Erilaisia terveydellisiä mittalaitteita valmistavalla Masimolla on ollut jo pitkään käynnissä kitkerä oikeustaisto Applea vastaan.
Nyt tuoreimpana käänteenä kalifornialaisen tuomioistuimen tuomari on määrännyt oikeudenkäynnin rauenneeksi, kun valamiehistö ei päässyt lopputulokseen langetettavasta tuomiosta. Asiasta kertoo Bloomberg.
Masimo on syyttänyt Applea patenttiloukkauksista sekä yrityssalaisuuksien varastamisesta, erityisesti mitä tulee veren happipitoisuuden mittaamiseen Apple Watchissa. Applen ja Masimon välinen oikeustaisto on ollut eri tavoin käynnissä jo vuosien ajan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Alun perin Masimo haastoi Applen oikeuteen jo tammikuussa 2020 ja syyskuussa 2020 se syytti oikeudelle jättämässään asiakirjassa Applea yrityksistä viivästyttää asian käsittelyä.
Sittemmin kesällä 2021 Masimo valitti Applesta myös Yhdysvaltojen kansainvälisen kaupan viraston ITC:n tuomioistuimelle hakien tuolloin Apple Watch Series 6:lle maahantuontikieltoa väittämiensä patenttiloukkausten vuoksi. ITC:n hallinnollinen tuomari on nähnyt Applen loukkaavan yhtä Masimon patenttia, mutta maahantuontikiellosta ei ole vielä päätetty.
Masimon nyt käsitellyn kanteen mukaan Apple teki sille ruman tempun, jollaisesta sitä on syytetty useampaan otteeseen aiemminkin. Masimo kertoo tavanneensa Applen kanssa tämän ilmaistua kiinnostuksestaan yhteistyöhön. Masimon mukaan Apple teki myös salassapitosopimuksen sen kanssa. Lopulta keskustelut eivät kuitenkaan johtaneet yhteistyöhön. Sen sijaan Apple rekrytoi avainhenkilöitä Masimolta ja siitä irrotetulta Cercacorilta omille palkkalistoilleen ja otti käyttöön tuotteissaan väitetysti Masimon patentteja loukkaavaa teknologiaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Oikeuden asiakirjojen mukaan seitsemästä valamiehestä kuusi asettui kuitenkin asiassa Applen kannalle, eli olisi vapauttanut syytettynä olleen Applen tapauksen osalta. Koska yksi valamies oli kuitenkin eri mieltä eikä muuttanut kantaansa, jäi asia ratkaisematta.
Masimo haki oikeuden kautta Applelta jopa 1,85 miljardin dollarin korvauksia sen teknologian luvattomasta käytöstä. Haetut korvaukset ehtivät tosin jo pienentyä oikeuskäsittelyn aikana alkuperäisestä 3,1 miljardista dollarista, kun tuomari hylkäsi monia Masimon vaatimuksia jo ennen valamiehistön arviointia tapauksesta.
Masimo aikoo nyt hakea asiassa uutta oikeudenkäyntiä.
Osana oikeudenkäyntiä Apple marssitti oikeuteen lukuisia työntekijöitä, jotka olivat olleet osa veren happipitoisuuden mittaamisen kehitysprojektia ja jotka kaikki kertoivat, ettei Masimon teknologiaa ollut hyödynnetty kehitystyössä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Apple on kommentoinut tilannetta oikeudenkäynnin raukeamisen jälkeen.
”Kunnioitamme syvästi immateriaalioikeuksia ja innovaatioita emmekä ota tai käytä luottamuksellisia tietoja muilta yrityksiltä”, Applelta kommentoitiin. ”Olemme iloisia, että tuomioistuin hylkäsi asianmukaisesti puolet kantajien liikesalaisuusväitteistä ja aiomme nyt pyytää tuomioistuinta hylkäämään loputkin väitteistä.”
Esimerkiksi sairaaloille tuotteitaan myyvä Masimo on erikoistunut tuotteissaan ja kehitystyössään erilaisiin mittaus- ja seurantaominaisuuksiin, ja erityinen osaamisen alue sille ovat pulssioksimetrit, jolla voidaan mitata veren happipitoisuutta – juurikin siis sitä, minkä Apple lisäsi uutena ominaisuutena Watch Series 6:sta alkaen omiin älykelloihinsa. Masimo on aiemmin todennut, että Apple Watch Series 6 (ja myöhemmät Apple-älykellot) loukkaavat useita sen patentteja liittyen veren happipitoisuuden mittaukseen.
Apple on kerrottu rekrytoineen henkilöstöä Masimolta jo ennen alkuperäisen Apple Watchin vuonna 2015 tapahtunutta lanseerausta. Esimerkiksi Masimon lääketieteellinen johtaja hyppäsi Applelle vuonna 2013.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Masimo on aiemmin hakenut oikeudesta korvauksia Applelta, kieltoa sen patentoitujen keksintöjen tulevalle käytölle sekä luottamuksellisten tietojen palauttamista.
Apple haastoi myös vastavuoroisesti Masimon oikeuteen lokakuussa 2022 väittäen Masimo W1 Advanced Health Tracking Watch -kellon olevan Apple Watchin kopio samankaltaisen designinsa ja toiminnallisuutensa vuoksi.
Masimo ei ole aiemmin ollut mukana kuluttajalaitteiden liiketoiminnassa, mikä muuttui Masimo W1:n myötä.
”Masimo on sairaalalaitteiden valmistaja, joka ei ole koskaan ollut mukana puettavien kuluttajalaitteiden alalla. Mutta äskettäin Masimo julkaisi ensimmäisen kellonsa, suoraan kuluttajille, nimeltään Masimo W1. Sen sijaan, että Masimo olisi innovoinut ja kehittänyt tuotetta itsenäisesti, se kopioi Applea yrittäessään samalla kanteilla estää Apple Watchin myynnin”, toteaa Apple kanteesaan.
Applen mukaan se pyrkii uudella kanteellaan suojelemaan omia innovaatioitaan, kun taas Masimo on nähnyt Applen kanteen vain olevan kosto sille sen Applea vastaan nostamista kanteista.
Apple on esittänyt kanteessaan, että Masimo olisi aiempien oikeuskäsittelyjen yhteydessä saanut Applen keksinnöistä tietoja, joita se olisi sitten hyödyntänyt Masimo W1:n suunnittelussa. Muotoilunsa perusteella Masimo W1:ssä on tiettyä samankaltaisuutta kuin Apple Watchissa, muttei kuitenkaan mitenkään poikkeuksellisella tavalla kymmeniin muihin älykelloihin verrattuna. Toiminnallisuuksien osalta mahdolliset patenttiloukkaukset selviävät vasta oikeuskäittelyn myötä.
Toistaiseksi Applen ja Masimon väliselle taistolle ei ole näkyvissä loppua. Yleisimmin vastaavat kiistat päättyvät jossakin vaiheessa sovintoon, mutta nähtäväksi jää, miten pitkään ja monitahoisesti tuomiostuimet ehtivät käsittelemään asiaa ennen sitä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »