DNA:n 5G-verkon väestöpeitto on ylittänyt viiden miljoonan rajan.
DNA:n 5G-verkko tavoittaa nyt laskennallisesti jo lähes 92 prosenttia suomalaisista heidän asuinpaikkansa perusteella, mikä tarkoittaa yli viittä miljoonaa ihmistä 237 paikkakunnalla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tuoreimpia 5G-paikkakuntia DNA:n verkossa ovat Karijoki ja Lappajärvi Etelä-Pohjanmaalla sekä Pomarkku Satakunnassa. Näillä paikkakunnilla verkko kattaa toistaiseksi keskusta-alueet, mutta rakentaminen jatkuu. Tämän lisäksi DNA:n ja Telian yhteisesti omistaman Suomen Yhteisverkon 5G-rakentaminen on käynnissä Itä- ja Pohjois-Suomessa.
DNA:n 5G-verkon rakentaminen alkoi isoista kaupungeista ja kasvukeskuksista edeten taajamiin ja nyt myös haja-asutusalueille.
Samalla 5G-rakentamisen myötä paranevat myös alueiden 4G-yhteydet.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
“Verkon rakentaminen on edennyt suunnitellusti, ja 5G-verkkomme kattaa nyt jo yli viisi miljoonaa suomalaista. Loppuvuoden 2023 aikana 5G-verkon rakentaminen suuntautuu yhä enemmän isojen kaupunkien ja taajamien ulkopuolisille alueille. Myös haja-asutusalueilla rakentaminen etenee verkon käyttötarpeen mukaisesti painottuen sinne, missä 4G-verkossa on paljon liikennettä. On tärkeää, että hyvät mobiiliyhteydet ovat saatavilla kaikkialla, missä ihmiset ovat ja liikkuvat – kaupunkien ja taajamien välisillä alueillakin”, DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari kertoo.
”Vaikka rakentaminen etenee yhtä nopeasti kuin aiemminkin, väestöpeiton kehittyminen tulee etenemään verkkaisemmin rakentamisen keskittyessä harvempaan asutuille alueille. Tulemme kuitenkin saavuttamaan noin 100 prosentin väestöpeiton 5G-verkollemme lähivuosina Manner-Suomessa”, Laari jatkaa.
DNA:n ja Telian vuonna 2014 perustama yhteinen verkkoyhtiö Suomen Yhteisverkko suunnittelee, toteuttaa ja ylläpitää matkaviestinverkkoa Pohjois- ja Itä-Suomen alueella. Juuri nyt Suomen Yhteisverkko jatkaa 5G-yhteyksien rakentamista entistä laajemmalla alueella Kuopiossa, Lapinlahdella ja Siilinjärvellä. Suomen Yhteisverkko rakentaa 5G-yhteyksiä tällä hetkellä myös Kemissä, Keminmaassa, Simossa ja Torniossa.
DNA on rakentanut 5G-yhteyksiään eri puolille Suomea pääasiassa joko matalammalla 700 megahertsin taajuudella tai korkeammalla 3,5 gigahertsin taajuudella.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Matalampi taajuus mahdollistaa moneen tavalliseen tarpeeseen erinomaisesti riittävät yhteydet laajalle alueelle hyvällä sisäkuuluvuudella. Korkeampi taajuusalue sen sijaan tarjoaa gigaluokan yhteysnopeudet ja hyvin vähäisen viiveen suppeammalle kuuluvuusalueelle. Tyypillisesti matalampaa taajuutta käytetään haja-asutusalueilla ja harvaan asutuissa taajamissa, korkeampaa kaupunkialueilla.
5G-verkon laajentamisen rinnalla päivittyy samalla koko mobiiliverkko, sillä vanhat tukiasemat vaihdetaan kokonaan uusiin. Tästä syystä 5G-verkon laajenemisen lisäksi myös 4G-nopeudet ja -käyttökokemus päivitettävillä alueilla paranevat.
DNA:n peittokartta kertoo tarkemmin eri verkkoteknologioiden kattamista alueista.
Osana verkkonsa kehittämistä DNA sulkee 3G-verkkonsa kokonaan lokakuun 2023 ja alkuvuoden 2024 välillä, jolloin lisää taajuuksia vapautuu 4G- ja 5G-yhteyksien käyttöön. Lisää DNA:n 3G-verkon sulkemisesta voit lukea aiemmasta artikkelistamme.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »