Taittuvanäyttöisten älypuhelinten markkinat ovat hiljalleen kasvamassa. Samsung oli pitkään lähes ainut vaihtoehto Suomessa, eikä sitä aiemmin haastanut kuin Motorola simpukkamalleissa.
Vuonna 2023 Samsung on viimein saanut haastajan myös suurempien taittuvanäyttöisten älypuhelinten sarjassa Suomen markkinoilla.
Honor Magic Vs
- Android
- Lasi + alumiini
- 7,9" Taittuva AMOLED HDR10+ -näyttö
- Sormenjälkilukija kyljellä
- 54 + 50 + 8 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 -piiri
- 5000 mAh akku
Honor Magic Vs on kirjan tavoin aukeava taittuvanäyttöinen älypuhelin, joka on mallistonsa toista sukupolvea – alkuperäinen Magic V nähtiin kuitenkin markkinoilla vain Kiinassa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Honor Magic Vs on taittuvanäyttöiseksi ohut ja näyttöihinsä nähden verrattain kompakti. Myös kamerakokoonpano on lähtökohtaisesti lupaava, ja vuoden 2022 Qualcomm-huippupiiri varmistaa edelleen sujuvan toiminnan. Teknisiltä ratkaisuisuiltaan kyseessä on kiintoisa uutuus.
Honor Magic Vs:n värivaihtoehdot kansainvälisilla markkinoilla, Suomi mukaan lukien, ovat syaaninsininen ja musta. Suomessa Honor Magic Vs:n suositushinta on 1599 euroa, ja myyntiin se tuli 5. kesäkuuta alkaen.
Honor Magic Vs:n tekniset tiedot
- Kannessa 6,45 tuuman AMOLED-näyttö 21,3:9-kuvasuhteella, 2560×1080 pikselillä (431 PPI), 1,07 miljardin sävyn väritoistolla ja 120 hertsin virkistystaajuudella, HDR10+-tuki, kirkkaus huipussaan 1 200 nitiä
- Sisäpuolella 7,9 tuuman taittuva AMOLED-näyttö 10,3:9-kuvasuhteella, 2272×1984 pikselillä, 1,07 miljardin sävyn väritoistolla ja 90 hertsin virkistystaajuudella, HDR10+-tuki, kirkkaus huipussaan 800 nitiä
- Sormenjälkilukija sivulla virtapainikkeessa
- Stereokaiuttimet
- Kolme takakameraa
- 54 megapikselin automaattitarkenteinen pääkamera 1/1,49″-koon kennolla, 1,0 mikronin pikselikoolla ja f/1,9-aukolla
- 50 megapikselin automaattitarkenteinen 122 asteen ultralaajakulmakamera 1/2,5 tuumakoon kennolla ja f/2,0-aukolla
- 8 megapikselin automaattitarkenteinen 3x optisen zoomin telekamera f/2,4-aukolla ja optisella kuvanvakaimella,
- LED-kuvausvalo ja välkkymisanturi
- Videokuvaus 4K (maks. 60 fps) HDR10 / 10-bit Log
- Etukamerat ulko- ja sisäpuolella
- 16 megapikselin kiinteätarkenteinen kamera f/2,45-aukolla
- Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiri (4 nm, 1x 3,0 GHz ARM Cortex-X2, 3x 2,5 GHz ARM Cortex-A710, 4x 2,0 GHz ARM Cortex-A510, Adreno 730 -grafiikkasuoritin)
- 12 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR5) ja 512 gigatavua sisäistä tallennusmuistia (UFS 3.1)
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa ja eSIM
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi 6 (2,4 + 5 GHz) / Bluetooth 5.2 / NFC -yhteydet, infrapunalähetin
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
- USB-C-liitäntä (USB 3.1 Gen 1)
- 5 000 milliampeeritunnin akku 66 watin Honor SuperCharge -pikalatauksella
- Mitat suljettuna 160,3 x 72,6 x 12,9 millimetriä ja avattuna 160,3 x 141,5 x 6,1 millimetriä
- Paino 267 grammaa
- Android 13 -käyttöjärjestelmäversio osana MagicOS 7.1 -ohjelmistoa
Hyvää Honor Magic Vs:ssä
- Rakenne. Honor Magic Vs on kokoisekseen kevyt, ja sarana on mainio. Kiinni taitettuna puoliskojen väliin ei jää turhaa tyhjää tilaa, ja päänäytön taitoskohtakaan ei käyttöä häiritse. Sarana on kestävän oloinen, mutta silti helppo avata kahdella kädellä.
- Käyttökokemus – myös kansinäytöllä. Taittuva pääpaneeli on Honor Magic Vs:n suurin vetonaula, mutta myös kansinäytöllä operoiminen on miellyttävää. Kuvasuhde on 21,3:9, mikä tarkoittaa, ettei kokemus juuri poikkea perinteisestä älypuhelimesta toisin kuin Samsungin kilpailevien Galaxy Z Fold -mallien kapeilla näytöillä.
- Tasokkaat kamerat. Etenkin 54 megapikselin pääkamera vakuuttaa tarkkuudellaan, ja myös tele- ja ultralaajakulmakamerat tallentavat varsin laadukkaita otoksia. Kamerasovellus on monipuolinen, ja kuvanlaatu on oivalla tasolla. Taittuvan rakenteen kamera voisi toisaalta huomioida selvästi paremminkin.
- Mainiot näytöt. Honor Magic Vs:n molemmat näytöt toistavat sisältöä miellyttävän tarkasti. Päänäytön virkistystaajuus on ”vain” 90 hertsiä, mutta muuta moitittavaa kuvaruuduista ei löydy. Olipa käytössä sitten suorakulmainen kansinäyttö tai neliskanttinen, valtava pääpaneeli, näyttää sisältö upealta.
Huonoa Honor Magic Vs:ssä
- Ohjelmiston puutteet. Honor Magic Vs:n ohjelmisto ei ikävä kyllä ota taittuvasta rakenteesta kaikkea iloa irti. Vaikkapa automaattista näytön jakoa ei tapahdu, kun puhelimen asettaa 45 asteen kulmaan, minkä ohella taittuvaan rakenteeseen liittyviä asetus- ja mukautusvaihtoehtoja on harmittavan vähän. Liioin kamerasovellus ei juuri hyödynnä taittuvuutta.
- Kameran menetetyt mahdollisuudet. Taittuvanäyttöisen älypuhelimen kansipaneelia voi yleensä käyttää peilin tavoin etsimenä ja täten räpsiä vaikkapa omakuvia teknisesti laadukkailla takakameroilla. Honor Magic Vs:llä tämä on kuitenkin vaikeaa, sillä kansinäyttö ei kameratilassa sisällä lainkaan painikkeita. Sulkimena on käytettävä äänenvoimakkuusnäppäintä, mikä on hankalaa. Päänäytöllä kameran käyttöliittymä ei jakaudu kahtia, kun puhelinta taittaa.
- Ei vesitiiviyttä tai langatonta latausta. Honor Magic Vs on laadukas ja tyylikäs, mutta IP-luokituksen mukaista pölyn- ja vedenkestävyyttä se ei tarjoa. Älypuhelin on siis hyvä pitää kaukana pölystä ja vedestä, minkä ohella langattoman latausmahdollisuuden puute on sääli reilusti yli tuhannen euron hintaluokassa.
Uusi haastaja taittuvanäyttöisten puhelinten markkinoille
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Taittuvanäyttöisiä älypuhelimia odoteltiin pitkään, ja viime vuosina sellaisia on viimein alkanut ilmestyä valmistajalta jos toiseltakin. Suomessa markkinoita on pitkälti kuitenkin hallinnut Samsung, mutta myös muut brändit ovat hiljalleen alkaneet laajentaa myyntiä.
Honor Magic Vs on Huaweista itsenäistyneen ”uuden Honorin” toinen taittuvanäyttöinen älypuhelin ja ensimmäinen, joka on suunnattu myös Kiinan ulkopuolelle. Ensimmäiseen sukupolveen verrattuna edistystä on tapahtunut muun muassa näytöissä, kameroissa sekä rakenteessa, minkä ohella sarana on kokonaan uusittu.
Taitosmekanismi saattaa arveluttaa puhelimen käyttöikää arvioitaessa, mutta Honorin mukaan syytä huoleen ei ole. Magic Vs:n saranan pitäisi kestää ainakin 400 000 taittokertaa, ja testirupeaman aikana saatu tuntuma olikin vakuuttava.
Magic V:ssä sarana koostui peräti 92 rakenneosasesta, kun Magic Vs:ssä niitä on vain neljä. Hammasrattaista on päästy tyystin eroon, mikä tarkoittaa, että älypuhelin taittuu siististi kiinni, eikä puoliskojen väliin juuri jää rakoa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Honor Magic Vs:n selkeä haastaja on alkukesästä 2023 Samsung Galaxy Z Fold4, jonka taitos jättää yhä näkyviin selkeän raon, mistä Samsungia on syystäkin moitittu. Kilpakumppanien saranat ovat muutenkin hyvin erilaiset: Magic Vs:ssä puhelin taittuu auki vaivatta Galaxy Z Fold4:n vaatiessa enemmän voimaa. Helpoimmin myös Magic Vs avautuu kahdella kädellä, vaikkea temppuillen avaaminen onnistuu yhdelläkin.
Kokonaisuutena ”saranakokemus” on siis Magic Vs:llä parempi, minkä ohella se on kiinni taitettuna haastajaansa ohuempi. Toisaalta Galaxy Z Fold4:llä näytön saa avattua juuri sellaiseen kulmaan kuin haluaa. Myös Honor-vaihtoehdolla paneeli pysyy hyvin noin 45 asteen kulmassa, mutta muissa asennoissa sarana napsahtaa helposti kiinni tai auki.
Kädessä Honor Magic Vs on vakuuttavan tuntuinen älypuhelin. Oikealla kyljellä on virtapainike integroidulla sormenjälkilukijalla, auki taitettuna toisella reunalla taas äänenvoimakkuusnäppäin, minkä ohella käytössä on USB-C-liitäntä lataamista ja lisävarusteita varten.
Sormenjälkilukija toimii luotettavasti, jos kohta kolmannen osapuolen ohjelmien kanssa esiintyi toisinaan pieniä häiriöitä syystä tai toisesta vielä testimme aikana.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Magic Vs:ssä on sijaa kahdelle nanokokoiselle SIM-kortille, mutta erillistä kuuloke- tai muistikorttipaikkaa ei sen sijaan ole. Selkeämpi harmin aihe on virallisen pöly- ja vesitiiviyden puute, sillä virallista IP-luokitusta ei ensinkään ole. Taittuvanäyttöisissä älypuhelimissa se ei toki ole yllättävää, mutta tärkeimmällä kilpailijalla Galaxy Z Fold4:llä on valttinaan IPX8-luokitus.
Magic Vs:n rakenteessa on yhdistelty alumiinia ja lasia, saranassa taas titaani- ja magnesiumseoksia.
Honor on pyrkinyt tekemään Magic Vs:stä mahdollisimman siron sekä kevyen, ja ensimmäiseen sukupolveen verrattuna puhelin onkin hoikistunut. Kookkaasta rakenteesta huolimatta painoa on kohtuulliset 267 grammaa, ja kiinni taitettunakin älypuhelimen paksuus on vain 12,9 millimetriä.
Kokoon suhteutettu sirous on toki hyvä asia, mutta sillä on myös kääntöpuolensa. Honor Magic Vs ei nimittäin ensinkään tue langatonta latausta, mikä johtunee nimenomaan rakenteesta: ohuessa rungossa latauskelalle ei ole tilaa. Kyseessä on siis kompromissi koon ja lisäominaisuuden välillä.
Samsung Galaxy Z Fold4:ssä langaton lataus sen sijaan on, jos kohta vain maltillisella 15 watin teholla. Muuten Honor Magic Vs on sekä lataustehossa että -ajassa selvästi edellä: Samsungin 25 watista ei ole vastusta 66 watille.
Laturi sisältyy Magic Vs:n myyntipakkaukseen, ja sama on suojakuoren laita. On hyvä huomata, ettei Honorin toimittama kuori ensinkään suojaa puhelimen yläosaa tai tarkemmin sanottuna kansinäytön sisältämää puoliskoa. Tietynlaista lisävarovaisuutta lienee siis hyvä noudattaa.
Kirjan tavoin avautuvassa Honor Magic Vs:ssä on kaksi näyttöä. Kannessa on 6,45-tuumainen AMOLED-näyttö, joka 2560×1080 pikselin tarkkuudella, 120 hertsin virkistystaajuudella ja 1 200 nitin huippukirkkaudella ja – mikä merkittävintä – 21,3:9-kuvasuhteella muistuttaa pitkälti tavanomaisen älypuhelimen paneelia.
Kansinäytöllä voi helposti tehdä oikeastaan mitä hyvänsä kirjoittelusta selailuun ja moniajosta pelailuun. Tällä saralla Magic Vs on Galaxy Z Fold -malliston haastajiaan edellä: Samsungin älypuhelimissa kansiruutu on sen verran kapea, että esimerkiksi kirjoittaminen on toisinaan haastavaa.
Honor Magic Vs:n todellinen vetonaula on kuitenkin sen kookas 7,9 tuuman päänäyttö, joka niin ikään on toteutettu AMOLED-teknologialla. Tarkkuus on mielenkiintoinen 2272×1894 pikseliä, ja muoto hyvin lähellä neliötä.
Pää- ja kansinäytöissä on pari merkittävää eroa: sisänäytössä virkistystaajuus on 120 hertsin sijaan 90 hertsiä ja huippukirkkaus 1 200 nitin sijaan 800 nitiä. Paneelin taittuvuuden vuoksi pieni jousto on helppo ymmärtää, ja sisältöä kumpikin ruutu toistaa todella tyylikkäästi.
Virkistystaajuus kertoo, kuinka monta kertaa sisältö ruudulla päivittyy sekunnissa. Mitä korkeampi lukema, sitä sulavampi käyttökokemus, vaikka toisaalta myös virrankulutus. Useimmat eivät havainne eroa 90 ja 120 hertsin välillä, ja asetuksista voi vapaasti valita mukautuvan tilan, 60 hertsiä, 90 hertsiä tai kansinäytön tapauksessa 120 hertsiä.
Molemmissa näytöissä on 10-bittinen 1,07 miljardin sävyn väritoisto ja HDR10+-tuki sekä korkealla 1 920 hertsin taajuudella toimiva PWM-kirkkaudensäätö, jonka tulisi vähentää silmien rasitusta ja väsymystä.
Asetuksia voi mukauttaa monipuolisesti, ja molemmat näytöt tukevat myös esimerkiksi e-kirjojen lukemiseen suunnattua tilaa, jossa näytön värimaailma haalistuu muistuttaen lukulaitteita.
Monenlaisen sisällön katselu Magic Vs:llä on todella mukavaa, olipa käytössä sitten pää- tai kansinäyttö. Pitkulaisuutensa ansiosta päänäyttö soveltuu hienosti myös elokuvien katseluun alkuperäisellä 21:9-kuvasuhteella, kun taas päänäyttö tekee moniajosta juhlaa.
Ruudulle saa kerralla auki kolme sovellusta. Päänäyttö jaetaan taitoksen kohdalta kahtia, ja kolmannen sovelluksen saa avattua vapaasti liikuteltavaan sekä kokonsa puolesta mukautettavaan ikkunaan. Moniajo saa hymyn huulille, kuten olettaa saattaa.
On hyvä huomata, että Galaxy Z Fold -älypuhelimista poiketen Magic Vs ei erikseen tue kosketuskyniä. Täten vaikkapa graafinen työskentely, kuten kuvankäsittely, ei välttämättä ole älypuhelimella yhtä miellyttävää ja tarkkaa.
Päänäytön taitoskohdassa näkyy slekeähkö juova, joka on itse asiassa pitkälti vastaavanlainen kuin Galaxy Z Fold4:llä. Käyttöä taitos ei haittaa – käytännössä taittuvan paneelin merkittävin ero perinteiseen vastineeseensa on pinnoite, joka muovisena naarmuuntuu huomattavati helpommin.
Honor Magic Vs:ssä ei ole esiasennettuja näytönsuojia toisin kuin useissa muissa Honor-älypuhelimissa. Kansinäyttöön sellainen kannattaa kiinnittää, mutta taittuvaan paneeliin valmistaja ei suojaa suosittele. Mainion saranan ansiosta pääruutu on kuitenkin kiinni taitettuna suojassa ympäröivän maailman vaaroilta.
Viimevuotinen huippupiiri, ohjelmistossa petrattavaa
Honor Magic Vs on varustettu Qualcommin Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiirillä, joka on sen huippupiiri vuosimallia 2022. Alkukesästä 2023 kyseessä on siis Qualcommin toiseksi tehokkain vaihtoehto, joten Magic Vs ei yllä suorituskykyä mittaavissa testeissä enää aivan kärkikahinoihin.
Snapdragon 8+ Gen 1 on yhä kuitenkin erittäin tehokas monenlaiseen käyttöön, eikä tehoeroa uudemmalla Snapdragon 8 Gen 2:lla varustettuihin puhelimiin käytännön tasolla havaitse juuri mitenkään.
Magic Vs:n markkinoille tullessa taittuvanäyttöisten älypuhelinten kilpailussa lähin verrokki Samsung Galaxy Z Fold4 on myös varustettu Snapdragon 8+ Gen 1:llä. Samsungilta odotetaan vasta myöhemmin kesän 2023 aikana markkinoille Galaxy Z Fold5 -mallia Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy -järjestelmäpiirillä varustettuna.
Suorituskykytestit kertovat, ettei Honor ota Magic Vs:ssä Snapdragon 8+ Gen 1:stä edes aivan kaikkia tehoja irti. Tulokset ovat kuitenkin hyvin vertailukelpoisia esimerkiksi Samsung Galaxy Z Fold4:n kanssa, joskin GeekBenchin yhden ytimen suorituskykyä mittaavassa testissä Magic Vs saipuu selvästi.
Monen ytimen GeekBench-suorituskykytesteissä erot ovat jo pieniä. Graafista tehokkuutta äärimmilleen venyttävissä koettelemuksissa Magic Vs pärjää ansiokkaasti.
Honor Magic Vs:ää tehokkaampiakin älypuhelimia jo löytyy, mutta kuten mainittu, käytännön tasolla eroja on vaikea havaita. Lisäksi Magic Vs:n osakkeita nostaa se tosiasia, että vastaavan, kaksinäyttöisen käyttökokemuksen tarjoavia vaihtoehtoja on harvassa.
Kaikenlaisesta arkipäiväisestä käytöstä Honor Magic Vs suoriutui oivasti. Testijakson aikana ei havaittu minkäänlaista hidastelua, ja sekä moniajo että mobiilipelaaminen oli taittuvalla Honorilla miellyttävää.
Honor Magic Vs:ssä on esiasennettuna Android 13 -käyttöjärjestelmäversioon pohjautuva MagicOS 7.1 -ohjelmisto. Kyseessä on viime vuosien Honor-älypuhelimia käyttäneille varsin tuttu paketti, jossa on yhä paljon samaa myös entisen emoyhtiön Huawein EMUIn kanssa.
Mikäli MagicOS 7.1:tä pitäisi kuvailla kolmella sanalla, olisivat ne varmaankin nopea, selkeä ja värikäs. Vakio-Androidista ollaan kaukana, mutta järjestelmän salat on silti helppo oppia pirteiden kuvakkeiden erottuessa selkeästi toisistaan ja yksinkertaisen, jopa pelkistetyn käyttöliittymän auttaessa asiaa.
Monet Android 13:n oletustoiminnoista on läsnä, ja myös Google-palvelut ovat luonnollisesti mukana. Muun muassa Android-järjestelmän kattavia teemavärejä ohjelmisto ei kuitenkaan tue, mutta muita mukautusvaihtoehtoja on sitäkin enemmän.
MagicOS 7.1:stä saa tehtyä pitkälti sellaisen kuin itse haluaa. Teemojen, taustakuvien ja fonttien ohella mukauttaa voi muun muassa animaatioita, kuvakkeiden muotoja sekä tietysti vilkaisunäyttöä, joka toimii kummallakin paneelilla.
Erillistä sovellusvalikkoa ei tällä kertaa ole saatavilla, vaan kaikki ohjelmat sijaitsevat kotinäytöllä. Kansioilla sovellukset saa yhtä kaikki nopeasti ojennukseen, ja niin kutsutut suuret kansiot mahdollistavat ohjelmien avaamisen myös yhdellä napautuksella.
Ohjelmisto on toimiva ja nopea, mutta läheisempi tarkastelu paljastaa, että MagicOS 7.1 on itse asiassa turhankin samankaltainen kuin muilla Honor-älypuhelimilla. Itse asiassa taittuvaa näyttöä on huomioitu varsin vähänlaisesti.
Asetuksissa on oma valikkonsa taittuvalle näytölle, mutta se sisältää vain kolme valintaa. Käyttäjä voi päättää, tahtooko puhelimensa lukkiutuvan saranan napsahtaessa kiinni vai mieliikö käyttöä sen sijaan jatkaa kansiruudulla. Lisäksi päänäytön sovellusten kuvasuhteen voi määrittää (koko näyttö tai 4:3) sekä aktivoida kahden näkymän rinnakkaistoiminnon sitä tukeville sovelluksille.
Esimerkiksi asetukset on toki jaettu laajalle pääpaneelille ikään kuin kahteen kolumniin, minkä ohella monet kolmannen osapuolen ohjelmat WhatsAppista Gmailiin ja Outlookista verkkoselaimiin tunnistavat näytön suuren koon mukauttaen käyttöliittymää joko varta vasten taittuvanäyttöiselle älypuhelimelle / tablettilaitteelle sopivaksi. Muutoin taitosta ei juuri ohjelmistotasolla ainakaan ulkoisesti tiedosteta.
Samsungin taittuvanäyttöisistä puhelimista poiketen Magic Vs ei esimerkiksi ehdota jaetun ruudun näkymää, kun paneelin taittaa auki vaikkapa 45 asteen kulmaan. Videopalvelu YouTube jakaa automaattisesti käyttöliittymänsä kahtia taitoksen havaitessaan, mutta Honorilta vastaava mahdollisuus on jäänyt tyystin huomiotta, mikä on iso sääli.
Honor Magic Vs on kiinalaisvalmistajan mallistossa jo toista sukupolvea, joten taittuvan näytön potentiaalista olisi odottanut otetun enemmän irti. Sinällään MagicOS 7.1 kuitenkin sopii hienosti myös suurelle näytölle, ja esimerkiksi moniajo on valtavalla pääpaneelilla todella mukavaa, kuten edellä mainittiin.
Osa sovelluksista ei välttämättä sopeudu kovinkaan hyvin neliömäiselle pääpaneelille, ja etenkin osa mobiilipeleistä saattaa toimia paremmin, kun kuvasuhdetta rajataan jättämällä paneelin molemmille sivuille tummat alueet. Tilanne on sama kaikilla kirjan tavoin avautuvilla älypuhelimilla, ja tuoteryhmän laajentuessa myös sovellukset hiljalleen sopeutunevat muuttuviin kuvasuhteisiin alati paremmin.
Honor on luvannut Magic Vs:lle kaikkiaan kolme Android-käyttöjärjestelmäversiopäivitystä ja viisi vuotta tietoturvapäivityksiä. Tulossa ovat siis ajan myötä ainakin Android 14, 15 sekä 16, ja myös tietoturvan tulisi pysyä ajan tasalla aina alkukesälle 2028.
Päivityslupaus on perushyvä sekä kattava myös hintaluokka huomioiden, vaikka aivan Samsungin lukemiin (4+5 vuotta) se ei ylläkään. Honor on kuitenkin parantanut päivitystukeaan merkittävästi palattuaan itsenäisenä yhtiönä Suomenkin markkinoille, ja suunta on ehdottomasti oikea.
Honor Magic Vs:ssä on 5 000 milliampeeritunnin akku, jollaista ei taittuvanäyttöisissä älypuhelimissa ole toistaiseksi nähty haastajien tyytyessä pienempiin kapasiteetteihin. Älypuhelin toimiikin luotettavasti vähintään yhden vuorokauden ajan.
Käyttöajassa on kohtalaisen merkittävä ero pää- ja kansinäyttöjen välillä. Pienempi kansiruutu kuluttaa virtaa vähemmän, laaja pääpaneeli taas luonnollisesti enemmän. Useimmat vaihtelevat näytöltä näytölle päivän mittaan, ja Magic Vs on hyvä varautua lataamaan jotakuinkin vuorokauden välein.
Lataus hoituu nopeasti myyntipakkaukseen sisältyvällä 66 watin SuperCharge-pikalaturilla. Tyhjä akku täyttyy noin 50 minuutissa, ja jo vartti piuhassa tarkoittaa kymmenien prosenttien varausta ja useiden tuntien käyttöaikaa.
Vahvimpaan haastajaansa Samsung Galaxy Z Fold4:ään verrattuna Honor Magic Vs vetää latauskilvassa selvästi pidemmän korren akun täyttyessä puolisen tuntia vikkelämmin. Käyttöajassä puhelimet ovat jotakuinkin samalla tasolla, vaikka päänäytöllä tapahtuvassa käytössä Samsung saattaa olla hienoisesti edellä.
Honor Magic Vs ei ensinkään tue langatonta latausta. Käänteinen lataus käy päinsä USB-C-kaapelin kautta, mutta langattomasti vaikkapa täyslangattomia nappikuulokkeita ei täten voi jakaa.
Laadultaan oiva kamera ja hukattu mahdollisuus
Taittuvanäyttöiset älypuhelimet ovat kamerapuhelimina kiinnostavia. Kun käytössä on kaksi paneelia, voi myös takakameroita käyttää selfieiden tallentamiseen, minkä ohella 90 asteen kulmaan taitetun puhelimen voi helposti asettaa pöydälle ja räpsäistä ryhmäpotretin ajastimen avulla – erillistä kolmijalkaa tai muuta alustaa ei tarvita.
Tuotekategoriassaan Honor Magic Vs on hyvin varusteltu kamerapuhelin. Taittuvanäyttöiset älypuhelimet eivät toistaiseksi ole aivan kyenneet teknisesti haastamaan kehittyneimpiä perinteisiä kilpailijoitaan, mutta omassa kategoriassaan Magic Vs on terävintä kärkeä.
Kaikkiaan takakameroita on kolme:
- 54 megapikselin automaattitarkenteinen pääkamera 1/1,49″-koon kennolla, 1,0 mikronin pikselikoolla ja f/1,9-aukolla
- 50 megapikselin automaattitarkenteinen 122 asteen ultralaajakulmakamera 1/2,5 tuumakoon kennolla ja f/2,0-aukolla
- 8 megapikselin automaattitarkenteinen 3x optisen zoomin telekamera f/2,4-aukolla ja optisella kuvanvakaimella,
Etukameroitakin on rakenteen vuoksi kaksi kummankin näytön saadessa omansa (16 megapikseliä ja f/2,45-aukko).
Kuten edellä mainittiin, on taittuvasta rakenteesta monenlaista hyötyä kameraa käytettäessä – jos kameraohjelmisto siis osaa hyödyntää taitosta. Honor Magic Vs:llä potentiaalista ei ole otettu kaikkea iloa irti.
Kansinäyttöä voi käyttää peilin tapaisena etsimenä ja täten hyödyntää takakameroita selfieissä tai vaihtoehtoisesti antaa kohteelle mahdollisuuden esikatsella kuvaa jo ennen sen tallentamista. Minkäänlaisia toimintopainikkeita kansinäytöllä ei kuitenkaan ole.
Muilta osin Magic Vs:n kamera on pitkälti samanlainen kuin muilla Honor-älypuhelimilla. Käyttöliittymä ei siis ikävä kyllä jakaudu kahtia näyttöä taitettaessa, minkä lisäksi päänäyttö sammuu automaattisesti, jos puhelimen taittaa pöydällä liian pieneen kulmaan. Täten taitoksen käyttäminen kuvausalustan korvikkeenakin on huomattavan vaikeaa.
On harmillista, ettei Honor ole syystä tai toisesta hyödyntänyt Magic Vs:n massasta poikkeavaa rakennetta kameraohjelmistossaan. Muilta osin kyseessä on nimittäin tutun sulava ja monipuolinen kuvaussovellus: erilaisia tiloja on käytössä runsain mitoin, ja monipuolinen ammattilaistila asetuksineen antaa kokeneemmille kuvaajille reilusti valinnanvaraa.
Honor ei toki ole ainut valmistaja, jolta taittuvan rakenteen täysimääräiset edut jäävät hyödyntämättä. Toivoa sopii, että seuraava taittuvanäyttöinen Honor, tai miksei Magic Vs itsekin ohjelmistopäivityksen myötä, oppii ottamaan kaiken ilon irti tavanomaisesta poikkeavasta rakenteestaan.
Vaikka ohjelmistossa riittääkin vielä osin kohennettavaa, on kameroiden kuvanlaatu ilahduttavalla tasolla.
Parasta jälkeä Magic Vs tekee pääkamerallaan, mitä ei voitane pitää yllättävänä. Oletuksena se tallentaa kuvia 12,5 megapikselin koossa, ja etenkin valokuvien värimaailmaa on helppo kehua. Viileänkin alkukesän kasvusto erottuu kuvista tyylikkään kirkkaana, ja myös tarkkuutta kuvissa riittää. Kohinaa on vain nimeksi varjoalueilla, eikä vastavalokaan tuota ongelmia.
Käytössä on myös täyden 54 megapikseliin tarkkuuden kuvaustila, joka ei tuo merkittäviä etuja. Laatu pysyy pitkälti samana, mutta tiedostokoko kasvaa, ja neljä pikseliä yhdistävä oletusasetus lienee parempi valinta.
Pääkameran ohella myös telekamera vakuuttaa. Kahdeksan megapikselin tarkkuus kuulostaa vaatimattomalta, mutta kolminkertainen optinen zoom säilyttää yksityiskohdat todella hienosti. Myös värit pysyvät kirkkaina, mikä ei ole millään muotoa itsestään selvää edes kalleimmissa älypuhelimissa.
Kauemmas lähennettäessä kuvat muuttuvat asteittain pehmeämmiksi, ja yli 10x-tasolla kuvaaminen tullee useimmille kyseeseen vain erikoistilanteissa. Kaikkiaan digitaalista zoomia on tarjolla 30-kertaiselle tasolle saakka.
Honor Magic Vs:n ultralaajakulmakamera on mielenkiintoinen tapaus. Laajan 122 asteen kuvakulman tarjoava kaamera tallentaa värit luonnollisesti. Kuvan reunoissa yksityiskohdat sumenevat vain aavistuksen, ja automaattinen tarkennuskin on ilahduttavasti mukana.
Ultralaajakulmakameraa voi käyttää myös lähikuvauksessa, jolle on peräti kolme erilaista kuvaustilaa: 0,5-, 1- ja 2-kertainen lähennys. Kukin niistä toteutetaan ultralaajakulmakameralla, ja tulokset ovat jokseenkin odotetun kaltaisia – perushyviä makrokuvia keskivertoa paremmilla väreillä.
Honor Magic Vs suoriutuu tasaisen vahvasti myös hämärässä, ja kukin takakamera hoitaa tehtäväänsä laadukkaasti myös auringon hiljalleen painuessa mailleen. Kesäyössä kamera tallentaa miellyttäviä otoksia, olipa kyse sitten pää-, tele- tai ultralaajakulmakamerasta, ja etenkin värit sekä hienosti kurissa pysyvä kohina kiinnittävät huomiota.
Kuvanlaadusta puhuttaessa Honor Magic Vs on siis tasapainoinen ja laadukas kamerapuhelin, jolle on vaikea löytää päihittäjää taittuvanäyttöisten tuotekategoriassa. Rakenteen hyödyt jäävät kuitenkin harmi kyllä pitkälti huomiotta, ja ohjelmistopäivitys tai pari voisikin merkittävästi parantaa älypuhelimen asemaa kuvanlaadun lisäksi myös käytettävyyden saralla.
Yhteenveto: Honor Magic Vs tuo markkinoille tervetullutta kilpailua – petrattavaakin kuitenkin jää
Taittuvanäyttöisten älypuhelinten markkinat ovat hiljalleen kasvamaan päin, ja Honor Magic Vs tuo tervetullutta vaihtelua Samsungin Suomessa hallitsemaan tuoteryhmään. Kyseessä on kirjan tavoin sivusuunnassataittuva, teknisesti laadukas älypuhelin erittäin kookkaalla 7,9 tuuman auki taittuvalla AMOLED-päänäytöllä.
Magic Vs tarjoaa käyttäjälleen myös kirkkaan 6,45-tuumaisen AMOLED-kansinäytön, joka on myös tarpeeksi leveä miellyttävää käyttökokemusta silmällä pitäen. Käytössä on vuoden 2022 huippupiiri, tärkeimpään kilpailijaan nähden selvästi parempi latausnopeus ja 5 000 milliampeeritunnin akku luotettavan yhden päivän akunkeston takeena.
Honor on petrannut myös Android-päivitystukeaan (3+5 vuotta), eikä laitteen laatutuntumassakaan ole moitteen sijaa. Hieman parannettavaa jääkin raa’assa suorituskyvyssä sekä ohjelmiston puolella.
Honor Magic Vs ei hyödynnä taittuvaa rakennettaan likimainkaan niin hyvin kuin olisi mahdollista, ja etenkin kameran puolella käyttämättä jäänyt potentiaali on iso sääli. Vesi- ja pölytiiviyttä ei ole, eikä langaton lataaminenkaan käy päinsä, minkä ohella kosketuskynätuen uupuminen voi harmittaa osaa mahdollisista käyttäjistä.
Suorat haastajat ovat kuitenkin vähissä. Mikäli hakusessa on kirjan tavoin auki taittuva älypuhelin, on Samsung Galaxy Z Fold4 ainut virallisesti Suomessakin myytävä vaihtoehto. Sen näytöt ovat teknisesti veilä edistyneemmät, ja ohjelmistoja sekä päivitystukea (4+5 vuotta) vertailtaessa se vetää pidemmän korren.
Myös vesitiiviys ja langaton lataus ovat etuja, joihin Magic Vs ei kykene vastaamaan, mutta toisaalta Honorin älypuhelin tarjoaa huomattavasti mukavamman kansinäytön käyttökokemuksen ollen myös rakenteellisesti miellyttävämpi ilman rakoa kahden puoliskon välillä.
Samsungin haastaja kisassa on kesän aikana vaihtumassa, sillä Samsungin odotetaan esittelevän heinäkuun lopulla seuraavat taittuvanäyttöiset älypuhelimensa. Lisäksi uutta haastajaa odotetaan myös OnePlussalta.
Honor Magic Vs:n suositushinta on 1 599 euroa, joka on toki paljon, ja perinteiset lippulaivapuhelimet brändistä riippumatta ovatkin sitä edullisempia.
Kaiken kaikkiaan Honor Magic Vs on mielenkiintoinen älypuhelin sekä osoitus siitä, että taittuvanäyttöisten puhelinten markkinat hiljalleen laajenevat ja kehittyvät. Tulevaisuudessa valinnanvaraa saapunee Suomeenkin yhä enemmän, ja kiristyvä kilpailu on kuluttajan kannalta erinomainen tilanne.
—
Arvostelun lopuksi vielä lisää esimerkkikuvia honor Magic Vs:n kameroilla. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia varsin rajusti, joten tarkemmin kuvia kannattaa tarkastella täydessä koossaan alkuperäisversiona. Kuvat ovat saatavilla myös tässä Dropbox-kansiossa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »