Tekoälyhype käy kuumana, ja seuraavan sukupolven huippuluokan järjestelmäpiirien myötä se rantautuu entistä vahvemmin myös älypuhelimiin.
Nyt myös MediaTek on julkistanut, että sen seuraavan sukupolven lippulaivajärjestelmäpiiri, huhujen mukaan nimeltään Dimensity 9300, tulee tukemaan entistä paremmin laitteessa toimivaa generatiivista tekoälyä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
MediaTek tekee yhteistyötä Metan kanssa tämän LLaMA 2 -kielimallin tukemiseen suoraan uudella järjestelmäpiirillä. MediaTekin mukaan ensimmäiset älypuhelimet tällä järjestelmäpiirillä ovat saapumassa markkinoille vielä vuoden 2023 aikana.
Aiemmin myös MediaTekin kanssa kilpaileva Qualcomm julkisti yhteistyön, jonka myötä sen seuraava huippuluokan järjestelmäpiiri, huhujen mukaan Snapdragon 8 Gen 3, tulee tukemaan Metan LLaMA 2 -kielimallia.
Metan avoimena lähdekoodina julkaisema LLaMA 2 on kehittynyt kielimalli, joka toimii vaihtoehtona esimerkiksi OpenAI:n GPT-4-mallille ja Googlen PaLM 2 -kielimallille. Sovelluskehittäjät voivat hyödyntää kielimallia omien sovellustensa luomisessa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
MediaTekin mukaan sen tuleva huippupiiri tulee sisältämään LLaMA 2:lle optimoidun ohjelmistokerroksen, minkä lisäksi järjestelmäpiirillä on päivitetty APU-neuroverkkolaskentayksikkö Transformer-kiihdyttimellä.
Tähän asti nähdyt generatiivisen tekoälyn palvelut toimivat pääsääntöisesti pilvipalveluina vaadittavan merkittävän laskennan tapahtuessa datakeskuksissa. Jatkossa generatiivista tekoälyä hyödyntävien sovellusten odotetaan kuitenkin osittain tukeutuvan enemmän suoraan itse laitteessa tapahtuvaan laskentaan. Tällä on etuja muun muassa tiedonsiirron vähenemisessä sekä yksityisyyden paranemisessa, kun tietoja ei tarvitse siirtää pilvipalveluun.
Aiemman huhun mukaan tekoälytuen ohella Dimensity 9300 tulee olemaan erittäin kiinnostava järjestelmäpiiri muutenkin. Raportoidusti Dimensity 9300 on varustettu poikkeuksellisella ydinarkkitehtuurilla, joka yhdistäisi peräti neljä Armin Cortex-X4-huipputehoydintä ja neljä Cortex-A720-tehoydintä, eli mukana ei olisi lainkaan perinteisiä vähävirtaisempia Cortex-A5xx -sarjan säästöytimiä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »