Taiwanilainen Asus on viime vuodet panostanut älypuhelimissaan kompaktin rakenteen ja huippuominaisuuksien yhdistelmään. Myös Asus Zenfone 10 luottaa samaan reseptiin tarjoten pienikokoisen vaihtoehdon lippulaivaluokkaan.
Siroudestaan huolimatta Asus Zenfone 10 sisältää Qualcommin viimeisimmän sukupolven huippuluokan tehopiirin, terävän näytön korkealla virkistystaajuudella, puhtaan Android-ohjelmiston Asuksen muutamilla omilla muokkauksilla sekä lähtökohtaisesti lupaavan kameran erityisesti videokuvaa kohentavalla gimbal-tyylisellä kuvanvakautuksella.
Asus Zenfone 10
- Android
- Muovi + alumiini
- 5,9" AMOLED HDR10+ -näyttö
- Sormenjälkilukija kyljellä
- 50 + 12 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 -piiri
- 4300 mAh akku
Ulkoisesti Asus Zenfone 10 muistuttaa edeltäjäänsä, mutta tärkeimmät tekniset ominaisuudet on päivitetty uudelle tasolle myös ohjelmiston saadessa muutamia uudistuksia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Zenfone 10:n värivaihtoehtoja ovat musta Midnight Black, sininen Starry Blue, vihreä Aurora Green, punainen Eclipse Red ja valkoinen Comet White.
Asus Zenfone 10:n suositushinnat Suomessa ovat:
- 8+128 Gt: 799 euroa
- 8+256 Gt: 849 euroa
- 16+512 Gt: 949 euroa
8+256 ja 16+512 gigatavun muistiversioiden toimitukset alkavat 28. heinäkuuta, 8+128 gigatavun 7. elokuuta. Zenfone 10 on ennakkomyynnissä heti julkistuksensa jälkeen. Myynnin alkuvaiheen Early Bird -kampanjassa 30. heinäkuuta asti kaupan päälle saa Asus Chromebook CX1 -tietokoneen (arvo 499 €).
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Asus Zenfone 10:n tekniset tiedot
- 5,92 tuuman AMOLED-näyttö 2400×1080 pikselin Full HD+ -tarkkuudella (445 PPI) ja 144 hertsin virkistystaajuudella, kirkkaus huipussaan 1 100 nitiä, Corning Gorilla Glass Victus -lasi
- Sormenjälkilukija sivulla
- Kaksi takakameraa
- 50 megapikselin automaattitarkenteinen pääkamera 1/1,56″-koon Sony IMX766 -kennolla, 1,0 mikronin pikselikoolla, f/1,9-aukolla ja 6-akselisella optisella Hybrid Gimbal -kuvanvakaimella
- 13 megapikselin kiinteätarkenteinen 120 asteen ultralaajakulmakamera 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla
- 32 megapikselin kiinteätarkenteinen etukamera RGBW-kennolla ja 0,7 mikronin pikselikoolla (8 megapikselin oletuskuvakoolla 1,4 mikronia) ja f/2,45-aukolla
- Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiiri
- 8 tai 16 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR5X)
- 128, 256 tai 512 gigatavua tallennusmuistia (UFS 4.0)
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- 5G: taajuudet n1, n2, n3, n5, n7, n8, n12, n20, n28, n38, n41, n77, n78
- Wi-Fi 7 -valmis / Bluetooth 5.3 / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS / BDS / Galileo / QZSS / NavIC -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin / Hall-anturi
- USB-C- ja 3,5 mm -liitännät
- 4 300 milliampeeritunnin akku 30 watin HyperCharge-pikalatauksella ja 15 watin langattomalla latauksella (Qi)
- Mitat 146,5 x 68,1 x 9,4 millimetriä ja paino 172 grammaa
- IP68-luokitellusti pöly- ja vesitiivis rakenne
Hyvää Asus Zenfone 10:ssä
- Siro mutta jykevä. Asus Zenfone 10 erottuu lippulaivojen markkinoilla edukseen siroudellaan. Se tarjoaa teknisesti edistyneen vaihtoehdon suuremmille huippuluokan älypuhelimille ollen samalla kaikin puolin laadukas. Puhelimella on myös IP68-luokitus, joka kertoo sen olevan pöly- ja vesitiivis ja kestävän upotuksen 1,5 metrin syvyyteen 30 minuutiksi.
- Oiva, mukautettava akunkesto. Yksi lataus riittää käyttötavasta riippumatta ainakin vuorokaudeksi, ja asetuksissa on saatavilla monenlaisia mukautusvaihtoehtoja käyttöajan kohentamiseksi. Esimerkiksi mukautettavia käyttötiloja on peräti neljä, ja myös latausta voi säädellä akunkeston sekä akun eliniän optimoimiseksi.
- Huipputason suorituskyky. Pienestä koostaan huolimatta Asus Zenfone 10 sisältää Qualcommin viimeisimmän sukupolven huippupiirin Snapdragon 8 Gen 2:n, ja myös pitkissä käyttörupeamissa suorituskyky säilyy korkealla. Lämpötilakin pysyy hyvin kurissa.
- Äänentoisto ja kuulokeliitäntä. Asus Zenfone 10:n stereokaiuttimet tuottavat täyteläistä ja selkeää ääntä, mikä ei lippulaivaluokassakaan ole aina itsestäänselvyys. Voimakkuus nousee todella korkealle, minkä ohella perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä on yhä käytettävissä langallisia kuulokkeita varten.
- Erittäin vakaat videot. Kamerapuhelimena Zenfone 10 on hintaluokassaan perushyvää keskitasoa, mutta videoiden vakaudessa se haastaa parhaimmiston. Puhelimessa on sisäänrakennettu gimbal-tyylinen optinen kuvanvakautus, joka on mielenkiintoinen tekninen ratkaisu. Kuusiakselinen vakautus tekee videoista todellisuudessakin lupausten mukaisella tavalla erittäin vakaita.
- Mukava Android-kokemus. Asus on höystänyt vakio-Androidia omilla lisillään, jotka tekevät käyttökokemuksesta monipuolisemman säilyttäen kuitenkin vakio-Androidin keveyden. Saatavilla on runsain mitoin lisätoimintoja, minkä ohella esimerkiksi kamera- ja galleriasovellukset ovat Asuksen käsialaa. Päivitystukikin on nyt aiempaa parempi, joskin jättää edelleen hieman toivomisen varaa (2 versiota + 4 vuotta).
- Langaton lataus. Aiempaan nähden uutena lisäyksenä Zenfone 10:een on nyt saatu mukaan myös tuki langattomalle lataukselle.
Huonoa Asus Zenfone 10:ssä
- Koon tuomat rajoitteet. Siroon runkoon on vaikea mahduttaa kaikkea, ja esimerkiksi telekamera puuttuu Zenfone 10:stä yhä. Pääkameran digitaalinen zoom on pätevä, mutta monipuolisuudessa kamerajärjestelmä antaa silti hieman tasoitusta. Myöskään muistikorttipaikkaa ei ole.
- Hitaahko lataus. Zenfone 10:n akku täyttyy entuudestaan tutulla 30 watin teholla noin 80 minuutissa. Puoltatoista tuntia lähentelevä latausaika on nykypäivänä heikohko, vaikka kohtalaisen hyvä akunkesto osaltaan tasoittaakin tilannetta. Mukaan on kuitenkin saatu myös langaton lataus, joka toimii 15 watin teholla.
Pirteä ja pienikokoinen lippulaiva
Asus on viime vuosina erottunut lippulaivojen markkinoilla pienikokoisine älypuhelimineen. Vaikka myös esimerkiksi Samsung ja Xiaomi tarjoavat tätä nykyä kompaktimpia vaihtoehtoja, on Zenfone 10 kategoriassaan silti piristävä poikkeus: huippupuhelin, joka teknisestä edistyksellisyydestään huolimatta on helppo laittaa taskuun. 172 grammaa painavana Zenfone 10 on myös mukavan kevyt.
Pohjimmiltaan Asus Zenfone 10 on vuosipäivitys, ja yhdennäköisyys heinäkuussa 2022 esiteltyyn ZenFone 9:ään on ilmeinen. Muotoilu on pysynyt oikeastaan täsmälleen samana aina kahden takakameran, LED-kuvausvalon ja erillisen 3,5 millimetrin kuulokeliitännän asettelusta pehmeään takakuoreen.
Zenfone 10 onkin mittojaan ja painoaan myöten aivan kuin edeltäjänsä. Rakenteen kiehtovin yksityiskohta on yhä polykarbonaatista valmistettu (nyt osin biopohjainen), tekstuuriltaan hieman rosoinen ja täten erinomaisen otteen takaava takakuori, joka paljaaseen käteen muistuttaa tuntumaltaan hieman vaahtomuovia.
Asus itse kertoo takakuoren olevan sekä mukavuutta että kestävyyttä parantava ratkaisu, mikä on käsituntumalla helppo uskoa. Puhelimen rakenne on muutenkin vakuuttava aina IP68-luokituksen mukaisesti pöly- ja vesitiiviistä rakenteesta (upotus 1,5 metrin syvyyteen 30 minuutiksi) Corningin Gorilla Glass Victus -lasilla suojattuun näyttöön.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Useimpien muiden älypuhelinten tavoin Asus Zenfone 10:ssä on kaksi fyysistä painiketta. Myös sujuvasti sekä nopeasti toimivan sormenjälkilukijan sisältävä virtapainike on kuitenkin erilainen kuin valtaosalla kilpailijoista – se nimittäin tukee monenlaisia pikatoimintoja.
Virtapainikkeelle on asetuksissa kokonaan oma valikkonsa (Smart-näppäin), jonka kautta sekä kaksoisnapautukselle että sipaisulle voi asettaa omat toimintonsa. Kaksoisnapautuksella voi vaikkapa aktivoida sanelun tai avata mielisovelluksensa, alaspäin pyyhkäisemällä taas siirtyä ilmoitusvalikkoon tai päivittää avoinna olevan verkkosivun.
Älypainikkeen asetuksia voi mukauttaa monipuolisesti – eri vaihtoehtoja on saatavilla runsain mitoin. Eleet myös toimivat kiitettävän hyvin vaatien vain hetken totuttelua.
Älynäppäin on vain yksi esimerkki Asus Zenfone 10:n tarjoamista pienistä lisätoiminnoista, jotka todella rikastavat Android-käyttökokemusta. Ohjelmiston jekkuihin palataan arvostelussa tarkemmin tuonnempana.
Asus Zenfone 10 on rakenteeltaan kompakti, ja näyttökokokin on täten nykymittapuulla maltillinen 5,9 tuumaa. AMOLED-teknologialla toteutetun paneelin tarkkuus on 2400×1080 pikseliä, mikä pienellä kuvaruudulla tarkoittaa korkeaa 445 pikselin tuumakohtaista tiheyttä.
Teknisesti näyttö on hyvin samankaltainen kuin Zenfone 9:ssä. Tällä kertaa mukana on kuitenkin tuki myös 144 hertsin virkistystaajuudelle, joka tosin on saatavilla vain pelattaessa eikä yhteensopivia pelejä ole liiaksi asti.
Virkistystaajuus kertoo totutusti, kuinka monta kertaa sekunnissa sisältö ruudulla päivittyy. Tavanomaista käyttöä varten saatavilla ovat mukautuva tila sekä 60, 90 ja 120 hertsiin lukitut käyttötilat korkeimman 144 hertsin vaihtoehdon ollessa aktivoitavissa erillisistä pelitilan asetuksista.
Näyttö ei tue laajemman joustavuuden LTPO-teknologiaa, mikä tarkoittaa, että mukautuva virkistystaajuus huomioi esimerkiksi avoinna olevan sovelluksen taajuutta säätäessään, muttei sen tarkemmin tunnista käyttötapaa kullakin hetkellä.
Mukana on HDR10+-tuki, joka parantaa värien sävyjä, mutta Dolby Vision -yhteensopivuus uupuu. Näytön väritoisto on kaunista katseltavaa.
Lippulaivaluokassa on toki tarjolla myös tarkempia ja teknisesti edistyneempiä paneeleja, mutta Asus Zenfone 10:n pitkälti jo viime vuodelta tuttu näyttö on silti yhä oiva tapaus. Automaattinen kirkkaudensäätö toimii luotettavasti, ja enimmillään huipussaan 1 100 nitiin nouseva kirkkaus riittää myös kesäisenä hellepäivänä.
Näytön 20:9-kuvasuhde soveltuu hyvin suoratoistopalvelujen käyttöön, eikä vasemmassa yläkulmassa olevaa etukamerareikää oikeastaan huomaa. Videoiden, sarjojen ja elokuvien katselua tukee erinomainen äänentoisto.
Asus Zenfone 10:ssä on kaksi kaiutinta, joista toinen sijaitsee näytön yläpuolella ja toinen puhelimen alalaidassa. Kumpikin toistaa ääntä tasaisen vahvasti, ja laatu on älypuhelimeksi oivalla tasolla, olipa kyse sitten äänen puhtaudesta tai voimakkuudesta.
Äänentoisto on toteutettu yhdessä ruotsalaisen Diracin kanssa. Äänentoiston mukauttaminen on monipuolista samaisen yhteistyön ansiosta, sillä AudioWizard-asetukset tarjoavat tavanomaista monipuolisemmin mahdollisuuksia kuuntelukokemuksen optimoimiseen.
Saatavilla on lukuisia esiasetettuja äänitiloja esimerkiksi pelaamiseen ja elokuviin, ja asetuksia on helppo mukauttaa liukukytkimillä. Dirac Virtuo -teknologia puolestaan luo tilaäänen tuntua kaikenlaiseen ääneen ja toimii kaikilla kuulokkeilla – sekä langattomilla että langallisilla.
Käytettävissä Zenfone 10:ssä on langattomien Bluetooth 5.3 -yhteyksien ohella ilahduttavasti myös perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä. Bluetooth-ääniyhteyksien osalta koodekkituki kattaa tavanomaisten SBC:n ja AAC:n lisäksi aptX:n, aptX HD:n, aptX Adaptiven (mukaan lukien aptX Lossless) sekä LDAC:n ollen varsin laaja.
Yksinomaan äänentoistoa tarkasteltaessa Zenfone 10 on korvakuulolla lähellä älypuhelin kärkeä, mikä on kunnioitettava suoritus etenkin älypuhelimen pieni koko huomioiden.
Huolimatta suoratoistokokemuksen laadukkuudesta ovat näyttö ja äänentoisto kehittyneet vain maltillisesti sitten Zenfone 9:n – käytännön tasolla eroja on itse asiassa vaikea havaita. Suorituskyvyssä sen sijaan on otettu selkeämpi edistysaskel Qualcommin uuden huippupiirin ansiosta.
Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 esiteltiin marraskuussa 2022, ja kesään 2023 mennessä se on jo nähty useissa huippuluokan älypuhelimissa. Myös Asus Zenfone 10:ssä se on käytössä.
Qualcommin mukaan peruslaskennan CPU-suorituskyvyssä Snapdragon 8 Gen 2 on jopa 35 prosenttia edellistä sukupolvea nopeampi energiatehokkuudenkin parannuttua 40 prosentilla. Ja, kuten älypuhelinmarkkinoita tarkkaan seuraavat jo tietävät, on Snapdragon 8 Gen 2 harpannut eteenpäin myös graafisessa suorituskyvyssä.
Suorituskykyä mittaavissa testeissä ero Asus Zenfone 9:n ja Zenfone 10:n välillä on melkoinen, reilusta kymmenestä prosentista yli kolmeenkymmeneen.
Kuten yllä oleva taulukko kertoo, on Asus Zenfone 10 lähellä kärkeä Android-älypuhelinten tehoja vertailtaessa. Erot eri Snapdragon 8 Gen 2 -puhelinten välillä ovat pitkälti merkityksettömiä.
Käytännön käyttökokemus Zenfone 10:llä on moitteeton: kaikki sovellukset peleistä toimistopalveluihin toimivat erinomaisesti, eikä moniajokaan ole ongelma – vaikka pieni näyttö osaltaan rajoittaakin mahdollisuuksia.
Ilahduttavasti Asus Zenfone 10 säilyttää suorituskykynsä hienosti myös pitkään jatkuvassa rasituksessa. Samaten lämpötila pysyy kurissa, eikä puhelin lämpene tavanomaista enemmän. Kuumenemisesta ei missään nimessä voida puhua, mikä on sekä Asuksen että Qualcommin ansiota.
RAM-käyttömuistia on saatavilla 8 tai 16 gigatavua. Tallennusmuistia taas on vastaavasti joko 128, 256 tai 512 gigatavua. Arvostelulaitteessamme muistia oli maksimit, 16+512 gigatavua. Molemmat muistit ovat tämän hetken nopeinta mahdollista tyyppiä (LPDDR5X ja UFS 4.0).
Langattomat yhteydet ovat Asus Zenfone 10:llä hyvin hallussa. Wi-Fi 6 -tuen (802.11a/b/g/n/ac/ax) ohella puhelin on Wi-Fi 7 -valmis sekä tukee Bluetooth 5.3 / NFC -yhteyksiä ja kattavasti eri satelliittipaikannusmuotoja.
Laadukas Android-ohjelmisto kohennetulla päivitystuella
Eri valmistajien Android-ohjelmistot voidaan karkeasti jakaa kahteen kategoriaan. On puhtaita, niin kutsuttuja vakio-Androideja, joissa valmistajan kädenjälki on hyvin vähäinen, sekä pidemmälle mukautettuja ohjelmistoja, jotka ovat enemmän omanlaisiaan ja tarjoavat myös usein enemmän valinnanvaraa.
Kummallakin on vahvuutensa, ja loppupeleissä kyse on pitkälti käyttäjän yksiöllisistä mieltymyksistä. Asus Zenfone 10:n tapauksessa ohjelmisto on lähellä puhdasta Androidia, jota on kuitenkin muutamin tavoin kohenneltu.
Kun Zenfone 10:n ensi kertaa käynnistää, tiedustelee älypuhelin, haluaako käyttäjä ”Asus-optimoidun” vai ”Stock-luontoisen” Android-kokemuksen. Käytännössä kyse on siitä, haluaako asetuksia mukauttaa jo ensiasennuksessa – kaikki ominaisuudet ovat myöhemmin saatavilla valinnasta huolimatta.
Android 13:een pohjautuva ZenUI-ohjelmisto muistuttaa joka tapauksessa läheisesti vakio-Androidia, joka on läsnä esimerkiksi Googlen Pixel-älypuhelimissa. Myös HMD Globalin ja Motorolan puhelimilta siirtyvät ovat hetkessä kuin kotonaan, kun taas Xiaomin, Samsungin tai Honorin puhelimia käyttäneiden pitänee totutella jonkin aikaa.
Käytössä ovat tutut Google-palvelut, minkä ohella Asus on lisännyt mukaan omat sovelluksensa muun muassa kameralle, gallerialle, säälle ja tiedostonhallinnalle. Kolmansien osapuolten esiasennettuja sovelluksia ei juuri ole, mikä on ilahduttavaa.
Asuksen kädenjälki on kuitenkin selvästi läsnä, kun ohjelmistoon tarkemmin tutustuu. Edellä jo mainitut virtapainikkeen älytoiminnot ja äänentoiston mukauttamiseen suunniteltu AudioWizard eivät suinkaan ole ainoita toimivia Asus-lisiä.
Virtapainikkeen ohella myös takakuori tukee kopautuseleitä. Puhelimen takaosaa kahdesti napauttamalla voi käynnistää vaikkapa nauhurin, laskimen sekä taskulampun tai tallentaa ruutukaappauksen kolmen kopautuksen avatessa oletuksena kameran.
Äänenvoimakkuuspainikkeen tuplanapautuksen voi niin ikään valjastaa etu- tai takakameran tai videokuvauksen käynnistämiseen.
Asus Zenfone 10 on ilahduttava esimerkki siitä, kuinka sekä painikkeista että takakuoresta saadaan pienellä kekseliäisyydellä totuttua enemmän irti. Kun lisät vielä toimivatkin luotettavasti, käyttää niitä mielellään.
Muita Asus-optimointeja ovat esimerkiksi automaattisesti eteenpäin vierivät, niin kutsutut pitkät ruutukaappaukset, joiden avulla vaikkapa verkkosivun sisältö on helppo tallentaa yhteen kuvatiedostoon.
Niin ikään käyttöliittymän ilmettä voi mukauttaa vakio-Androidia monipuolisemmin vaihtelemalla väriteemojen ohella esimerkiksi sovellusten nimiä, kuvaketekstien väriä ja monia muita yksityiskohtia. Kokeiltavaa riittää, ja käyttö on mukavaa. Esimerkiksi erillisiä teemoja Zenfone 10:lle ei kuitenkaan ole saatavilla.
Viime vuoteen verrattuna Asus on petrannut hieman myös päivitystukea. Zenfone 10:lle on luvassa edelleen kaksi järjestelmäversiopäivitystä (Android 14 ja Android 15), mutta nyt neljä vuotta tietoturvatukea (jotakuinkin kesälle 2027). Tietoturvapäivitysten kestoa on siis pidennetty kahdella vuodella, mikä suoraan vaikuttaa puhelimen käyttöikään tietoturvan pysyessä oletetusti tasokkaana kauemmin.
Joidenkin kilpailijoiden päivitystakuut ovat toki yhä Asusta edellä kohoten jopa 4+5 vuoden tasolle. Suunta on kaikesta huolimatta nyt Asuksellakin oikea, vaikka versiopäivityksiä toivoisikin kolmea kappaletta.
Asuksen ohjelmistoon tekemät parannukset ulottuvat myös akkuun ja täten akunkestoon. Saatavilla on kaikkiaan neljä järjestelmän tilaa – Korkea suorituskyky, Dynaaminen, Kestävä ja Erittäin kestävä – jotka suhtautuvat energiatehokkuuteen eri tavoin mahdollistaen käyttöajan pidentämisen tai suorituskyvyn parantamisen tarpeen mukaan.
Tiloja voi myös mukauttaa monipuolisesti ja määrittää vaikkapa lepotilan asetuksia, sovellusten taustatoimintaa tai ruudun virkistystaajuutta koskevia asetuksia kullekin erikseen. Myös latausnopeutta voi niin kutsutusti vakauttaa, siis käytännössä hidastaa, akun käyttöiän pidentämiseksi.
4 300 milliampeeritunnin akkua ei myöskään välttämättä tarvitse ensinkään ladata täyteen. Asus mahdollistaa latausrajan asettamisen 80-100 prosenttiin tavalla, joka pitkässä juoksussa säästää enimmäiskapasiteettia: kun rajaksi asettaa vaikkapa 88 prosenttia, ei varausta kerry sen enempää.
Huolimatta verrattain pienestä akkukapasiteetista on Zenfone 10:n akunkesto luotettava. Testijakson aikana puhelinta käytettiin aktiivisesti monenlaisiin tarkoituksiin, ja illan koittaessa varausta oli yhä jäljellä noin 25-35 prosenttia.
Hieman säästäväisemmällä käytöllä virtaa voi riittää lähes kahdeksikin päiväksi, mutta aamusta iltaan yksi lataus riittää varmasti, mikä lienee useimmille tärkeintä.
Asus Zenfone 10 latautuu 30 watin teholla, ja laturi kaapeleineen sisältyy myyntipakkaukseen. Vartissa virtaa kertyy noin 30 prosenttia puolen tunnin tarjotessa reilut 50 prosenttia varausta. Täysi lataus vaatii noin 85 minuuttia – siis tunnin ja 25 minuuttia – mikä ei nykymittapuulla ole erityisen nopea tulos.
Akunkesto on siis Zenfone 10:llä kohdillaan, erityisesti puhelimen kokoon suhteutettuna, kun taas latausnopeus on tavanomaista heikommalla tolalla. Sekä akunkesto että latausnopeus ovat Zenfone 9:n tasolla, mutta ilahduttavasti mukaan on nyt saatu mahdutettua myös tuki 15 watin langattomalle lataukselle (Qi), joka aiemmin puuttui kokonaan.
Peruspätevä kamera ja erityisvakaat videot
Viime vuonna kamerat olivat erityishuomion kohteena Asuksen kehitellessä Zenfone 9 -älypuhelinta, ja tuloksena oli tuolloin tasapainoinen, joskaan telekameran puuttuessa ei teknisesti kaikkein monipuolisin kamerapuhelin. Zenfone 10:n tilanne on hyvin samankaltainen.
Kaikkiaan Zenfone 10 sisältää kolme kameraa:
- Kaksi takakameraa
- 50 megapikselin automaattitarkenteinen pääkamera 1/1,56″-koon Sony IMX766 -kennolla, 1,0 mikronin pikselikoolla, f/1,9-aukolla ja 6-akselisella optisella Hybrid Gimbal -kuvanvakaimella
- 13 megapikselin kiinteätarkenteinen 120 asteen ultralaajakulmakamera 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla
- 32 megapikselin kiinteätarkenteinen etukamera RGBW-kennolla ja 0,7 mikronin pikselikoolla (8 megapikselin oletuskuvakoolla 1,4 mikronia) ja f/2,45-aukolla
Asus Zenfone 10:n kamerakokoonpanon kiintoisin yksityiskohta on pääkameraan liitetty, esimerkiksi kuvauskoptereista tutun gimbal-järjestelmän tavoin toimiva vakautusjärjestelmä, joka liikuttaa fyysisesti koko kenno- ja linssirakennetta. Niin kutsuttu Hybrid Gimbal -kuvanvakain on teknisesti viimevuotisella tasolla kuusiakselisine rakenteineen, mutta ohjelmistoa on kehitetty eteenpäin.
Hybrid Gimbal 2.0 sisältää muun muassa uudistetun elektronisen kuvanvakautuksen (EIS) ohjelmistoalgoritmin, joka jonka ytimessä on niin kutsuttu mukautuva näkökenttä.
Elektronisen kuvanvakautuksen idea perustuu yksinkertaistetusti siihen, että kameran kuvakulma ei videoitaessa ole yhtä laaja kuin tavanomaisesti. Täten kuvakulmalla on ikään kuin varaa liikkua tärinän pois suodattamiseksi, mikä yhtäältä vakauttaa videoita, mutta toisaalta pienentää kuvakulmaa rajaten osan kohteista ulos.
Hybrid Gimbal 2.0 -järjestelmässä yhdessä Asuksen mukautuvan EIS-vakautuksen kanssa näkökenttä mukautuu automaattisesti kuvaustilanteeseen, mikä johtaa lopulta sekä laajempaan kuvakulmaan että vakaaseen videokuvaan. Myös käytännön tasolla tilanne on edellä kuvatun kaltainen, ja Zenfone 10 tallentaakin erinomaisia videoita.
Enimmillään videokuvaus on mahdollista jopa 8K-tarkkuudella (24 ruutua sekunnissa), vaikka 4K-laatu lieneekin järkevin valinta (30/60 ruutua). Myös 1080p- ja 720p-tarkkuudet ovat luonnollisesti saatavilla sekä tavanomaisille että hidastetuille videoille.
Ilahduttavaa kyllä, myös ultralaajakulmakameran videot pysyvät kiitettävän tasaisina, vaikka Hybrid Gimbal -järjestelmää ei käytössä olekaan. Zenfone 10:n videoissa on hyvä ääni, luonnollisen raikkaat värit ja kirkkaassakin auringonvalossa hyvin aisoissa pysyvä valotus.
Myös valokuvia Zenfone 10 tallentaa yhä laadukkaasti aivan kuten edeltäjänsäkin. Värejä on paljon, yksityiskohtia runsaasti ja valotus kohdillaan, vaikka toisinaan kuvaa tallennettaessa tapahtuvan käsittelyn huomaa. Kyseessä ei ole suora moite, mutta erittäin luonnollisiin valokuviin mieltyneitä prosessointi saattaa toisinaan harmittaa.
Pääkamera toimii hienosti sekä päivänvalossa että kirkkaassa auringossa. Hämärässäkin kohinaa ilmestyy kuviin vain kohtalaisesti, jos kohta kuvaajalta vaaditaan tällöin hyvin tarkkaa kättä.
Oletuksena kuvia tallennetaan 12,5 megapikselin koossa, mutta myös täysi 50 megapikselin kuvaustila on saatavilla. Käytännön hyödyt jäävät kuitenkin vähäisiksi tiedostokoon kasvaessa, mutta laadun pysyessä pitkälti samana. Mikäli valmiista kuvasta on määrä rajata käyttöön vain pieni osa, saattaa täydestä tarkkuudesta kuitenkin olla hyötyä.
Myös ultralaajakulmakameran otokset ovat miellyttävän tarkkoja ja selkeitä, eivätkä erot takakamerakaksikon välillä kuvanlaadussa ole valtavan suuret – mikä on ehdottoman positiivista. Verrattuna ZenFone 9:ään ultralaajakulmakameran kanssa on kuitenkin menty osittain takapakkia, sillä automaatttitarkennusta ei siitä enää löydy.
Kamerasovelluksen pika-asetukset mahdollistavat esimerkiksi HDR-toiminnon mukauttamisen lennossa, ja laajemmat asetukset tarjoavat runsaasti lisää säädettävää. Kuvaustiloja on saatavilla kiitettävä määrä aina sekä valokuville että videoille erikseen suunnatuista ammattilaistiloista syyshämärään sopivaan valojuovatilaan sekä Google Lens -integraatiosta laadukkaisiin muotokuviin.
Uusi 32 megapikselin etukamera vakuuttaa kuvanlaadultaan – kahdeksan megapikselin omakuvat ovat hienon näköisiä myös taustan sumeutuessa vakuuttavasti, muttei liian aggressiivisesti. Etukamera on varustettu RGBW-kennolla, jonka valkoiset alipikselit auttavat kameraa tallentamaan paremmin valoa. Heikkoja puolia etukamerassa ovat videokuvauksen rajoittuminen ZenFone 9:n 4K-tarkkuuden sijaan vain 1080p-tarkkuuteen sekä automaattitarkennuksen jääminen pois.
Kaiken kaikkiaan Zenfone 10 on varsin pätevä kamerapuhelin. Asiansa ajavat takakamerat ovat saaneet nyt rinnalleen uudistetun, tasokkaan etukameran, ja vain optisen zoomin tarjoavan telekameran puuttuminen harmittaa.
Kompaktissa rungossa ei ole tilaa kaikelle, ja telekamera on kenties täytynyt karsia pois yksinomaan siitä syystä. Mikäli jostain on joustettava, lienee telekamera hyvä päätös pois jätettäväksi muun kamerakokoonpanon ollessa laadukas.
Zenfone 10:llä zoom-kuvista vastaa pääkamera, jolla digitaalista lähennystä on tarjolla enintään 8x-tasolle saakka. Etenkin päivänvalossa laatu säilyy kelpo tasolla noin kolminkertaiselle tasolle, minkä jälkeen kohina alkaa nopeasti lisääntyä.
Mikäli digitaalisesti lähennetyistä valokuvista tehtäisiin suurennuksia, ei Zenfone 10 kenties olisi paras valinta, mutta esimerkiksi sosiaalisen median käyttöön zoomatut otokset sopivat hienosti. Kaiken kaikkiaan Zenfone 10 onkin – etenkin kokoonsa suhteutettuna – tasapainoinen ja vahva kamerapuhelin myös hinta huomioiden.
Yhteenveto: Pienikokoinen ja päivitetty tehopakkaus
Android-älypuhelinten välillä kilpailu kesällä 2023 varsin tiukkaa jokaisessa hintaluokassa, ja myös lippulaivat tarjoavat yhä kattavampia paketteja monesti yhä suuremmissa raameissa. Asus Zenfone 10:n resepti sen sijaan koostuu huippuominaisuuksista ja siron keveästä rakenteesta.
Asus Zenfone 10 on vuosipäivitys, joka on ulkoisesti hyvin samannäköinen kuin edeltäjänsä. Kyseessä on kuitenkin onnistunut kokonaisuus, jonka merkittävimpiä uudistuksia ovat Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 -huippupiiri, aiempaa nopeammat muistit, kokonaan uusi etukamera, pienet muut parannukset kameroissa sekä tuki 15 watin langattomalle lataukselle.
Luotettava akunkesto, miellyttävä Android-käyttökokemus Asuksen näppärillä lisämausteilla, kameran luotettava kuvanlaatu mainioilla videoilla, hyvä näyttö sekä erinomainen stereoäänentoisto ovat jo viime vuodelta tuttuja vahvuuksia.
Kompakti Asus Zenfone 10 on myös IP68-luokitellusti vesitiivis, minkä ohella se sisältää alati harvinaistuvan 3,5 millimetrin kuulokeliitännän. Pienessä puhelimessa on isosti hyvää.
Heikkoudetkin ovat toisaalta tuttuja. Päivitystuki, vaikka paranneltu onkin, antaa yhä tasoitusta osalle kilpailijoista, minkä ohella telekameran puuttuminen rajoittaa kameran käyttömahdollisuuksia. Niin ikään hidas latausaika on yhä harmina.
Mukava asia Zenfone 10:ssä on lähtöhinnan pysyminen ennallaan ZenFone 9:ään verrattuna, eli Asus ei ole lähtenyt korottamaan hintoja toisin kuin monet muut valmistajat. Alkaen 799 euron suositushinnallaan Zenfone 10 tarjoaa paljon vastinetta rahalle.
Pienikokoista Android-älypuhelinta kaipailevalle vaihtoehtoja tarjoavat esimerkiksi Samsung Galaxy S23 ja Xiaomi 13, jotka ovat kumpikin jotakuinkin samaa hintaluokkaa sisältäen myös IP68-luokituksen mukaisen rakenteen. Verrattuna Asukseen Galaxy S23 5G saa etua erinomaisesta päivitystuestaan (4+5 vuotta), Xiaomi 13 taas nopeasta pikalatauksestaan.
Hinta-ominaisuussuhteeltaan kolmikko on hyvin tasaväkinen, jos kohta Samsungin ja Xiaomin ehdokkaita saattaakin jo saada tarjouskampanjoista jonkin verran Zenfone 10:tä edullisemmin.
Muita vaihtoehtoja ovat esimerkiksi OnePlus 11, Samsung Galaxy S23+ sekä puhtaan Androidin ystäville sopiva Motorola Edge 40 Pro. Tällöin pienestä koosta on kuitenkin luovuttava.
Mikäli budjetti joustaa tuhannen euron yläpuolelle, ovat esimerkiksi Samsung Galaxy S23 Ultra, Xiaomi 13 Pro ja Honor Magic5 Pro oivia vaihtoehtoja kattavine kameroineen – ja merkittävästi suurempine kokoineen. Tällöin hintaero etenkin Zenfone 10:n edullisimpaan versioon on kuitenkin jo huomattava.
Kokonaisuutena Asus Zenfone 10 sopii erinomaisesti pienikokoista, tehokasta ja laadukasta Android-älypuhelinta etsiville, joita hitaahko lataus ja telekameran puuttuminen eivät häiritse. Ulkoiset uudistukset ovat harvassa, mutta teknisesti Asus Zenfone 10 on onnistuneesti päivitetty vuoden 2023 lippulaivaluokan edellyttämälle tasolle – ja omassa sarjassaan kompaktina huippupuhelimena edelleen parasta mitä on saatavilla.
—
Arvostelun lopuksi vielä lisää esimerkkikuvia Asus Zenfone 10:n kameroilla. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia varsin rajusti, joten tarkemmin kuvia kannattaa tarkastella täydessä koossaan alkuperäisversiona. Kuvat ovat saatavilla myös tässä Dropbox-kansiossa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »