Ikävä huijausmenetelmä on kesän kuluessa yleistynyt Suomessa, Nordea varoittaa tiedotteessaan. Verkkorikollisten kohteena ovat kansalaisten varat.
Kyberrikolliset kalastelevat tällä hetkellä kansalaisten pankki- ja tilitietoja tavalla, joka alkoi ensi kerran yleistyä viime keväänä. Niin kutsutussa turvatilipetoksessa uhrille lähetetään ensin tekstiviesti, jossa häntä houkutellaan verkkopankkitunnuksia kalastelevalle verkkosivustolle.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kaksivaiheisessa huijauksessa uhrille soitetaan kalastelun jälkeen. Huijasi tekeytyy pankin edustajaksi ja kehottaa henkilöä siirtämään rahansa niin kutsutulle turvatilille.
”Tällaisessa tapauksessa soittajan antama tili on tietysti petoksentekijöiden hallinnassa. Uhria saatetaan pyytää lataamaan itselleen myös etähallintaohjelma, jonka avulla rikolliset pääsevät käsiksi uhrin mobiililaitteeseen”, pankkiyhtiö Nordean petosyksikön asiantuntija Sara Helin kertoo.
Niin sanotut turvatilihuijaukset ovat kaiken aikaa yleistyneet viime viikkoina, ja verkkorikolliset ovat tyypilliseen tapaansa vain kiihdyttäneet toimiaan lomakaudella, Nordea varoittaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huijauksia tehdään yleisesti pankkien nimissä, mutta rikolliset saattavat tekeytyä myös muuksi toimijoiksi.
”Huijausyrityksiä tekstiviestillä ja sähköpostitse on jatkuvasti liikkeellä muun muassa verottajan, Postin, pankkien, teleoperaattoreiden, Suomi.fi-verkkopalvelun sekä maksunvälittäjien kuten MobilePayn nimissä”, Helin jatkaa.
Finanssialan tilastojen mukaan suomalaiset menettivät vuonna 2022 verkkorikollisille yhteensä 32 miljoonaa euroa. Todellinen rahamäärä lienee kuitenkin suurempi, sillä tilastoihin sisältyvät yksinomaan pankkien tietoon tulleet tapaukset.
Pankit tai viranomaiset eivät milloinkaan tiedustele pankkitunnuksia, maksukorttitietoja tai tunnuslukuja sähköpostitse, tekstiviestitse tai puhelimitse.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tunnuksiaan ei liioin tule jakaa sovellusten välityksellä edes perheenjäsenten kesken, eikä varautumisensa tasoa kannata laskea loma-aikanakaan, Nordea varoittaa tiedotteessaan.
Mikäli kuitenkin joutuu verkkorikollisten uhriksi tai havaitsee tietojenkalasteluyrityksen, on tilanteesta hyvä kertoa läheisille ja täten varoittaa muita. Yrityksistä kannattaa lisäksi ilmoittaa Kyberturvallisuuskeskukselle sekä taholle, jonka nimissä huijarit toimivat.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »