Tuottavaa tekoälyä aletaan ennen pitkää säädellä Euroopan unionissa. Uutta lainsäädäntöä valmistellaan jo.
Tuottava tekoäly, jota myös generatiiviseksi tekoälyksi kutsutaan, on tänä vuonna noussut raketin lailla suuren yleisön tietoisuuteen tekstiä tuottavan ChatGPT:n, kuvamalli Midjourneyn ja monien vaihtoehtoisten ratkaistujen kasvatettua nopeasti suosiotaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tuottava tekoäly on innostuksen lisäksi herättänyt myös huolta. Esimerkiksi tekijänoikeuskysymykset, tietoturva, yksityisyys ja valheellisen tiedon leviäminen aiheuttavat tarvetta viranomaissääntelylle.
Euroopan unionissa säätelypakettia on valmisteltu jo kaksi vuotta, ja nyt parlamentti on lähettänyt sen eteenpäin muun muassa jäsenvaltioiden tarkasteltavaksi.
Ehdotettu lainsäädäntö velvoittaisi tuottavaa tekoälyä kehittäviä tahoja kertomaan selkeästi, millaista tekijänoikeuksin suojattua sisältöä mallien kouluttamisessa on käytetty, aiheesta uutisoiva Reuters kertoo.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lisäksi tekoälymallit luokiteltaisiin riskien perusteella vähäisestä aina hyväksymiskelvottomiin. Minkäänlaisten mallien käyttöä ei kuitenkaan suoraan kiellettäisi, mutta raportoinnin tulisi olla sitä läpinäkyvämpää, mitä merkittävimmäksi riskit arvioidaan, luonnoksessa kuvaillaan.
Keskeisessä osassa säännöstelyä vaikuttaisi ainakin aluksi olevan tekijänoikeussuoja. Tuottavan tekoälyn kouluttamiseen käytetään valtavia määriä dataa, jonka joukossa on runsaasti myös tekijänoikeuksin suojattua sisältöä.
Vaikka parlamentissa vaadittiin myös tekijänoikeuksien piiriin kuuluvan materiaalin käyttökieltoa, päädyttiin keskustelussa kuitenkin avoimuuden ja raportointivelvoitteen kannalle. Muun muassa ChatGPT:stä tutun OpenAI:n ja muiden pitäneekin ennen pitkää selkeästi kertoa, millaista dataa mallien kouluttamisessa on hyödynnetty.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »