Yhdysvaltojen arvopaperimarkkinaviranomainen SEC (Securities and Exchange Commission) kertoi maksaneensa aiemmin toukokuussa ennätyksellisen 279 miljoonan dollarin eli noin 260 miljoonan euron niin sanotun whistleblower-palkkion.
Nyt Wall Street Journal raportoi palkkion liittyneen ruotsalaisesta verkkoteknologiayhtiöstä Ericssonista viranomaisille aikanaan paljastettuihin tietoihin, jotka johtivat korruptiotutkintaan ja lopulta Ericssonin maksamiin 1,1 miljardin dollarin seuraamusmaksuihin vuonna 2019.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ericsson oli vuodesta 2000 alkaen aina vuoteen 2016 asti maksanut lahjuksia ja väärentänyt kirjanpitoaan voittaakseen kauppoja Djiboutissa, Indonesiassa, Kiinassa, Kuwaitissa ja Vietnamissa. Ericsson käytti myös kolmansia osapuolia lahjusten maksamiseksi hallinnon virkamiehille sopimusten pitämiseksi ja saamiseksi Saudi-Arabiasssa, Kiinassa ja Djiboutissa.
Yhdysvaltojen arvopaperimarkkinaviranomainen SEC itse ei paljastanut, että sen 279 miljoonan dollarin palkkio tietojen paljastamisesta liittyi juuri Ericssoniin. Ei ole myöskään tiedossa, kuka mittavan palkkion väärinkäytösten paljastamisesta sai.
SEC:n sääntöjen mukaan tietoja väärinkäytöksistä paljastunut taho voi saada SEC:n ja muiden viranomaisten keräämiin sakkoihin ja seuraamusmaksuihin nähden 10-30 prosentin palkkion.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Maaliskuussa 2023 Ericsson sopi vielä yhdysvaltalaissyyttäjien lisäseuraamusmaksuista sen jälkeen, kun Ericssonin katsottiin pettäneen velvoitteensa vuoden 2019 sopimuksesta sen esimerkiksi jätettyä tiettyjä asiakirjoja toimittamatta oikeusministeriölle asianmukaisella tavalla.
Edellä mainitun ohella Ericssonin toiminta myös Irakissa on noussut puheenaiheeksi, ja tutkinta sen osalta jatkuu yhä. Helmikuussa 2022 Ericssonin raportoitiin saattaneen osana liiketoimintaansa suorittaa maksuja terroristijärjestö ISISille saadakseen pääsyn tietyille liikenneväylille Irakissa. Tästäkään Ericsson ei kertonut Yhdysvaltojen oikeusministeriölle asianmukaisella, sovitulla tavalla. Ericssonin oman sisäisen tutkimuksen mukaan se ei kuitenkaan olisi todelisuudessa suorittanut maksuja suoraan tai välikäsien kautta millekään terroristiorganisaatiolle.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »