Ex-OnePlus-pomo Carl Pein vuonna 2020 perustaman Nothingin tuotteet ovat keränneet lyhyen historiansa aikana varsin paljon kiinnostusta omanlaisensa designin ja hyvän rahalle tarjoamansa vastineensa ansiosta.
Nothingin maaliskuussa 2023 julkistamat Ear (2) -kuulokkeet ovat järjestyksessään Nothingin neljäs sekä samalla ensimmäinen toisen sukupolven tuote.
Kuulokkeiden lisäksi Nothing on ehtinyt tuoda markkinoille ensimmäisen älypuhelimensa Nothing Phone (1):n, joka keräsi kehuja arvostelussamme elokuussa 2022 ja jonka myöhemmin ristimme älypuhelinmarkkinoiden vuoden 2022 suurimmaksi yllättäjäksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nothing sai vahvan startin aikanaan Ear (1) -kuulokkeilla, jotka erottuivat joukosta designillaan sekä tarjosivat hyvän äänenlaadun ja ominaisuudet hintaansa nähden. Nyt Nothing Ear (2) -kuulokkeissa on jatkettu samalla reseptillä, mutta muutamilla uusilla mausteilla päivitettyjen toimintojen muodossa.
Nothing Ear (2) -kuulokkeiden suositushinta Suomessa on 159 euroa. Kuulokkeet ovat tilattavissa Nothingin omasta verkkokaupasta ja tulevat 28. maaliskuuta alkaen saataville myös valituilta jälleenmyyjiltä.
Tuttu omanlaisensa design – latauskotelo on nyt pienempi
Nothing Ear (1) -kuulokkeiden merkittävin erikoisuus oli niiden design, josta on sittemmin tullut Nothingin tunnusmerkki. Massasta erottuvan designin perustekijöitä ovat yksinkertaisuus sekä läpinäkyvyys. Muodoltaan Nothing Ear (2) -kuulokkeetkaan eivät ole mitenkään ihmeelliset, mutta varsiosan läpinäkyvyys luo niille omanlaisensa ulkonäön, jota on vaikea sekoittaa muihin kuulokkeisiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Design on Nothing Ear (2) -kuulokkeissa säilynyt käytännössä täysin ennallaan – ja hyvä niin. Itse kuulokkeiden rakenteeseen on tehty lähes huomaamattoman pieniä muutoksia, kuten siirretty hieman aukkoa kuulokkeiden yläreunassa ja järjestetty komponentteja uudelleen kuulokkeiden sisällä. Näistä uuden antennin sijoittelun kuulokkeissa Nothing kertoo parantaneen yhteyden laatua merkittävästi, jopa 50 prosentilla, minkä pitäisi johtaa vähempään yhteyden pätkimiseen.
Yksittäisen Nothing Ear (2) -kuulokkeen paino on 4,5 grammaa verrattuna Nothing Ear (1):n 4,7 grammaan. Kuulokkeen mitat ovat itse asiassa kasvaneet hieman ollen nyt 29,4 x 21,5 x 23,5 millimetriä, kun Ear (1):n mitat olivat vastaavasti 28,9 x 21,5 x 23,5 millimetriä.
Värivaihtoehtoja Nothing Ear (2) -kuulokkeista on ainakin toistaiseksi vain yksi, valkoinen. Kuulokkeiden mukana toimitetaan tavanomaiseen tapaan kolme eri kokoa korvakäytävän sulkevista silikonitulpista.
Omiin korviini Nothing Ear (2) -kuulokkeet istuvat erittäin mukavasti, ja kuulokkeita voi pitää korvassa pitkäänkin ilman, että ne alkaisivat painaa tai tuntua muuten ikäviltä. Samanaikaisesti kuulokkeet pysyvät korvassa erittäin hyvin kovemmassakin menossa. Kuulokkeiden istuvuus on kuitenkin täysin henkilökohtaista ja voi vaihdella suurestikin henkilöstä toiseen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Jos itse kuulokkeet ovat säilyneet muotoilultaan pitkälti ennallaan, on sen sijaan latauskotelossa tapahtunut merkittävä muutos. Nothing Ear (2) -latauskotelo on selvästi Nothing Ear (1) -kuulokkeiden koteloa pienempi – tilavuuden kerrotaan pienentyneen noin 30 prosentilla.
Nothing Ear (2) -kotelon mitat ovat 55,5 x 55,5 x 22 millimetriä ja paino 51,9 grammaa verrattuna Ear (1):n latauskotelon 58,6 x 58,6 x 23,7 millimetrin mittoihin ja 57,4 gramman painoon. Vaikka millimetreissä koko ei näytäkään pienentyneen kovin paljoa, on ero erittäin selkeä rinnakkain vertailtuna ja uusi kotelo sopii mukavammin taskuun – vaikkei vieläkään ole aivan pienimmästä päästä kuulokekoteloiden joukossa.
Samalla Nothing Ear (2) -kotelo tuntuu laadukkaammalta kuin edeltäjänsä. Kotelon rakennetta on muutettu niin, että valkoinen mattaviimeistelty ydinosa muodostaa nyt osin kotelon pohjan, kun Ear (1) -kotelossa läpinäkyvä kuori kattoi koko ulkopinnan. Uusi rakenneratkaisu on tehnyt kotelosta jämäkämmän tuntuisen, minkä lisäksi se voi vähentää kotelon naarmuuntumista. Edelleenkin naarmuuntuminen on muilta osin ongelma läpinäkyvälle rakenteelle, minkä lisäksi pienetkin roskat ja sormenjäljet näkyvät selvästi.
Kotelon käytettävyys on erittäin hyvä: kuulokkeiden asettaminen ja poistaminen käyvät helposti.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kaiken kaikkiaan Nothing Ear (2):n design tuntuu onnistuneesti kehittyneemmältä. Itse kuulokkeiden osalta suuria muutoksia ei kaivattukaan, mutta latauskotelo on nyt selvästi hienostuneempi ja paremmin viimeistellyn tuntuinen.
Kestävyydeltään kuulokkeet ovat nyt IP54-luokitellut, eli myös osin pölynkestävät roiskeveden ohella, verrattuna Nothing Ear (1):n IPX4-luokitukseen. Latauskotelo on myös IP55-luokiteltu, ja kestää näin myös vesiroiskeita.
Kelpo äänenlaatu ja melunvaimennus
Nothingin mukaan keskeinen Ear (2) -kuulokkeiden parannus on tapahtunut äänenlaadussa useammilla muutoksilla alkuperäisistä Ear (1) -kuulokkeista.
Itselläni ei ole kattavampaa kokemusta Ear (1) -kuulokkeista, joten eroja tai äänenlaadun kehittymistä on mahdotonta kommentoida.
Lähtökohtaisesti Nothing Ear (2) -kuulokkeet tarjoavat hyvän ja tasapainoisen äänenlaadun, joka on aika lailla kuulokkeiden hinnan asettamien odotusten mukainen. En sijoittaisi kuulokkeita äänentoistoltaan aivan markkinoiden parhaimpien joukkoon, mutta äänenlaatu on kuitenkin ihan hyvä.
Ear (2) -kuulokkeissa on yhä kooltaan 11,6 millimetrin kaiutinelementit, mutta rakennetta on kehitetty. Kun Ear (1) -kuulokkeissa kalvon materiaaliksi ilmoitettiin vain grafeeni, on nyt mukaan lisätty myös polyuretaania ja ratkaisu on kustomoitu Nothingille. Kaiutinelementtiä ympäröi myös nyt kaksoiskammiodesign, jonka pitäisi mahdollistaa vapaampi ilmavirta ja sitä kautta kirkkaampi äänenlaatu. Nothingin mukaan bassotoisto on myös aiempaa syvempää, mutta pehmeämpää.
Itse käytin ennen Nothingin kuulokkeita OnePlussan helmikuussa 2023 markkinoille tulleita Buds Pro 2 -kuulokkeita ja pidän henkilökohtaisesti enemmän niiden bassovoittoisemmasta äänentoistosta.
Nothing Ear (2) -kuulokkeissakin on nyt kolmelta osin (matala, keski ja korkea) kustomoitava taajuuskorjain, jolla äänentoistoa voi säätää enemmän mieleisekseen, mutten senkään avulla saanut viritettyä äänentoistoa omaan makuun yhtä miellyttäväksi kuin OnePlus Buds Pro 2:ssa. Nothingin lupaukset paremmasta bassosta eivät siis täysin vakuuttaneet.
Taajuuskorjaimen toivoisi olevan vielä monipuolisempi ja sisältävän säätömahdollisuuksia hienojakoisemmin eri taajuuksien osalta.
Kuten kuulokkeiden istuvuudenkin osalta, myös äänenlaadun arviointi on pitkälti makuasia. Osaa käyttäjistä Nothing Ear (2):n varsin tasapainoiselta kuulostava äänimaailma voi miellyttää, eikä äänenlaadussa sinällään ole minkäänlaista ongelmaa.
Uutena lisäyksenä Nothing Ear (2) -kuulokkeissa on tuki korkeamman äänenlaadun pakkauksen osalta mahdollistavalle LHDC 5.0 -koodekille tavanomaisten SBC:n ja AAC:n jatkoksi.
Yhdessä yhteensopivien laitteiden kanssa LHDC 5.0 mahdollistaa jopa 24-bittisen ja 192 kilohertsin äänensiirron 1 Mbit/s -bittivirralla, mikä mahdollistaa pakkauksen osalta lähes häviöttömän äänenlaadun. LHDC-tuki on erinomainen lisä kuulokkeisiin, mutta samalla toivomisen varaakin jää: tuki laajemmin tuetuille aptX-koodekeille ja/tai LDAC-koodekille olisi tuonut korkeamman äänenlaadun saataville selvästi kattavammin eri laitteissa.
Bluetooth-yhteyden osalta Nothing Ear (2) tukee nyt viimeisintä 5.3-versiota. Lisäksi mukana on Ear (1) -kuulokkeista puuttunut Kaksoisyhteys / Dual Connection -toiminto eli multipoint-tuki, joka mahdollistaa yhdistämisen kahteen laitteeseen samanaikaisesti ja yhteyden saumattoman vaihtumisen näiden välillä esimerkiksi puhelun saapuessa. Multipoint-tuki on ilahduttava, ja Nothing Ear (2):n hintaluokassa jo ehdottomasti tarpeellinenkin, parannus kuulokkeisiin.
Toinen lisäys Ear (2):n ominaisuuksiin on henkilökohtainen ääniprofiili, joka analysoi korvakäytävän muodon ja kuulon tason ja mukauttaa äänentoistoa tämän perusteella henkilökohtaisesti. Vastaavia toimintoja on nähty muissakin kuulokkeissa, ja ne saattavat olla hyödyllisiä, jos omassa kuulossa on merkittävää poikkeamaa. Tavanomaisella kuulolla varustetulle käyttäjälle en näe toimintoa kovinkaan hyödyllisenä myöskään Ear (2):ssa.
Personoidun ääniprofiilin luomiseksi on suoritettava testi, joka Nothingin tapauksessa on kestoltaan jopa noin viisi minuuttia eikä toteutukseltaan kaikkein intuitiivisin.
Aktiivinen melunvaimennus oli mukana jo alkuperäisissä Nothing Ear (1) -kuulokkeissa, ja nyt Ear (2) -kuulokkeissa sitä on kehitetty eteenpäin. Nothingin mukaan toiminto hiljentää ulkopuolisia ääniä jopa 40 desibelillä. Kun aktiivinen melunvaimennus toimii hyvin, ei sitä yleensä erikseen tule ajatelleeksi – ja näin on Nothing Ear (2):ssa. Ulkopuoliset äänet hiljentyvät mukavasti, erityisesti matalien äänien osalta, eikä häiriöitä testin aikana ilmennyt. Kaikkein voimakkain Nothing Ear (2):n melunvaimennus ei täyslangattomien nappikuulokkeiden joukossa kuitenkaan ole, ja osa korkeammista äänistä jää kuuluviin.
Uutta melunvaimennuksenkin osalta on valinnainen mahdollisuus käyttää oman korvan muotoon mukautettua melunvaimennusta. Tässäkään tapauksessa suurta eroa kustomoidun ja tavallisen välillä ei ollut havaittavissa. Lisäksi toisena parannuksena melunvaimennuksen voi nyt valita mukautumaan automaattisesti ympäristön meluisuuteen sen sijaan, että vaimennuksen tasoa muuttaisi käsin kolmen eri vaihtoehdon välillä. Tämä on hyödyllinen lisäys.
Melunvaimennuksen vastapainoksi tarjolla on myös läpikuuluvuustila, joka välittää ja vahvistaa ulkopuolisia ääniä kuulokkeiden kautta.
Kummassakin Ear (2) -kuulokkeessa on kolme mikrofonia, ja Nothing kertoo myös parantaneensa merkittävästi puhelujen äänenlaatua uudella Clear Voice 2.0 -algoritmilla, joka perustuu nyt huomattavasti laajempaan, jopa 20 miljoonan ääninäytteen opetusmateriaaliin. Vertailun vuoksi Nothing Ear (1):n melunpoisto oli opetettu vain 1 miljoonalla ääninäytteellä. Puheluissa Nothing Ear (2):n äänenlaatu vaikuttikin muutaman kokeilun perusteella kuuleman mukaan miellyttävältä.
Nothing Ear (2) -kuulokkeissa on myös erillinen matalan viiveen tila esimerkiksi pelaamiseen. Tila on aktivoitavissa Nothing X -sovelluksesta, minkä lisäksi Nothing Phone (1):ssä se aktivoituu automaattisesti puhelimen pelitilan kanssa.
Painallustoiminnot parantavat käytettävyyttä
Pienemmän latauskotelon ja äänentoistoon tehtyjen parannusten ohella kolmas merkittävä muutos Nothing Ear (2) -kuulokkeissa on tehty kuulokkeiden ohjaukseen.
Nothing on siirtynyt hipaisukosketuksista selkeisiin, hieman voimaa vaativiin painalluksiin. Nothing Ear (2) -kuulokkeissa toiminnot vaativat kuulokkeen varren selvää puristamista kahdella sormella, jotta varren yläosa rekisteröi painalluksen. Uusi ratkaisu vähentää merkittävästi virhekosketuksia ja parantaa näin käytettävyyttä.
Yksittäisen painalluksen toiminto Ear (2) -kuulokkeissa ei ole kustomoitavissa, vaan se toimii aina toiston keskeyttämiseen tai jatkamiseen, sekä saapuvan puhelun tullessa siihen vastaamiseen tai puhelun aikana sen lopettamiseen.
Kahden painalluksen, kolmen painalluksen, pitkän painalluksen sekä lisäksi tuplapainalluksen ja sen jälkeisen pidon toiminnot ovat erikseen kustomoitavissa vasemmalle ja oikealle kuulokkeelle. Oletuksena kaksi painallusta siirtää toiston seuraavaan sisältöön ja hylkää saapuvan puhelun, kolme painallusta palaa edelliseen sisältöön ja pitkä painallus vaihtaa eri melunvaimennustilojen välillä. Pitkään painallukseen ja tuplapainallukseen ja sen jälkeiseen pitoon on mahdollista lisätä toiminnoksi myös äänenvoimakkuuden säätö ylös- tai alaspäin. Lisäksi yksi mahdollinen toimintovalinta on ääniavustajan aktivointi.
Akunkeston Ear (2) -kuulokkeissa Nothing on kertonut säilyneen karkeasti samalla tasolla Ear (1) -kuulokkeisiin verrattuna. Aktiivisen melunvaimennuksen kanssa akunkeston kuulokkeissa pitäisi yltää yhä noin 4 tuntiin. Ilman melunvaimennusta ilmoitettu akunkesto on pidentynyt noin 6,3 tuntiin verrattuna 6,2 tuntiin Ear (1) -kuulokkeissa. Yhdessä latauskotelon kanssa Nothing Ear (2) -kuulokkeiden akunkesto yltää nyt 22,5 tuntiin aktiivisen melunvaimennuksen kanssa ja 36 tuntiin ilman sitä, kun Nothing Ear (1):n osalta vastaavat lukemat olivat 24 ja 34 tuntia.
Puheajan osalta melunvaimennuksen kanssa akunkesto yltää 3 tuntiin kuulokkeissa ja 17,5 tuntiin latauskotelon kanssa, tai ilman melunvaimennusta 3,5 tuntiin ja 20,5 tuntiin.
Sekalaisen testikäytön perusteella Nothingin lupaukset vaikuttavat oikeansuuntaisilta. Lisäksi Nothing mainitsee 10 minuutin latauskotelon pikalatauksen antavan jopa kahdeksan tuntia lisää kuunteluaikaa kuulokkeisiin. Pikalataus on kätevä ominaisuus kuulokkeissa, sillä lyhytkin lataus riittää useimmiten jo päivän tarpeisiin.
Suuria parannuksia akunkestoon ei Ear (2) -kuulokkeissa saatu, eikä se pelkkien kuulokkeiden osalta ja erityisesti yhdessä melunvaimennuksen kanssa ole kuin keskivertotasoa.
USB-C-liitännän kautta tapahtuvan langallisen latauksen lisäksi Nothing Ear (2) -latauskotelo tukee yhä langatonta latausta 2,5 watin teholla (Qi). Lataaminen onnistuu siis esimerkiksi langatonta virranjakoa tukevien älypuhelinten, myös muiden kuin Nothingin oman Phone (1):n, takapinnan päällä.
Nothing Ear (2) -kuulokkeet tukevat pikaparitusta sekä Android-laitteissa (Google Fast Pair) että Windows-tietokoneissa (Microsoft Swift Pair). Lisäksi kuulokkeet toimivat mainiosti kaikilta toiminnoiltaan myös iPhonen kanssa.
Android- ja iPhone-puhelimissa Nothing Ear (2) -kuulokkeiden hallinta tapahtuu Nothing X -sovelluksella. Nothingin omassa Phone (1) -älypuhelimessa asetuksia on integroitu osittain myös suoraan puhelimen asetuksiin laajemman sovelluksen ohella.
Testin aikana Ear (2) -kuulokkeita käytettiin pääasiassa yhdessä Apple iPhone 14 Pron ja Nothing Phone (1):n kanssa.
Yhteenveto: Tervetulleilla parannuksilla entistä paremmat kuulokkeet
Kokonaisuutena Nothing Ear (2) -kuulokkeet ovat hintaisekseen hyvät kuulokkeet, jotka erottuvat massasta ja joihin Nothing on tuonut hyviä uudistuksia.
Pienempi latauskotelon koko, LHDC 5.0 -koodekkituki ja multipoint-toiminto, ympäristöön mukautuva melunvaimennus sekä siirtyminen varren painalluksiin kosketusten sijaan kuulokkeiden ohjauksessa ovat kaikkia hyviä uudistuksia, jotka tekevät Nothing Ear (2) -kuulokkeista entistä paremmat.
Nothing Ear (2) -kuulokkeiden käyttömukavuus ja äänenlaatu ovat hyvällä tasolla, joskin matalien äänien toiston osalta olisi voinut toivoa vielä parempaa. Lisäksi akunkeston osalta kuulokkeet eivät ole aivan parhaimmat mahdolliset.
Massasta kuulokkeet erottuvat muotoilullaan, joka on yksinkertaisesti tyylikäs. Kotelossa tapahtuneet muutokset ovat myös tehneet siitä kaivatulla tavalla kompaktimman ja yhdessä monipuolisen Nothing X -sovelluksen kanssa Nothing Ear (2) -kuulokkeet tuntuvat alkuperäistä viimeistellymmältä tuotteelta – juuri siltä, mitä voi toisen sukupolven tuotteelta odottaakin ensimmäisestä saatujen oppien jälkeen. Kuulokkeet sopivat hyvin käyttöön sekä Android- että iPhone-puhelinten kanssa.
Aivan täyslangattomien nappikuulokkeiden kärkitasolle Nothing Ear (2) ei vieläkään yllä, mutta markkinoilletulon yhteydessä 159 euron hintaansa nähden kuulokkeet tarjoavat kuitenkin jälleen aiempien Nothing-tuotteiden tavoin erittäin hyvää vastinetta rahalle ja ansaitsevat tämän myötä ostosuosituksen.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »