Microsoftin jo vuoden alussa 2022 julkistama Activision Blizzard -peliyhtiön jättimäisen yrityskaupan toteutuminen näyttää entistä epätodennäköisemmältä.
Ison-Britannian kilpailuviranomainen Competition and Markets Authority (CMA) on kertonut estävänsä kaupan kilpailusyihin vedoten. Asiaa ei ole kuitenkaan vielä loppuunkäsitelty, sillä Microsoft on kertonut valittavansa päätöksestä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kilpailuviranomaiset ovat kuitenkin asettuneet kauppaa vastaan laajalti: myös Yhdysvalloissa kauppavirasto FTC on vei aiemmin kaupan oikeuteen pyrkien estämään sen toteutumisen.
Microsoftin ehdotukset kaupan kilpailuvaikutusten vähentämisestä eivät kelvanneet Ison-Britannian kilpailuviranomaiselle, minkä myötä se päätti kaupan estämisestä. Kilpailuviranomaisen mukaan edes Activision Blizzardin suositun Call of Duty -pelisarjan myyminen toiselle omistajalle tai Microsoftin lupaukset tarjota pelejä kilpailijoiden alustoilla eivät ratkaise kilpailuongelmia riittävällä tavalla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Microsoft voi ja aikoo kuitenkin vielä valittaa kilpailuviranomaisen päätöksestä.
Erityisesti Ison-Britannian kilpailuviranomainen on ollut huolissaan kaupan vaikutuksista vasta syntymässä oleviin pilvipelaamisen markkinoihin.
”Microsoftilla on jo nyt vahva asema ja etumatka muihin kilpailijoihin nähden pilvipelaamisessa, ja tämä sopimus vahvistaisi tätä etua antaen sille mahdollisuuden heikentää uusia ja innovatiivisia kilpailijoita”, kommentoi kaupan vaikutuksia tutkineen asiantuntijapaneelin puheenjohtaja Martin Coleman.
”Olemme edelleen täysin sitoutuneita tähän yritysostoon ja tulemme valittamaan”, Microsoftin johtaja Brad Smith kommentoi Bloombergille. ”CMA:n päätös hylkää järkeenkäyvän tavan käsitellä kilpailuongelmia ja tekee teknologiainnovaatioista ja investoinneista Isossa-Britanniassa vähemmän mielekkäitä.”
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Historia ei kuitenkaan tue Microsoftin valituksen muuttavan tilannetta.
”Lähtökohtaisesti, Yhdistyneessä kuningaskunnassa ei ole koskaan tehty onnistunutta valitusta kilpailuoikeudellisesta päätöksestä”, kommentoi TD Cowenin yritysostoihin liittyvän arbitraasikaupankäynnin strategi Aaron Glick Bloombergille. ”Microsoftilla ei näytä olevan tietä eteenpäin.”
Mitä tulee merkittävimpiin kilpailuoikeudellisiin tarkasteluihin, uupuu Microsoftilta hyväksyntä myös Euroopan komissiolta, joka on ottamassa kauppaan kantaa 22. toukokuuta. Euroopan komissio otti Microsoftin kaupan tarkempaan tutkintaan marraskuussa sen jälkeen, kun Microsoft ei suostunut sitoutumaan kaupan kilpailuvaikutuksia vähentäviin myönnytyksiin ehtona kaupan hyväksymiselle.
Yleisesti Microsoftin Activision Blizzard -kaupan on nähty voivan vähentää kilpailua tai johtaa monopolin muodostumiseen pelien tilauspalveluissa, pilvipelaamisessa ja pelikonsoleissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tammikuussa kaupoista tiedottaessaan Microsoft kertoi odottavansa kaupan toteutuvan heinäkuusta 2022 kesäkuulle 2023 ulottuvan tilikautensa 2023 aikana sen jälkeen, kun se on muun muassa saanut vaadittavat viranomaishyväksynnät. Näin ei kuitenkaan näytä tapahtuvan. Kaupan kaatuessa Microsoft voi joutua maksamaan Activision Blizzardille 3 miljardiin dollariin kohoavan korvauksen.
Kokonaisuutena Microsoftin Activision Blizzard -hankinnassa olisi kyse merkittävästä kaupasta, joka muuttaisi koko pelialaa. Kaupalla Microsoft nousisi maailman kolmanneksi suurimmaksi peliyhtiöksi Tencentin ja Sonyn jälkeen liikevaihdolla mitattuna. Activision Blizzardilla on pelistudioita ympäri maailman ja yhteensä lähes 10 000 työntekijää.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »