Älykellon ranneke saattaa olla todellinen bakteeripesäke. Tuore tutkimus motivoi puhdistamaan rannekkeen useammin.
Älykellot ovat tätä nykyä suositumpia kuin koskaan, ja moni pitää omaansa ranteessaan vuorokauden ympäri poistaen sen vain latauksen ajaksi. Hiki ja lika tarttuvat täten helposti rannekkeeseen, ja Florida Atlantic -yliopiston julkaiseman tutkimuksen mukaan puhtaalta vaikuttava rannehihna saattaakin olla varsinainen paratiisi bakteereille.
Tutkimuksessa haluttiin selvittää, oliko rannekkeen materiaalilla merkitystä bakteerien muodostumiseen. Tutkijat analysoivat kumisia, nahkaisia, kankaisia, muovisia, kultaisia ja hopeita rannekkeita havaiten, että 95 prosentissa oli ”jonkinlaisia vaarallisia bakteeeja”, aiheesta kirjoittava New York Post siteeraa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yleisin rannekkeista havaittu bateeri oli stafylokokki (spp), joka saattaa aiheuttaa esimerkiksi tulehdustiloja. Stafylokokkeja oli pesiytynyt 85 prosenttiin tutkituista rannehihnoista, mikä ei tutkijoiden mukaan ollut kuitenkaan ensinkään yllättävää.
Sen sijaan tutkijat pitävät merkittävämpänä havaintoa siitä, että myös keuhkokuumetta etenkin sairaalaolosuhteissa aiheuttavaa pseudomonas aeruginosa -bakteeria havaittiin myös yleisesti, noin 30 prosentissa tapauksista. Niin ikään vatsavaivoihin ja ripuliin liitettyä E. coli -bakteeria löytyi 60 prosentista rannekkeita.
Tutkimuksessa Apple Watchin rannekkeita käytettiin tavanomaisissa jokapäiväisissä olosuhteissa, joten myös käyttötapojen merkitystä saatettiin vertailla. Tutkijoiden mukaan bakteereita esiintyi selvästi enemmän niillä, jotka pitivät älykelloaan ranteessaan myös treenatessaan ja hikoillessaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kankaiset, kumiset ja muoviset rannekkeet keräsivät eniten bakteeeja. Vähiten niitä löytyi metallisista rannekkeista, mikä tutkijoiden mukaan johtunee siitä, ettei niitä useinkaan käytetä treenattaessa.
Vaikka tutkimuksessa perehdyttiin nimenomaan Apple Watcheihin ja niiden rannekkeisiin, voitaneen löydöksiä soveltaa älykelloihin myös yleisesti rannehihnojen ollessa hyvin samankaltaisia valmistajasta riippumatta.
Älykellon ranneke kannattaakin puhdistaa huolellisesti aina urheilusuorituksen jälkeen, tutkijat painottavat. Myös muutoin rannehihnan ja muidenkin puettavien älylaitteiden puhtauteen on syytä panostaa huolellisesti.
Tutkimusraportti on saatavilla tutkimuksen julkaisseen Advances in Infectious Diseases -lehden arkistosta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »