Applen laajentuminen uusiin tuotekategorioihin on merkinnyt myös mielenkiintoista muutosta Applen organisaation kannalta.
Steve Jobsin palattua Applelle 90-luvun lopulla, järjesteli hän yhtiön organisaation toiminnoittain tuotteiden sijaan. Applella ei olekaan ollut erillistä Mac-, iPhone- tai iPad-yksikköä, vaan esimerkiksi ohjelmistokehityksn, laitekehityksen, koneoppimisen, designin ja palvelujen tiimit ovat osallistuneet näiden eri laitteiden kehittämiseen.
Uusiin tuotteisiin Apple on kuitenkin laajentunut eri tavalla organisoituen, mistä 5. kesäkuuta ensijulkistettu Apple Vision Pro on jälleen oiva esimerkki.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Apple Vision Pron kehityksestä vastuun Applen sisällä kantoi erillinen Technology Development Group -ryhmänsä. Vuodesta 2015 alkaen edellä mainitulla nimellä tunnettu ryhmä on nyt Vision Pron julkistamisen myötä saanut hiljattain nimekseen Vision Products Group, raportoi Bloombergin Apple-reportteri Mark Gurman viimeisimmässä Power On -uutiskirjeessään.
Mike Rockwellin johtama ryhmä on kokonaisvastuussa Vision Pron ja sen visionOS-käyttöjärjestelmän kehittämisestä sen sijaan, että se tukeutuisi Applen muita laitteita ja ohjelmistoja kehittävien yleisten laite- ja ohjelmistokehitystoimintojen resursseihin. Lisäksi Vision Products Groupilla on myös omat strategia-, koneoppimis-, sisältö-, sovelluskehitys- ja projektinhallintatiiminsä, Gurman luettelee.
Vision Products Groupin toimintatapa ja sen myötä Vision Pron ja visionOS:n kehitystavat eroavatkin merkittävästi Applen yleisestä toimintatavasta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kaikki Vision Products Groupin tiimit raportoivat ryhmän johtajalle Mike Rockwellille sen sijaan, että esimerkiksi ohjelmistokehitys raportoisi Applen ohjelmistokehityksen johtajalle Craig Federighille tai laitteistokehitys laitteistokehityksen johtajalle John Ternusille.
Vision Products Group tekee kuitenkin luonnollisesti yhteistyötä Applen muiden toimintojen kanssa, mutta lähtökohta on erilainen.
Vision Products Group hyödyntää osaamista operatiivisen johtajan Jeff Williamsin johtamista Applen design- ja operaatiotiimeistä, Johny Sroujin johtamasta piirien kehitystiimistä, joka kehitti Vision Prohon M2-piirin ohella räätälöidyn R1-piirin sekä ohjelmistokehityksen luomia sovelluskehikoita. Lisäksi Applen ohjelmistokehitystiimi on myös vastuussa visionOS:n sovelluskehitystyökaluista.
Gurmanin mukaan Vision Pron julkistamisen myötä Applen sisällä osa työntekijöistä odotti sitä kehittäneen Technology Development Groupin vaiheittaista purkamista ja toimintojen jakamista eri osiin yhtiötä Applen tähän asti yleisen toimintamallin mukaisesti, mutta nimenmuutos Vision Products Groupiksi näyttäisi enteilevän organisaatiorakenteen jatkavan ainakin toistaiseksi erillisenään.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Applen ratkaisu käyttää erillistä tiimiä kehitystyön yksinkertaistamiseksi ja nopeuttamiseksi kuin myös tietojen pitämiseksi paremmin salassa on ollut tähän asti perusteltu, mutta jatkossa tilanne saattaa yhä muuttua.
Nähtävästi kuitenkin toistaiseksi Applella on nähty paremmaksi jatkaa Vision Pron ja visionOS:n viemistä eteenpäin erilaisella organisaatiomallilla verrattuna iPhoneen, iPadiin tai Mac-tietokoneisiin.
Apple on käyttänyt erillistä organisaatiota uuden tuotekategorian kehittämiseksi aiemminkin, sillä Apple Watchin laitteisto- ja ohjelmistokehityksen tiimit toimivat alun perin Applen operatiivisen johtajan Jeff Williamsin alaisuudessa erillään Applen muusta laite- ja ohjelmistokehityksestä. Apple Watchin kypsyessä useampien sukupolvien myötä tätä nykyä Apple on siirtänyt laitekehityksen osaksi laitekehitystiimiään, jota johtaa John Ternus. Apple Watchin ohjelmistokehitys sen sijaan toimii edelleen Williamsin alaisuudessa erillään Applen muusta ohjelmistokehityksestä.
Apple Vision Pron julkistamisen jälkeen katseet suuntautuvat myös Applen toiseen merkittävään, vuosien ajan työn alla olleeseen uuteen aluevaltaukseen. Applen laajentumisesta autoihin ja itseajamisen järjestelmien kehitystyöstä vastaa Special Projects Group, jolla on myös muusta Applesta erilliset ohjelmistokehityksen, konenäön, koneoppimisen, laitekehityksen, teollisen muotoilun, pilvipalvelujen, projektinhallinnan ja laadunvarmistuksen tiiminsä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »