Täyslangattomien nappikuulokkeiden valikoima on viime vuosina kasvanut räjähdysmäisen nopeasti, ja alkukesästä 2023 saatavilla on vähintään kymmenittäin varteenotettavia vaihtoehtoja jakautuen eri hintaluokkiin.
Xiaomi Buds 4 Pro on kehtitynyt vaihtoehto hintahaitarin kalleimpaan päähän.
Xiaomi Buds Pro 4:n suositushinta Suomessa on 249 euroa, mikä on nappikuulokkeiden kategoriassa paljon. Myös ominaisuuksia ja laatua on kuitenkin pakattu mukaan kiitettävästi, ja lähtökohtaisesti ominaisuuksiltaan kuulokkeet ovatkin kiintoisa vaihtoehto.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tuettuna on korkean äänenlaadun äänikoodekkeja sekä tietenkin aktiivinen melunvaimennus. Luvattu akunkesto on pitkä, minkä ohella kuulokkeet tunnistavat pään asentoja mukauttaen kuuntelukokemusta tilanteen perusteella.
Värivaihtoehtoja on kaksi: musta Space Black sekä joukosta kultaisella hohteellaan erottuva Star Gold.
Laadukkaat ja hyvin varustellut nappikuulokkeet
Täyslangattomia nappikuulokkeita on karkeasti luokiteltuna kahta eri kategoriaa. Yhdessä valmistajat pyrkivät mahduttamaan totuttuja toimintoja aina vain edullisempiin paketteihin, toisessa taas kehittämään teknistä kattausta alati kattavammaksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Xiaomi Buds 4 Pro kuuluu jälkimmäiseen luokkaan, minkä tuntee heti kuulokkeita käsitellessään. Pyöreäkulmainen, kiiltävää ja mattapintaa yhdistelevä kotelo on jämäkkä, mikä pätee myös itse kuulokkeisiin ja kotelon saranaan. Laatutuntuma on siis hyvä.
Kotelon etupuolella on totutusti LED-valo akun varaustasosta ilmoittamassa, alla taas USB-C-liitäntä latauspiuhaa varten sekä fyysinen painike tavanomaiseen parittamiseen. Lisäksi kuulokkeet tukevat erikseen myös vielä helpompaa Google Fast Pair -pikaparitusta.
Multipoint-tuen ansiosta kuulokkeet voidaan liittää samanaikaisesti kahteen laitteeseen, minkä jälkeen näiden välillä vaihtaminen käy saumattomasti sekä teoriassa että käytännössä. Käytössä on laadukas Bluetooth 5.3 LE -yhteys, joka mahdollistaa sekä korkealuokkaisen äänen että luotettavan yhteyden.
Latauskotelo on tosiaan muovisesta rakenteestaan huolimatta mukavan laadukas, mutta sen avaaminen yhdellä kädellä on kovin vaikeaa liukkauden ja pyöreäkulmaisuuden vuoksi. Myös kuulokkeiden asettaminen koteloon toki vaatii useimmiten kahta kättä, joten varsinaisena ongelmana liukkautta ei voitane pitää.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Latauskotelo on IP54-luokituksen mukaisesti roiskevesitiivis ja painaa 39,5 grammaa. Verrattain siron ja keveän kotelon mitat ovat 46,6 x 59,3 x 26,8 millimetriä yksittäisen kuulokkeen painaessa viisi grammaa.
Täyslangattomat nappikuulokkeet ovat useimmiten hyvin samankaltaisia pitkähköine varsineen ja pyöreine kuulokeosineen. Sama kuvaus sopii myös Xiaomi Buds 4 Prohon, mikä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö muotoilu olisi onnistunut – kaikki arvostelun aikana kuulokkeita koekäyttäneet kokivat istuvuuden ja käyttömukavuuden olevan mainio.
Myyntipakkaus sisältää itse kuulokkeiden ja latauskotelon ohella silikonipäät kaikkiaan kolmessa eri koossa sekä lyhyen latauspiuhan.
Kuulokkeita on mukava käyttää sekä paikallaan istuttaessa että reippailtaessa. Myös juosten liikuttaessa ne pysyvät hienosti paikoillaan, ja istuvuus onkin oivalla tasolla – vaikka käyttäjän korvakäytävän muoto toki yksilölliseen kokemukseen vaikuttaakin.
Tasokas äänentoisto ja luotettava akunkesto
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Käyttömukavuus on tärkeää myös kuuntelukokemusta ajatellen, mutta vähintään yhtä suurta roolia näyttelee tekninen varustelu. Xiaomi Buds 4 Pron kattaus on oivallinen, kuten hintaluokka huomioiden sopii toki odottaakin.
Käytössä on 11 millimetrin kaksimagneettiset kaiutinelementit sekä tuki tilaäänen toistolle. Taajuusvaste yltää 20 hertsistä 40 kilohertsiin, ja kuulokkeiden toiminnasta vastaa 12 nanometrin prosessilla valmistettava moniydinpiiri.
Tavanomaisten äänikoodekkien (SBC, AAC) ohella Xiaomi Buds 4 Pro tukee Sonyn korkealaatuista LDAC-koodekkia ja sen myötä äänentoisto on Hi-Res Audio Wireless -sertifioitu. LDAC mahdollistaa jopa990 kbit/s -tasoisine bittivirtoineen korkealuokkaisen äänen, ja paljaalla korvalla ääni onkin oivallinen.
Usein tietyt äänitaajuudet toistuvat turhan korostetusti siroilla nappikuulokkeilla, mutta Xiaomi vaikuttaa löytäneen toimivan tasapainon Buds 4 Prota kehittäessään. Kaikenlainen ääni, aina mörean matalasta bassosta kimeänkorkeaan laulantaan kuulostaa hienolta.
Sekä musiikki että puhe miellyttää korvaa, ja kaikenlaista äänisisältöä kuluttaakin mielellään mukavat Buds 4 Prot korvissaan. Kuulokkeiden parittamiseen käytettävässä Xiaomi Earbuds -sovelluksessa on myös kiitettävästi vaihtoehtoja äänenlaadun mukauttamiseen, ja jokainen löytänee helposti suosikkinsa.
Xiaomi Buds 4 Pron erikoisuus on käyttäjän pään liikkeitä seuraava tilaäänitoiminto, joka käytännössä suuntaa ääntä sen mukaan, missä asennossa kuuntelija oleilee. Toiminnon testailu päätä puolelta toiselle on mukavaa, ja ääni todella suuntautuu hieman eri tavalla, mikä ei kuitenkaan ole pelkästään kehu.
Tilaääntä käytettäessä äänen lähde tuntuu olevan merkillisen kaukana, minkä ohella äänenlaatu yleisesti kärsii hitusen. Joihinkin tilanteisiin toiminto on kuitenkin hauska lisä, joka on saatavilla puhelinmallista riippumatta. Muutenkin Xiaomi Buds 4 Pro sopii minkä hyvänsä älypuhelimen kumppaniksi, eikä teknisiä rajoitteita tai Xiaomi-etuja ole.
Myös tavanomainen, pään asennoista piittaamaton tilaääni on saatavilla, jos kohta myös sitä käytettäessä yleinen äänenlaatu hieman kärsii.
Aktiivinen melunvaimennus toimii luotettavasti, vaikkei erityisesti hätkäytäkään. Äänenlaatu ei juuri muutu tilan aktivoiduttua, mikä on ilahduttavaa, eikä mitenkään itsestään selvää, ja tasaista kohinaa toiminto suodattaakin kiitettävästi.
Xiaomi itse kertoo Buds 4 Pron vaimentavan pois jopa 48 desibelin edestä ääntä, mikä todellisuudessa lienee hieman liioiteltu lukema. Kuten useimmilla muillakin kuulokkeilla, korkeat äänet läpäisevät suodattimen helposti matalien vaipuessa himmeämmiksi.
Melunvaimennus on joka tapauksessa perushyvää tasoa, ja esimerkiksi kahvilassa työskentelyä se todella helpottaa. Myös hälisevästä junasta tulee mukavan hiljainen, ja kaduilla käveltäessä lähinnä ohi kaahaavat autot häiritsevät musiikkiin uppoutumista.
Kumpikin kuuloke sisältää kolme mikrofonia melunvaimennusta varten, ja sama tekniikka mahdollistaa totutusti myös ääntä läpi päästävän käyttötilan.
Xiaomi Buds 4 Pro tukee kosketuseleitä, joilla voi muun muassa hypellä kappaleiden välillä, tauottaa toistoa tai säätää äänenvoimakkuutta. Eleitä voi luonnollisesti mukauttaa Xiaomi Earbuds -sovelluksella, ja myös kuuntelutilojen välillä vaihtelu on kuulokkeita hipaisemalla vaivatonta.
Xiaomi Earbuds -sovelluksella voi äänimaailman ja pikaeleiden ohella muun muassa päivittää kuulokkeet ja löytää itselleen parhaiten sopivan istuvuuden vaivatta ja vikkelästi. Sovellus on yksinkertainen, mutta sisältää kuitenkin kaiken tarvittavan.
Suomalaisesta näkökulmasta on sääli, ettei Xiaomi Earbuds -sovellus tue lainkaan suomen kieltä. Asetuksia on siis säädeltävä esimerkiksi espanjaksi, englanniksi tai ranskaksi.
On lisäksi hyvä huomata, että Xiaomi Earbuds -tukisovellusta ei ole julkaistu App Storeen, joten iPhoneille sitä ei voi asentaa, vaikka kuulokkeet Apple-laitteiden kanssa toki toimivatkin. Android-älypuhelimille ja -tableteille hallintaohjelman sen sijaan saa valmistajasta riippumatta.
Xiaomi Buds 4 Pro soveltuu parhaiten nimenomaan musiikin, äänikirjojen ja muun äänisisällön kuuntelemiseen. Puheluihinkin on valmistajan mukaan panostettu, mutta usein äänenlaatu jää jokseenkin vaisuksi – Buds 4 Prolla puhuva kuulostaa istuvan jossakin tynnyrin tapaisessa, ja ääni vääristyy jonkin verran.
Tuulinen sää ei sen sijaan liiemmin vaikuta puhelukokemukseen, mikä on mainittava etu. Xiaomi on sisällyttänyt kuulokkeisiinsa tekoälyä, joka valmistajansa mukaan poistaa jopa yhdeksän metriä sekunnissa puhaltavan tuulen aiheuttaman kohinan, ja vaikka lupausta onkin käytännössä vaikea todentaa, ei tuulenvire todella haittaa rupattelukokemusta.
Mikäli aavistuksen tynnyrimäinen taustakaiku ei haittaa, on Xiaomi Buds 4 Pro hyvä vaihtoehto myös vaikkapa videopuheluihin ja muuhun sanalliseen yhteydenpitoon. Melunvaimennus kannattaa tällöin kuitenkin kytkeä pois päältä.
Ikävä kyllä Xiaomi Buds 4 Pro ei ensinkään tue ääniavustajia. Esimerkiksi Google Assistantia ei täten voi herättää tutuilla äänikomennoilla, mikä etenkin hintaluokka huomioiden on harmi.
Akunkesto on kohdallaan. Xiaomi itse lupaili kuulokkeilleen yhdeksän tunnin käyttöaikaa, jonka latauskotelo kohottaisi aina 38 tuntiin, mutta todellisuudessa kumpikin lukema on hitusen verran yläkanttiin.
Aktiivisen melunvaimennuksen käyttö ja korkealaatuinen Hi-Res-äänentoisto laskevat käyttöajan noin kuuden ja 30 tunnin tasolle, samainen ääni ilman taustamelun suodattamista taas noin kahdeksaan ja 35 tuntiin. Kuunteluaika on siis joka tapauksessa asiallinen ja luotettava.
Latausaika on pitkälti Xiaomin lupaamalla, vaikuttavan nopealla tasolla. Kuljetuskotelon tyhjä akku täyttyy langattomasti (Qi) vain noin 30 minuutissa, ja jo viitisen minuuttia kotelossa tarjoaa kuulokkeille tarpeeksi virtaa tuntien kuuntelujaksoa varten.
Yhteenveto: Oivat kuulokkeet – hinta kuitenkin arveluttaa
Xiaomi Buds 4 Pro kisaa täyslangattomien nappikuulokkeiden markkinoille aikana, jona todella vallitsevat kuluttajan markkinat. Valinnanvaraa on erittäin paljon aina parin kympin perusnapeista useiden satojen eurojen vaihtoehtoihin.
Xiaomi Buds 4 Pro maksaa 249 euroa, joten napit ovat suositushinnaltaan haitarin tyyreimmästä päästä. Sen tuntee, näkee ja – mikä tärkeintä – kuulee, sillä kuulokkeiden tuottama ääni on lähtökohtaisesti todella mainiota.
Kaikenlainen ääni kuulostaa Buds 4 Prolla kirkkaan selkeältä sekä täyteläiseltä, ja aktiivinen melunvaimennuskin toimii hyvin osana kokonaisuutta. Taustameteliä kuulokkeet vaimentavat perushyvin, ja sama luonnehdinta sopii myös akunkestoon, joka on jotakuinkin keskitasoa.
Huippunopea lataus ja mainio käyttömukavuus ovat sen sijaan etuja kamppailussa kuluttajien huomiosta.
Xiaomi toisaalta lupasi akunkeston olevan vieläkin pidempi, eikä puhelukokemus ole erityisen miellyttävä. Yksinkertaisen sujuvaa Xiaomi Earbuds -sovellusta ei ensinkään saa iPhoneille, mikä rajoittaa mahdollista asiakaskuntaa ainakin jonkin verran.
Loppujen lopuksi Xiaomi Buds 4 Pron selkein kompastuskivi on kuitenkin hintalappu. Peräti 249 euron suositushintaa on vaikea perustella etenkin, kun markkinoilla on lukuisia, pitkälti samanlaisen kuuntelukokemuksen tarjoavia vaihtoehtoja reilusti edullisemmin.
Valinnanvaraa on runsaasti likipitäen jokaisen tunnetun älypuhelinvalmistajan kaupitellessa omia tarjokkaitaan ja lukuisten, varta vasten äänentoistoon erikoistuneiden brändien entisestään laajentaessa kattausta.
Täyslangattomien nappikuulokkeiden kaupassa vallitsevat nyt ostajan markkinat, ja laadukkaita vaihtoehtoja on saatavilla runsain mitoin. Xiaomi Buds 4 Pro on yksi niistä, mutta hinta ainakin myynnin alkuvaiheessa tuntuu liian korkealta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »