Kannettavat, pelaajille suunnatut laitteet ovat viime vuosina yleistyneet, ja markkinat kasvavat nopeammin kuin koskaan. Myös Asus on tahtonut mukaan kilpailuun, ja ROG Ally on sen vaihtoehto pelaajien matkalaitteeksi.
Pelilaite on osa Asuksen ROG-tuotesarjaa, joka on aiemmin keskittynyt PC-pelaamiseen sekä mobiilipelaajille kohdennettuihin älypuhelimiin ja lisälaitteisiin. Windows 11:llä varustettu ROG Ally on suunnattu laajentamaan tietokonepelaamisen kokemusta – sekä kotona että matkalla.
ROG Ally tukee useita pilvipelipalveluita, minkä ohella sen voi liittää ulkoiseen paneeliin, hiireen ja näppikseen tietokonemaista käyttökokemusta varten. Laitteessa on tarkka näyttö, tehokas suoritin ja monipuolisesti painikkeita erilaiseen pelaamiseen räiskinnöistä roolipeleihin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Asus ROG Ally tulee aluksi saataville AMD Ryzen Z1 Extreme -suorittimella ja 16+512 gigatavun muistiversiona 13. kesäkuuta alkaen 799 euron suositushinnalla.
Edullisempi, suositushinnaltaan 699 euron AMD Ryzen Z1 -suorittimella ja 256 gigatavun tallennusmuistilla varustettu versio ROG Allysta on tulossa saataville myöhemmin vuoden 2023 kolmannen neljänneksen aikana.
Valkoinen on Asus ROG Allyn ainut värivaihtoehto.
Hyvää Asus ROG Allyssa
- Tehot ja näyttö. ROG Ally on tarpeeksi tehokas tarjotakseen 1080p-tarkkuuden tien päällä, jos kohta rasittavimpien pelien kohdalla ruudunpäivitysnopeus hieman tippuukin. AMD:n uusi Ryzen Z1 Extreme integroidulla RDNA 3 -grafiikkasuorittimella takaa, etteivät tehot lopu heti kesken.
- Keveys ja hiljaisuus. ROG Ally on kohtalaisen kookas, mutta silti keveä. Pelilaite painaa 608 grammaa, ja ergonomisen muotoilun ansiosta sitä on erityisen mukava pidellä. Samoin kovassakaan rasituksessa laitteen jäähdytyksen äänitaso ei kohoa korkealle, ja moniin kilpailijoihinsa verrattuna ROG Ally vakuuttaa hiljaisuudellaan.
- Mukautettavuus. Käytettävissä on monipuolinen, fyysisellä pikapainikkeella avautuva mukautusvalikko, josta esimerkiksi suorituskykyä ja näyttöprofiilia on helppo säätää, minkä ohella asetuksista on helppo asettaa painikkeille haluamiaan toimintoja. ROG Ally sopii monenlaisille pelaajille.
- Oiva telakkakokemus. ROG Ally on helppo liittää ulkoiseen telakkaan pöytäkonemaista peli- ja käyttökokemusta varten. Pelilaitteeseen voi kiinnittää näytön, hiiren, näppäimistön ja muita lisäosia, mikä avaa pelaajille kokonaan uusia ominaisuuksia erittäin yksinkertaisesti.
Huonoa Asus ROG Allyssa
- Heikko käyttöaika. Heikohko akunkesto on ROG Allyn suurin yksittäinen ongelma. Kyseessä on kannettava pelilaite, mutta sen 40 watin akusta on hyvin vaikea saada paria tuntia enemmän irti. Käyttöaika vaihtelee runsaasti sekä pelin että mieltymysten mukaan, mutta perusasetuksilla on hyvä varautua vajaan kahden tunnin käyttöaikaan.
- Luettavuus ajoittain. ROG Allyssa on Windows 11, joka näyttää käytännössä täsmälleen samalta kuin tietokoneilla. Kun näyttökoko on sen sijaan vain seitsemän tuumaa, on luettavuus ajoittain todella alhaisella tasolla: fontti on paikoin niin pieni, että tarkkasilmäisenkin on hankala saada selvää. ROG Allylla pelattavat pelit on suunnattu suurille näytöille, joten tilannetta ei voida pitää yllättävänä.
Pätevä pelilaite Windows 11:llä
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Pelimarkkinat ovat viime vuosina jakautuneet kohtalaisen selkeästi kolmeen osaan tietokone-, mobiili- ja konsolipelaajien muodostaessa omia, toki osin päällekkäisiä ryhmiään. Hiljattain markkinoille on tullut myös pilvipelipalveluita, jotka perustuvat suoratoistoon tarjoten parhaimmillaan laadukkaita pelikokemuksia myös hieman keveämmin varustelluille laitteille.
Asus ROG Ally on kannettava pelilaite, jossa yhdistyvät kunkin kategorian kiehtovimmat puolet: tietokonepelien mukautettavuus ja valikoima, konsoleiden käyttökokemus sekä mobiililaitteiden liikuteltavuus.
Tietokonepelaajille suunnattujen pelilaitteiden kilpa käynnistyi toden teolla parisen vuotta sitten, kun Steam-pelipalvelustaan tunnettu Valve toi Steam Deckinsä markkinoille. Kyseinen laite perustuu Linux-pohjaiseen Steam OS:ään, Asuksen ROG Ally sen sijaan Microsoftin Windows 11:een.
Steam Deck ja ROG Ally ovat keskenään hyvin samankaltaisia. Ensin mainittu on hieman painavampi ja leveämpi, mutta eri käyttöjärjestelmistä huolimatta ne tarjoavat pitkälti yhtä laajat pelivalikoimat – myös ROG Ally kun tukee luonnollisesti Steamia pelikirjastoineen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
ROG Allyn ostajat saavat kolmen kuukauden ilmaistilauksen Microsoftin Xbox Game Pass -palveluun, ja sen sekä Steamin ohella käytössä ovat Epic Games, EA Play ja Ubisoft Connectin Battle.net.
Ulkoisesti Asus ROG Ally muistuttaa muita kannettavia Windows-pelilaitteita, Steam Deckiä sekä esimerkiksi Nintendo Switchiä. 7-tuumaisen näytön molemmilla puolilla on runsaasti erilaisia painikkeita perinteisistä analogitikuista ristipainikkeisiin ja toimintonäppäimiin.
Asettelu muistuttaa Xbox-ohjainta, ja monipuolisempia kokemuksia varten mukana ovat myös yläreunan laukaisinpainikkeet, olkapainikkeet ja tarttumispainikkeet sekä edessä olevat katselupainike, valikkopainike, ohjauskeskuspainike sekä Armoury Crate -painike.
Armoury Crate on Asuksen ROG-mallistosta tuttu kokonaisuus, johon lukeutuvalla pikapaneelilla myös ROG Allyn asetuksia on helppo mukauttaa kuhunkin kokemukseen sopivaksi. Pikapaneelin saa auki milloin tahansa, eikä pelaamista tarvitse välillä lopettaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Eri painikkeiden toiminnallisuutta on helppo mukauttaa, ja 608-grammaisen ROG Allyn takapinta on viimeistelty rouhealla ja täten otetta parantavalla pinnoitteella. Pelilaite tuntuu kevyeltä, ja käteen se sopii pyöreine muotoineen kuin nakutettu.
ROG Allyssa on myös sormenjälkilukija, joka lisää yksityisyyttä mahdollistaen laitteen nopean lukitsemisen. Lukijan nopeus ei ole aivan älypuhelinten tasolla, mutta tunnistus yleensä lopulta onnistuu.
ROG Allyn ulkoiset mitat ovat 28,0 x 11,1 x 2,12-3,24 senttimetriä, mikä on Asuksen mukaan edellyttänyt tarkkaa suunnittelua jokaisessa vaiheessa. Runkoon on saatu upotettua myös upea näyttö.
ROG Allyn näyttökoko on 7 tuumaa, ja IPS LCD -paneeli yltää 1080p-tarkkuuteen (1920×1080 pikseliä) 16:9-kuvasuhteella. Mukana on 120 hertsin mukautuva virkistystaajuus sekä tuotekategoriassa korkea 500 nitin kirkkaus.
Terävän näytön värintoisto on oivalla tasolla, ja kannettavien Windows-pelilaitteiden valikoimassa ROG Allylle tuskin löytyy alkukesästä 2023 päihittäjää tällä saralla. Kirkkaus ei toki riitä suorassa auringonvalossa pelaamiseen, mutta varsinaista nipotettavaa on vaikea keksiä.
Tumman ja vaalean sävyt ovat kohdallaan, ja pelikäyttöön suunnatussa laitteessa vasteaikakin on vain 7 millisekuntia. Corningin Gorilla Glass Victus -lasi takaa, ettei paneeli naarmutu turhan helposti Corning DXC -pinnoitteen vähentäessä heijastuksia.
Näytössä on Dolby Vision HDR -tuki, jonka ansiosta näytöltä katselee mielellään myös elokuvia ja muuta sisältöä pelaamisen vastapainoksi. Kosketukset paneeli rekisteröi erinomaisesti tukien 10 pisteen monikosketusta.
ROG Allyssa on myös kohtalaisen tehokkaat stereokaiuttimet, jotka täydentävät hienosti pelikokemusta. Saatavilla on myös Dolby Atmos -tilaäänituki ja 3,5 millimerin kuulokeliitäntä sekä Bluetooth 5.2 -yhteys kuulokkeita varten.
Väri- ja äänimaailman mukautukseen ovat käytössä Windows 11 -käyttäjille tutut asetukset, joista myös muun muassa paneelin tarkkuutta ja virkistystaajuutta on kätevä päivittää käyttötarpeen mukaisiksi. Niin ikään jo mainittu Armour Crate SE -pikapaneeli helpottaa pika-asetusten tekemistä.
Tarkka paneeli on perusedellytys Windowsilla varustellulle ROG Allylle, sillä hiemankaan alhaisemmalla resoluutiolla tekstistä – joka on paikoin todella pientä – tulisi helposti lukukelvotonta.
Asus ROG Allyn Windows 11 -ohjelmisto on hyvin samankaltainen kuin tietokoneilla. Ulkoisesti yhdennäköisyys on kirjautumisruutua myöten ilmeinen, vaikka käytössä onkin oletuksena kannettaville pelilaitteille optimoitu käyttötila.
Periaatteessa ROG Allylla voisi hoitaa pitkälti kaikki tietokoneelta tutut toimet tekstinkäsittelystä verkkoselailuun ja pankkiasioista suoratoistoon. Käytännössä se ei kuitenkaan ole kovinkaan mukavaa esimerkiksi jo mainitun, toisinaan vaikean luettavuuden vuoksi.
Onkin helppo ainakin osittain kyseenalaistaa Windows 11:n soveltuvuus pienelle näytölle. Esimerkiksi Valven Steam OS on monin tavoin miellyttävämpi käyttää kuin raskaan oloinen Windows pikkuruisine valikkoteksteineen, mutta toisaalta ohjelmistovalinta helpottaa osaltaan laitteiden välillä siirtymistä – moni pelaaja luottanee Windowsiin kotonaan, miksei siis myös tien päällä.
ROG Ally on suunniteltu kannettavaksi pelilaitteeksi. Tarvittaessa ROG Allylla voi kuitenkin korvata myös tietokoneen, ja mukana olevan ROG XG Mobile Interface / USB-C -yhdistelmäportin (USB 3.2 Gen 2 ja DisplayPort 1.4 -tuki) ansiosta pelilaite on helppo kytkeä ulkoiseen näyttöön vaikkapa Asuksen ROG Gaming Charger Dock -telakan avulla.
Telakkaan kiinnitettynä ROG Allyyn saa myös hiiren ja näppäimistön, mikä monipuolistaa käyttökokemusta tehden pelilaitteesta käytännössä kohtalaisen tehokkaan tietokoneen. Parhaimmillaan ROG Ally tukee jopa 4K-tasoista ulostuloa, ja Asus XG Mobilen kautta myös ulkoisia, jopa Nvidia GeForce RTX 4090 Laptop -tasoisia grafiikkasuorittimia voi käyttää.
Asus ROG Allyssa ei ole mobiiliverkkoyhteystukea, joten laite on riippuvainen Wi-Fi-verkoista. Mukana on kuitenkin tuki Wi-Fi 6E:lle (802.11a/b/g/n/ac/ax, 2,4, 5 ja 6 GHz).
Tuoteryhmänsä tehokkain, kompastuskivenä käyttöaika
Tarkan näytön ja laadukkaan rakenteen ansiosta ROG Allyn käyttökokemus on mukava, ja tehojakin riittää. Pelilaite pyörittää ongelmitta jopa raskaimpia pelejä, ja korkea 1080p-tarkkuus on saatavilla lähes kautta linjan. Suorituskyky on kunnioitettava, kun huomioidaan tuotekategoria – ROG Ally päihittää tehoissa monet läppäritkin, ja myös Valven Steam Deck jää monin paikoin toiseksi.
Asus on varustanut ROG Allyn pelikäyttöön mukautetulla, huhtikuussa 2023 julkistetulla ja täten laitteen julkaisuajankohtana lähes uunituoreella AMD Ryzen Z1 Extreme -suorittimella. Kyseessä on hyvin myös pieneen pelilaitteeseen sopiva tehopakkaus kahdeksalla ytimellä, 16 säikeellä, 24 megatavun välimuistilla ja jopa 5,1 gigahertsin kellotaajuudella.
Mukana on myös grafiikkasuoritin 12 RDNA3 -CU-yksiköllä, 2,7 gigahertsin kellotaajuudella, 8,6 teraflopsin laskentakyvyllä ja 4 gigatavun RAM-muistilla, ja teknisesti varustelu on tuotekategoriassaan huippuluokkaa.
Syksyllä 2023 Asus ROG Allysta on määrä lanseerata markkinoille myös hieman edullisempi versio astetta heikommalla AMD Ryzen Z1 -suorittimella. Tarkkaa ajankohtaa ei kuitenkaan arvostelun julkaisuhetkellä ollut vielä tiedossa.
Teknisesti ROG Allyssa on siis kaikki kunnossa, ja ilahduttavasti se heijastuu myös käytännön suorituskykyyn.
Kuten mainittua, voi ROG Allyn asetuksia mukauttaa erilaisia tilanteita varten ja täten säästää virtaa yksinkertaisemmissa peleissä tai ottaa laitteesta kaiken irti teknisesti vaativimmissa peleissä. Oletusasetukset sijoittuvat ääripäiden puolivälin tienoille tarjoten oivan tasapainon tehojen ja käyttöajan välille.
ROG Ally on tarpeeksi tehokas pyörittääkseen kaikenlaisia pelejä (muun muassa F1 22, Horizon Zero Dawn, Forza Motorsport) korkealla 1080p-tarkkuudella yli 60 ruudun sekuntikohtaisella päivitysnopeudella, ja myös muun muassa vaativan Elder Ringin pelaaminen onnistui keskimäärin lähes 50 ruudun tahtiin. Cyberpunk 2077:n kohdalla päivitysnopeus putosi noin 40 ruutuun.
Osassa peleistä kaikkein edistyneimmät asetukset tuottavat ROG Allylle vaikeuksia, mikä on tuotekategorialle tyypillistä. Kaiken kaikkiaan suorituskyky on kuitenkin oivalla tasolla, ja kannettava pelilaite päihittää myös monet varta vasten pelaajille suunnatut läppärit.
Suorittimen rinnalla saatavilla on 16 gigatavua tehokasta LPDDR5-tyypin RAM-käyttömuistia ja 512 gigatavua PCIe 4.0 NVMe M2.2230 -tallennusmuistia. Lisäksi ROG Allyssa on microSD-muistikorttipaikka (UHS-II).
Myös kovimman rasituksen aikana ROG Ally pysyy kiitettävän hiljaisena. Laitteen tuuletin toki hurisee, mutta selkeästi vaimeammin kuin monilla saman tuotekategorian haastajilla – edulisista peliläppäreistä puhumattakaan.
Asuksen painovoimaa vastustavilla lämpöputkilla ja kahdella erillisellä tuulettimella varustettu ROG Intelligent Cooling -jäähdytysjärjestelmä tekee parhaansa, mutta ROG Ally lämpenee silti kohtalaisen merkittävästi ja nopeasti. Ongelmasta ei kuitenkaan voida puhua.
ROG Ally on siis tehokas, hiljainen ja miellyttävä, mutta sillä on eräs merkittävä heikkous: käyttöaika.
Asus on varustanut kannettavan pelilaitteensa 40 wattitunnin akulla.
Pelattaessa ROG Allyn akku kestää oletusasetuksilla vajaat kaksi tuntia. Kun käytössä on 1080p-tarkkuus ja hieman enemmän tehoja, valahtaa käyttöaika 90 minuutin tienoille. Mikäli suorituskykyä – ja täten graafista näyttävyyttä ja muita ominaisuuksia – laskee puolestaan alimmilleen, saattaa virtaa riittää reiluksi kahdeksi ja puoleksi tunniksi.
Monilla kilpailijoilla, kuten Steam Deckillä, käyttöaika on ainakin jonkin verran ROG Allya edellä. Asuksen tehokasta pelilaitetta on siis varauduttava lataamaan hieman useammin, mutta latausnopeus on onneksi kohdallaan.
ROG Ally toimitetaan yhdessä 65 watin teholaturin kanssa. Se tuottaa jo puolessa tunnissa noin 55 prosenttia varausta täyden latauksen ottaessa noin tunnin ja 40 minuuttia. Myös pelattaessa latausaika pysyy kiitettävän alhaisena kohoten vain reiluun pariin tuntiin.
Yhteenveto: Tehokas ja laadukas pelilaite kasvavaan tuotekategoriaan
Kannettavien PC-pelilaitteiden valikoima kasvaa hiljalleen, ja Asus ROG Ally saapuu markkinoille otolliseen aikaan. Ominaisuuksiinsa nähden kohtuullisen 799 euron hintansa vastineeksi se tarjoaa tuotekategoriansa parhaimpiin lukeutuvan suorituskyvyn, miellyttävän käyttökokemuksen ja monipuolisesti mukautusvaihtoehtoja LED-valoista Armour Crate -pikapaneeliin.
Asus ROG Ally on teknisen varustelunsa ansiosta varteenotettava vaihtoehto jopa erillisen peliläppärin korvaajaksi, vaikka suoranaisesti sitä ei sellaiseksi liene suunniteltukaan. Pelikonsolimaisilla painikkeilla pelaaminen poikkeaa merkittävästi hiirestä ja näppäimistöstä, ja ROG Allya onkin verrattava ensisijaisesti oman luokkansa vaihtoehtoihin.
Tämänkin arvostelun aikana mainittu Valve Steam Deck on hieman kookkaampi, äänekkäämpi ja Steam OS -käyttöjärjestelmänsä ansiosta tietyllä tavalla sujuvampi, mutta ROG Allyn Windows avaa toisaalta myös pelikäytön ulkopuolisia käyttömahdollisuuksia.
Steam Deckin akunkesto on parempi, ROG Ally taas tehokkaampi, ja kaksikolla on saatavilla hyvin samankaltainen peli- ja palveluvalikoima. Kumpikin soveltuu käyttötarkoitukseensa hienosti, ja kyse on pitkälti makueroista.
Asus ROG Allyn suositushinta on 699 tai 799 euroa, jos kohta edullisempi variantti on tulossa saataville vasta myöhemmin. Steam Deckin hinnat taas vaihtelevat 419 ja 679 euron välillä, ja molemmilla pelilaitteilla on omat vahvuutensa.
ROG Ally on vahva lisäys Asuksen jo valmiiksi kattavaan ROG-tuotevalikoimaan. Sitä on helppo suositella tietokonepelaajan matkalaitteeksi, mikäli heikko käyttöaika ei muodostu liian suureksi esteeksi. Tehoista tai laadusta käyttökokemuksen miellyttävyys ei jää kiinni.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »