60 hertsin virkistystaajuuden. Näytön tarkkuus ja sulavuus kuten ei myöskään kirkkaus jätäkään toivomisen varaa, vaan näyttö on kaikin puolin mainio.
Erilaisia kellotauluja Honor Watch 4:lle on saatavilla ilmoitetusti yli 300 kappaletta. Esiasennettuna kellotauluja on kymmenkunta, ja lisää on ladattavissa kelloon älypuhelimen Honor Health -sovelluksen kautta.
Käytettävissä on myös aina päällä -näyttötila, joka esittää näytöllä yksinkertaistetulla tavalla kellonajan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Akunkestoa aina päällä -tilan käyttäminen heikentää huomattavasti.
Honorin mukaan Honor Watch 4:n akunkesto yltää tyypillisessä käytössä jopa 14 päivään. Lupaus on pituudeltaan tuttu useista muista yksinkertaisista älykelloista, ja pitää parhaimmillaan suunnilleen paikkansa myös Honor Watch 4:ssä. Honor Watch 4:n realistiseksi akunkestoksi voi arvioida noin kymmenen päivää, josta käyttöaika jää hieman tai yltää pidemmälle käytöstä riippuen – ilman aina päällä -näyttötilaa.
Aina päällä -näyttötilan kanssa Honor Watch 4:n akunkesto tuntui karkeasti noin puolittuvan. Tällöin puhutaan kenties noin viikon akunkestosta kevyellä käytöllä ja 4-5 päivästä raskaammalla käytöllä, joka sisältää enemmän esimerkiksi treenien seurantaa.
Käyttöliittymä Honor Watch 4:ssä on yksinkertainen ja perusteiltaan totutun kaltainen moniin muihinkin älykelloihin verrattuna. Pyyhkäisemällä kellotaulun yläpuolelta esiin tulevat pika-asetusten ja -toimintojen näkymä, alapuolelta saapuneet ilmoitukset. Kellotaulusta sivulle pyyhkäisemällä selattavissa ovat näkymät esimerkiksi sykkeestä, stressistä, säästä, musiikista ja aktiivisuudesta. Kellotaululla oltaessa sivupainike avaa sovellusvalikon, muissa näkymissä palauttaa takaisin kellotaululle.
Monipuolinen aktiivisen elämän kumppani ilman suurempia erikoisuuksia
Omimmillaan Honor Watch 4 on aktiivisuuden, treenien ja hyvinvoinnin seurantatyökaluna.
Honor Watch 4:stä löytyy tutut perustoiminnot liikkumisen, sykkeen ja veren happipitoisuuden mittaukseen. Edistyneempiä terveystoimintoja, kuten EKG-sydänsähkökäyrän mittausta, verenpaineen mittausta tai vaikkapa kehonkoostumuksen analyysia Honor Watch 4 ei kuitenkaan sisällä. Perustoimintojen päälle Honor on kuitenkin rakentanut muutamia lisätoimintoja ohjelmiston puolella.
Sisäänrakennettu viiden järjestelmän GPS / GLONASS / BDS / Galileo / QZSS -satelliittipaikannus Honor Watch 4:stä löytyy, ja paikannus näytti toimivan pääasiassa nopeasti treeniä aloitettaessa.
Honorin mukaan Watch 4:ssä sen anturien mikrolinssiryhmän optimoitu rakenne parantaa optista suorituskykyä tehden sykkeenmittauksesta entistä tarkemmin toimivan. Mainospuheet ovat aina mainospuheita. Näppituntumalta muihin älykelloihin verrattuna Honor Watch 4:n sykemittauksen tiedot vaikuttavat kuitenkin realistisilta, ja kello pysyy varsin hyvin mukana myös nopeissa sykevaihteluissa.
Erilaisia tuettuja harjoitustiloja on jopa kymmeniä. Näistä tosin vain tusina (ulkojuoksu, sisäjuoksu, ulkokävely, sisäkävely, ulkopyöräily, sisäpyöräily, naruhyppely, allasuinti, avovesiuinti, elliptinen, soutulaite sekä muu) on helposti tarjolla suoraan Harjoitus-sovelluksessa ja kymmenet muut ovat saatavilla hieman hankalasti lisättäväksi listaan erillisen mukautusvalikon kautta.
Kestävyydeltään Honor Watch 4 on 5ATM-luokitellusti vedenpitävä 50 metriin asti soveltuen näin odotetulla tavalla myös uintikäyttöön.
Harjoituksiin saa määriteltyä tavoitteita (esimerkiksi matka, aika tai kalorit) sekä muistutuksia ajan tai matkan kulumisesta ja eri sykealueista.
Treenin aikana pidin siitä, miten Honor Watch 4 näyttää kattavasti eri harjoitustiloissa selkeästi näytöllä liikkumisen eri sykealueilla.
Honor Watch 4:n Harjoitus-sovelluksessa on tarjolla myös erilaisia juoksukursseja, jotka ohjaavat eri tyyppisiä juoksuharjoituksia, sekä fitness-kursseja, esimerkiksi jalkatreeniin tai vatsalihasten kiinteyttämiseen. Viimeksi mainituissa animaatiot esittävät tehtävät liikkeet.
Osa yksinkertaisempaa aktiivisuuden seurantaa Honor Watch 4:ssä ovat myös Aktiivisuustiedot-ympyrät, jotka seuraavat päivittäistä askelten, liikuntaminuuttien sekä poltettujen kalorien määrää.
Honor on myös toteuttanut kaksi tietoja yhteenvetävää ominaisuutta Watch 4:ään. Harjoituksen tila -sovelluksen kautta näkee arvion kehon väsymystilasta ja suosituksen treenaamisen suhteen. Kuntoikä puolestaan pyrkii esittämään yhtenä numerona, kuntoikänä, arvion kellon käyttäjän kokonaisvaltaisesta yleiskunnosta. Mitä nuorempi esitetty kuntoikä on, sitä parempi fyysisen kunnon pitäisi olla. Tällaisesta hyvin paljon yksinkertaistetusta arviosta voi olla montaa mieltä, eivätkä kellon arviot kenties tuntuneet osuvan aivan oikeaan ainakaan omalla kohdallani.
Luonnollisesti Honor Watch 4:ssä on mukana myös stressitason ja unen seuranta. Ne ovat toiminnoiltaan varsin perinteisiä eivätkä eroa merkittävällä tavalla muista älykelloista.
Nukkumista Honor Watch 4 seuraa kelloa ranteessa pidettäessä ilman sen ihmeempiä asetuksia tai käyttöönottoa. Puhelimen Honor Health -sovelluksen kautta tarkasteltavissa ovat unen eri vaiheiden ajoittuminen, kesto ja osuus unesta. Lisäksi unen laadusta tarjotaan myös pisteytys ja neuvoja, miten pistemäärää voisi kenties parantaa.
Honor Health -sovelluksena on varsin monipuolinen, mutta helppokäyttöinen. Kaikki kellon keräämät tiedot siirtyvät sovellukseen ja ovat tarkasteltavissa päivä-, viikko-, kuukausi ja vuositasolla.
Kaiken kaikkiaan Honor Watch 4 tarjoaa kattavat ja toimivat perustoiminnot aktiivisuuden ja treenien seurantaan. Mukana on oikeastaan kaikki mitä edulliselta älykellolta sopii toivoa, muttei mitään ylimääräistä. Kalliimmissa älykelloissa on sitten tarjolla vielä ekstraominaisuuksia, jotka Honor Watch 4:stä puuttuvat.
Ilmoitukset toimivat, maksaminen ei mahdollista
Vaikka aktiivisuuden ja treenien seuranta on ehdottomasti keskiössä Honor Watch 4:ssä, tarjoaa se myös muita älykello-ominaisuuksia.
Honor Watch 4:ssä on kaiutin ja mikrofoni, ja kellolla voikin puhua puheluja paritetun puhelimen kautta. Saapuviin puheluihin voi vastata, ja puheluja myös soittaa näppäilemällä numero tai valitsemalla yhteystiedoista suoraan kellosta.
Puheluissa äänenlaatu on kohtuullinen, joskin jokseenkin monotoninen, mikä on kuitenkin älykelloille tyypillistä.
Paritettuun älypuhelimeen saapuvat ilmoitukset näkyvät Honor Watch 4:ssä. Ilmoitukset välähtävät kellon näytöllä hetkellisesti, ja myöhemmin ne ovat tarkasteltavissa kellotaulun alapuolelta löytyvästä näkymästä. Käytimme Honor Watch 4:ää testin aikana pääosin paritettuna iPhoneen, jonka kanssa ilmoituksiin vastaaminen ei ole Honor Watch 4:llä ole lainkaan mahdollista. Androidin kanssa paritettuna viesti-ilmoituksiin voi vastata ennalta valituilla pikavastauksilla.
Tuttuihin älykellotoimintoihin Honor Watch 4:ssä lukeutuvat säätiedot, toimiminen taskulamppuna valkoisella näytöllä sekä Etsi puhelimeni, jolla voi aktivoida äänimerkin paritetusta puhelimesta. Luonnollisesti tarjolla on myös kellolta odotetut toiminnot.
Kellon muistiin on myös mahdollista siirtää kuunneltavaksi musiikkia esimerkiksi MP3-tiedostoina, mutta tämä lienee nykyisenä suoratoistopalvelujen aikakautena varsin turha ominaisuus useimmille.
Ominaisuuksissa älykellona Honor Watch 4:n pahin puute on maksamisen mahdottomuus. Honor Watch 4:llä ei lähimaksaminen onnistu. Puute on tuttu monien puhelinvalmistajien – Honorin lisäksi esimerkiksi Xiaomin, Huawein ja OnePlussan – yksinkertaisista älykelloista. Edistyneemmissä älykelloissa maksamisesta on tullut monelle yksi tärkeimmistä kellon käyttökohteista. Apple Watchit, Wear OS -älykellot esimerkiksi Samsungilta ja monilta muilta sekä Garminin kellot mahdollistavat maksamisen eri tarjoamiensa lähimaksupalvelujensa kautta ja tarjoavat näin erittäin merkittävän lisäominaisuuden.
Myöskään asennettavia lisäsovelluksia Honor Watch 4:lle ei ole tarjolla. Toiminnoiltaan kello rajoittuu siis siihen, mitä siitä löytyy valmiiksi Honorin tarjoamana.
Yhteenveto: Edullinen älykello, jossa on paljon hyvää
Honor Watch 4 on omassa kategoriassaan hyvä älykello.
Älykellomarkkinoilla Honor Watch 4 sijoittuu edulliseksi vaihtoehdoksi kattavilla perustoiminnoilla ja kompaktilla koolla. Sen neliömäinen näyttö on käytettävyydeltään parempi kuin pyöreät näytöt. Honor Watch 4 onkin erinomainen valinta, jos ei erityisesti kaipaa älykelloonsa perinteisten kellojen näköä pyöreällä näytöllä.
Kompaktin koon ja asiallisen laatutuntuman lisäksi Honor Watch 4:n vahvuuksia ovat tarkka, sulava ja kirkas näyttö, nopea toiminta sekä helppokäyttöiset, mutta kuitenkin varsin monipuoliset aktiivisuus- ja treeniseurantatoiminnot yhdistettynä tutun pitkään, jopa paria viikkoa hipovaan akunkestoon.
Muut älytoiminnot Honor Watch 4:ssä ovat toimivia, joskin pelkistettyjä. Kellolla voi puhua puheluja, siitä näkee ilmoitukset ja muutamia muita tärkeitä tietoja, kuten sään. Kyse on kuitenkin lopulta yksinkertaisesta älykellosta, jossa ei ole lähimaksutoimintoa tai jonka kautta ei voi esimerkiksi käyttää avustajapalveluja, kuten on mahdollista Wear OS -kelloissa ja Apple Watcheissa.
Alle 150 euron hinnalleen Honor Watch 4 tarjoaa riittävän hyvin vastinetta. Parhaimmillaan kello on aktiivisen arjen kumppanina, joka auttaa seuraamaan tavoitteiden toteutumista ja kannustaa terveellisempään elämään.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »