Googlen asema internetin hakukoneiden valtiaana on ollut pitkään turvattu, ja jopa itsestäänselvänä pidetty, mutta viime kuukausien aikana tilanne on nopeasti muuttunut.
Tekoälyn kehittymisen myötä Googlen aseman on nähty voivan mahdollisesti jatkossa heiketä. OpenAI:n keskustellen sujuvasti kysymyksiin vastaavan ChatGPT:n julkaisu loppuvuodesta 2022 ja Microsoftin aggressiivisesti osaksi Bing-hakukonettaan ja muita palvelujaan tuoma yhteistyökumppaninsa OpenAI:n tekoälyteknologia ovat saaneet kyseenalaistamaan Googlen pysyvyyden verkon keskiössä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Googlella tilanne onkin johtanut aikamoiseen paniikkiin, kuten on jo aiemmin kerrottu. Nyt The New York Times on jälleen tuoreimmassa laajassa raportissaan valottanut tilanteen taustoja sitä, miten Google siihen aikoo reagoida.
The New York Timesin lähteiden mukaan Google kehittää lähiaikojen tekoälyyn perustuvia uudistuksia osaksi hakukonettaan Project Magi -nimisessä projektissa, jossa jo 160 Googlen työntekijää työskentelee täysipäiväisesti. Magin tuloksena syntyneiden ominaisuuksien julkaisua ensimmäisille käyttäjille odotetaan jo näillä näkymin toukokuussa. Aluksi julkaisu on kuitenkin rajoittunut Yhdysvaltoihin ja raportoidusti vain 1 miljoonaan käyttäjään ennen suunniteltua käyttäjämäärän laajennusta 30 miljoonaan vuoden loppuun mennessä.
Google on järjestämässä 10. toukokuuta Google I/O -kehittäjätapahtumansa, jossa Googlelta odotetaan monia tekoälyyn liittyviä julkistuksia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Magi-projektin tavoitteena on mahdollistaa Googlen hakukoneessa transaktioiden läpivieminen, eli esimerkiksi verkkokauppaostokset tai lentojen varaaminen. Täysin perustavaa laatua olevalla tavalla se ei kuitenkaan vielä muuttaisi itse Google-haun toimintaa, ja esimerkiksi nykyisen kaltaiset mainokset, jotka ovat Googlen liiketoiminnan ytimessä, säilyisivät mukana.
Magi-projektin osana Googlen hakukone voi lisäksi oppia paremmin vastaamaan kysymyksiin koodaamiseen liittyen ja kirjoittamaan koodia käyttäjän pyynnön mukaisesti.
Nykyistä hakukonetta eteenpäin kehittävän projekti Magin ohella Googlella on kuitenkin käynnissä myös ”täysin uudeksi” kuvaillun tekoälyteknologiaan pohjautuvan hakukoneen kehitystyö, kertoo New York Times.
Täysin uuden tekoälypohjaisen hakukoneen kerrotaan voivan tarjota käyttäjille huomattavasti personoidumman käyttökokemuksen verrattuna Googlen nykyiseen hakuun. Sen tavoitteena olisi myös ennakoida käyttäjänsä tarpeita.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Googlen uudelta pohjalta syntyvän tekoälyhakukoneen kehitystyön kerrotaan olevan vasta varhaisessa vaiheessa, eikä sen julkaisun aikataulusta ole tietoa.
Uudelta pohjalta kehitettävää tekoälyhakukonetta kuvaillaan kuitenkin osoitukseksi siitä, kuinka tekoälyn esiinmarssi on perustavalla tavalla muuttanut Googlen näkemystä siitä, kuinka hakukokemus voidaan määritellä uudelleen. Uuden kehitteillä hakukoneen kerrotaan olevan keskustelevampi, ja vastaavan kysymyksiin hieman ihmisen tavoin.
Googlelle sen aseman säilyttämisellä verkon keskiössä on valtava taloudellinen merkitys. Vuonna 2022 Google-haku ja muut Googlen omat palvelut, YouTubea lukuun ottamatta, keräsivät mainonnasta yli 160 miljardin dollarin liikevaihdon.
Pelkoa Googlella on viime aikoina aiheuttanut myös Samsungin harkinta Googlen vaihtamisesta Microsoftin Bingiin laitteidensa oletushakukoneena.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
The New York Timesin mukaan Google sai maaliskuussa tietää Samsungin harkitsevan Googlen korvaamista Bingillä oletushakukoneena, mahdollisesti Bingin uusien kiinnostavien tekoälyominaisuuksien ansiosta. Samsungin sopimuksen Googlen kanssa kerrotaan olevan neuvottelujen alla, ja lopulta Samsung voi jatkaa kumppanuuttaan Googlen kanssa.
Vähintään Samsung voi nyt tiristää Googlelta paremman diilin, kun uhka oletushakukoneen vaihtamisesta Bingiin on entistä konkreettisempi ja Google kenties samalla pelokkaampi asemansa menettämisestä.
Samsung-sopimuksen arvon Googlelle mainitaan olevan noin 3 miljardia dollaria vuotuisena liikevaihtona.
Myös Googlen sopimus oletushakukoneena toimimisesta Applen kanssa on tulossa uusittavaksi tänä vuonna. Siihen liittyen Googlen liikevaihdon arvioidaan olevan jopa 20 miljardia dollaria vuodessa.
Tekoälyn rohkaisemana Microsoft voi pyrkiä vahvistamaan asemiaan hakukonemarkkinoilla. Samsung- tai Apple-sopimuksen vieminen pois Googlelta voisi olla yksi käänteentekevistä kohdista, josta Googlen markkina-aseman murentuminen voisi alkaa.
Hakukoneensa ohella The New York Times kertoo Googlen valmistelevan tekoälyn lisäämistä myös monien muiden tuotteidensa osalta.
Google kehittää muun muassa kuvia luovaa GIFI-ratkaisua osaksi Googlen kuvahakua. Uusi ratkaisu loisi kuvia käyttäjän pyynnön perusteella. Jatkossa tuloksena kuvahaussa voisi siis olla verkosta valmiiksi löytyvien kuvien ohella tekoälyn luomia uusia kuvia.
Erikseen Googlen kerrotaan myös kehittävän tapaa, jolla käyttäjät voisivat etsiä musiikkia keskustelemalla chatbotin kanssa sekä uusia tapoja käyttää Google Earthin karrttoja tekoälyn avulla.
Google Chrome -verkkoselaimeen on myös kehitteillä Searchalong-ominaisuus, joka mahdollistaisi kysymykset chatbotilta verkkoselailun aikana. Esimerkkinä tästä mainitaan lähellä tarkasteltavaa Airbnb-vuokrakohdetta sijaitsevien aktiviteettien kysyminen.
Googlella on työn alla myös Tivoli Tutor, joka voisi opettaa käyttäjille uutta kieltä tekoälyn kanssa käytävien keskustelujen avulla.
Toistaiseksi Googlen tärkeimpiin viimeaikaisiin tekoälyjulkistuksiin lukeutuvat Bard-keskustelubotti, tekoälyparannukset Gmailiin sekä Docs-, Sheets- ja Slides-palveluihin sekä joukko muita lisäyksiä muissa Googlen palveluissa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »