Nokia on myymässä enemmistöomistuksensa kiinalaisesta TD Tech -yrityksestä, jonka toinen omistaja on Huawei.
Nokia ei ole asiaa vielä kommentoinut, mutta kiinalaisyhtiö New East New Materials on kertonut hankkivansa Nokialta 51 prosenttia TD Techin osakkeista ja siitä olevan tulossa sen tytäryhtiö.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Myös Huawei on vahvistanut suunnitellut kaupat omassa tiedotteessaan, jossa se suhtautuu kuitenkin erittäin kriittisesti ostavaan tahoon eikä näe yhteistyön jatkossa olevan enää mahdollista sen kanssa.
Toistaiseksi Nokia on omistanut Hongkongiin rekisteröidystä TD Tech Holding Limitedistä 51 prosenttia ja Huawei 49 prosenttia.
Nokian TD Tech -osuuden kauppahinnaksi on kerrottu 2,12 miljardia juania eli noin 284 miljoonaa, joten kyse ei ole aivan vähäpätöisestä diilistä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokian tähänastinen omistus TD Techissä on vanhaa perua, ja päätynyt sille laajempien yrityskauppojen seurauksena.
Huawei perusti TD Techin yhdessä saksalaisen Siemensin kanssa vuonna 2005 kehittämään kolmannen sukupolven Kiinassa käytettyä TD-SCDMA-verkkotekniikkaa. Siemens sai yhteisyrityksestä 51 prosentin osuuden ja Huawei loput. Nokia astui mukaan kuvaan, kun se vuonna 2007 yhdisti verkkoliiketoimintansa Siemensin kanssa. Lopulta vuonna 2013 Nokia osti Nokia Siemens Networksin kokonaan itselleen.
Omassa tiedotteessaan Nokian aikeista myydä omistuksensa Huawei kertoo TD Tech -yhteisyrityksen perustuvan Huawein ja Nokian strategiselle yhteistyölle, molempien osapuolten tekniselle vahvuudella sekä niiden maailmanlaajuisille myynti- ja huoltokyvyille.
Huawein mukaan lähtökohtaisesti Nokian osakemyynti käy sille ”mutta ostajalla tulee olla samat strategiset valmiudet, jotta nykyistä yhteistyötä voidaan jatkaa”. Huawei toteaa, ettei sillä ”ole halukkuutta tai mahdollisuutta yhdessä operoida TD Techiä New East New Materialsin kanssa”.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huawein näkökulmaa asiaan saattaa selittää se, että New East New Materials toimii entuudestaan muste- ja liima-ainealalla, johon nähden TD Techin toimiala on varsin erilainen.
Huawein mukaan se tarkasteleekin nyt tilannetta ja asianmukaisia jatkotoimia, joita voivat olla etuosto-oikeuden käyttäminen, omien osakkeidensa myyminen TD Techissä ja vetäytyminen näin yhteisyrityksestä sekä kaikkien relevanttien TD Techille myönnettyjen teknologian käyttölupien irtisanominen.
Lopuksi Huawei toteaa odottavansa strategista arvoa omaavien osakkeenomistajien yhdessä tukevan TD Techin jatkokehitystä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
TD Techin liiketoiminta on viime vuosina laajentunut yllättävilläkin tavoilla.
TD Tech on kertonut sillä olevan tutkimus- ja tuotekehityskeskukset Pekingissä, Shanghaissa ja Chengdussa ja yhteensä yli 2 000 työntekijää sekä yli 2 000 patenttia. TD Techin tuotteiden on esitetty koostuvan pääasiassa erilaisista verkkolaitteista ja esineiden internetin (IoT) ratkaisuista, kuten puettavista kameroista, mutta viime vuosien aikana yrityksen kautta on esitelty ja tuotu markkinoille myös laitteita, joilla Huawei näyttäisi kiertäneen Yhdysvaltojen sille asettamia rajoituksia.
TD Techin brändillä on tuotu Kiinassa markkinoille versioita Huawein älypuhelimilla, mutta varustettuna 5G-yhteyksillä. Yhdysvallat on muuten kieltänyt 5G-tuotteissa käytettävien komponenttien toimitukset Huaweille, minkä takia Huaweilta itseltään 5G-älypuhelimia ei olekaan viime aikoina nähty.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »