Motorolan taittuvanäyttöisten simpukkapuhelinten sarja on edennyt jo neljänteen sukupolveensa, ja vuonna 2023 nähtiin kerralla peräti kaksi uutuutta: Motorola Razr 40 ja Razr 40 Ultra, joista jälkimmäinen saapui arvosteluumme.
Razr 40 Ultrassa on edeltäjäänsä nähden monenlaisia uudistuksia. Saranaa ja päänäyttöä on paranneltu, kamerat uudistettu ja akkua kasvatettu. Tärkein uudistus koskee kuitenkin kansinäyttöä, joka on tuotekategoriassaan ennätyssuuri.
Motorola Razr 40 Ultra
- Android
- Lasi tai tekonahka + alumiini
- 6,7" Taittuva AMOLED -näyttö
- Sormenjälkilukija kyljellä
- 12 + 13 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 -piiri
- 3800 mAh akku
Kansinäytön koko on jo 3,6 tuumaa, mikä mahdollistaa lähes tavanomaista älypuhelinta mukailevan käyttökokemuksen. Sisältä auki taittuvan päänäytön koko on puolestaan 6,9 tuumaa, ja kaksi monipuolista näyttöä sirossa rakenteessa tekevät Razr 40 Ultrasta kiintoisan vaihtoehdon.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Motorola Razr 40 Ultra tuli saataville kesäkuun alussa 1 199 euron suositushinnalla. Värivaihtoehtoja ovat musta Infinite Black, harmaansininen Glacier Blue sekä punainen Viva Magenta, joka on Motorolan yhteistyökumppanin Pantonen vuoden 2023 väri.
Katso tästä Motorola Razr 40 Ultran hintavertailu Hinta.fistä!
Värivaihtoehdoista Infinite Black ja Glacier Blue ovat kansinäytön lasin ohella myös takaa lasipintaisia (Corning Gorilla Glass Victus), kun taas Viva Magenta on varustettu tekonahkapinnalla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Motorola Razr 40 Ultran tekniset tiedot
- Sisällä taittuva 6,9 tuuman LTPO AMOLED -näyttö (P-OLED) 22:9-kuvasuhteella, 2640×1080 pikselillä, 10-bittisellä 1,07 miljardin sävyn väritoistolla, 1-165 hertsin virkistystaajuudella ja 240 / 360 hertsin kosketustunnistuksella, kirkkaus huipussaan 1 400 nitiä, HDR10+ -tuki
- Kannessa 3,6 tuuman AMOLED-näyttö (P-OLED) 1:1-kuvasuhteella, 1066×1056 pikselillä (413 PPI), 10-bittisellä 1,07 miljardin sävyn väritoistolla, 144 hertsin virkistystaajuudella ja 120 / 360 hertsin kosketustunnistuksella, kirkkaus huipussaan 1 100 nitiä, HDR10+ -tuki, näyttö-runkosuhde 85,4 prosenttia
- Sormenjälkilukija virtapainikkeessa puhelimen oikealla sivulla
- Stereokaiuttimet ja Dolby Atmos -tilaäänituki
- Kaksi kameraa kannessa
- 12 megapikselin pääkamera 1,4 mikronin pikselikoolla, f/1,5-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 13 megapikselin 108 asteen ultralaajakulmakamera 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla, myös makrokuvaus
- LED-kuvausvalo
- Videokuvaus pääkameralla 4K 30 / 60 fps, 1080p 30 / 60 fps ja ultralaajakulmakameralla 4K 30 fps, 1080p 30 fps
- Yksi kamera sisäpuolella
- 32 megapikselin kamera 0,7 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 8 megapikselin kuvakoolla 1,4 mikronia) ja f/2,4-aukolla
- 3 mikrofonia
- Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiri
- 8 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR5)
- 256 gigatavua tallennusmuistia (UFS 3.1)
- Nano-SIM-korttipaikka ja eSIM
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- 5G: alle 6 gigahertsin taajuudet n1, n3, n5, n7, n8, n20, n28, n38, n41, n66, n77, n78, n79
- Wi-Fi 6 ja 6E (2,4 + 5 + 6 GHz) / Bluetooth 5.3 / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS / BDS / Galileo -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin / Hall-anturi / ultraäänianturi
- USB-C-liitäntä (USB 2.0)
- 3 800 milliampeeritunnin akku 30 watin TurboPower-pikalatauksella ja 5 watin langattomalla latauksella
- Mitat suljettuna 88,42 x 73,95 x 15,1 millimetriä ja avattuna 170,83 x 73,95 x 6,99 millimetriä
- Paino 188,5 grammaa (Infinite Black, Glacier Blue) tai 184,5 grammaa (Viva Magenta)
- IP52-luokitus
- Android 13 -käyttöjärjestelmäversio
Hyvää Motorola Razr 40 Ultrassa
- Tyylikäs ja siro. Etenkin vuoden 2023 Pantone-värissä Razr 40 Ultra on kaunis kuin karamelli. Kevyt älypuhelin on uusilla rakenteellaaon on jämäkkä ja silti todella ohut – myös kiinni taitettuna. Tyylikkäin simpukkamallin älypuhelin tähän mennessä.
- Yhä parempi kansinäyttö. Motorola Razr 40 Ultran kategoriassaan ennätyssuuri kansinäyttö nostaa sen omaan luokkaansa taittuvanäyttöisten simpukkapuhelinten kilvassa. Myös kahta pääkameraa ympäröivä paneeli on tarkka, toimiva ja monipuolinen: lähes kaikkia sovelluksia voi käyttää, ja näppäimistöllekin on tilaa.
- Paranneltu ohjelmisto. Puhtaassa Android 13 -ohjelmistossa on tuttujen Motorola-lisien ohella entistä enemmän taittuvaa rakennetta hyödyntäviä lisätoimintoja. Myös päivityslupaus on hyvällä tasolla: kolme Android-versiopäivitystä ja neljä vuotta tietoturvaa.
- Rakenteen tukema kamera. Taittuvalla rakenteellaan Razr 40 Ultra mahdollistaa takakameran valjastamisen selfieihin, ja laatu miellyttää. Pääkamera suoriutuu oletetun hyvin, mutta hieman yllättäen ultralaajakulmakamera toimii tasaisimmin.
- Akunkesto on kohentunut... Motorola Razr 40 Ultran akunkesto on yhä vain kohtalainen, mutta viime vuodesta on silti otettu aimo askel eteenpäin. Peruskäytöllä pärjää useimmiten päivän, mikä jo yksinään tekee puhelimesta edeltäjäänsä houkuttelevamman.
Huonoa Motorola Razr 40 Ultrassa
- … mutta vain kohtalaiseksi. Raskaammalla käytöllä laturille saattaa yhä tulla tarvetta jo ennen iltaa. Razr 40 Ultran käyttöaika laahaa edelleen useimpien tavanomaisten älypuhelinten perässä, vaikka onkin omassa tuotekategoriassaan haastajien veroinen.
- Viime vuodelta tuttu piiri. Motorola Razr 40 Ultrassa on sama järjestelmäpiiri kuin edeltäjässään Razr 2022:ssa. Snapdragon 8+ Gen 1 on toki tehokas, mutta ei kuitenkaan seuraajansa tasolla. Yli tuhannella eurolla on kesällä 2023 saatavissa tehokkaampiakin vaihtoehtoja, ja Snapdragon 8 Gen 2:n puuttumista Razr 40 Ultrasta on pakko pitää pienenä pettymyksenä.
- Pienet puutteet. Päänäyttö hyödyntää 165 hertsin taajuutta vain ani harvoin, minkä ohella puhelimen suorituskyky heikkenee verrattain nopeasti rasituksen jatkuessa. Akun latausnopeus ei liioin ole erityisen hyvä, ja pääkameran laatu ailahtelee toisinaan.
Yhä valmiimpi taittuvanäyttöinen Motorola-simpukka
Motorola on jo vanha tekijä taittuvanäyttöisten älypuhelinten markkinoilla, ja alusta asti se on Razr-mallistoineen pyrkinyt tarjoamaan jotain, mihin Samsung ei Z Flipeineen ole kesään 2023 mennessä kyennyt: suuren kansinäytön.
Motorola Razr 40 Ultra jatkaa siitä, mihin edeltäjänsä aiemmin jäivät, ja täksi vuodeksi kansinäytön kokoa onkin venytetty jo 3,6 tuumaan. Suurempi kansinäyttö onkin Razr 40 Ultran suurin uudistus.
Kansinäytön reunukset ovat nyt aiempaa ohuemmat, ja paneeli kattaa kannen kauttaaltaan. Myös kaksi takakameraa LED-kuvausvaloineen ovat paneelin ympäröimiä, ja näyttö onkin jo pelkän kokonsa vuoksi monipuolisempi kuin koskaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Razr 40 Ultran oikealla laidalla sijaitsevat virta- ja äänenvoimakkuuspainike, joista ensin mainittu sisältää myös sormenjälkilukijan. Lukijan toiminnassa ei ole moitittavaa: näyttö aukeaa nopean luotettavasti, ja enintään sormia voi rekisteröidä puhelimen muistiin samanaikaisesti viisi.
Käytössä ovat luonnollisesti 5G-mobiiliverkkoyhteydet sekä Wi-Fi 6 ja 6E, Bluetooth 5.3, ja NFC -yhteydet. Puhelimessa on paikka yhdelle nanokokoiselle SIM-kortille sekä eSIM-tuki toista liittymää varten.
Motorola on uusinut saranamekanisminsa, ja Razr 40 Ultralla puhelimen ala- ja yläosan väliin jäävä rako on entistäkin huomaamattomampi, käytännössä olematon.
Sarana on jämäkkä ja laadukkaan tuntuinen. Puhelimen avaaminen yhdellä kädellä on hankalaa, mutta pienellä totuttelulla sekin onnistuu. Näytön voi asettaa haluamaansa kulmaan hieman kannettavaa tietokonetta muistuttavalla tavalla, ja kannen kiinni läpsäyttämisessä vaikkapa puhelun päättämiseksi on yhä mukava retrotuntu.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kiinni taitettuna Razr 40 Ultran paksuus on 15,1 millimetriä (vs. 17,1 mm, Razr 2022) ja avattuna vain 6,99 millimetriä (vs. 7,6 mm). Auki taitettuna puhelin muistuttaa siis yhä läheisemmin perinteisiä älypuhelimia ollen kuitenkin lievästi pitkulaisempi 22:9-kuvasuhteineen.
Motorola Razr 40 Ultrassa on 7000-sarjan alumiinista valmistettu runko ja Corningin Gorilla Glass Victus -lasilla suojattu kansinäyttö. Arvosteluun saamassamme Viva Magenta -värissä takakuori on tekonahkaa, kahdessa muussa värissä taas Corningin tuttua lasia.
Razr 40 Ultra on roisketiivis IP52-luokituksen mukaisesti. Hiestä tai pärskeistä ei siis tulisi koitua ongelmia, mutta upotusta älypuhelin ei kestä. Tällä saralla Motorola on siis yhä askeleen Samsungia jäljessä – Galaxy Z Flip4 on IPX8-luokituksineen myös vesitiivis.
Kauneus on katsojan silmässä eikä mielipiteistä sovi kiistellä, mutta Motorola Razr 40 Ultran ulkoasu miellyttänee useimpia. Etenkin magentan punaisena älypuhelin on todella näpsäkän näköinen.
Rakenteellisesti Motorola Razr 40 Ultra on kokonaisuutena aiempaa viimeistellympi ja huolitellumpi paketti.
Entistä paremmat näytöt – etenkin kannessa
Motorola Razr 40 Ultrassa on edeltäjiensä tavoin kaksi näyttöä. Pääpaneeli on taittuvaa mallia ja kooltaan 6,9 tuumaa, mutta tämän vuoden suurin vetonaula lienee kuitenkin silti 3,6-tuumainen kansinäyttö.
Taittuvanäyttöisissä Razr-älypuhelimissa on alusta saakka ollut useimpia kilpailevia simpukoita suurempi kansiruutu, ja Razr 40 Ultrassa koko on yhä kasvanut aiemmasta 2,7 tuumasta.
Myös päänäyttö on hieman edeltäjää suurempi (6,9 vs. 6,7 tuumaa) ja myös teknisesti parempi. LTPO AMOLED -teknologialla toteutetun paneelin tarkkuus on 2640×1080 pikseliä, enimmäiskirkkaus automaattiasetuksilla 1 400 nitiä ja virkistystaajuus peräti 165 hertsiä.
Virkistystaajuus kertoo, kuinka monta kertaa sisältö näytöllä päivittyy sekunnissa, ja korkeampi lukema kertoo sulavammasta selailu- ja pelailukokemuksesta. Mobiilipelaajien iloksi Razr 40 Ultrassa on myös 360 hertsin kosketusherkkyys.
Käytännössä 165 hetsin virkistystaajuus aktivoituu varsin harvoin, ja arvostelumme aikana se oli käytössä lähinnä suorituskykytesteissä sekä muutamissa yksinkertaisissa mobiilipeleissä – ainakin erillisen pelitilan tietopalkin mukaan.
Ihmissilmäällä ei juuri havaitse eroa esimerkiksi 120 ja 165 hertsin välillä, mutta korkeimman taajuuden harvinaisuus on silti hyvä mainita. Taajuutta voi luonnollisesti säätää asetuksista ja vaikkapa lukita sen virtaa säästävään 60 hertsiin tai valita automaattisesti mukautuvan tilaan (1-120 hertsiä).
Mukavan suoratoistokokemuksen tueksi Razr 40 Ultrassa on stereokaiuttimet Dolby Atmos -tilaäänituella. Kaiutinten äänenvoimakkuus ei ole kaikkein korkein, mutta laatu on korvakuulolla puhtaan tasapainoinen.
Myös kansinäyttö on teknisesti vaikuttava. AMOLED-teknologialla toteutettu, neliskanttinen kuvaruutu tarjoaa 1066×1056 pikselin tarkkuuden, jopa 144 hertsin virkistystaajuuden ja 360 hertsiin kohoavan kosketusherkkyyden, vaikka pelaamiseen pieni ruutu ei toki oikein sovikaan.
Kummassakin näytössä on HDR10+-tuki, 10-bittinen 1,07 miljardin sävyn väritoisto ja oivasti toimiva kirkkaudensäätö. Tarkkuutta riittää, ja asetuksia mukauttamalla värintoistonkin saa helposti kohdalleen.
Oletusasetuksilla pääpaneeli toistaa värit hieman viileinä, mutta väriasetusten Luonnollinen-tila paikkaa nopeasti tilanteen.
Motorola on ennakkoon korostanut vahvasti Razr 40 Ultran kansinäytön toiminnallisuutta. Siihen onkin panostettu, ja paneeli on yhä monipuolisempi.
Käytännössä vain harva sovellus ei enää toimi kansinäytöllä. Neliömäinen kuvasuhde tekee mobiilipelaamisesta vaikeaa, eikä Google Kuvat suostu sillä pyörimään, mutta muita merkittäviä puutteita ei ole.
Myös lähes täysikokoiselle virtuaalinäppäimistölle on nyt tilaa, mutta vain Gboard tukee kansinäyttöä. SwiftKeyn kaltaiset, kolmannen osapuolen ratkaisut avautuvat vain pääruudulla.
Kansinäytöllä voi vaikkapa kirjoittaa pikaviestin, selata sähköpostia sekä somesyötteitä, käyttää takakameroita selfieihin tai jopa katsella suoratoistopalveluita. Netflix, YouTube, Yle Areena ja muut pyörivät hienosti.
Vaikka kuvasuhde ei suoratoistoon parhaiten sovellukaan, on Razr 40 Ultra silti mukava asettaa telttamaisesti pöydälle ja katsella vaikkapa tunnelmavideoita tulevista lomamaisemista.
Motorola on myös tehnyt yhteistyötä monien palveluiden kanssa, ja esimerkiksi Spotifylle on saatavilla yksinomaan Razr 40 Ultran kansinäytölle suunniteltu kokemus.
Luonnollisesti kansinäyttöä voi myös mukauttaa monipuolisesti. Motorolalla on tarjota muun muassa monenlaisia taustakuvia, myös liikkuvia, kummallekin paneelille, minkä ohella fonttikokoa, kuvakkeita ja monia muita ruudulla näkyviä elementtejä voi vapaasti muokata makuaan vastaamaan.
Sovellusten käyttöä voi vapaasti jatkaa kansinäytöllä, kun saranan sulkee, tai toisinpäin. Vastaavasti simpukan kiinni napauttamalla voi myös sulkea ruudun oletuksena tai asettaa mieltymyksiä sovelluskohtaisesti.
Varsinaista aina päällä -toimintoa kansinäyttö ei tue, mutta käytössä on niin kutsuttu Huomioiva näyttö. Kun sen aktivoi, herää paneeli aina, kun puhelinta lähestyy tai koskettaa. Kansinäytölle ilmestyvät tällöin kello, ilmoitukset tai jotakin muuta itse asetuksista valittua sisältöä.
Muutamia poikkeuksia, kuten pelejä ja Google Kuvia, lukuun ottamatta kansinäytöllä voi Razr 40 Ultralla hoitaa tehtäviä monipuolisesti. Ruudun alakulmassa olevat kamerat saattavat joissakin tapauksissa häiritä hieman, mutta useimmiten puhelin mukauttaa käyttöliittymää sulavasti tilanteen mukaan.
Motorola Razr 40 Ultra tarjoaa suurella kansinäytöllään käyttökokemuksen, johon kilpailijat eivät kesällä 2023 kykene vastaamaan. Yhä useampi tehtävä on toteutettavissa simpukkarakennetta avaamatta, ja teknisestikin molemmat näytöt vakuuttavat.
Käytössä Razr 40 Ultrassa on puhdas ja kevyt Android 13 -ohjelmisto, jota Motorola on tutusti höystänyt muutamilla omilla oikeasti hyödyllisillä parannuksillaan. Kaikki lisäherkut ovat saatavilla Moto-sovelluksessa, jota kannattaa tutkia rauhassa.
Vaikkapa puhelimen heilautuksella aktivoituva kamera tai kolmen sormen kosketuksella tallentuva ruutukaappaus ovat mukavia lisiä, ja ovatpa mukana erillinen tietoturvakeskus ja pelitilakin.
Uudempaa Moto-valikoimaa edustaa puolestaan pikapaneelia muistuttava sivuvalikko tutun Ready For -tuen mahdollistaessa tietokonemaisen käytön. Razr 40 Ultran voi liittää vaikkapa televisioon tai näyttöön, kytkeä mukaan hiiren ja näppiksen ja nauttia Androidista hieman Windowsia mukailevalla käyttöliittymällä.
Päivitysten osalta Motorola on luvannut Razr 40 Ultralle kolme Android-järjestelmäversiopäivitystä (Android 14, 15 ja 16) sekä neljä vuotta tietoturvaa. Puhelimen tulisi siis pysyä turvallisena jotakuinkin alkukesälle 2027, ja tuki on täten kohtalaisen hyvä.
Samsungin simpukat nauttivat toki vieläkin kattavammasta päivitystuesta (4+5 vuotta).
Tuttu piiri ja kohentunut akunkesto
Motorola Razr 40 Ultra on siis kehittynyt edeltäjäänsä verrattuna, olipa kyse sitten rakenteesta, saranasta tai näytöistä. Teknistä perustaa tarkasteltaessa edistys ei ole samanveroista.
Käytössä on itse asiassa sama järjestelmäpiiri kuin edeltäjässä Razr 2022:ssa. Snapdragon 8+ Gen 1 on Qualcommin vuoden 2022 huippupiiri, joka myös kesällä 2023 on varsin pätevä valinta, joskaan ei enää kaikkein etevin.
Käytännön tasolla Razr 40 Ultra selviää joka tilanteessa hienosti sekä moniajon että mobiilipelien toimiessa ongelmitta grafiikoista riippumatta.
Pitkään jatkuvassa rasituksessa Razr 40 Ultran suorituskyky alenee väliaikaisesti hieman, mikä johtunee kahtia jaetun rakenteen tuottamista haasteista jäähdytykseen. Puhelin myös lämpenee hieman tavanomaisia älypuhelimia nopeammin, mutta mistään dramaattisesta ei silti ole kyse.
Erot Qualcommin nykyiseen huippupiiriin Snapdragon 8 Gen 2:een paljastuvat suorituskykytesteissä. Erot ovat kohtalaisen selkeitä, paikoin jopa kymmeniä prosentteja, vaikka käytännössä niitä ei huomaakaan.
Kokonaisuutena Razr 40 Ultra on karkeasti vähintään samalla tasolla useimpien Snapdragon 8+ Gen 1:llä varustettujen älypuhelinten kanssa, mikä on iloinen uutinen.
Kaikesta huolimatta on huomioitava, että Motorola Razr 40 Ultra on samassa hintaluokassa kuin vuoden 2023 lippulaivat, mutta suorituskyvyltään heikompi. Taittuvalla rakenteella on siis yhä hintansa.
RAM-käyttömuistia (LPDDR5) Razr 40 Ultrassa on 8 gigatavua ja tallennusmuistia 256 gigatavua (UFS 3.1), josta noin 240 gigatavua on käyttäjän saatavilla. Valituilla markkinoilla myyntiin on tuotu myös 12 gigatavun RAM-muistilla varustettu versio.
Motorola Razr 40 Ultra sisältää 3 800 milliampeeritunnin akun. Kapasiteetti saattaa kuulostaa pieneltä, mutta on taittuvissa simpukkapuhelimissa itse asiassa jotakuinkin tyypillinen.
Esimerkiksi Samsung Galaxy Z Flip4:ssä akkukoko on 3 700 milliampeerituntia, edeltäjä Razr 2022:ssa taas vain 3 500 milliampeerituntia.
Viime vuoden Razr-simpukalla akunkesto oli todella heikko jääden peruskäytölläkin alle päivän mittaiseksi. Razr 40 Ultralla tilanne on jo huomattavasti valoisampi.
Verkkoselailua, kuvaamista ja suoratoistopalveluita harrastava käyttäjä voi kohtalaisen huoletta luottaa, että yksi akullinen riittää päiväksi. Kerran vuorokaudessa Razr 40 Ultra on kuitenkin ladattava, ja pitkään jatkuva rasitus verottaa yhä akkua nopeasti.
Kaiken kaikkiaan Razr 40 Ultran akku on kuitenkin jo kohtalaisen hyvä, ja akunkeston heikkoutta ei enää voitane pitää varsinaisena ongelmana.
Tyhjä akku täyttyy viime vuodelta tutulla 30 watin teholla noin puolessatoista tunnissa, ja myös langatonta latausta Razr 40 Ultra tukee 5 watin teholla. Latausnopeudet eivät ole nykypäivänä kummoisia.
Laturi kaapeleineen sisältyy myyntipakkaukseen.
Simpukkarakenteen tukema kamerakokemus
Simpukkarakenne tarjoaa merkittäviä etuja valokuvaamiseen, eikä Motorola Razr 40 Ultra ole tällä saralla poikkeus. Käytössä on kaksi takakameraa, joita voi suuren kansinäytön ansiosta käyttää myös selfieiden tallentamiseen.
Myös erillinen etukamera Razr 40 Ultrassa toki on. Kaikkiaan kameroita on kolme:
- Kaksi kameraa kannessa
- 12 megapikselin pääkamera 1,4 mikronin pikselikoolla, f/1,5-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 13 megapikselin 108 asteen ultralaajakulmakamera 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla, myös makrokuvaus
- Yksi kamera sisäpuolella
-
- 32 megapikselin kamera 0,7 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 8 megapikselin kuvakoolla 1,4 mikronia) ja f/2,4-aukolla.
-
Ultralaajakulma- ja etukamera ovat teknisesti pitkälti samanlaisia kuin Razr 2022:ssa, mutta pääkamera on kokonaan uusittu. Tarkkuudeltaan 12 megapikselin kamera on teknisesti kiintoisa suurella f/1,5-koon aukollaan ja niin ikään kookkaalla 1,4 mikronin pikselikoollaan.
Pääkameran tekniikan tulisi mahdollistaa laadukkaat hämäräkuvat kohtuullisen suuren sensorin haaliessa ympäristöstä reilusti valoa. Sen sijaan lähelle tarkentaminen saattaa vastaavasti hankaloitua, mutta ultralaajakulmakamera tukee toisaalta makrokuvausta.
Razr 40 Ultran kansinäyttöä voi käyttää kätevästi etsimenä ruudun napautuksen toimiessa laukaisimena. Käyttöliittymää kansinäytölle ei saa, mutta esimerkiksi ajastimen kanssa siitä on iso etu vaikkapa itseä tai kaveriporukkaa kuvattaessa.
Simpukkapuhelimen voi taittaa sopivaan kulmaan vaikkapa pöydälle ja ryhmittyä sitten kuvattavaksi kansinäytön avulla. Kuvan ottamisen jälkeen kansinäytöllä näkyy myös esikatselu tallennetusta näkymästä, ja halutessaan apupaneelin voi toki myös sammuttaa kokonaan kuvaamisen ajaksi.
Kamerasovellus on tuttu viime vuosien Motorola-älypuhelimia, taittuvia tai taittumattomia, käyttäneille. Kuvaustiloja on moneen lähtöön kahden kameran kuvaustilasta yhtä väriä korostaviin valokuviin ja videoihin.
Razr 40 Ultran erikoisuus on Kuvasarja-tila, jossa älypuhelin tallentaa perinteisten valokuvauskoppien tavoin neljä kuvaa kolmen sekunnin välein.
Kameran käyttö on mukavan helppoa, ja erilaisia kuvaustiloja voi siirrellä sovelluksessa paikasta toiseen mielensä mukaan. Mikä tärkeintä, myös kuvanlaatu miellyttää silmää.
Uusi pääkamera tallentaa perusvarmoja otoksia kaikenlaisissa olosuhteissa. Erityisen kirkkaassa värimaailma saattaa hienoisesti ylikorostua, eivätkä yksityiskohdat ole aivan perinteisten lippulaivojen tasolla, mutta kohinaa ei esiinny kuin nimeksi.
Suuren aukon ansiosta etukameralla on helppo ottaa niin kutsuttuja boke-valokuvia, joissa tausta sumenee kohteen säilyessä etualalla tarkkana.
Mielenkiintoista kyllä, on ultralaajakulmakameran toiminta tasaisempaa. Värit, tarkkuus ja valotus pysyvät tasaisen vahvana, eivätkä olosuhteet juuri vaikuta valokuviin. Tarkkuus on kohdallaan, eikä vääristymistä mainittavasti esiinny edes kuvien reunoissa.
Ultralaajakulmakameralla voi tallentaa myös lähikuvia, kuten mainittua. Makrokuvia vertailtaessa Razr 40 Ultra pitää hyvin pintansa tarkentaessaan sujuvasti todella lähelle.
Kumpikin takakamera on käytettävissä myös selfieihin, ja Razr 40 Ultralla onkin helppo räpsiä laadukkaita muotokuvia itsestään ilman ulkoista apua. Muotokuvatila erottaa kohteen taustasta laadukkaasti, mutta sisätiloihin siirtyminen heikentää tarkkuutta jonkin verran.
Simpukkarakenteen ansiosta varsinaista 32 megapikselin etukameraa tulee käytettyä lähinnä videopuheluissa. Myös valokuvattaessa sen laatu kuitenkin vakuuttaa, ja oletuksena 8 megapikselin kokoisiin kuviin mahtuu runsaasti tarkkaa, joskin automaattisen kauneuskorostimen pehmentämää sisältöä.
Motorola Razr 40 Ultra tallentaa videoita 4K-tarkkuudella sekä pääkameralla (60 ruutua sekunnissa) että ultralaajakulmakameralla (30 ruutua). Pääkamerassa on myös optinen kuvanvakin, joka auttaa saavuttamaan tasaisen videokuvan.
Mahdollisimman kattavaa kamerakokonaisuutta etsivälle Razr 40 Ultra ei kuitenkaan ole paras vaihtoehto. Telekamera siitä puuttuu kokonaan, eikä pääkamera yllä ihmeisiin. Digitaalista zoomia on tarjolla 10x-tasolle saakka.
Simpukkarakenteensa ansiosta Razr 40 Ultra tarjoaa silti poikkeavia kuvausmahdollisuuksia. Kuvanlaadussa se ei pärjää hintaluokkansa perinteisille huippupuhelimille, mutta omassa tuotekategoriassaan se pitää pintansa esimerkiksi Galaxy Z Flip -sarjalaisia vastaan.
Yhteenveto: Entistä laadukkaampi kokonaisuus – Motorola Razr 40 Ultra on onnistunut taittuvanäyttöinen simpukkapuhelin
Taittuvanäyttöisten älypuhelinten valikoima laajenee hiljalleen, mutta kalpenee silti monin tavoin tavallisten vaihtoehtojen rinnalla. Taittuvan puhelimen hankkijan on usein joustettava esimerkiksi akunkestossa ja kameroissa, mutta toisaalta saranamekanismi tarjoaa etuja, joita perinteiset puhelimet eivät sisällä.
Motorola Razr 40 Ultra on parhaita taittuvanäyttöisiä älypuhelimia toistaiseksi, ja etenkin rakenne alkaa jo olla varsin valmiin oloinen. Puhelimessa on laadukas sarana, vakuuttava, taittuva päänäyttö sekä erittäin toimiva, arvostelun julkaisuhetkellä ennätyskookas kansinäyttö.
Toisaalta käytössä oleva järjestelmäpiiri ei ole viimeisintä sukupolvea, eikä akunkesto vieläkään pärjää perinteisille älypuhelimille. Myös kamerakattaus on teknisesti yksinkertaisempi, eikä esimerkiksi telekameraa ole.
Motorola Razr 40 Ultra on kuitenkin laadukas, tyylikäs ja siro kuin mikä. Se on helppo sujauttaa pieneenkin pussukkaan, ja puhelimen taittaminen taskuun tuntuu edelleen mukavalta kokemukselta.
Taittuvanäyttöiset älypuhelimet ovat vuosi vuodelta kehittyneempiä, ja rahalleen saa entistä enemmän vastinetta. Myös 1 199 euroa maksava Motorola Razr 40 Ultra on laadukas paketti.
Samaan aikaan esitelty Motorola Razr 40 on edullisempi älysimpukka 899 euron suositushinnallaan. Niin ikään auki taittuva älypuhelin on yhtä tehokas, mutta kookkaan kansinäytön sijaan käytössä on vain pieni vilkaisupaneeli.
Samsung Galaxy Z Flip4 on toinen laadukas vaihtoehto. Se on vesitiivis ja yhtä tehokas. Myös ohjelmisto on paikoin viimeistellympi, mutta Razr 40 Ultran sarana on miellyttävämpi, eikä Galaxy-simpukan vilkaisupaneelista ole vastusta Motorolan suurelle kansinäytölle.
Kesällä 2022 esitelty Samsung Galaxy Z Flip4 on jo kuitenkin reilusti edullisempi kuin Motorola Razr 40 Ultra sen hinnan painuttua alle 800 euroon.
Viime vuonna julkistetussa Motorola Razr 2022:ssa on muun muassa sama järjestelmäpiiri, mutta akunkesto on niin heikko, että puhelimen suositteleminen seuraajansa sijaan on vaikeaa.
Samsungin odotetaan esittelevän seuraavan taittuvanäyttöisten älypuhelinten sukupolvensa heinäkuussa, jolloin myös Razr 40 Ultra saanee uuden haastajan. Myös muita haastajia taittuvanäyttöisten simpukkapuhelinten markkinoille saattaa ilmestyä vielä vuoden 2023 aikana.
Noin 1 200 euron suositushinta tarkoittaa, että monet perinteiset huippuhelimet ovat joko samanhintaisia tai jopa selvästikin edullisimpia kuin Razr 40 Ultra. Mikäli taittuvuus ei siis ole ehdoton edellytys, on esimerkiksi Samsungilla, Honorilla, Xiaomilla ja OnePlussalla – sekä tietenkin myös Motorolalla itsellään – tarjota tehokkaampia ja monipuolisempia älypuhelimia samalla budjetilla.
Taittuvanäyttöistä älypuhelinta etsivälle Motorola Razr 40 Ultra on joka tapauksessa houkutteleva vaihtoehto. Siro, sievä ja simpukkarakenteinen puhelin on laadukas ja onnistunut kokonaisuus.
Katso tästä Motorola Razr 40 Ultran hintavertailu Hinta.fistä!
—
Arvostelun lopuksi vielä lisää esimerkkikuvia Motorola Razr 40 Ultran kameroilla. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia varsin rajusti, joten tarkemmin kuvia kannattaa tarkastella täydessä koossaan alkuperäisversiona. Kuvat ovat saatavilla myös tässä Dropbox-kansiossa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »