OnePlussan keskihintaiset Nord-älypuhelimet ovat pärjänneet Suomessa mukavasti. Kesällä 2023 julkaistu OnePlus Nord 3 5G on malliston toistaiseksi kehittynein älypuhelin.
OnePlus Nord 2 5G julkaistiin kesällä 2021 hienoisesti päivittyneen Nord 2T 5G:n ollessa vuorossa keväällä 2022. Nord 3:ssa on kyse merkittävämmästä uudistuksesta: mukana ovat muun muassa reilusti suurempi näyttö, tehokkaampi järjestelmäpiiri ja lippulaivaluokan OnePlus 11:ssä jo aiemmin nähty pääkamera.
OnePlus Nord 3 5G
- 6,74" AMOLED -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä
- 50 + 8 + 2 Mpiks. kamera
- 16 Mpiks. etukamera
- MediaTek Dimensity 9000 -piiri
- 5000 mAh akku
Perinteisesti OnePlus on pyrkinyt tuomaan Nord-älypuhelimiinsa huippuluokkaa hipovia ominaisuuksia siedettävämpään hintaan, ja myös Nord 3 on valmistajansa mukaan ”lähes kaikki, mitä toivoa saattaa”.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
OnePlus Nord 3 on ennakkomyynnissä heti julkistuksen jälkeen. Toimitukset ja myynti kaupoista alkavat 12. heinäkuuta.
Nord 3:n suositushinnat Suomessa ovat 449 euroa (8+128 Gt) ja 549 euroa (16+256 Gt). Myynninaloitustarjouksena suurempi muistiversio on tarjolla 30. heinäkuuta asti 499 eurolla.
Värivaihtoehtoja ovat kiiltävä vaaleanvihreä Usva (Misty Green) sekä mattapintainen tummanharmaa Myrsky (Tempest Grey).
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
OnePlus Nord 3 5G:n tekniset tiedot
- 6,74 tuuman AMOLED-näyttö 20,1:9-kuvasuhteella, 2772×1240 pikselin tarkkuudella (450 PPI), 10-bittisellä 1,07 miljardin sävyn väritoistolla, 40-120 hertsin virkistystaajuudella, 1 000 hertsin kosketustunnistuksella, huipussaan 1 450 nitin kirkkaudella ja HDR10+-tuella, näyttö-runkosuhde 93,5 prosenttia, Dragontrail Glass -lasi
- Sormenjälkilukija näytön alla
- Kolme takakameraa
- 50 megapikselin automaattitarkenteinen pääkamera 1/1,56″-koon Sony IMX890 -kennolla, 1,0 mikronin pikselikoolla ja optisella kuvanvakaimella
- 8 megapikselin kiinteätarkenteinen 112 asteen ultralaajakulmakamera 1/4,0″-koon Sony IMX355 -kennolla, 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla
- 2 megapikselin makrokamera f/2,4-aukolla
- Videokuvaus 4K 60 fps, 1080p 30 / 60 fps
- 16 megapikselin etukamera
- Stereokaiuttimet ja Dolby Atmos -tilaäänituki
- MediaTek Dimensity 9000 -järjestelmäpiiri
- 8 tai 16 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR5X)
- 128 tai 256 gigatavua tallennusmuistia (UFS 3.1), ei muistikorttipaikkaa
- Muistivariantit 8+128 Gt ja 12+256 Gt
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi 6 (802.11a/b/g/n/ac/ax (2,4 ja 5 GHz) / Bluetooth 5.3 / NFC -yhteydet, infrapunalähetin
- GPS / GLONASS / BDS / Galileo / QZSS -paikannus
- USB-C-liitäntä
- 5 000 milliampeeritunnin akku 80 watin SuperVOOC-pikalatauksella
- Mitat 162,0 x 75,1 x 8,15 millimetriä ja paino 193,5 grammaa
- IP54-luokiteltu pölyn- ja roiskevedenkestävyys
- Android 13 -käyttöjärjestelmäversio osana OxygenOS 13.1 -ohjelmistoa
Hyvää OnePlus Nord 3:ssa
- Suuri ja tarkka näyttö. OnePlus Nord 3 sisältää 6,74-tuumaisen AMOLED-näytön, joka on teknisesti hyvin varusteltu. Kirkkaus, väritoisto ja virkistystaajuus ovat kaikki kohdallaan, ja kaikenlainen sisältö lomakuvista HDR-videoihin näyttää tyylikkäältä suurella paneelilla.
- Tehokas ja sulava. MediaTekin Dimensity 9000 -järjestelmäpiiri takaa OnePlus Nord 3:lle hyvän suorituskyvyn. Testin aikana ei havaittu minkäänlaista nikottelua, ja myös esimerkiksi mobiilipelaajille älypuhelin on hyvä valinta. Tehot riittävät erinomaisella tavalla.
- Oiva pääkamera. OnePlus Nord 3 sisältää saman pääkameran kuin reilusti tyyriimpi OnePlus 11. Täten myös sen suorituskyky on pitkälti vastaavalla tasolla: tasaisissa olosuhteissa kuvista on vaikea keksiä huomautettavaa. Ultralaajakulma- ja makrokamerat jäävät pääkameran varjoon, mutta myös kokonaisuus on silti kohdallaan.
- Hyvä akunkesto ja nopea lataus. Kiinteästä 5 000 milliampeeritunnin akusta riittää virtaa reilusti yli yhdeksi päiväksi, ja esimerkiksi näytön parhaista ominaisuuksista voi nauttia huoletta. Nord 3 myös latautuu nopeasti 80 watin pikalatauksen täyttäessä akun vain noin 33 minuutissa. Jo kymmenen minuutin latauksella saa virtaa säästäväisen päivän tarpeisiin.
- Asiallinen päivitystuki. OnePlus on luvannut Nord 3:lle kolme Android-järjestelmäversiopäivitystä ja neljä vuotta tietoturvapäivityksiä. Android 13:lla julkaistava älypuhelin saa siis aikanaan Android 14:n, 15:n ja 16:n, ja tietoturvan tulisi säilyä tasokkaana kesään 2027. Edelleenkään päivitystuki ei ole aivan paras mahdollinen, mutta jo hyvällä tasolla.
- Kätevät lisäominaisuudet. Nord 3:ssa on mukana OnePlussan tuttu Alert Slider -kytkin äänitilojen vaihtamiseen sekä uutena lisäyksenä infrapunalähetin kauko-ohjainkäyttöön.
Huonoa OnePlus Nord 3:ssa
- Kamerakokoonpanon yksipuolisuus. OnePlus Nord 3:n pääkamera on oivallinen, mutta sen rinnalla ultralaajakulmakamera jää selvästi varjoon. Myös makrokamera on jälleen palannut kokoonpanoon, vaikka sellaisen hyöty on helppo kyseenalaistaa. Esimerkiksi telekamera – yksinkertainenkin – olisi nostanut sekä kamerakokoonpanon suorituskykyä että koko älypuhelimen osakkeita selvästi enemmän.
- Ei langatonta latausta. Nord 3:n langallinen latausteho on huippuluokkaa, mutta tukea langattomalle lataukselle ei löydy. Keskihintaluokassa harvinainen langaton lataus olisi ollut oiva lisävaltti.
- Vain roiskevedenkestävä rakenne. Nord 3:n kovimmista haastajista Samsungilta esimerkiksi Galaxy A54 5G tarjoaa upotuskestävän rakenteen. Nord 3 on OnePlussan mukaan IP54-luokiteltuna roiskevedenkestävä, joka sekin on toki jo etu moniin verrokkeihin nähden.
Laajasti uudistunut älypuhelin keskihintaluokkaan
Keskihintaisten, siis tätä nykyä noin 400-600 euroa maksavien, Android-älypuhelinten kilpailu on tunnetusti ollut kovaa viime vuodet, ja vain harvat älypuhelimet ovat onnistuneet erottumaan edukseen ja pysyttelemään pitkään myyntilistojen kärjessä. OnePlussan Nord-sarja on kuitenkin yltänyt harvinaiseen temppuun, joten Nord 3 on jo ennakkoon erityisen mielenkiintoinen älypuhelin.
OnePlus Nord 3 on seuraaja keväällä 2022 lanseeratulle Nord 2T:lle sekä vuotta aiemmin esitellylle Nord 2:lle. Kyseessä on pelkkää hienosäätöä merkittävämpi muutos, mikä käy ilmi jo älypuhelimen ulkoasua tutkittaessa.
Pienikokoiset kamerat ovat saaneet tehdä tilaa suuremmille komponenteille, ja pyöreäkulmaisesta muotoilusta on siirrytty tasaisempaan takakuoreen. OnePlus Nord 3 on edeltäjiään kulmikkaampi ja myös selvästi kookkaampi – näyttökokokin on kasvanut yli 0,3 tuumalla (6,43 vs. 6,74 tuumaa).
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nord 3 on edestä ja takaa lasia, ja tuntuma on laadukas muovisesta kehyksestä huolimatta. Rakenne on nyt myös roisketiivis IP54-luokituksen mukaisesti, mikä on tervetullut uudistus, vaikka varsinaisesta vesitiiviydestä upotukseen asti ei puhutakaan. Vesitiiviit älypuhelimet ovat keskihintaluokassa muutoinkin hyvin harvinaisia Samsungia lukuun ottamatta, eikä roiskeiden kestävyyskään ole kovin yleinen ominaisuus.
OnePlus Nord 3:n vihertävä Usva-värivaihtoehto on takaa kiiltävä ja täten melkoinen sormenjälkimagneetti, joten tummanharmaa Myrsky soveltunee mattapintoineen paremmin heille, joita takakuoren alituinen kiilottamisen tarve vaivaa.
Laatutuntuma on joka tapauksessa erinomainen, ja 193,5 gramman painoinen älypuhelin istuu käteen mainiosti. Nord 3 on kohtalaisen selvästi Nord 2T:tä kookkaampi, mutta painoa on silti enemmän vain muutamia grammoja, mikä kertoo OnePlussan onnistuneista rakenteellisista ratkaisuista.
OnePlussalle tyypilliseen tapaan virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet sijaitsevat puhelimen eri kyljillä. OnePlussan tunnusmerkki, fyysinen Alert Slider -profiilikytkin, jolla äänen, värinän ja äänettömän ilmoitustilan välinen vaihtelu on nopeaa ja kätevää, on ilahduttavasti mukana Nord 3:ssakin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kuten mainittua, on OnePlus Nord 3 edeltäjiään fyysisesti suurempi, mikä luonnollisesti tarkoittaa myös selvästi kookkaampaa näyttöpaneelia. Näyttö on yksi puhelimen selkeimpiä päivityksiä.
OnePlus on valinnut Nord 3:een suuren, 6,74-tuumaisen Super Fluid AMOLED -näytön 2772×1240 pikselin tarkkuudella, joka tarkoittaa korkeaa 450 pikselin tuumakohtaista pikselitiheyttä. Tarkkuus on siis noussut, mikä pätee myös virkistystaajuuteen, joka on 120 hertsiä Nord 2T:n aiemman 90 hertsin sijaan.
Virkistystaajuus kertoo, kuinka monta kertaa sekunnissa sisältö paneelilla päivittyy. OnePlus Nord 3 kykenee siis päivittämään sisällön 120 kertaa sekunnissa, mikä tarkoittaa erittäin sulavaa selailukokemusta.
Vastaava virkistystaajuus alkaa olla perusedellytys myös keskihintaluokassa, joten erottavaksi tekijäksi siitä ei enää ole. Osaltaan se on kuitenkin takaamassa sujuvaa käyttökokemusta.
Virkistystaajuus päivittyy oletuksena automaattisesti (40-120 hertsiä) käyttötavan perusteella. Valittavissa ovat myös jatkuva 120 hertsin tila sekä virtaa säästävä 60 hertsin perustaso.
Näytön laboratorio-olosuhteissa testattu enimmäiskirkkaus on OnePlussan mukaan jopa 1 450 hertsiä, ja käyttö onkin mukavaa myös kesäisessä auringonpaisteessa. Ruutu toistaa 100 prosenttia DCI-P3- ja sRGB-väriavaruuksista, ja mukana on myös HDR10+-tuki.
Näyttöasetuksista voi erikseen aktivoida videokuvaa terävöittävän tai värejä tehostavan ominaisuuden tai vaihtoehtoisesti lisätä automaattisesti kirkkautta HDR-sisältöä toistettaessa.
Lisävalinnat alati korkeasta virkistystaajuudesta kuvan terävöittämiseen heikentävät käyttöaikaa jonkin verran, joskaan ei merkittävästi, mutta mahdollisuuksia on joka tapauksessa runsain mitoin. OnePlus Nord 3:n näyttö on onnistunut kokonaisuus: tarpeeksi tarkka, kirkas ja kookas mahdollistaakseen mukavan peruskäytön ja miellyttävän suoratoistokokemuksen.
Hyvin, eli varmasti ja nopeasti, toimiva sormenjälkilukija Nord 3:sta löytyy näytön alta.
OnePlus Nord 3 sisältää myös tasokkaat stereokaiuttimet. Ruotsalaisen äänentoistoyhtiön Diracin kanssa viimeistellyt kaiuttimet tuovat sekä Dolby Atmos -tilaäänituen että Hi-Res Audio -äänentoiston ensi kertaa Nord-mallistoon, ja korvakuulolla kaikki on kohdallaan.
Äänenvoimakkuus nousee korkealle, ja kaikenlainen ääni puheesta mataliin bassoihin kuuluu selkeästi. Älypuhelimet eivät tyypillisesti kykene haastamaan esimerkiksi kaiuttimia jo pienen runkonsa vuoksi, mutta hintaluokkansa tasolla Nord 3 ehdottomasti on.
Äänentoistolaitteita voi yhdistää OnePlus Nord 3:een langattomasti Bluetooth 5.3 -yhteyksien avulla. Erillistä 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää ei ole.
Taiwanilaisen MediaTekin piirit ovat tuttu näky OnePlussan Nord-mallistossa, ja myös Nord 3:ssa on sellainen. Käytössä on Suomen markkinoilla verrattain harvinainen MediaTek Dimensity 9000 – huippupiiri, joka haastoi Qualcommin Snapdragon 8 Gen 1:n loppuvuodesta 2021.
Neljän nanometrin tuotantoprosessilla valmistettu Dimensity 9000 tuo merkittävän suorituskykyparannuksen verrattuna Dimensity 1300:een, joka oli käytössä OnePlus Nord 2T:ssä. Parhaimmillaan suorituskyky on useita kymmeniä prosentteja.
Teknisesti selkein erottava tekijä on ARMin Cortex-X-sarjan huipputehoydin, jollaista edellinen MediaTek-piirimallisto (Dimensity 1200/1300) ei vielä sisältänyt. Kaikkiaan ytimiä on tavalliseen tapaan kahdeksan kappaletta. Korkealle 3,05 gigahertsin taajuudelle kellotettu huipputehoydin saa tuekseen kolme Cortex-A710-tehoydintä sekä neljä vähävirtaista Cortex-A510-ydintä.
Lopputuloksena on tehokas piiri, joka raakaa tehoa mitattaessa on ajoittain hyvin lähellä Snapdragon 8 Gen 1:tä, Qualcommin vuoden 2021 huippupiiriä. OnePlus Nord 3:n suorituskyky on täten oivalla tasolla, ja jopa erinomainen puhelimen hintaan suhteutettuna.
Snapdragonilla varustetuista puhelimista Nord 3 Dimensity 9000:lla taipuu vasta Snapdragon 8 Gen 1 / 8+ Gen 1 / 8 Gen 2 -puhelimille, ja peittoaa selvästi Snapdragon 7 -sarjan piireillä varustetut puhelimet erityisesti graafisessa suorituskyvyssä, joka on tärkeää pelaamisen kannalta.
Kaikenlainen käyttö on mukavaa, eikä OnePlus Nord 3 merkittävästi lämpene kovassakaan rasituksessa. Suorituskyky myös pysyy hyvänä pitkiä aikoja, mikä on jälleen hyvä uutinen mobiilipelaajille.
Nord 3 sisältää OnePlussan entuudestaan tuttuja optimointeja pelaamiseen . Mukana on esimerkiksi ruudun päivitystiheyttä tasapainottavia sekä sovellusten avaus- ja latausaikoja kohentavia parannuksia sekä näytössä korkea 1 000 hertsin kosketusherkkyys.
Testijakson aikana ei havaittu minkäänlaista takkuilua, ja OnePlus Nord 3 on tarpeeksi tehokas pyörittääkseen pelejä korkeimmilla grafiikoilla tai ajaakseen kahta sovellusta rinnakkain ruudulla. Käytännön tasolla eroja huippupuhelimiin on vaikea havaita, vaikka suorituskykytesteissä Nord 3 ei aivan kuluvan vuoden kärkikahinoihin ylläkään. Hintaluokassaan suorituskyky on vahvaa, jopa erinomaista.
Myös LPDDR5X-huipputasolle päivitetty RAM-käyttömuisti auttaa suorituskykyä esimerkiksi sovellusten käynnistysaikoja lyhentäen. Suomen mallivarianteissa käyttömuistia on saatavilla 8 tai 16 gigatavua, tallennusmuistia taas 128 tai 256 gigatavua. Tallennusmuisti on UFS 3.1 -tyyppiä, joka on tuttu jo edeltäjämallista.
Muistikorttipaikkaa Nord 3 ei tarjoa.
OnePlus Nord 3:ssa on 5 000 milliampeeritunnin akku. Kapasiteetti on kasvanut viime vuodesta peräti 500 milliampeeritunnilla, mikä on tervetullut uudistus myös suorituskyvyn parantuessa ja näytön kasvaessa sitten Nord 2T:n. Akunkesto onkin yhä luotettavalla tasolla.
Ahkeralla käytöllä yhdestä latauksesta riittää virtaa hieman toisen päivän puolelle. Niin kutsutulla peruskäytöllä – luettakoon siihen muutaman tunnin päivittäinen ruutuaika somesyötteineen, suoratoistoineen ja pikaviesteineen – puolitoista päivää on helpohkosti saavutettavissa.
Testijakson aikana akkua oli päivän päätteeksi jäljellä noin 25-40 prosenttia hieman käyttötavasta riippuen. Virrankulutus vaikuttaa tasaiselta eri käyttötilanteissa sekä valmiustilassa, mikä on aina positiivinen merkki.
OnePlus Nord 3 myös latautuu nopeasti, kuten alla oleva taulukko paljastaa.
OnePlus Nord 3 tukee 80 watin SuperVOOC-pikalatausta. Valmistajan lupaus reilun puolen tunnin latausajasta pitää hyvin paikkansa, ja Nord 3:n tyhjä akku täyttyikin lataustestissä noin 33 minuutissa.
Jo 10 minuutissa virtaa kertyy noin 40 prosenttia, mistä hieman säästellen riittää potkua iltaan saakka. Vartissa lataus nousee 60 prosenttiin, jolla aamusta iltaan selviää jo vaivatta.
OnePlus kertoo optimoineensa jälleen akun käyttöä ja latausta siten, että 80 prosenttia alkuperäisestä kapasiteetista säilyy käytettävissä jopa 1 600 lataussyklin ajan. Se tarkoittaa, että akun voi ladata täyteen päivittäin reilut neljä vuotta ja nauttia silti likipitäen uudenveroisen älypuhelimen käyttöajasta, OnePlus lupailee.
Sekä akunkesto että latausnopeus ovat siis hyvällä tasolla OnePlus Nord 3:lla. Langatonta latausta puhelin ei kuitenkaan edelleenkään tue. Keskihintaluokassa langaton lataus on toki edelleen harvinainen ilmestys muutenkin.
Tutun sulava Android-kokemus
OnePlus Nord 3 sisältää esiasennettuna Android 13:een perustuvan OxygenOS 13.1 -ohjelmiston. Ohjelmistossa on ”luonnon inspiroima” käyttöliittymä, ja ohjelmistoa on päivitetty valmistajan omilla pienillä lisillä.
Mukana ovat kaikki tutut Google-palvelut sekä OnePlussan omia sovelluksia galleriasta muistiinpanoihin ja kellosta kauppapaikkaan. Myös tuttu, rauhoittamaan kehottava Zen-tila on yhä saatavilla, ja OxygenOS 13.1:n myötä kokemusta on edelleen monipuolistettu ja myös brändätty uudelleen Zen Space -sovellukseksi.
OxygenOS 13.1:n uudistuksia on myös O-Relax-sovellus. OnePlussan kehittämä ohjelma on niin ikään suunniteltu rentoutumiseen ja palautumiseen luonnon äänien, tasaisen taustakohinan tai rauhoittavien minipelien avulla.
Vime vuosina OnePlus-puhelimia käyttäneiden on helppo tottua OxygenOS 13.1:een, vaikka ulkoisesti käyttöliittymän ilme onkin kohtalaisen merkittävästi päivittynyt esimerkiksi muutaman vuoden takaisesta.
OnePlus itse kertoo OxygenOS 13.1:n olevan sovelluksia käytettäessä jopa 40 prosenttia energiatehokkaampi ja käynnistävän ohjelmat 15 prosenttia edellistä ohjelmistoversiota nopeammin.
Käyttöliittymää on helppo mukauttaa kohtalaisen monipuolisesti, ja mukana ovat kaikki Android 13:een oletuksena kuuluvat perustoiminnot. Mikäli ohjelmistoa pitäisi kuvailla yhdellä sanalla, olisi se kenties sulava: OnePlus on panostanut muun muassa animaatioihin ja luonut Oxygen OS 13.1:stä todella pehmeän ja soljuvan – käyttö on mukavaa ja yksinkertaista.
OnePlus Nord 3:lle on luvattu myös hyvä päivitystakuu. Älypuhelin on aikanaan saava kolme merkittävää Android-järjestelmäversiopäivitystä (Android 14, 15 ja 16) sekä neljä vuotta tietoturvapäivityksiä (kesälle 2027).
OnePlussan mukaan älypuhelimen käyttö on neljän vuoden kuluttua yhtä sulavaa kuin ensimmäisellä käynnistyskerralla, mistä todisteena saksalainen, teknologiaa testaava ja sertifioiva TÜS SÜD on myöntänyt OnePlus Nord 3:lle niin kutsutun 48 kuukauden A-luokan todistuksensa.
OnePlus Nord 3 on siis tehokas sekä sulava, ja sellaisena sen tulisi myös pysyä. Mukautusmahdollisuuksia voisi olla enemmänkin, mutta yleinen käyttökokemus on mainio.
Hintaluokassaan loistava pääkamera
Nord 3:n vahva suoritustaso jatkuu myös valokuvauksessa. OnePlus Nord 3 haastaa hintaluokkansa huiput – ja kalliimmatkin älypuhelimet – etenkin pääkamerallaan.
OnePlus Nord 3 sisältää kaikkiaan kolme takakameraa, joista yksi on ylitse muiden. Edeltäjään verrattuna täysin uudistunut 50 megapikselin pääkamera on hyvällä tavalla tuttu näky – tismalleen sama kokoonpano oli nimittäin käytössä myös huippuluokan OnePlus 11 -älypuhelimessa.
Nord 3:n takakamerat:
- 50 megapikselin automaattitarkenteinen pääkamera 1/1,56″-koon Sony IMX890 -kennolla, 1,0 mikronin pikselikoolla ja optisella kuvanvakaimella
- 8 megapikselin kiinteätarkenteinen 112 asteen ultralaajakulmakamera 1/4,0″-koon Sony IMX355 -kennolla, 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla
- 2 megapikselin makrokamera f/2,4-aukolla
OnePlus Nord 3:n pääkamera on siis teknisesti OnePlus 11:n tasolla, mutta Hasselblad-brändäystä puhelimella ei ole. OnePlus on viime vuodet tehnyt yhteistyötä ruotsalaisen kameravalmistajan kanssa muun muassa kuvausohjelmistoaan kehittäessään, mutta toistaiseksi brändiyhteistyötä ei ole laajennettu Nord-mallistoon.
On epäselvää, vaikuttaako Hasselblad-brändäyksen puuttuminen jollakin tavalla esimerkiksi valokuvien ohjelmistolliseen käsittelyyn. Ainakin kuvanlaatu on Nord 3:lla hyvin samankaltaista kuin OnePlus 11:lla, mikä on positiivinen huomio.
Tasaisissa kuvausolosuhteissa, esimerkiksi puolipilvisenä kesäpäivänä, pääkameralla otetuista valokuvista on vaikea keksiä nipotettavaa. Yksityiskohtia on runsaasti, värit eläväiset ja kohinaa ei nimeksikään. Lippulaivaluokassa vastaava pääkamera ei kenties pääse erottumaan tasaisen vahvasta suoritustasosta, mutta keskihintaiselle älypuhelimelle laadukas 50 megapikselin kamera on etu.
OnePlus Nord 3:n pääkamera tallentaa oletuksena 12,5 megapikselin valokuvia, mutta myös täysi 50 megapikselin koko on saatavilla. Täydellä koolla kuvattaessa kohinan määrä kohoaa hieman ja tiedostokoko kasvaa, joten neljän pikselin yhdistäminen 12,5 megapikselin kuviksi lienee käytännöllisin vaihtoehto.
Myös hankalista kuvausolosuhteista pääkamera selviytyy hyvin. Esimerkiksi vastavalo tuottaa monesti hankaluuksia valotukselle, mutta Nord 3:lla merkittäviä onhelmia ei esiinny. Sisällä kuvattaessa yksityiskohdat menettävät hieman kaikkein terävintä tarkkuuttaan, mutta kaiken kaikkiaan suoritustaso on korkea.
Pääkameralla voi tallentaa myös laadukkaita muotokuvia kauniin sumeilla taustoilla, minkä ohella se on vastuussa zoom-kuvauksesta. Digitaalista zoomia on tarjolla 20-kertaiselle tasolle.
Hintaluokkaan suhteutettuna OnePlus Nord 3:n zoom-kyvyissä ei ole valittamista. Kuten odottaa saattaa, heikkenee kuvanlaatu kauas zoomattaessa pysyen kuitenkin mukiinmenevänä noin viisinkertaiselle tasolle saakka.
Erillinen telekamera olisi toki ollut tervetullut, hintaluokkaan suhteutettuna harvinainen lisä, mutta teknisesti edistynyt pääkamera paikkaa laadukkaasti puutetta. Samalla se erottuu selvästi edukseen kahdesta muusta takakamerasta.
OnePlus Nord 3 sisältää silti hyvän 8 megapikselin ultralaajakulmakameran. Nord 2T:hen verrattuna kenno on vaihtunut ja kuvausala hieman kaventunut, mutta muutoin tekninen kattaus on hyvin samankaltainen. Laajakulmaotokset ovat peruslaadukkaita ja tarkkoja, vaikka värit pääkameralle taipuvatkin.
Käytettävissä on lisäksi kahden megapikselin automaatitarkenteinen makrokamera, jolla voi kuvata vaikkapa kukkia vain neljän senttimetrin etäisyydeltä. Kuvanlaatu on melko pehmeää ja mitäänsanomatonta, mutta kolme takakameraa on toki kahta enemmän.
OnePlus Nord 3 on myös aiempia Nord-sarjalaisia etevämpi videokuvauksessa. Pääkameralla käytössä on korkea 4K-tarkkuus, jolla voi tallentaa myös 60 ruudun sekuntinopeudella edeltäjämallin 30 fps -nopeuden ohella. Videokuva on terävää, tasaista ja vakaata – hintaluokkaan suhteutettuna helposti tarpeeksi laadukasta.
Kuvaaminen on mahdollista myös 1080p- tai 720p-tarkkuudella enintään 60 ruutua sekunnissa. Lisäksi käytössä on hidastettua videota tallentava kuvaustila jopa 120 ruudun (1080p) tai 240 ruudun (720p) sekuntitahtiin.
Kokonaisuutena vahvan kamerakokoonpanon täydentää 16 megapikselin etukamera. Selfiet ovat tasaisen laadukkaita, vaikka eivät erityisesti hätkäytäkään. Muotokuvatila erottaa tarkan kohteen sumeasta taustasta pääosin sulavasti, minkä lisäksi etu- ja takakameralla voi halutessaan kuvata myös samanaikaisesti.
Kokonaisuutena OnePlus Nord 3 on hintaisekseen hyvä kamerapuhelin. Pääkamera jättää hieman varjoonsa ultralaajakulmakameran, vaikka kyse onkin pikemmin 50 megapikselin pääkameran vahvuudesta kuin rinnalla toimivan tukikameran heikkoudesta.
Myös aloittelevan valo- ja videokuvaajan on helppo tallentaa laadukasta sisältöä OnePlus Nord 3:lla.
Yhteenveto: OnePlus Nord 3 on onnistunut kokonaisuus ja vahva vaihtoehto keskihintaluokkaan
OnePlus Nord -malliston älypuhelimet ovat aiemmin onnistuneet erottumaan edukseen kilpaillussa keskihintaluokassa. Viime vuosina sarja on laajentunut myös entistä edullisempaan kategoriaan Nord CE -puhelinten myötä, mutta Nord 3 edustaa parasta, mitä pohjoisen mukaan nimetyssä mallistossa on nähty.
OnePlus Nord 3 on myös älypuhelin, jolla on kaikki mahdollisuudet jatkaa edeltäjiensä vahvaa menestystä Suomessa. Kyseessä on laadukas ja tasapainoinen älypuhelin, joka on myös laajasti uudistunut edeltäjiinsä nähden.
Merkittävimpiä päivityksiä verrattuna viimevuotiseen OnePlus Nord 2T:hen ovat reilusti suurempi ja teknisesti edistyneempi AMOLED-näyttö, laadukas 50 megapikselin pääkamera, lippulaivaluokan ovia kolkutteleva Dimensity 9000 -järjestelmäpiiri sekä edelleen oiva akunkesto nopealla 80 watin pikalatauksella.
Mukaan on ilahduttavasti saatu IP54-luokituksen mukainen roisketiiviys, minkä ohella muita teknisiä yksityiskohtia RAM-käyttömuistin nopeudesta Bluetoothiin on päivitetty vuoden 2023 tasolle. Kun myös Android-päivityslupaus on hyvällä tasolla (3+4 vuotta), on OnePlus Nord 3:lle helppo povata menestystä – ja syystä.
Lisäksi esimerkiksi mainio fyysinen Alert Slider -kytkin on OnePlussan tunnettu ja pidetty pikkulisä, joka on mukana myös Nord 3:ssa.
Haastajiakin toki riittää – keskihintaluokka on yhä varsin kilpailtu. OnePlus Nord 3 maksaa markkinoille saapuessaan joko 449 tai 549 euroa, ja vastaavalla budjetilla valinnanvaraa on runsaasti.
Esimerkiksi erinomaisen päivitystuen tarjoavat sekä tasaisen monipuolisesti varustellut Samsung Galaxy A54 5G ja Galaxy A34 5G ovat hyviä vaihtoehtoja, minkä ohella jo alle 400 eurolla myytävä Nothing Phone (1), kannattaa huomioida. Näihin nähden Nord 3 tarjoaa kuitenkin runsaasti enemmän suorituskykyä, nopeamman latauksen ja paremman pääkameran.
Xiaomilta yksi vaihtoehto Nord 3:lle on Xiaomi 13 Lite, joka ei kuitenkaan myöskään pärjää suorituskyvyssä. Niin ikään Redmi Note 12 Pro ja etenkin 200 megapikselin pääkamerallaan joukosta erottuva sisarmalli Redmi Note 12 Pro+ kannattaa ottaa huomioon, vaikka erityisesti ohjelmistopuoli onkin niillä kompastuskivenä vanhemman Androidin ja heikomman päivitystuen myötä.
Noin 500 euron hintaluokassa kannattaa tunnetusti pitää silmällä myös tarjouksia. Teknisesti edelleen hyvin varusteltuja, viime vuonna tyyriimmillä suositushinnoilla varusteltuja älypuhelimia ilmaantunee syksyn koittaessa tarjouskampanjoihin, jolloin rahalleen voi saada mainiosti vastinetta.
Oman hintaluokkansa älypuhelimista OnePlus Nord 3 on joka tapauksessa kesän 2023 vahvimpia ehdokkaita. Erinomainen näyttö, tasokas pääkamera, vahva suorituskyky ja luotettava akunkesto tekevät siitä onnistuneen kokonaisuuden.
—
Arvostelun lopuksi vielä perinteisesti lisää esimerkkikuvia OnePlus Nord 3:n kameroilla. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia varsin rajusti, joten tarkemmin kuvia kannattaa tarkastella täydessä koossa alkuperäisversioina. Kuvat ovat saatavilla myös tässä Dropbox-kansiossa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »