Huawei on poistunut Suomen älypuhelinmarkkinoilta, mutta muun muassa kuulokkeiden ja älykellojen osalta se on yhä vahvasti pelissä mukana. Huawei Watch Ultimate on tietyiltä osin Huawein toistaiseksi kehittynein kello.
Tavallisempien aktiivisuuden ja terveyden seurantatoimintojen ohella Huawei Watch Ultimate on myös sukelluskello sisältäen toimintoja jopa 100 metrin syvyyteen laskeutuville laitesukeltajille sekä vapaasukeltajille. Älykello kädessä voi toisaalta myös tutkia erämaita uudella käyttötilalla, jota varten kelloon on lisätty kolmas fyysinen painike.
Pinnan alla käytössä on tuttu HarmonyOS-ohjelmisto jo mainituilla lisätoiminnoilla. Ulkoisesti käytössä on koko lailla parhaat kuviteltavissa olevat valmistusmateriaalit, mikä heijastuu myös älykellon hintaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huawei Watch Ultimate on saatavilla kahtena tyyliversiona. Mustan, kumirannekkeisen Expedition Blackin suositushinta on 799 euroa, hopeisen, titaaniseosrannekkeen sekä urheilurannekkeen kanssa toimitettavan Voyager Bluen taas peräti 949 euroa.
Huawei Watch Ultimaten tekniset tiedot
- Runko zirkoniumpohjaista Liquid Metal -materiaalia, keraaminen takakuori, safiirilasi ja keraaminen reunus
- Vedenpitävä yli 100 metriin asti
- ISO 22810-, EN13319- ja 10ATM-luokitukset
- Käyttölämpötila -20-45 celsiusastetta
- 1,5 tuuman pyöreä LTPO AMOLED -värikosketusnäyttö 466×466 pikselillä (311 PPI)
- Kolme painiketta: toimintopainike, pyöritettävä kruunupainike ja seikkailutila-painike
- Optinen sykemittaus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / magnetometri (kompassi) / barometri (ilmapuntari) / ihon lämpötilan mittari
- EKG-mittaus, valtimojäykkyyden analyysi
- Kkksitaajuuksinen GPS / BDS / GLONASS / Galileo / QZSS -paikannus
- Bluetooth 5.2 -yhteys
- Musiikkisoitin ja Bluetooth-puhelut (kaiutin ja mikrofoni)
- Magneettinen latausliitäntä ja langaton lataus (Qi)
- Akunkesto 14 päivää tyypillisessä käytössä (älykäs sykemittaus päällä, viikkotasolla 90 minuuttia harjoittelua viikossa, 30 minuuttia Bluetooth-puheluita ja 30 minuuttia musiikintoistoa), 8 tuntia raskaassa käytössä
- Mitat 48,5 x 48,5 x 13 millimetriä
- Paino 76 grammaa ilman ranneketta
Huippulaadukas älykello erikoisominaisuuksilla
Perinteiset rannekellot on tapana lajitella useisiin luokkiin esimerkiksi ominaisuuksien, tyylin sekä valmistusmateriaalien perusteella. Sukelluskellot kestävät nimensä mukaisesti valtavaa vedenalaista painetta ollen usein myös varsin tyylikkäitä, ja samaiseen kategoriaan sijoittuu myös Huawei Watch Ultimate.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huawei Watch Ultimate on kiinalaisvalmistajan älykellojen lippulaiva, joka poikkeaa monin tavoin edeltäjistään. Käytössä oleva ohjelmisto, HarmonyOS 3.0, on hyvin tutun oloinen, mutta ulkoisesti älykellossa on paljon uutta.
Runko on valmistettu zirkoniumiin pohjautuvasta Liquid Metal -metalliseoksesta. Sen kerrotaan olevan 4,5-kertaisesti vahvempaa ja 2,5-kertaisesti kovempaa kuin ruostumaton teräs, mutta toisaalta kevyempää. Painoltaan Liquid Metal, ”nestemäinen metalli”, vastaa tutumpaa titaania.
Myös ruostumiselta uudenlainen valmistusmateriaali suojaa paremmin, sillä kiteiden väliin ei jää tavanomaisista metalleista tuttuja rakoja, joihin epäpuhtaudet voisivat pesiytyä. Vastaavaa materiaalia ei ennen ole nähty älykelloissa, Huawei kertoo.
Huawei Watch Ultimatessa on myös poikkeuksellisen suuri 1,5-tuumainen AMOLED-näyttö, jota päällystää keinotekoinen safiirilasi. Korkealla 466×466 pikselin tarkkuudella varustettu näyttö on toistaiseksi kookkain, pyöreä värinäyttö älykellomarkkinoilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Näyttö on erittäin kirkas, jopa 1 000 nitiä, joten sen käyttö on mukavaa auringossakin. Värejä paneeli toistaa hienosti, ja AMOLED-teknologian ansiosta aina päällä -tilan käyttö ei rasita akkua turhan paljoa virkistystaajuuden mukautuessa automaattisesti 60 hertsistä alaspäin. Tavallista suurempi koko helpottaa käyttöä, ja kosketuksen näyttö rekisteröi erinomaisen sujuvasti.
Näyttöä kiertävä reunus on valmistettu keraamista, joka on moninkertaisesti ruostumatonta terästä kovempaa ja täten kestävämpää. Materiaalia kiinnostavampi yksityiskohta on kuitenkin näyttöpaneelin vasemmalla puolella oleva uusi painike.
Perinteisesti Huawein älykelloissa painikkeita on ollut kaksi, ja näytön oikealla laidalla sijaitseva, pyörityseleitä tukeva kruunupainike sekä perinteinen toimintonäppäin ovat toki mukana myös Watch Ultimatessa. Kolmas painike on sen sijaan tarkoitettu seikkailijoille – eikä kyse ole vain kielikuvasta.
Huawei Watch Ultimate sisältää nimittäin uuden Seikkailu-tilan, joka käynnistyy kolmannella painikkeella. Seikkailutila kokoaa yhteen paikkaan kaikki kellon sisältämät, ulkosalla reippailemiseen tarkoitetut toiminnot.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Totutusti Watch Ultimate osaa muun muassa ohjata takaisin lähtöpisteeseen, mutta tällä kertaa käyttäjä voi itse päättää reitin. Kellotaululla näkyvälle kartalle voi asettaa merkkejä vaikkapa kiinnostavista kohteista, joiden kautta kello aikanaan opastaa takaisin.
Toiminto on helppo hahmottaa, kun muistelee perinteistä tarinaa Hannusta ja Kertusta: sadussa lapset sirottelivat leivänmuruja metsään löytääkseen myöhemmin reitin takaisin vamhempiensa luo. Tarinasta poiketen ”leivänmurujen” asettelu Huawei Watch Ultimatella todella toimii ja esimerkiksi mielellään samoilevat saavat varmasti iloa uudistuksesta.
Paikannusmerkkejä ja muuta reitinseurantaa varten käytössä on kahden taajuuden satelliittipaikannus ja tuki viidelle järjestelmälle (GPS, GLONASS, Galileo, BeiDou, QZSS). Yhteys satelliitteihin löytyy nopeasti, ja sijainti tallentuu kartalle kiitettävän tarkasti.
Seikkailu-tila sisältää myös uuden yötilan, joka muuttaa kellotaulun värimaailman mustapunaiseksi. Tämä vähentää pimeässä silmien rasitusta helpottaen ympäristön havainnointia, Huawei perustelee, ja tila aktivoituu automaattisesti auringon laskiessa.
Tavanomaisten liikeanturien ohella Huawei Watch Ultimate sisältää myös ilmapuntarin eli barometrin sekä syvyys- ja lämpötila-anturit. Kello osaakin varoittaa seikkailijaa äkillisistä muutoksista, jotka saattavat kieliä vaikkapa myrskystä tai muusta vaarasta.
Kuten alussa mainittiin, on Huawei Watch Ultimate myös sukelluskello. Se sisältääkin yhteensä neljä erilaista sukellustilaa, jotka on suunniteltu niin laite- kuin vapaasukeltajillekin.
Vedenkestävyys on älykelloksi poikkeuksellisen edistynyt. Watch Ultimate kestää upotuksen jopa yli 100 metrin syvyyteen, minkä ohella sillä on ISO 22810-, EN13319- ja 10ATM-luokitukset. Huawein mukaan älykelloa on testattu 110 metrin syvyydessä 24 tunnin ajan.
Mainitut sukellustilat ovat vapaa-ajan sukellus, tekninen sukellus, vapaasukellus ja laitesukellus.
Sukeltajat voivat asettaa älykelloon esimerkiksi käytössä olevan hapen määrän, veden tyypin, pysähdysajat ja monia muita asioita, joista Watch Ultimate pitää kirjaa sukelluksen aikana. Käytössä on ammattikäyttöön suunnattu Bühlmann-algoritmi, joka auttaa muun muassa palaamaan pintaan turvallisesti ja oikeassa tahdissa.
Vapaasukeltajille suunnattuja uudistuksia ovat muun muassa hengitysharjoitteita ja hengitysten pidättämiseen kouluttava toiminto, minkä ohella kello havaitsee automaattisesti käyttäjän pysähtyneen tiettyyn syvyyteen tallentaen niin kutsutun leijunta-ajan (engl. hover time) myöhempää tarkastelua ja harjoittelua varten.
Huawei Watch Ultimaten sukellustilat sisältävät kaikkiaan yli 20 erilaista muistutuskategoriaa, jotka auttavat tekemään veden alla oleilusta ja pintaan palaamisesta mahdollisimman turvallista. Veden alla kello ilmoittaa havainnoistaan sekä visuaalisesti näytöllä että värinähälytyksillä.
Arvostelun aikana emme ikävä kyllä päässeet kokeilemaan Huawei Watch Ultimaten monipuolisia sukellustoimintoja käytännössä, mutta Huawei mukaan kello on sopiva sekä harrastajille että työkseen sukeltaville. Samalla kiinalaisyhtiö kuitenkin muistuttaa huolehtimaan turvallisuudesta monipuolisesti – teknologiasta on apua, mutta muiden sukeltajien tarjoamaa turvaa kehittyneinkään älykello ei korvaa.
Huawein älykellot on vuosien saatossa opittu tuntemaan pitkistä käyttöajoistaan, ja myös Watch Ultimatella on hihassaan sama tuttu vahvuus. Huawein mukaan akunkesto on yhdellä latauksella jopa 14 vuorokautta, runsaallakin käytöllä kahdeksan.
Reilun viikon mittaisen testirupeaman aikana Huawei Watch Ultimatea käytettiin erittäin ahkerasti, ja muun muassa satelliittiyhteys muodostettiin päivittäin useaan otteeseen. Bluetooth-puheluita soiteltiin, musiikkia hallinnoitiin ja elintoimintoja mittailtiin, mutta silti kello oli ladattava vain kertaalleen.
Ainakin viikon käyttöaika on siis taattu, ja hieman säästeliäämmällä käytöllä myös 14 vuorokautta lienee mahdollisuuksien rajoissa.
Kellossa on kiinteä 530 milliampeeritunnin akku, joka latautuu mukana toimitettavalla latausalustalla noin 60 minuutissa. Vain kymmenessä minuutissa varausta kertyy noin 23-25 prosenttia, pitkälti Huawein lupaamalla tavalla, ja päivän tarpeisiin virtaa saakin erittäin nopeasti.
Lataus hoituu langattomasti, joten Watch Ultimaten akun voi täyttää lukemattomilla kolmannen osapuolen Qi-standardin latureilla sekä esimerkiksi virranjakoa tukevilla älypuhelimilla.
Tuttu ohjelmisto tutuilla vahvuuksilla
Huawei Watch Ultimate on varustettu HarmonyOS 3.0 -ohjelmistolla, joka on ulkoisesti hyvin samankaltainen kuin edeltävissä älykelloissa.
Sovellukset ovat näkyvillä yhdessä ruudukossa tai listassa, joista ensimmäinen on oletusvaihtoehto, ja sisältöjä selaillaan joko kosketusnäytön sipaisuin tai kruunupainikkeen pyöräytyksin. Kuvakkeet ovat pyöreitä, värikkäitä ja aiempia Huawei- tai Honor-kelloja käyttäneille tuttuakin tutumpia.
Kellotaululta oikealle ja vasemmalle pyyhkäisemällä saa näkyviin erilaisia aktiivisuusnäkymiä, kuten sykkeen, sään, puhelimen tai kellon toistaman musiikin ja monia muita. Käytössä olevat näkymät voi itse valita kellon asetuksista.
Ylhäältä alas suuntautuva pyyhkäisy avaa pika-asetukset, päinvastainen sipaisu taas ilmoitusvalikon.
Huawei Watch Ultimate näyttää ilmoituksia useista sovelluksista, kuten sähköpostipalveluista, viestimistä ja kalentereista. Esimerkiksi WhatsApp-viestit ja tekstarit näkyvät kokonaan, jos kohta kuvia ja muuta mediaa lukuun ottamatta, kun taas sähköposteista on näkyvillä pelkkä esikatselu.
Ilmoituksiin voi vastata erikseen Huawei Health -älypuhelinsovelluksella määriteltävillä, enintään 36 merkin mittaisilla pikaviesteillä. Viesteihin voi sisällyttää sekä tekstiä että emoji-kuvakkeita, mutta itse kellolla vastauksia ei voi kirjain kirjaimelta kirjoittaa.
WearOS 3 -älykelloihin ja Apple Watcheihin verrattuna Huawei Watch Ultimate antaa merkittävästi tasoitusta ilmoituksissa ja niihin reagoinnissa. Viimeisimpään HarmonyOS-versioon olisi jo toivonut parannuksia, mutta harmi kyllä sellaisia ei ole saatu.
Watch Ultimate sisältää kaiuttimen sekä mikrofonin, ja kellolla voikin myös vastailla puheluihin tai kuunnella musiikkia älykelloksi laadukkaalla äänellä. Bluetooth-kuulokkeet kytkemällä kuuntelusta toki kertaheitolla enemmän irti.
On hyvä huomioida, ettei Watch Ultimatessa ole omaa mobiiliverkkoyhteyttä. Puheluita ja ilmoituksia varten älypuhelimen on siis oltava alati lähellä, mutta musiikkikappaleita kellon sisäiseen tallennusmuistiin voi sen sijaan siirtää. Kellon muistiin tallennettavat musiikkitiedostot alkavat kyllä olla nykyisenä suoratoistopalvelujen aikana melkoista nostalgiaa.
Sovellustuki on toinen Huawei Watcheja vaivaava heikkous. Hintavuudestaan huolimatta tilanne on tutun hankala myös Watch Ultimatella: kellossa itsessään ei ole sovelluskauppaa ensinkään, ja Health-sovelluksen kautta saatavilla olevan AppGalleryn tarjonta on hyvin maltillinen.
Sovelluskaupassa on vain joitakin kymmeniä ohjelmia, ja totuuden nimissä valikoima on kehno. Esimerkiksi Suomessa suosittuja, muilta alustoilta tuttuja suoratoisto- ja maksupalveluita ei ole ensinkään. Lähimaksumahdollisuuden puuttuminen Huawei Watch Ultimatelta on todella suuri heikkous moniin muihin älykelloihin verrattuna.
Yleisesti ottaen älykelloissa on valittava kattavan sovellustuen tai pitkän akunkeston väliltä. Esimerkiksi Samsungin ja Applen tapauksissa sovelluksia on runsain mitoin, mutta laturille on käyttöä viimeistään parin päivän käytön jälkeen. Huawein älykelloilla virtaa sen sijaan riittää jopa pariksi viikoksi, mutta kolikon kääntöpuolena sovelluksia on niukalti.
Huawei Watch Ultimaten esiasennetut ohjelmat toimivat kuitenkin erinomaisesti. Mukana ovat esimerkiksi Google Mapsille korvikkeen tarjoava Petal Maps kellolla toimivine navigointeineen, yli 100 urheilumuotoa sisältävä treenitila, hengitysharjoituksia, herätys- ja sekuntikello, ajastin sekä jo aiemmin tarkemmin esitellyt Seikkailu- ja sukellustilat.
Runsaastikin liikkuva löytää lähes varmasti itselleen sopivan urheilumuodon tallennettavaksi. Saatavilla on perinteisiä lajeja juoksusta pyöräilyyn sekä erikoisempia tuttavuuksia, kuten taiji, curling ja benji-hyppely. Pohjoismaisten lajien ystäviäkin on totutusti muistettu muun muassa hiihto-, luistelu- ja laskettelutiloin.
Aktiiviseen elämäntapaan älykello onkin oiva valinta, kuten monet edeltäjänsäkin.
Huawei Watch Ultimate tarkkailee käyttäjänsä aktiivisuutta ja elintoimintoja monipuolisesti. Sykkeen, stressitason, unen, askelten ja muiden perusominaisuuksien ohella käytettävissä ovat veren happipitoisuuden seuranta (SpO2), EKG-sydänsähkökäyrän mittaus ja valtimojäykkyyden analyysi.
EKG-mittauksissa eli sydänfilmeissä sekä valtimojäykkyyttä mitattaessa vapaan käden etusormi asetetaan kellotaulun oikealla laidalla olevalle toimintapainikkeelle, joka sisältää mittauksessa käytettävän anturin. Kumpikin mittaus kestää 30 sekuntia, ja pikatulokset saa heti katseltavaksi älykellolla.
Kaikkia Watch Ultimaten tallentamia tietoja voi tarkastella lähemmin Huawei Healthissa älypuhelimella olipa kyse sitten EKG-mittauksesta tai pyöräilylenkistä. Sovellus auttaa lisäksi omaksumaan terveellisiä elämäntapoja, mikäli sille on tarvetta tai halua.
On hyvä pitää mielessä, että älykellon mittauksia on syytä pitää vain suuntaa antavina. Mikäli epäilee terveyttään, on parasta hakeutua alan ammattilaisten puheille, mistä myös Huawei palvelussaan muistuttaa.
Tutun monipuolista ja helppokäyttöistä Huawei Health -älypuhelinsovellusta on ulkoisesti päivitetty hieman, ja ilahduttavasti tietoja voi tätä nykyä synkronoida myös joihinkin kolmannen osapuolen vaihtoehtoihin, kuten Stravaan.
Huawei Healthissa on myös yhteisöllisiä elementtejä, tekoälyyn perustuva, yksilöllisen harjoitteluohjelman käyttäjälleen muodostava juoksuvalmentaja sekä eräänlainen palkintohuone mitaleille, joita palvelu myöntää esimerkiksi aktiivisuudesta – monenlaista tutkittavaa siis riittää.
Huawei Health toimii sujuvan mukavasti, ja täysin suomenkielisen sovelluksen käyttölogiikka on helppo oppia. Aiemmin Huawein tuotteita käyttäneet, mutta sittemmin jonkin aikaa poissa olleet ovat hetkessä kuin kotonaan.
On hyvä huomata, että arvostelun aikana käyttämämme Huawei Health -sovellus on esiversio. Tietyissä näkymissä taustalla on sovelluksen beetaluonteesta kertova teksti, josta ei kannata välittää – julkisesti jaettavassa Healthissa sellaista ei näy.
Huawei Watch Ultimate paritetaan älypuhelimeen (Android tai iOS) Bluetooth-yhteyden välityksellä, ja prosessi on tehty helpoksi Huawei Health -sovelluksessa. On hyvä huomata, ettei sovellusta saa Google Playsta, vaan se on ladattava Huawein verkkosivuilta tai AppGallery-kauppapaikasta.
Älykellon myyntipakkaus sisältää myös suoraan sovelluslataukseen vievän QR-koodin, ja kyse on vaikean sijaan pikemminkin poikkeuksellisesta ratkaisusta.
Yhteenveto: Luksusluokan Huawei-älykellolla on oma kohdeyleisönsä
Huawei Watch Ultimate on älykellojen luokassa Huawein uusin lippulaiva, joka vakuuttaa rakenteellisella laadullaan ja ennätysmäisellä vedenkestävyydellään. Uudenlaista Liquid Metal -seosta, keraamia ja safiiria yhdistelevä rakenne on tyylikäs, ja etenkin titaaniseosrannekkeen kanssa toimitettava Voyager Blue -versio huokuu laadun tuntua.
Aiempaa suurempi, erittäin kirkas näyttö helpottaa käyttöä olosuhteista riippumatta, ja yön laskeutuessa värimaailma mukautuu automaattisesti punamustaksi seikkailijan silmää rentouttaen.
Rakenteen ohella merkittävimpiä uudistuksia ovat monipuoliset seikkailu- ja sukellustilat. Niistä ensimmäinen soveltuu hienosti kaikille luonnossa liikkumisesta kiinnostuneille, ja myös harraste- tai ammattimielessä sukeltavat löytävät varmasti itselleen sopivan vaihtoehdon.
Harkitsipa Huawei Watch Ultimatesta sitten astetta sporttisempaa Expedition Blackia tai smokinkin seuraksi soveltuvaa Voyager Bluea, on älykello silti tyyris. Joko 799 tai 949 euron suositushinta on reilusti aiempia Huawei-älykelloja korkeampi.
Kyseessä onkin älykello, joka suuren yleisön sijaan tavoittellee pienempää, tarkemmin määriteltyä kohderyhmää. Watch Ultimate sopii laadukkaisiin, tyylikkäisiin rannekelloihin mieltyneille, ja yksinomaan älykelloa etsiville on satasia halvemmalla saatavilla sopivampia vaihtoehtoja.
Esimerkiksi Samsung Galaxy Watch5 -mallisto, hieman rajoitetummin Suomessa myytävä Google Pixel Watch ja iPhone-käyttäjille sopiva Apple Watch Series 8 tarjoavat pienemmällä rahalla monipuolisemman sovellustarjonnan.
Samassa hintaluokassa on toki tarjolla myös Applen kehittynein vaihtoehto, Apple Watch Ultra, jolle niin ikään julkaistiin aiemmin kehittyneitä sukeltamiseen suunnattuja toimintoja.
Sukelluskäyttöön erinomaisia vaihtoehtoja löytyy totutusti myös esimerkiksi Garminin valikoimista, mutta tyylilitään ne häviävät Huaweille.
Yksinomaan pitkää käyttöaikaa ja laajoja terveysominaisuuksia toivovat puolestaan saavat rahalleen paremmin vastinetta valitsemalla esimerkiksi Huawei Watch GT 3 Pron tai miksei myös samankaltaisen, mutta reilusti edullisemman Huawei Watch GT 3:n.
Huawei Watch Ultimate soveltuu tyyli- ja laatutietoisille rannekellojen ystäville. Käyttäjälle se tarjoaa muutamin eri tavoin parannetun Huawei-älykellokokemuksen toistaiseksi kaikkien aikojen laadukkaimmissa kuorissa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »