Nokialla on ollut jo useamman vuoden käynnissä patenttikiista kiinalaisen Oppon kanssa, sillä yhtiöt eivät ole onnistuneet löytymään sopua patenttien lisensoinnista Nokialle maksettavan korvauksen tasosta.
Nokia ja Oppo ovat osana kiistaa haastaneet toisiaan oikeuteen monissa eri maissa Euroopassa ja Aasiassa.
Nyt tuoreimpana käänteenä Nokia on kokenut takaiskun Ranskassa, jossa tuomioistuin on todennut päätöksessään Nokian kaksi patenttia mitättömiksi. Nokia oli esittänyt Oppon loukkaavan näitä Wi-Fi-verkkojen saatavuuteen ja yhteyden siirtämiseen liittyviä patentteja tuotteissaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ranskalaisoikeuden mukaan Nokian patenteilla ei kuitenkaan ollut keksinnöllistä uutuusarvoa.
Näin ollen tapaus Ranskassa kääntyi ainakin toistaiseksi Oppon eduksi, ja oikeuden mukaan Nokian on maksettava Oppolle myös sen 400 000 euron oikeudenkäyntikulut.
Toki Nokia voi valittaa päätöksestä niin halutessaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nähtävästi Oppon liiketoiminta ei sille suotuisasta oikeuden päätöksestä huolimatta kuitenkaan ole jatkumassa Ranskassa, ainakaan entiseen malliin, sillä Oppon jakelukumppanina Ranskassa toiminut Yang Technology on kertonut lopettavansa toiminnan maassa.
Aiemmin Oppo ja sen alabrändit OnePlus sekä Realme vetäytyivät Saksan markkinoilta vaiheittain jo viime vuoden puolelta alkaen. Saksa onkin toistaiseksi maa, jossa Nokia on saavuttanut suurimmat voittonsa oikeustoimissaan Oppoa vastaan.
Saksalaisoikeus totesi aiemmin Oppon loukkaavan Nokian patentteja, jonka myötä Nokia haki Oppon tuotteille myyntikieltoa. Tämä johti Oppon poistumiseen Saksan markkinoilta, jotka eivät ole olleet sille kokonaisuuden kannalta merkittäviä.
Osassa muista maista kuin Saksassa Nokia on myös jo aiemmin eri tavoin hävinnyt patenttikanteitaan Oppoa vastaan. Käytännössä kaikilta osin prosessit ovat kuitenkin vielä kesken.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ranskalaisoikeuden tuore päätös, joka perustui patenttien mitätöintiin, voi mahdollisesti aiheuttaa Nokialle laajempiakin ongelmia. Ranskassa mitättömiksi todetuista patenteista toista nimittäin Nokia käytti aseenaan taistossa myös Saksassa, jossa Oppon todettiin sitä loukkaavan. Jos patentti kuitenkin todettaisiin lopulta mitättömäksi, sen osalta myös Saksassa päädyttäisiin eri lopputulokseen ja Nokia saattaisi joutua korvausvastuuseen Oppolle aiheutuneista vahingoista.
Patenttikiistoissa tuomioistuimista tulevat erilaiset päätökset toimivat neuvottelun työkaluina. Yleisimmin lopulta päädytään sopuun yhtiöiden välillä, mutta tie siihen voi olla pitkä.
Oppon lisäksi Nokialla on vastaava kiista kesken myös toisen kiinalaisen älypuhelinvalmistajan Vivon kanssa. Vivo jakaa tiettävästi osin saman omistajataustan kuin Oppo.
Käytännössä kiistassa myös Nokian ja Oppon sekä Vivon välillä on kyse patenttien lisensoinnin korvauksen tasosta: Oppo ja Vivo haluaisivat maksaa vähemmän kuin mitä Nokia on ollut valmis hyväksymään.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Maailmanlaajuisesti sekä Oppo että Vivo lukeutuvat maailman suurimpien TOP5-älypuhelinvalmistajien joukkoon, joten Nokian patenttilisensoinnin näkökulmasta ne ovat merkittäviä toimijoita.
Oppo ja Vivo ovat myös omalta osaltaan vastavuoroisesti nostaneet kanteita Nokiaa vastaan patenttiloukkauksista pyrkien näin parantamaan omaa neuvotteluasemaansa, jos ne saisivat oikeudesta päätöksen Nokian patenttiloukkauksista.
Nokia on todennut asettavansa patenttisalkkunsa arvon puolustamisen tiettyjen lisensoinnin määräaikojen saavuttamisen edelle. Kaikkien kanssa Nokian ei ole tarvinnut viime aikoina riidellä, sillä 30. kesäkuuta Nokia kertoi solmineensa Applen kanssa uuden pitkäkestoisen sopimuksen patenttilisensoinnin jatkosta vuoden 2024 alusta eteenpäin.
Laajan patenttisalkun lisensointi on erittäin tärkeä osa Nokian nykyliiketoimintaa. Nokialla on paljon patentteja liittyen eri mobiiliverkkostandardeihin, mutta myös esimerkiksi Wi-Fi- ja videopakkausstandardeihin. Lisäksi Nokialla on runsaasti myös muitakin kuin standardoituun teknologiaan liittyviä patentteja.
Vuonna 2022 Nokian patenttilisensoinnin sisältävä Teknologia-liiketoimintaryhmä ylsi 1,595 miljardin euron liikevaihtoon ja 1,208 miljardin euron liikevoittoon, vaikka sopimusten puuttuminen Oppon ja Vivon kanssa painoikin kehitystä, kun niiden osalta ei kirjattu lainkaan liikevaihtoa vuoden 2022 aikana. Liikevaihtoa ja -voittoa tuki Microsoftin kanssa tehdyn sopimuksen muutos käytännössä pysyväksi lisenssiksi, joka johti 305 miljoonan euron ylimääräiseen liikevaihtokirjaukseen loppuvuodesta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »