Korealainen Samsung on hallinnut taittuvanäyttöisten älypuhelinten markkinoita tuotekategorian alusta saakka. Heinäkuun lopussa yhtiö esitteli jo viidennen sukupolven taittuvanäyttöiset puhelimensa Galaxy Z Flip5:n ja Galaxy Z Fold5:n.
Samsung Galaxy Z Fold5 avautuu sisusuunnassa kirjan tavoin ja on suurella sisänäytöllään hyvin soveltuva esimerkiksi tuottavaan työhön. Täksi vuodeksi älypuhelin on saanut teknisen kasvojenkohotuksen, mutta tärkein yksittäinen uudistus on sarana.
Samsung Galaxy Z Fold5
- 7,6" Taittuva Dynamic AMOLED 2X + HDR10+ -näyttö
- Sormenjälkilukija kyljellä
- 50 + 12 + 10 Mpiks. kamera
- 10 Mpiks. etukamera
- Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy -piiri
- 4400 mAh akku
Samsungin uusi sarana sulkeutuu niin sanotusti kiinni saakka, eikä älypuhelimen puoliskojen välille enää jää selkeästi havaittavaa rakosta kuten edeltävissä malleissa. Saranaa lukuun ottamatta älypuhelin on hyvin lähellä edeltäjäänsä jo mainittuja teknisiä vuosipäivityksiä lukuun ottamatta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Samsung Galaxy Z Fold5:n kolme perusvärivaihtoehtoa ovat musta Phantom Black, sininen Icy Blue sekä vaalea kermanvärinen Cream. Lisäksi vain Samsungin omassa verkkokaupassa on tarjolla kaksi erikoisvärivaihtoehtoa: harmaa Gray ja sininen Blue.
Samsung Galaxy Z Fold5:n suositushinnat Suomessa ovat:
- Samsung Galaxy Z Fold5 (256 Gt): 1 979 euroa
- Samsung Galaxy Z Fold5 (512 Gt): 2 099 euroa
- Samsung Galaxy Z Fold5 (1 Tt): 2 349 euroa
Kunkin malliversion osalta suositushinnat ovat nousseet 100 eurolla edeltävästä Galaxy Z Fold4:stä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Samsung Galaxy Z Fold5:n tekniset tiedot
- Sisäpuolella 7,6 tuuman taittuva AMOLED-näyttö 21,6:18-kuvasuhteella, 2176×1812 pikselillä (374 PPI) ja 1-120 hertsin joustavasti mukautuvalla virkistystaajuudella, tuki S Pen -kynälle
- Kannessa 6,2 tuuman AMOLED-näyttö 23,1:9-kuvasuhteella, 2316×904 pikselillä (402 PPI) ja 48-120 hertsin mukautuvalla virkistystaajuudella
- Sormejälkilukija sivulla virtapainikkeessa
- Stereokaiuttimet ja Dolby Atmos -tilaäänituki
- Kolme takakameraa
- 50 megapikselin pääkamera 85 asteen kuvakulmalla, 1,0 mikronin pikselikoolla, f/1,8-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 12 megapikselin ultralaajakulmakamera 123 asteen kuvakulmalla, 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla
- 10 megapikselin 3x optisen zoomin telekamera 36 asteen kuvakulmalla, 1,0 mikronin pikselikoolla, f/2,4-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- Kaksi etukameraa
- Sisäpuolella näytönalainen 4 megapikselin kamera 2,0 mikronin pikselikoolla ja f/1,8-aukolla
- Kannessa 10 megapikselin kamera 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla
- Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy -järjestelmäpiiri
- 12 gigatavua RAM-käyttömuistia
- 256 tai 512 gigatavua tai 1 teratavu tallennusmuistia, ei muistikorttipaikkaa
- 2x Nano-SIM ja eSIM
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi 6 ja 6E (2,4 + 5 + 6 GHz) / Bluetooth 5.3 / NFC -yhteydet
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / magnetometri (kompassi) / barometri / läheisyyden tunnistus / valoisuuden tunnistus / Hall-anturi
- USB-C-liitäntä
- 4 400 milliampeeritunnin akku 25 watin pikalatauksella (50 % lataus noin 30 minuutissa), langattomalla latauksella ja langattomalla virranjaolla muille laitteille
- IPX8-luokitellusti vesitiivis rakenne
- Mitat suljettuna 154,9 x 67,1 x 13,4 millimetriä ja avattuna 154,9 x 129,9 x 6,1 millimetriä
- Paino 253 grammaa
- Android 13 -käyttöjärjestelmäversio osana One UI 5.1.1 -ohjelmistoa
- Päivityslupauksena neljä versiopäivitystä ja viisi vuotta tietoturvapäivityksiä
Hyvää Samsung Galaxy Z Fold5:ssä
- Uudistettu sarana. Uudelleen suunniteltu sarana on ehdottomasti Samsung Galaxy Z Fold5:n merkittävin uudistus. Se ei mullista käyttökokemusta, mutta tekee älypuhelimesta viimeistellymmän oloisen sekä kiinni taitettuna hieman ohuemman. Sarana on yhtä jämäkkä kuin aiemmat, ja muutoksessa on vain positiivisia puolia.
- Kuvalaadultaan erinomaiset näytöt. Käytössä on kaksi kuvanlaadultaan loistavaa näyttöä sekä kansiruudun että valtavan päänäytön vakuuttaessa. Kumpikin näyttö on käytännössä pitkälti sama kuin Galaxy Z Fold4:ssä, mutta tekninen samankaltaisuus ei tarkoita, etteivätkö ne molemmat olisi erinomaisia niin kirkkaudeltaan kuin tarkkuudeltaan.
- Tutun kattava kamerakokoonpano. Kamerat ovat samanlaiset kuin viime vuonna, mutta pääkamera, ultralaajakulmakamera ja optisen zoomin tarjoava telekamera hoitavat edelleen tehtävänsä kiitettävästi monipuolisen ohjelmiston tukiessa kuvauskokemusta.
- Erinomainen ohjelmisto. Samsung Galaxy Z Fold5 on toistaiseksi kokonaisvaltaisin taittuvanäyttöinen älypuhelin, mistä käy pitkälti kiittäminen monipuolista ohjelmistoa, jossa rakenne huomioidaan monipuolisesti. Myös Samsungin tavaramerkiksi noussut päivitystuku (4+5 vuotta) on edelleen Android-markkinoiden paras.
Huonoa Samsung Galaxy Z Fold5:ssä
- Uudistukset vähissä. Parannellun saranan ja vuosipäivityksen saaneen tekniikan ohella Galaxy Z Fold5:ssä ei ole merkittäviä uudistuksia. Esimerkiksi ultralaajakulmakameraa voisi jo päivittää, minkä ohella päänäytön alainen etukamera on edelleen kuvanlaadultaan parhaimmillaankin vain tyydyttävä.
- Kansinäyttö edelleen kapea. Galaxy Z Fold5:n kansinäyttö on yhä selvästi kapeampi kuin tavanomaisissa älypuhelimissa, mikä syö sen käyttökokemusta.
- S Pen vain päänäytöllä ja säilytyspaikka vain lisäkuoressa. Galaxy Z Fold5:llä voi käyttää S Pen -kosketuskynää, mutta vain taittuvalla päänäytöllä. Kansipaneeli ei sitä tue, mikä on harmillista, vaikka suurella ruudulla kynästä on toki enemmän iloa. Rungossa ei myöskään ole säilytyspaikkaa kynälle, vaan sitä varten on hankittava erillinen suojakotelo.
- Edelleen verkkainen lataus. Samsungille tyypilliseen tapaan sen 25 watin pikalataus ei nykypäivän nopeusvertailussa loista.
Taittuvanäyttöisten älypuhelinten suunnannäyttäjä uudella saranalla
Paranneltu sarana, viimeisimmän sukupolven huippupiiri sekä entistä kestävämpi suojalasi – niistä on Galaxy Z Fold -sarjan viimeisin taittuvanäyttöinen älypuhelin tehty mitä tulee uudistuksiin.
Samsung Galaxy Z Fold5 on kirjan tavoin sivuttaissuunnassa taittuvan Galaxy-malliston tuorein edustaja, joka muistuttaa teknisesti ja ulkoisesti edeltäjäänsä erehdyttävän läheisesti. Nopealla vilkaisulla eroja on vaikea havaita, ja vain takakameran viereen siirretty LED-valo erottuu uudella sijainnillaan.
Ensisilmäys kuitenkin pettää, sillä Galaxy Z Fold5:n merkittävin uudistus liittyy kuin liittyykin nimenomaan puhelimen rakenteeseen. Täksi vuodeksi Samsung on viimein varustanut sekä Galaxy Z Fold5:n että simpukkamallisen sisarmallin Z Flip5:n parannellulla saranalla, jonka ansiosta kiinni taitetun puhelimen puoliskojen väliin ei enää jää merkittävää rakoa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Uuden saranan ansiosta Galaxy Z Fold5 vaikuttaa edeltäjiään viimeistellymmältä, ja viimeisetkin prototyyppimäiset piirteet on nyt saatu hiottua pois. Saranan myötä kiinni taitettu Galaxy Z Fold5 on myös parisen millimetriä aiempaa ohuempi (13,4 vs. 15,8 millimetriä) ja kevyempi (253 vs. 263 grammaa).
Niin ikään auki taitettuna puhelin on aavistuksen verran hoikentunut (6,1 vs. 6,3 millimetriä), mutta muilta osin mitat ovat millimetrien kymmenesosien suuruista vaihtelua lukuun ottamatta ennallaan.
Uusi sarana ei mullista käyttökokemusta, mutta on ehdottomasti merkittävä päivitys parantaessaan sekä rakenteellista kokonaisuutta että puhelimen ulkoasua – parin tonnin älypuhelimen soisi mielellään olevan viimeiseen asti hiottu, ja Galaxy Z Fold5 vastaa viimein huutoon.
Samsung lupaa myös uuden saranan kestävän ainakin 200 000 taittokertaa, mikä käytännön tasolla vastaa 100 avauksen vuorokausivauhtia viiden vuoden käyttöikää. Myös arvostelujakson perusteella sarana on erinomaisen laadukas.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kiinni taitetun puhelimen oikealla sivulla ovat tuttuun tapaan virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet. Virtanäppäin sisältää myös luotettavasti toimivan somenjälkilukijan, jonka sijainti voi toki edellyttää ylimääräistä totuttelua vasenkätisiltä.
Ainut liitäntä, USB-C, sijaitsee yhä puhelimen alalaidassa, ja kahden kaiuttimen stereoäänentoisto tuottaa tasaisen vahvaa, rätisemätöntä, mutta älypuhelimille tyypillisesti latteahkoa ääntä. Erillistä 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää ei ole, ja nano-SIM-korttipaikkoja on kaksi. Lisäksi käytettävissä on myös integroitu eSIM.
Puhelimen kannen voi totutusti avata vapaasti valitsemaansa kulmaan vaikkapa suoratoistopalvelujen katselua, videopuheluita tai muita toimia varten.
Samsung Galaxy Z Fold5:ssä on totutusti kaksi näyttöä: 6,2-tuumainen, 23,1:9-kuvasuhteineen pitkän kapea Dynamic AMOLED 2X -kansinäyttö sekä 7,6-tuumainen, samaisella tekniikalla toteutettu ja auki taittuva päänäyttö mielenkiintoisella 6:5-kuvasuhteella. Kiinni taitettuna Galaxy Z Fold5 on edelleen pitkulaisempi näytöltään kuin tavanomaiset älypuhelimet. Kansinäyttö kaipaisikin lisää leveyttä käyttökokemuksen parantamiseksi.
Kumkikin näyttö tukee 120 hertsin virkistystaajuutta päivittäen sisältöä tarvittaessa jopa 120 kertaa sekunnissa. Molemmat tukevat myös laajaa väritoistoa HDR10+:n kera.
Kumpikin näyttö on automaattiasetuksilla erittäin kirkas, mikä helpottaa käyttöä aurinkoisena päivänä. Samsungin mukaan sisänäytön kirkkaudessa on tapahtunut parannusta. Enimmäiskirkkaus korkean kirkkauden tilassa on noussut Galaxy Z Fold4:n 1 000 nitistä 1 200 nitiin Galaxy Z Fold5:ssä, ja kirkkaus huipussaan HDR-sisällöllä vastaavasti 1 300 nitistä 1 750 nitiin.
Värimaailman voi näyttöasetuksista määrittää itse, minkä ohella saatavilla on kaksi oletusarvoista tilaa: värejä korostava Eloisa ja maltillisempi Luonnollinen.
Värintoisto, tarkkuus ja kirkkaus miellyttävät silmää kaikissa tilanteissa, ja Galaxy Z Fold5 sisältääkin kaksi erinomaista näyttöä. Teknisesti ne ovat pitkälti edeltävän Galaxy Z Fold4:n tasolla, mutta silmämääräisesti parannettavaa olisikin vaikea keksiä.
Samsung Galaxy Z Fold5:n hankintaa harkitsevan on kuitenkin syytä huomata kaksi asiaa. Kansinäytöllä kirjoittaminen on paneelin kapeuden vuoksi toisinaan hankalaa, kun taas päänäyttöä on hyvä suojata erityisen tarkasti teräviltä esineiltä, sillä sen muovipinta naarmuuntuu helposti.
Taittuva näyttöteknologia edellyttää vielä toistaiseksi pehmeähköjen pinnoitteiden käyttöä, joten asia ei ole vain Samsungin kiusana, mutta huomioon se kannattaa joka tapauksessa ottaa. Kansinäyttö sen sijaan on Corningin viimeisimmän sukupolven Gorilla Glass Victus 2 -lasia, joka on vahvempaa kuin edeltävässä Galaxy Z Fold4:ssä.
On myös hyvä huomioida, että taittuvassa päänäytössä on näytönsuoja jo valmiina. Samsungin mukaan suojaa ei kannata itse irrottaa saati vaihtaa, sillä se on suunniteltu osaksi näytön suojausta.
Vaikka taittuvuus tekeekin näytöstä tietyssä mielessä haavoittuvamman, voi Samsung Galaxy Z Fold5:tä kuitenkin käyttää pääsääntöisesti huoletta. Taittuva rakenne suojaa pääpaneelia, ja itse puhelimen rakenne on vankkaa tekoa IPX8-luokituksen taatessa myös vedenkestävyyden. Enemmästä pölystä Galaxy Z Fold5 kannattaa sen sijaan pitää kaukana.
Päänäytössä on edelleen taitoskohdassa kohtalaisen näkyvä juova, jota ei ole saatu häivytettyä uudella saranallakaan. Taitoksen tuntee helposti sormella, mutta esimerkiksi heijastuksia se ei häiritsevästi aiheuta. Motorolan ja Honorin taittuvanäyttöisissä älypuhelimissa juova on hieman huomaamattomampi, mutta yksinomaan sen takia Galaxy Z Fold5:tä ei kannata hyllyyn jättää.
Kahden näytön yhdistelmä tekee Galaxy Z Fold5:n käytöstä mukavan vaihtelevaa. Kansinäytöllä voi hoitaa nopeita toimia viesteihin vastailusta sosiaalisen median selailuun, kun taas taittuva pääpaneeli mahdollistaa tuottavan työskentelyn myös S Pen -kynää tukien. Kansiruudulla kynää ei sen sijaan voi käyttää, mikä on harmi.
Molemmat näytöt tukevat laajasti mukautettavaa vilkaisunäyttöä (ns. Always On -näyttö), ja esimerkiksi kellon tyyliä, ilmoituskuvakkeita ja muita voi kattavasti hienosäätää omaan makuun sopiviksi. Sama pätee myös lukitusnäyttöön.
Qualcommin viimeisimmän sukupolven huippupiiri ja tuttu latausteho
Samsung on päivittänyt Galaxy Z Fold5:n tekniikan vuoden 2023 tasolle, ja uudistuksista tärkein liittyy suorituskykyyn. Älypuhelin on jälleen hieman edeltäjiään etevämpi Qualcommin Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy -piirillään.
Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxyn huipputehoytimen kellotaajuus yltää 3,36 gigahertsiin ja grafiikkasuorittimen 719 megahertsiin, kun tavallisessa Snapdragon 8 Gen 2:ssa enimmäiskellotaajuudet ovat vastaavasti 3,2 gigahertsiä ja 680 megahertsiä.
Teoriassa eroja on, mutta käyttökokemuksessa niitä ei juuri huomaa. Suorituskykytesteissä Galaxy Z Fold5 sijoittuu joka tapauksessa lähelle Android-maailman terävintä kärkeä pitäen tehot korkealla myös pitkään jatkuvassa rasituksessa. Käytännön tasolla eroja eri Snapdragon 8 Gen 2 -puhelinten välillä suorituskyvyssä on käytännössä mahdotonta havaita.
Samsung Galaxy Z Fold5 pyörittää sujuvasti kaikkia sovelluksia peleistä kuvanmuokkaimiin, mutta varsinaisesti pelipuhelimeksi sitä ei näyttöjen omintakeisten kuvasuhteuden takia voi suositella, vaikka sinällään suuri näyttö pelaamisen tietyn lisän tuokin. Adreno 740 -grafiikkasuoritin takaa kuitenkin myös graafisen laadun ajoittaisia pelihetkiä varten.
Puhelin ei kuumene merkittävästi, vaikka pientä lämpenemistä ymmärrettävästi esiintyykin. Jäähdytysjärjestelmän osana toimivan höyrykammion koko on kasvanut 30 prosentilla edeltäjästä, mikä ainakin osaltaan vaikuttaa luotettavaan suorituskykyyn ja kohtalaisiin lämpötiloihin.
Järjestelmäpiirin rinnalla on muistivariantista riippumatta käytössä 12 gigatavua RAM-käyttömuistia. Tallennusmuistin osalta vaihtoehtoja ovat 256 tai 512 gigatavua tai 1 teratavu, ja muistikorttipaikkaa Galaxy Z Fold5:ssä ei ole.
Samsung on päivittänyt molemmat muistit vuoden 2023 huipputasolle (tallennusmuisti UFS 4.0, käyttömuisti LPDDR5X), minkä ohella esimerkiksi Bluetooth-versiotukea on kohennettu edeltäjästä (5.3 vs. 5.2) vuosipäivityksen hengessä. Wi-Fi- ja 5G-yhteyksien osalta pääasiat ovat ennallaan, ja teknisesti järjestelmäpiiri onkin ainut merkittävä uudistus.
Samsung Galaxy Z Fold5:ssä on tuttu 4 400 milliampeeritunnin akku, joka latautuu täyteen niin ikään tutulla 25 watin teholla. Langatonta latausta älypuhelin tukee 15 watin teholla ja voi lisäksi jakaa omaa virtaansa esimerkiksi täyslangattomien kuulokkeiden kotelolle viiden watin käänteisellä latauksella.
Akunkesto on luotettavalla tasolla, vaikka viime vuoteen verrattuna Galaxy Z Fold5 tuntuukin ottaneen jopa hieman takapakkia. Yksi lataus kestää kyllä aamusta iltaan lähes käyttötavasta riippumatta, mutta seuraavana päivänä lataukselle on jo tarvetta melko varhain.
Käyttipä puhelinta sitten kansi- tai pääpaneelilla, ei akunkesto juuri vaihtele, mikä on erinomaista. Myös näytön virkistystaajuuden voi huoletta pitää sulavimmalla mahdollisella tasolla.
Sisältöä toistettaessa Samsung Galaxy Z Fold5:n käyttöaika on oivalla tasolla, mutta valmiustilassa virtaa kuluu mallistolle tyypilliseen tapaan hieman tavanomaisia älypuhelimia nopeammin. Puhelin on hyvä varautua lataamaan päivittäin.
Samsung Galaxy Z Fold5:n akku täyttyy 25 watin teholla noin tunnissa, ja latausaika on pitkälti edeltäjän tasolla. Vaikka Samsung on perinteisesti kiinalaishaastajiaan jäljessä lataustehoja mitattaessa, ei tuntinen laturissa liene useimmille liikaa.
Samsung on perustellut maltillisia latausnopeuksia akun käyttöiällä, jota korkeat wattitehot verottavat mahdollisesti hieman nopeammin. Mikäli akun käyttöikää haluaa edelleen pidentää, voi järjestelmäasetuksista aktivoida tilan, joka rajoittaa käytettävän enimmäiskapasiteetin 85 prosenttiin.
Nykyisin jo yleistyneeseen tapaan Galaxy Z Fold5:n myyntipakkaus sisällä laturia, vaikka USB-C-kaapeli mukana onkin. Mikäli kolmatta tonnia maksava älypuhelin mahtuu budjettiin, ei parin kympin lisäpanostus häirinne, mutta huomioida asia kannattaa joka tapauksessa.
Erinomainen Android-kokemus markkinoiden parhaalla moniajolla
Samsung Galaxy Z Fold5:ssä on esiasennettuna Android 13:een pohjautuva One UI 5.1.1 -ohjelmisto, jonka versionumeron viimeinen ykkönen viittaa taittuvanäyttöisiin älypuhelimiin.
Kyseessä on hyvin samankaltainen ohjelmisto kuin tavanomaisilla Galaxy-älypuhelimilla, mutta mukana on pitkä liuta taittuvasta rakenteesta sekä suuresta päänäytöstä hyötyviä lisätoimintoja.
Viime vuoteen verrattuna kohennuksia on Samsungin mukaan tehty esimerkiksi moniajoon, tiedostojen nopeaan jakamiseen ja kameran hallinnointiin, minkä ohella pieniä virheitä on luonnollisesti korjailtu.
Samsung on antanut myös Galaxy Z Fold5:lle tutun erinomaisen päivitystakuunsa, joka kattaa neljä Android-järjestelmäversiopäivitystä (Android 14, 15, 16 ja 17) sekä viisi vuotta tietoturvatukea (jotakuinkin elokuulle 2028).
Android-maailman paras päivitystuki on Samsungin tuttu tavaramerkki, joka takaa, että parin tonnin Galaxy Z Fold5 pysyy ajan tasalla ja turvallisena pitkään.
Toisin kuin siro simpukka Galaxy Z Flip5, Galaxy Z Fold5 tukee myös DeX-kokonaisuutta. Taittuvanäyttöisen huippupuhelimen voi siis kiinnittää kaapelilla näyttöön, näppäimistöön ja hiireen ja täten korvata tietokoneen aina tarpeen vaatiessa.
Koska Samsung Galaxy Z Fold5:ssä on kaksi näyttöä, on myös mukautettavaa kaksinkertaisesti. One UI 5.1.1 mahdollistaa totutusti sekä kansi- että päänäytön sovellusasettelujen, taustakuvan ja muiden vastaavien asettamisen erikseen, minkä ansiosta puhelin mukautuu kätevästi erilaisiin käyttötarkoituksiin.
Halutessaan asettelut voi toki myös kopioida kansinäytöltä pääruudulle, mutta pieni lisäpanostus asetuksia tehtäessä kannattaa.
Kuten mainittua, on ohjelmisto samankaltainen kuin muillakin Galaxy-älypuhelimilla, mutta Samsung Galaxy Z Fold5:ssä on käytössä varta vasten sille suunniteltu tehtäväpalkki. Tietokoneilta tuttua tehtäväpalkkia muistuttava sovellusvalikko on alati näkyvillä sisänäytöllä mahdollistaen nopean vaihtelun ohjelmien välillä.
Paneelista voi hinata sovelluksen näytöllä vasemmalle, oikealle, ylös tai alas, ja keskelle ruutua raahaamalla ohjelman saa auki niin sanotussa leijuvassa ikkunassa.
Moniajo Galaxy Z Fold5:n päänäytöllä on erinomaisen mukavaa ja sujuvaa, ja kerralla auki saa jopa kahdeksan sovellusta – kolme jaetun ruudun tilassa ja viisi kelluvissa ikkunoissa.
Mikä merkittävintä, osa sovelluksista tukee myös rinnakkaiskäyttöä jaetun ruudun näkymissä. Esimerkiksi Samsungin oma verkkoselain ja Google Chrome mahdollistavat kahden ikkunan avaamisen vieri viereen tietokoneen moniajoa lähentelevällä tavalla.
Helpoilla raahaa ja pudota -eleillä voi lisäksi siirrellä esimerkiksi kopioitua tekstiä, valokuvia, linkkejä ja muuta sisältöä sovelluksesta toiseen. Vaikkapa sähköpostiviestiä voi täten vaivatta höystää tekstilainauksilla, ja moniajossa Galaxy Z Fold5 onkin älypuhelinmaailman valtias.
Suurella näytöllä monet sovellukset Samsungin omista ohjelmista Microsoft- ja Google-palveluihin jakautuvat automaattisesti kahtia ottaakseen hyödyntääkseen kaiken näyttöpinta-alan. Myös Instagram tukee tätä nykyä suuren näytön käyttötilaa – ja toistaiseksi yksinoikeudella Galaxy Z Fold -mallistolla.
Niin ikään näytön taittaminen osittain auki saa osan sovelluksista reagoimaan käyttäjän niin halutessa. Esimerkiksi galleria, verkkoselain ja monet muut jakautuvat automaattisesti kahtia asettaen esimerkiksi toistuvan sisällön yläpuoliskolle ja hallinnointityökalut alle.
Niin kutsuttu Flex-tila on näppärä ominaisuus, joka on ollut käytössä Samsungin taittuvanäyttöisissä älypuhelimissa jo muutaman vuoden. Parhaiten oikeuksiinsa toiminto pääsee kameraa käytettäessä.
Tuttu ja kattava kamerakokoonpano
Samsung Galaxy Z Fold5 on pätevä kamerapuhelin. Mukana on mainio pääkamera, perusvahvasti sekä valokuvia että videoita tallentava ultralaajakulmakamera sekä optisen zoomin mahdollistava telekamera. Kaikkiaan kameroita on peräti viisi.
- Kolme takakameraa
- 50 megapikselin pääkamera 85 asteen kuvakulmalla, 1,0 mikronin pikselikoolla, f/1,8-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 12 megapikselin ultralaajakulmakamera 123 asteen kuvakulmalla, 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla
- 10 megapikselin 3x optisen zoomin telekamera 36 asteen kuvakulmalla, 1,0 mikronin pikselikoolla, f/2,4-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- Kaksi etukameraa
- Sisäpuolella näytönalainen 4 megapikselin kamera 2,0 mikronin pikselikoolla ja f/1,8-aukolla
- Kannessa 10 megapikselin kamera 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla
Kokoonpano on teknisesti tismalleen samanlainen kuin Galaxy Z Fold4:llä viime vuonna, ja sama pätee myös kuvanlaatuun.
Pääkameran valokuvat ovat oletuksena 12 megapikselin kokoisia, ja tarkkoja yksityiskohtia sekä värejä on runsaasti. Värit korostuvat Samsungille tyypilliseen tapaan vahvanpuoleisesti, mutta eivät liikaa, ja haluttaessa kuvausasetuksia on helppo mukauttaa.
Täydessä 50 megapikselin koossa kuvat ovat värimaailmaltaan hieman haaleampia – ja täten aavistuksen luonnollisempia – minkä ohella yksityiskohtia tallentuu enemmän. Valtaosassa tapauksista 12 megapikselin koko lienee kuitenkin sopivin vaihtoehto tiedostokoonkin pysyessä maltillisena.
Pääkamera tallentaa videoita jopa 8K-tarkkuudella ja 30 ruutua sekunnissa viime vuoden 24 ruudun sijaan. Käyttökelpoisin tarkkuus lienee kuitenkin 4K, joka on käytettävissä pääkameran (30/60 ruutua sekunnissa) ohella myös ultralaajakulma- ja telekameroilla (30 ja 30/60 ruutua).
Videoiden äänimaailma ansaitsee erityiskehut, minkä ohella sisältö on hyvin vakaata kautta linjan. Ultralaajakulma- ja telekameroilla värit haalenevat hieman pääkameraan verrattuna, mutta myös kotivideoihin mieltyneille Galaxy Z Fold5 on mukiinmenevä vaihtoehto.
Ultralaajakulmakamera hallitsee niin ikään värit hienosti, vaikka yksityiskohdissa se ei pääkameralle pärjääkään. Suuren kontrastin tilanteissa, esimerkiksi haastavassa vastavalossa, laatu ailahtelee ajoittain, mutta kokonaisuutena myös laajakulmakuvat vakuuttavat viime vuoden tavoin.
Ilahduttavasti Galaxy Z Fold5:n hieman hoikistuneeseen runkoon on saatu mahdutettua myös tuttu 10 megapikselin telekamera kolminkertaisella optisella zoomilla.
Optisesti zoomatut valokuvat miellyttävät silmää ja varmistavat Galaxy Z Fold5:n kamerakokoonpanon monipuolisuuden.
Digitaalista zoomia on tarjolla 30-kertaiselle tasolle saakka, ja jopa äärimmilleen lähennetyissä valokuvissa on edelleen tarpeeksi tarkkuutta esimerkiksi sosiaalista mediaa ajatellen.
Kansinäytön kamerareikään sijoitettu etukamera vangitsee tarvittaessa peruslaadukkaita omakuvia, mutta tasokkaampia otoksia saa taittamalla puhelimen auki ja käyttämällä kansinäyttöä takakameroiden etsimenä.
Päänäyttöön upotettua etukameraa ei sen sijaan kannata valokuvaamiseen käyttää. Neljän megapikselin kameran kuvat ja videot ovat suttuisia, ja kamera onkin mukana lähinnä videopuheluita varten.
Esimerkiksi Samsung Galaxy S23 Ultralle taittuvanäyttöinen Galaxy Z Fold5 ei luonnollisesti kameroineen pärjää, mutta omassa tuoteryhmässään se on edeltäjänsä tavoin toistaiseksi vahvimpia tarjokkaita.
Kuten mainittua, hyödyntää kamerasovellus erinomaisesti niin kutsuttua Flex-tilaa. Kun puhelimen taittaa vaikkapa pöydälle, jää etsin näytön ylälaidalle painikkeiden siirtyessä ruudulla alemmas.
Asetuksiltaan ja ominaisuuksiltaan kamerasovellus vastaa muilla Samsung-älypuhelimilla koettua, mutta Flex-tilan ja takakameran selfie-kuvaamisen kaltaisten lisäysten ansiosta se soveltuu erittäin hyvin taittuvalle Galaxy Z Fold5:lle.
Erilaisia kuvaustiloja on totutusti käytössä reilu valikoima. Esimerkiksi monilla kameroilla ja asetuksilla saman tilanteen tallentavaa Yksi otos -tilaa kannattaa ehdottomasti kokeilla, minkä ohella saatavilla on video- ja valokuvaustiloja hyperlapseista hidatuksiin.
Samsung Galaxy Z Fold5 tukee myös korealaisjätin Expert RAW -sovellusta, joka sisältää aimo kattauksen ammattilaiskäyttöön suunnattuja lisäominaisuuksia kaikenlaiseen kuvaukseen. Sovellus on saatavilla ilmaiseksi Galaxy Storesta.
Olipa kyse sitten itse Androidista tai kameraohjelmistosta, on Samsung Galaxy Z Fold5 edellä kaikkia haastajiaan. One UI 5.1.1 mukautuu erinomaisesti taittuvanäyttöiselle älypuhelimelle tehden käytöstä sujuvan mukavaa, ja kirsikkana kakun päällä on markkinoiden paras päivityslupaus.
Yhteenveto: Entistä viimeistellympi Samsung Galaxy Z Fold5 on vahva omassa kategoriassaan
Samsung ehti muutamia vuosia sitten ensimmäisenä laajasti mukaan taittuvanäyttöisten älypuhelinten markkinoille, ja esimerkiksi Suomessa yhtiö sai ensimmäiset vuodet operoida varsin rauhassa ilman merkittävää kilpailua. Sittemmin myös monet kiinalaisvalmistajat ovat alkaneet tuoda taittuvanäyttöisiä vaihtoehtojaan kotimarkkinansa ulkopuolelle, mikä asettaa myös Samsungin uuteen tilanteeseen.
Samsung Galaxy Z Fold5 saaneekin kohdata ajan myötä enemmän kilpailua kuin edeltäjänsä, mutta lähtökohdat ovat yhtä kaikki sille edukkaat – tuotekategorian paras Android-kokemus yhdistettynä laadukkaaseen rakenteeseen ja kehittyneeseen tekniikkaan tekevät älypuhelimesta kokonaisvaltaisen paketin.
Teknisiä uudistuksia on kuitenkin verrattain vähän, ja edullisimmillaankin suositushinnaltaan lähemmäs parituhatta euroa maksava Galaxy Z Fold5 ei ole itsestään selvä valinta.
Hieman yllättäen vahvin haastaja on edeltäjä Samsung Galaxy Z Fold4, joka on useita satoja euroja seuraajaansa edullisempi. Sarana on hieman erilainen ja järjestelmäpiiri vuoden 2022 tasolla, mutta muuten kyseessä on pitkälti sama älypuhelin yhtä monipuolisella ohjelmistolla ja kenties jopa rahtusen paremmalla akunkestolla.
Kirjan tavoin avautuvista taittuvanäyttöisistä älypuhelimista Suomen markkinoilla toistaiseksi Samsungille vaihtoehdon tarjoaa vain Honor Magic Vs, mutta ohjelmistoja vertailtaessa Galaxy Z Fold4 ja Z Fold5 ovat selvästi monipuolisempia – Honorilla käyttöliittymä ei juuri huomioi taittuvaa rakennetta edes kamerassa.
Valitettavasti toistaiseksi monet potentiaaliset Galaxy Z Fold5:n haastajat ovat kiertäneet Suomen markkinat. Esimerkiksi Xiaomi esitteli pian Galaxy Z Fold5:n jälkeen ohuen, niin ikään kirjan tavoin avautuvan Xiaomi MIX Fold 3 -älypuhelimen. Kyseessä on erinomaisesti varusteltu laite, jota Xiaomi ei kuitenkaan tuo myyntiin Kiinan ulkopuolella. Myös Google Pixel Fold on mahdollinen vaihtoehto Samsung Galaxy Z Fold5:lle, mutta sitäkään ei ole virallisesti tuotu myyntiin Suomessa.
Honorin jo Kiinassa julkistama Magic V2 saattaa rantautua Euroopankin markkinoille loippuvuoden 2023 aikana, minkä lisäksi lisää kilpailua odotetaan OnePlussalta sen ensimmäisen taittuvanäyttöisen älypuhelimen myötä.
Samsung Galaxy Z Fold5 on hintava, ja kaikki tavanomaiset huippupuhelimet valmistajasta riippumatta ovat sitä reilusti edullisempia. Samalla ne ovat kuitenkin hyvin erilaisia ja käytännössä kokonaan toisen tuotekategorian edustajia.
Kirjan tavoin taittuvaa, suurella auki taittuvalla näytöllä varustettua älypuhelinta etsivälle Samsung Galaxy Z Fold5 on sopiva valinta, vaikka alkusyksystä 2023 edeltäjämalli Galaxy Z Fold4:n hinta-ominaisuussuhde tuntuukin vielä paremmalta.
—
Arvostelun lopuksi vielä lisää esimerkkikuvia Samsung Galaxy Z Fold5:n kameroilla. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia varsin rajusti, joten tarkemmin kuvia kannattaa tarkastella täydessä koossaan alkuperäisversiona. Kuvat ovat saatavilla myös tässä Dropbox-kansiossa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »