Google on esitellyt tulevia muutoksia hakukoneeseensa ja muihin palveluihin. Tekoälyyn pohjautuvia uudistuksia on luvassa myös muun muassa keskustelupalvelu Bardiin, toimistopalveluihin, Gmailiin, Kuviin ja Mapsiin.
Google-haulla voi ennen pitkää tehdä hakuja aiempaa helpommin. Hakukoneeseen voi kirjoittaa suoran kysymyksen, olipa se kuinka monimutkainen tahansa, ja saada selkeitä, tekoälyn tuottamia vastauksia.
Hakukoneelta voi kysäistä vaikkapa matkakohdesuositusta perheelleen ja lisätä haluamansa tiedot esimerkiksi perheen kokoonpanosta. Google tuottaa selkeän yhteenvedon suosituimmista hakutuloksista esitellen samalla kuvia ja muuta sopivaa sisältöä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Eräässä Googlen esimerkeistä hakukoneelta kysyttiin ehdotusta polkupyöräksi, kun tarkoitus on ajaa työmatkoja mäkisessä maastossa. Tuloksissa hakukone esitteli sponsoroituja sisältöjä, tuotekuvia ja -tietoja verkkokaupoista sekä arvosteluja – jo aiemmin mainitun yhteenvedon ohella.
Hakutuloksia voi täydentää esittämällä jatkokysymyksiä tai siirtymällä kokonaan uuteen keskustelunäkymään. Keskustelutoiminto, joka muistuttaa Microsoftin uudistunutta Bing-hakua, muistaa aiemmin tehdyt haut, ja vaikkapa polkupyörää etsivä voi lisätä keskusteluun mielivärinsä.
Google kehittää hiljalleen myös Bard-keskustelupalveluunsa, johon on jo aiemmin tänä vuonna esitelty monenlaisia uudistuksia. Myöhemmin Bardiin on luvassa ainakin tuki niin kutsutuille työkaluille, joiden avulla tekoälymalli kykenee esimerkiksi hyödyntämään ulkoisia palveluita.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Bard perustuu tätä nykyä uuteen PaLM 2 -tekoälymalliin, johon myös muihin Google-palveluihin pian tulossa olevat, tässä artikkelissa esiteltävät muutokset pohjautuvat.
Googlen esimerkissä Bard auttoi etsimään sopivia kouluja tiettyä alaa opiskeleville. Myöhemmin malli listasi koulut, esitteli niiden sijainteja Maps-karttojen kautta ja erotteli ne muun muassa yksityisiin ja julkisiin. Käyttäjät voivat itse esittää Bardille toiveita, ja Googlen mukaan mahdollisuuksia onkin käytännössä rajattomasti.
Bard on nyt saatavilla yli 180 maassa ilman jonotuslistoja, Google kertoo, jos kohta vain rajatuilla kielillä. Japanin, englannin ja korean ohella pian on luvassa noin 40 kielen paketti, joihin myös suomi lukeutuu. Myöhemmin tänä vuonna Bardin kanssa voi siis rupatella myös suomeksi.
Muiden uudistusten ohella Google kertoi, mitä Slidesin, Sheetsin ja Docsin kaltaisiin Workspace-toimistopalveluihin on luvassa. Tekoälyä hyödyntäen Sheets osaa muun muassa luoda tiettyihin käyttötapoihin sopivia pohjia vaikkapa aikataulutusta varten ja Slides taas luoda uusia kuvia ja grafiikoita minkä tahansa esityksen taustaksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Google kertoi myös, mitä Kuviin, Gmailiin ja Mapsiin on luvassa. Viime vuonna esitellyn, kuviin vahingossa päätyneitä ylimääräisiä kohteita poistavan Magic Eraserin täydennykseksi palveluun on jo kehitteillä samankaltaisella periaatteella toimiva Magic Editor.
Magic Editor voi esimerkiksi siirtää kohteita kuvassa keskiöön. Googlen esimerkissä penkillä istuva lapsi siirrettiin istuimineen keskelle, jolloin tekoäly ikään kuin jatkoi penkkiä, jotta se täyttäisi koko kuvan ilman tarvetta leikkaamiselle ja rajaamiselle.
Gmailin automaattisia vastauksia sen sijaan kehitetään toiveperustaisiksi. Käyttäjä voi esimerkiksi pyytää Gmailia kirjoittamaan viestin vaatiakseen rahoja takaisin peruuntuneesta lennosta. Googlen esimerkissä tekoäly nappasi viestiketjusta lennon tiedot ja loi sitten pohjan käyttäjän muokattavaksi.
Tekoäly osaa myös mukauttaa viestipohjia käyttäjän toiveiden mukaan ja lisätä vaikkapa ystävällisiä ilmaisuja tai tehdä äänenpainosta vaativamman.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mapsiin tekoäly tuo uudenlaisia tapoja tarkastella reittiä etukäteen. Esimerkiksi pyörällä ajettavan siirtymän voi nähdä kolmiulotteisena mallina, joka näyttää myös sää-, liikenne- ja ilmanlaatutietoja sekä kyseiselle hetkelle että seuraaville tunneille.
Googlen mukaan Mapsin uudistukset ovat tulossa 15 suurkaupunkiin maailmalla. Suomalaisissa kaupungeissa sitä ei ensi alkuun nähtäne.
Googlen I/O 2023 -tilaisuudessa esittelemän uudistukset hakukoneeseen ja muihin palveluihin ovat tulossa käyttöön asteittain kuluvan vuoden aikana.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »