Microsoft tiedotti aikeistaan ostaa Activision Blizzard -peliyhtiö 68,7 miljardilla dollarilla jo tammikuussa 2022 . Sittemmin jättimäinen yrityskauppa on joutunut kilpailuviranomaisten hampaisiin.
Aiemmin kesän 2023 aikana Microsoftin tilanne kaupan toteutumisen suhteen alkoi näyttää jo varsin toivottomalta, mutta tuoreimmat käänteet ovat tuoneet sille toivoa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvalloissa kauppavirasto FTC vei aiemmin kaupan oikeuteen pyrkien estämään sen toteutumisen. Nyt tuomari on päättänyt hylätä FTC:n vaatimuksen kaupan toteuttamisen kieltämisestä toistaiseksi ennen asian laajempaa käsittelyä. Tästä huolimatta FTC pyrkii yhä estämään kaupan, ja raportoidusti myös aikoo valittaa tuoreimmasta päätöksestä.
Vielä merkittävämmän edistysaskeleen Microsoft on kuitenkin kenties saavuttanut Isossa-Britanniassa.
Huhtikuun 2023 lopulla Ison-Britannian kilpailuviranomainen Competition and Markets Authority (CMA) kertoi estävänsä kaupan kilpailusyihin vedoten. Microsoft valitti päätöksestä, ja tämän valituksen käsittelyn piti alkaa 28. heinäkuuta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ison-Britannian kilpailuviranomaisen mukaan edes Activision Blizzardin suositun Call of Duty -pelisarjan myyminen toiselle omistajalle tai Microsoftin lupaukset tarjota pelejä kilpailijoiden alustoilla eivät ratkaise kilpailuongelmia riittävällä tavalla. Erityisesti Ison-Britannian kilpailuviranomainen on ollut huolissaan kaupan vaikutuksista vasta syntymässä oleviin pilvipelaamisen markkinoihin.
Nyt Microsoft ja Ison-Britannian CMA-kilpailuviranomainen ovat kuitenkin päässeet sopuun oikeustaistonsa keskeyttämisestä aloittaakseen neuvottelut siitä, miten Microsoft voisi vielä ratkaista viranomaisen huolet kaupan kielteisistä kilpailuvaikutuksista.
Jos Microsoft ja CMA pääsevät asiassa lopulta kokonaissopuun, voi Microsoft toteuttaa Activision Blizzard -kaupan.
Microsoftin on raportoitu harkinneen myös ratkaisua, jossa se irrottaisi Activision Blizzardin Ison-Britannian liiketoiminnan tavalla tai toisella erilleen, jos kilpailuviranomainen ei hyväksy kaupan toteuttamista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Aiemmin kauppa sai jo hyväksynnän Euroopan unionilta.
Euroopan komission mukaan se hyväksyi Microsoftin Activision Blizzard -hankinnan perustuen Microsoftin antamiin sitoutumuksiin. Microsoft on luvannut tuoda esimerkiksi Activisionin suositun Call of Duty -pelisarjan 10 vuoden ajan saataville muillekin alustoille.
Yleisesti Microsoftin Activision Blizzard -kaupan on nähty voivan vähentää kilpailua tai johtaa monopolin muodostumiseen pelien tilauspalveluissa, pilvipelaamisessa ja pelikonsoleissa.
Kokonaisuutena Microsoftin Activision Blizzard -hankinnassa olisi kyse merkittävästä kaupasta, joka muuttaisi koko pelialaa. Kaupalla Microsoft nousisi maailman kolmanneksi suurimmaksi peliyhtiöksi Tencentin ja Sonyn jälkeen liikevaihdolla mitattuna. Activision Blizzardilla on pelistudioita ympäri maailman ja yhteensä lähes 10 000 työntekijää.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »