Nokian pitkäksi venähtäneessä patenttikiistassa kiinalaisen maailman suurimpiin älypuhelinvalmistajiin lukeutuvan Oppon kanssa on nähty jälleen viime päivinä uusia käänteitä.
Isossa-Britanniassa Englannin ja Walesin korkein oikeus on määrännyt Oppon Nokian patentteja loukkaavat tuotteet myyntikieltoon, kertoo IAM-julkaisu. Suomessa Oppo tunnetaan paremmin alabrändinsä OnePlussan oalta.
Brittioikeudessa on kiistelty siitä, voiko se määrittää Nokian ja Oppon välisessä kiistassa maailmanlaajuisesti sovellettavan FRAND-periaatteiden eli reilun, kohtuullisen ja syrjimättömän korvaustason mobiiliverkkostandardaille välttämättömien patenttien osalta. Oppo ei ole hyväksynyt brittioikeuden määrittävän korvaustasoa, vaan haluaisi tason määriteltävän sille itselleen todennäköisesti suosiollisemmassa kiinalaisoikeudessa – ainakin Kiinan markkinoiden osalta. Brittioikeus ei hyväksynyt tätä Oppon esitystä aiemmassa heinäkuussa antamassaan päätöksessä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Brittioikeus tarjosi Oppolle valinnanmahdollisuuden, ja kun Oppo päätti olla hyväksymättä brittioikeutta määrittelemään korvausten tasoa, määräsi oikeus 7. syyskuuta Oppon tuotteet Isossa-Britanniassa mahdolliseen myyntikieltoon.
Oppon näkemyksen mukaan sen halukkuus antaa kiinalaisoikeuden määritellä korvausten taso olisi pitänyt olla riittävä peruste kiellon välttämiseen Isossa-Britanniassa, mutta brittioikeus oli tästä eri mieltä.
Isossa-Britanniassa Oppolle määrättiin myyntikielto perustuen Nokian 4G- ja 5G-essentiaalipatenttiin EP 2 981 103, jonka oikeus oli todennut aiemmin tammikuussa 2023 antamassaan päätöksessään päteväksi, Oppon loukkaamaksi ja 4G- ja 5G-verkkostandardien kannalta välttämättömäksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Heti Oppon tuotteet eivät kuitenkaan ole joutumassa myyntikieltoon tämän patentin perusteella, sillä oikeuden päätöksen toimeenpanoa on lykätty Oppon valituksen käsittelyajaksi, jonka arvioitu kesto on 6-9 kuukautta.
Lisäksi Oppolle on määrätty kielto perustuen myös EP 3 716 560 B1 -menetelmäpatenttiin, jota osan Oppon 4G-puhelimista on todettu loukkaavan. Tältä osin kielto on tulossa voimaan 28 päivää viimeviikkoisen päätöksen antamisen jälkeen, mutta Oppon mukaan se pystyy toteutusta muuttamalla kiertämään patentin ja välttämään näin myyntikiellon.
Hiljattain toisena voittona Nokia saavutti Alankomaista kieltopäätöksen Oppon saksalaista tytäryhtiötä Orope DE:tä vastaan, kertoo myös IAM. Oppo yritti saada Alankomaissa Nokian edelläkin mainittua patenttia EP 2 981 103 mitätöidyksi, mutta oikeus katsoi patentin päteväksi, 4G- ja 5G-standardaille välttämättömäksi ja Oropen loukkaamaksi.
Orope DE:llä ei kuitenkaan ole toimintaa Alankomaissa, joten tämän oikeuden päätöksen vaikutukset Oppon toiminnalle itse Alankomaissa ovat vähäisiä. Nokia on aiemmin yrittänyt voittaa Alankomaista kieltoa Oppon verkkokauppaa maassa operoivalle Oleading-yhtiölle siinä onnistumatta. Nokia on kuitenkin valittanut tältä osin oikeuden tammikuussa antamasta kielteisestä päätöksestä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokian patenttikiista Oppon kanssa on ollut käynnissä jo vuodesta 2021 alkaen yhtiöiden välisen sopimuksen päätyttyä. Käytännössä Nokia ja Oppo eivät ole onnistuneet löytymään sopua patenttien lisensoinnista Nokialle maksettavan korvauksen tasosta.
Osana kiistaa Nokia ja Oppo ovat haastaneet toisiaan oikeuteen monissa eri maissa Euroopassa ja Aasiassa. Oppon kanteet Nokiaa vastaan ovat menestyneet heikosti.
Nokia puolestaan on saanut kiistan aikana suosiollisia oikeuden päätöksiä Saksasta, Alankomaista, Brasiliasta, Isosta-Britanniasta ja Intiasta.
Yleisesti arvioituna Nokia näyttääkin olevan kiistassa varsin vahvoilla, mutta ratkaisu voidaan silti joutua odottamaan vielä pitkään.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Euroopasta saatujen suosiollisten oikeuden päätösten ohella Brasiliassa Nokia on onnistunut voittamaan Oppoa vastaan mahdollisesti myyntikieltoon johtavan päätöksen, kun taas Intiassa korkein oikeus määräsi Oppoa tilittämään Nokialle yhtiöiden välisen aiemman sopimuksen perusteella Intian-myynnin perusteella kertyvät korvaukset patenttien lisensoinnista yhtiöiden kiistan jatkuessa sen jälkeen, kun pankkitakausta ei katsottu riittäväksi vakuudeksi.
Toistaiseksi merkittävimmät voittonsa Nokia on saavuttanut Saksassa, minkä seurauksena Oppo ja sen alabrändit OnePlus sekä Realme vetäytyivät Saksan markkinoilta vaiheittain jo viime vuoden puolelta alkaen. Saksalaisoikeus totesi Oppon loukkaavan Nokian patentteja, joka avasi Nokialle tien hakea tuotteita myyntikieltoon.
Patenttikiistoissa erilaiset oikeuden päätökset toimivat lähinnä neuvottelun työkaluina. Yleisimmin lopulta päädytään sopuun yhtiöiden välillä, mutta se voi kestää hyvin pitkään, kuten on jo nyt nähty Nokian ja Oppon välisessä kiistassakin.
Oppon lisäksi Nokialla on vastaava kiista kesken myös toisen kiinalaisen älypuhelinvalmistajan Vivon kanssa. Vivo jakaa tiettävästi osin saman omistajataustan kuin Oppo.
Käytännössä kiistassa myös Nokian ja Oppon sekä Vivon välillä on kyse patenttien lisensoinnin korvauksen tasosta: Oppo ja Vivo haluaisivat maksaa vähemmän kuin mitä Nokia on ollut valmis hyväksymään.
Maailmanlaajuisesti sekä Oppo että Vivo lukeutuvat maailman suurimpien TOP5-älypuhelinvalmistajien joukkoon, joten Nokian patenttilisensoinnin näkökulmasta ne ovat merkittäviä toimijoita. Kyse Oppo-kiistassakin on jopa sadoista miljoonista euroista.
Nokia on todennut asettavansa patenttisalkkunsa arvon puolustamisen tiettyjen lisensoinnin määräaikojen saavuttamisen edelle. Kaikkien kanssa Nokian ei ole tarvinnut viime aikoina riidellä, sillä 30. kesäkuuta Nokia kertoi solmineensa Applen kanssa uuden pitkäkestoisen sopimuksen patenttilisensoinnin jatkosta vuoden 2024 alusta eteenpäin.
Laajan patenttisalkun lisensointi on erittäin tärkeä osa Nokian nykyliiketoimintaa. Nokialla on paljon patentteja liittyen eri mobiiliverkkostandardeihin, mutta myös esimerkiksi Wi-Fi- ja videopakkausstandardeihin. Lisäksi Nokialla on runsaasti myös muitakin kuin standardoituun teknologiaan liittyviä patentteja.
Vuonna 2022 Nokian patenttilisensoinnin sisältävä Teknologia-liiketoimintaryhmä ylsi 1,595 miljardin euron liikevaihtoon ja 1,208 miljardin euron liikevoittoon, vaikka sopimusten puuttuminen Oppon ja Vivon kanssa painoikin kehitystä, kun niiden osalta ei kirjattu lainkaan liikevaihtoa vuoden 2022 aikana. Liikevaihtoa ja -voittoa tuki Microsoftin kanssa tehdyn sopimuksen muutos käytännössä pysyväksi lisenssiksi, joka johti 305 miljoonan euron ylimääräiseen liikevaihtokirjaukseen loppuvuodesta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »