Suositun MobilePay-mobiilimaksusovelluksen hyödyntäminen käyttäjiien välisiin maksuihin voi muuttua jatkossa maksulliseksi.
MobilePay on ollut tähän kuluttajille täysin maksuton. MobilePaylla voi maksaa esimerkiksi kaverien kesken käyttäjältä toiselle, minkä lisäksi sillä voi maksaa kaupoissa – niin verkossa kuin kassoillakin. Kaupat maksavat MobilePaylle palkkioita maksujen välittämisestä.
MobilePayn käyttäjien välisten maksujen muuttumista maksulliseksi on väläyttänyt Vipps MobilePayn varatoimitusjohtaja Claus Bunkenborg tanskalaisen Børsenin haastattelussa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Se on tietenkin mahdollista, muttei niin, että se tapahtuisi heti”, Bunkenborg kommentoi MobilePayn muuttumista maksulliseksi.
Päivitetty kello 13.57:
MobilePayn Suomen-johdosta on kommentoitu Ylelle, että pohdinnat MobilePayn muuttumisesta maksulliseksi eivät koske Suomea, vaan vain Tanskaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Nämä spekulaatiot eivät koske Suomea vaan nimenomaan Tanskan markkinaa”, MobilePayn Suomen liiketoimintayksikön johtaja Sirpa Nordlund kommentoi Ylelle. Suomessa MobilePaylla ei ole suunnitelmia palvelun muuttamisesta maksulliseksi käyttäjille.
///
Alkuperäinen artikkeli jatkuu alla:
Tähän asti MobilePayn liiketoimintamalli on käytännössä toiminut niin, että käyttäjien välinen maksumahdollisuus – olipa se sitten kaverien tai perheenjäsenten välillä tai vaikkapa käytetyn tavaran kaupassa – on houkutellut palvelun käyttäjäksi, jonka jälkeen MobilePay on pyrkinyt kääntämään asiakkuuden kannattavaksi saamalla käyttäjät maksamaan sovelluksella myös kaupoissa. Tällä hetkellä käytännössä jokainen käyttäjien välinen maksu tietää MobilePaylle kuluja, kun taas tuloja sille kertyy vain, kun MobilePaylla maksetaan kaupalle tai muulle yritykselle.
MobilePayn johtaja myönsi haastattelussa, että MobilePayn muuttuminen maksulliseksi voisi vähentää sovelluksen käyttäjiä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tästä syystä pohdinnassa onkin jonkinlainen yhdistelmämalli, jossa osa palvelusta olisi jatkossakin maksuton ja osin käyttö vaatisi maksun. Tältä osin mahdollinen lopputulos voisi muistuttaa esimerkiksi Spotify-palvelua.
Tarkempia tietoja tavasta, jolla MobilePayn käyttö voisi olla jatkossa maksullista, ei vielä ole kerrottu. Yksi mahdollisuus voisi olla esimerkiksi pienen palvelumaksun lisääminen palvelulla tehtäviin maksuihin.
MobilePayn liiketoiminta on ollut alusta alkaen toistaiseksi tappiollista.
Suomessa MobilePay on erittäin suosittu palvelu. Esimerkiksi vuoden 2022 aikana MobilePayhin rekisteröityi yli 400 000 uutta käyttäjää, ja jo 58 prosenttia 20-70-vuotiaista suomalaisista käyttää MobilePayta maksamiseen verkkokaupoissa, kaupoissa ja kuluttajalta toiselle. Yhteensä käyttäjiä on noin 2,3 miljoonaa.
Suomessa MobilePaylla tehtiin viime vuonna yli 110 miljoonaa maksutapahtumaa, ja myös yrityksille suuntautuvissa maksuissa rikottiin miljardin euron raja.
MobilePay yhdistyi Vippsin kanssa marraskuun 2022 alussa.
Tanskalaisen Danske Bankin omistama MobilePay, norjalainen pankkien yhteenliittymän Vipps sekä OP Ryhmä Pivo-palvelunsa osalta ilmoittivat yhdistymisestään alun perin kesäkuussa 2021. Syyskuussa 2022 OP Ryhmä ja Pivo ilmoittivat jäävänsä pois yhdistymisestä, koska EU-komission näkemyksen mukaan OP:n Pivo-sovelluksen ja MobilePayn yhdistäminen olisi voinut johtaa Suomen mobiilimaksumarkkinan liialliseen keskittymiseen.
MobilePayn ja Vippsin yhdistymisen seurauksena syntyi kuitenkin myös merkittävä pohjoismainen ja eurooppalainen mobiililompakkopalveluja tarjoava Vipps MobilePay -yritys. Yhdistymisen yhteydessä kerrottiin, että Vippsin ja MobilePayn piiriin kuuluu jo nyt liki 11 miljoonaa käyttäjää ja yli 400 000 maksupistettä ja verkkokauppaa.
Vippsin aiemmat omistajapankit omistavat uudesta Vipps MobilePay -yrityksestä 72,2 prosenttia ja MobilePayn perustanut Danske Bank 27,8 prosenttia.
Uusi yritys on kertonut aiemmin aloittavansa toimintojen siirtämisen Vippsin teknologia-alustalle. Kaikki maksamisen ratkaisut, käyttäjät ja yritysasiakkaat tulevat toimimaan samalla alustalla. Tarkemmasta Vippsin alustalle siirtymisen aikataulusta ei ole toistaiseksi tiedotettu.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »