Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus on nostanut viikkokatsauksessaan esille nopeasti yleistyneen uuden vaarailmiön.
Kyberturvallisuuskeskus kertoo saaneensa viime viikkoina lukuisia ilmoituksia ilmoittajien puhelinnumeroiden käytöstä huijaus- ja häiriöpuheluissa. Ilmiönä tämä on maailmalla ja Suomessa jo entuudestaan tuttu, mutta nyt ilmoitusten määrät ovat olleet Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan selkeässä nousussa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kybertuvallisuuskeskus toteaa, että soittajan puhelinnumeron (A-numero) väärentäminen on rikollisten yleisesti käyttämä tekniikka, jolla soittajan numero saadaan väärennettyä vastaamaan esimerkiksi suomalaista jo käytössä olevaa puhelinnumeroa. Rikollisten tarkoituksena numeron väärentämisessä on esimerkiksi se, että kotimaasta tulevat puhelut ovat ulkomaalaisia uskottavampia ja tämän vuoksi uhri suuremmalla todennäköisyydellä vastaa niihin.
Lopulta soittaja voi esittää olevansa esimerkiksi teknisestä tuesta ja väittää, että hänen täytyy ottaa etäyhteys vastaajan tietokoneelle. Tämä antaa tietokoneen hallinnan hyökkääjälle, jolloin on vaarana henkilökohtaisten tietojen päätyminen rikolliselle tavalla tai toisella.
Teknisen tuen ohella soittaja voi esiintyä myös pankin asiakaspalvelijana, jolloin tavoitteena voi olla pankkitunnusten anastaminen tai suora pääsy verkkopankkiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Suurin osa Kyberturvallisuuskeskukselle ilmoitetuista puheluista on tehty englannin kielellä. ”Mikäli yhteydenotto tulee englannin kielellä suomalaisesta suuntanumerosta, kyseessä voi olla huijaus”, Kyberturvallisuuskus muistuttaa.
”Jos saat puhelun tuntemattomasta numerosta, voit kuunnella, mitä asiaa soittajalla on. Soittajan kiire asiansa suhteen sekä henkilötietojen tai pankkitunnusten kyseleminen voivat paljastaa puhelun vilpillisyyden ja tietojen luovuttamista kannattaa harkita hyvin tarkkaan” muistuttaa Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Niclas Koskinen.
Suomalaisten numeroiden ohella huijauspuheluita tulee runsaasti myös ulkomaalaisista suuntanumeroista. Näissä kyse voi olla myös erilaisesta huijauksesta, jossa on tarkoitus saada puhelun vastaanottaja soittamaan taksiin.
Soittoyritykset ovat erittäin lyhyitä ja niitä voi tulla monta peräkkäin. Soittaja tavoittelee siis mahdollisimman paljon takaisinsoittoja, ja takaisin soittaessa linjalta ei välttämättä kuulu mitään tai sieltä esitetään kysymyksiä, joiden tavoitteena on pidentää puhelua,. Takaisinsoitoista rikollinen hyötyy saamalla osansa puheluliikenteen välittämisen terminointimaksuista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kyberturvallisuuskeskus muistuttaa, että erilaiset huijauspuhelut voivat aiheuttaa niiden vastaanottajille pahimmillaan taloudellisesta haittaa. Puhelinnumeroiden oikeille haltijoille, joiden numeroja käytetään monesti heidän tietämättään, aiheutuu ainakin mainehaittaa.
Mikäli ilmenee, että omaa puhelinnumeroasi on käytetty vastaavanlaisissa tapauksissa, ole yhteydessä omaan operaattoriisi. Jos jouduit huijauspuhelun uhriksi ja soittajalla on ollut pääsy puhelimeesi tai tietokoneellesi, kannattaa laitteet käydä tarkistuttamassa mahdollisten ”takaovien” varalta. On myös suositeltavaa olla yhteydessä pankkiin ja tehdä asiasta rikosilmoitus poliisille.
Traficom kertoo yhteistyössä Suomessa toimivien teleoperaattorien kanssa pyrkineensä löytämään keinoja estää A-numeron väärentäminen ja näin vaikeuttamaan kansainvälisten rikollisten toimintaa. Määräykset, joilla pyritään estämään väärennettyjen puhelinnumeroiden käyttö Suomessa, ovat kiinteän verkon numeroiden osalta astuneet voimaan 1.7.2022 ja matkapuhelinverkon osalta ne astuvat voimaan 2.10.2023.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »