Xiaomi 13 on kiinalaisvalmistajan kompaktimpi huippupuhelin vuodelle 2023. Sisarmalliinsa Xiaomi 13 Prohon verrattuna se antaa ominaisuuksissa tasoitusta joillakin osa-alueilla tarjoten silti hintaansa nähden erittäin mielenkiintoisen kokonaisuuden.
Xiaomi 13 Pron tavoin Xiaomi 13:ssa on esimerkiksi erittäin tehokas Qualcommin Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiiri ja monipuolinen, joskin hieman vaatimattomampi takakamerakokoonpano. IP68-luokituksen mukaisesti pöly- ja vesitiivis rakenne on jämäkkä, ja 3+4 vuoden Android-päivitystuki lupailee vuosien käyttöaikaa.
Xiaomi 13
- Android
- Lasi + alumiini
- 6,36" AMOLED HDR10+ -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä
- 50 + 12 + 10 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 -piiri
- 4500 mAh akku
Myös edeltäjä Xiaomi 12:een nähden kehitystä on tapahtunut. Näyttö on suurempi, piiri päivitetty ja vesitiiviys lisätty, minkä ohella mukana on nyt myös erillinen telekamera. Kaikkiaan Xiaomi 13 onkin tasapainoinen parannus ja täten teknisesti edeltäjäänsä kokonaisvaltaisempi paketti.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Xiaomi 13 tuli saataville Suomessa 8. maaliskuuta 2023 alkaen 999 euron suositushinnalla. Värivaihtoehtoja ovat musta ja vaaleanvihreä.
Xiaomi 13:n tekniset tiedot
- Lasinen takapinta
- 6,36 tuuman E6 AMOLED-näyttö 120 hertsin virkistystaajuudella, 20:9-kuvasuhteella, 2400×1080 pikselin tarkkuudella (413 PPI) ja 8-bittisillä väreillä, HDR10+ / Dolby Vision / HLG -laajasävyväriskaala, kirkkaus huipussaan 1 900 nitiä, 240 hertsin kosketustunnistus, Corning Gorilla Glass 5 -lasi
- Sormenjälkilukija näytön alla
- Stereokaiuttimet ja Dolby Atmos -tilaäänituki
- Kolme takakameraa Leica-linsseillä
- 50 megapikselin pääkamera 23 mm -polttovälillä, 1/1,49″-koon Sony IMX989 -kennolla, 1,0 mikronin pikselikoolla (12,5 megapikselin kuvakoolla 2,0 mikronia), f/1,8-aukolla ja optisella HyperOIS-kuvanvakaimella
- 12 megapikselin 120 asteen ultralaajakulmakamera 15 mm -polttovälillä ja f/2,2-aukolla
- 10 megapikselin 3x optisen zoomin telekamera 75 mm -polttovälillä ja f/2,0-aukolla
- Videokuvaus jopa 8K-tarkkuudella tai Dolby Vision 4K 60 fps -tarkkuudella
- 32 megapikselin 89,6 asteen etukamera 0,7 mikronin pikselikoolla (8 megapikselin kuvakoolla 1,4 mikronia) ja f/2,0-aukolla
- Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiiri
- 8 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR5X) ja 256 gigatavua tallennusmuistia (UFS 4.0)
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi 6 ja 6E sekä Wi-Fi 7 -valmius / Bluetooth 5.3 / NFC-lähiyhteys / infrapunalähetin
- USB-C-liitäntä
- 4 500 milliampeeritunnin akku
- 67 watin langallinen pikalataus, 50 watin langaton pikalataus ja 10 watin käänteinen langaton lataus
- Mitat 152,8 x 71,5 x 7,98 millimetriä ja paino 189 grammaa
- IP68-luokitellusti pöly- ja vesitiivis rakenne
- Android 13 -käyttöjärjestelmäversio osana MIUI 14 -ohjelmistoa
Hyvää Xiaomi 13:ssa
- Huippupuhelin kompaktissa paketissa. Xiaomi 13 on kokonaisvaltainen huippupuhelin, joka sisältää erittäin kirkkaan näytön, tasapainoiset kamerat, huippuluokan suorituskyvyn sekä monipuolisen Android-ohjelmiston verrattain sirossa, 185-grammaisessa rungossa. Varsin pitkän akunkestonsa siivittämänä se on erinomainen valinta pienikokoista huippupuhelinta etsivälle.
- Kokonaisuutena tasokkaat takakamerat. Mukana on kolme takakameraa (pää-, ultralaajakulma- ja telekamera), jotka suorittavat tasaisesti kaikissa olosuhteissa. Teknisesti älypuhelin ei ole Pro-sisarmallinsa tasolla, mutta valokuvat ja videot miellyttävät silmää, kuvasipa sitten päivänvalossa tai hämärässä.
- Monipuolinen Android kelpo päivitystuella. Android 13:een perustuvalle MIUI 14:lle on luvattu kolme järjestelmäversiopäivitystä (Android 14, 15 ja 16) sekä viisi vuotta tietoturvakorjauksia (alkukeväälle 2028). Lupaus ei ole aivan Samsungin tasolla (4+5 vuotta), mutta silti mainio, ja selkeä kohennus Xiaomin muutamien vuosien takaisiin päivityslupauksiin nähden.
- Edeltäjän puutteita korjattu. Xiaomi 13:ssa on uutuuksina muun muassa IP68-tasoinen vesitiiviys sekä erillinen telekamera, joita monet jäivät viime vuonna kaipaamaan. Xiaomi 12:een verrattuna uutta on myös vahvempi akunkesto, ja niin sanottuna vuosipäivityksenä älypuhelin onkin ehdottomasti onnistunut.
Huonoa Xiaomi 13:ssa
- Pienet puutteet. Xiaomi 13:ssa on käytössä yhä sama 67 watin akun latausteho kuin viime vuonna, vaikka monet olisivat varmasti nähneet älypuhelimessa myös Pro-mallista tutun 120 watin latauksen. Lisäksi esimerkiksi näytön suojalasi on ”vain” Gorilla Glass 5 -tasoa kestävämmän Victus-lasin sijaan, minkä ohella esimerkiksi muistikorttipaikka uupuu, mikä toisaalta on nykypäivänä enemmän sääntö kuin poikkeus.
- Kohtalainen lämpeneminen. Xiaomi 13 lämpenee verrattain selkeästi vaativan rasituksen jatkuessa. Varsinaisesta kuumenemisesta ei ole kyse, mutta mainitsemisen arvoisesta seikasta silti. Suorituskykyyn lämpötilan kohoaminen ei testien mukaan merkittävästi vaikuta.
Siro ja sievä huippupuhelin
Älypuhelinten koko on viime vuosina hiljalleen kasvanut, ja moni takavuosina kookkaalta vaikuttanut puhelin on nykypäivän mittapuulla pieni ja kevyt. Myös 185 grammaa painava Xiaomi 13 tuntuu kädessä siron keveältä, vaikka korkean näyttö-runkosuhteen ansiosta käytössä on kuitenkin 6,36-tuumainen kuvaruutu.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Xiaomi 13:n voinee mieltää kiinalaisvalmistajan suuren yleisön lippulaivaksi. Teknisesti se ei ole aivan 1 299 euron sisarmallinsa Xiaomi 13 Pron tasolla, mutta toisaalta myös 999 euron hinta on merkittävästä houkuttelevampi. Kyse on yhtä kaikki teknisesti edistyneestä älypuhelimesta.
Myös ulkoisesti Xiaomi 13 vakuuttaa. Pyöristetyllä, mutta yleisesti sisarmalliaan kulmikkaammalla rakenteellaan se muistuttaa Applen iPhoneja ja yleinen laatutuntuma vakuuttaa. Näyttö on Prosta poiketen täysin tasainen eikä kaarru ensinkään reunoille.
Näyttö on suojattu Corningin Gorilla Glass 5 -lasilla, minkä ohella takakuori on myös lasinen. Xiaomi 13 Prossa käytössä on hieman laadukkaammat Gorilla Glass Victus -lasi ja keraaminen takakuori, mutta käytännön tasolla erot eivät ole kovinkaan merkittäviä. Kummassakin sivuja kiertää alumiinikehikko.
Xiaomi 13:ssa on 6,36-tuumainen AMOLED-näyttö, jonka koko on hitusen kasvanut viime vuodesta. Myös enimmäiskirkkaus on noussut peräti 1 900 nitiin tarkkuuden ja virkistystaajuuden säilyttyä sen sijaan samana: 2400×1080 pikseliä ja 120 hertsiä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Oletuksena näyttö mukauttaa virkistystaajuuttaan automaattisesti esitettävän sisällön perusteella. Lisäksi valittavissa ovat 60 ja 120 hertsiin lukitut käyttötilat.
Katselumukavuudeltaan Xiaomi 13:n näyttö on mainio, ja etenkin kirkkaus vakuuttaa. Noin tuhannella eurolla on kenties saatavilla pikselitiheydellä mitattuna hieman tarkempiakin näyttöjä, mutta käytännön tasolla Xiaomi 13 pärjää silti vertailussa hienosti. Nykypäivän standardiksi vakiintunut 20:9-kuvasuhde takaa mukavan multimediakokemuksen, ja myös laadukkaat stereokaiuttimet täydentävät miellyttävää katselukokemusta.
Kokonaisuudessaan näytössä on kaikki kunnossa. Värintoisto on eläväistä, asetukset monipuolisesti mukautettavissa ja katselukulmat laajat. Erinomaisesti toimiva automaattinen kirkkaudensäätö korkeine enimmäiskirkkauksineen takaa helpon luettavuuden, esimerkiksi testin aikana kirkkaina kevätpäivinä.
Sormenjälkilukija on sijoitettu näyttöpaneelin alle. Tunnistus on nopeaa ja luotettavaa, ja käyttökokemus kaikin puolin mukava, vaikka tunnistusalue voisikin olla hieman korkeammalla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Xiaomi 13:ssa on käytössä Qualcommin loppuvuodesta 2022 esittelemä Snapdragon 8 Gen 2, joka edustaa toistaiseksi Android-laitteiden suorituskykykärkeä. Kyseessä on samalla myös yksi Xiaomi 13:n merkittävimmistä uudistuksista edeltäjästään, itse asiassa monesta syystä.
Snapdragon 8 Gen 2 on toki edeltäjäänsä tehokkaampi, ja suorituskykytesteissä Xiaomi 13 sijoittuukin hyvin lähelle Android-älypuhelinten absoluuttista kärkeä. Älypuhelin selviytyy ongelmitta niin raskaasta moniajosta kuin mobiilipeleistäkin, mikä on tonnin hintaluokassa perusedellytys.
Raakaa suorituskykyä mittaavissa testeissä Xiaomi 13 yltää Android-laitteiden huippulukemiin, ja kärkikahinoissa se säilyneekin vielä läpi vuoden 2023. Tulokset ovat kokonaisuutena hyvin samankaltaisia esimerkiksi Xiaomi 13 Pron ja Samsung Galaxy S23 Ultran kanssa.
Ilahduttavasti Suomessa myytävässä Xiaomi 13:n malliversiossa on sisäistä tallennusmuistia 256 gigatavua 8 gigatavun RAM-käyttömuistin rinnalla (UFS 4.0 ja LPDDR5X). Muistikorttipaikkaa ei ole.
Xiaomi 13:n tapauksessa Snapdragon 8 Gen 2 on kuitenkin erityisen merkittävä uudistus nimenomaan energiatehokkuutensa vuoksi. Qualcommin mukaan se on parantunut viime vuodesta jopa kymmenillä prosenteilla osa-alueesta riippuen, ja kehitys heijastuu suoraan myös älypuhelimen akunkestoon, joka on mainiolla tasolla.
Viime vuonna Xiaomi 12:n suurimpia harmituksen aiheita oli kovin heikko akunkesto. Nyt, sekä piiriin että myöhemmin arvostelussa tarkemmin käsiteltävään MIUI 14 -ohjelmistoon tehtyjen optimointien ansiosta, tarina on hyvin toisenlainen, ja Xiaomi 13:lla akunkesto yltääkin jopa kahteen päivään.
Runsaammallakin käytöllä selviää yhdellä latauksella helposti aamusta iltaan, ja hieman säästellen mainittu kaksi vuorokautta on yleisesti mahdollisuuksien rajoissa. Viime vuoteen verrattuna parannus on huomattava ja myös käytännön tasolla helppo havaita.
Akun latausteho on sen sijaan yhä 67 wattia, sama kuin viime vuonna, ja laturi kaapeleineen sisältyy yhä myyntipakkaukseen. Xiaomi 13:n 4 500 milliampeeritunnin akku täyttyy vajaassa 40 minuutissa, mikä on oikein hyvä suoritus.
Xiaomi 13 Prossa on toki käytössä 120 watin lataus, jota osa varmasti toivoi täksi vuodeksi myös sirompaan sisarmalliin. Noin varttitunnin lisäodottelu ei kuitenkaan useimpia haitanne, ja, kuten oheinen taulukko paljastaa, menestyy Xiaomi 13 verrattain hyvin latausaikoja vertailtaessa.
Langaton lataus on niin ikään käytössä Pro-mallistakin tutulla 50 watin teholla, minkä ohella älypuhelimella voi täyttää vaikkapa langattomien nappikuulokkeiden latauskotelon akun 10 watin käänteisellä latauksella.
Monipuolinen ja mukautettava Android-kokemus
Kuten edellä mainittiin, käynee roimasti parantuneesta käyttöajasta kiittäminen järjestelmäpiirin ohella Xiaomin päivitettyä MIUI 14 -ohjelmistoa. Android 13 -käyttöjärjestelmäversioon perustuvassa ohjelmistossa moni osanen on rakennettu kokonaan uusiksi, ja Xiaomi kertoo panostaneensa etenkin keveyteen ja toimivuuteen, jotka usein heijastuvat positiivisesti suoraan akunkestoon.
Aiemmin Xiaomi-älypuhelimia käyttäneet ovat MIUI 14:ssä kuin kotonaan, vaikka mukana on pinnan alle tehtyjen parannusten lisäksi myös käytännön uudistuksia.
Xiaomi-perinteitä mukaillen käytössä on Android-puhelimissa harvinainen kaksiosainen ilmoitusvalikko, jossa vasemmalta alas pyyhkäisemällä avautuvat ilmoitukset, oikealta taas pika-asetukset.
Sovellukset ovat oletuksena kaikki kotinäytöllä, mutta halutessaan ne voi myös koota erilliseen valikkoon. Samaten kaksiosaisen pyyhkäisyvalikon voi korvata tutulla ”yhden valikon ratkaisulla”, ja mukautettavuus onkin MIUI 14:n vahvuuksia.
Käytössä on runsaasti erilaisia ratkaisuja esimerkiksi kotinäytön ja widget-minisovellusten asetteluun, minkä ohella erilaisia teemoja on saatavilla vaikka päivittäin vaihdettavaksi. Ohjelmisto saattaa vaatia hieman totuttelua, mutta tunnin tai parin opettelu kannattaa.
Android 13 -pohjainen MIUI 14 sisältää myös useita turvaparannuksia, ja esimerkiksi Xiaomi-palvelut käsittelevät oletuksena tietoja mahdollsiimman paljon laitteessa lähettämättä mitään turhaan palvelimille. Lisäksi Galleriaan on lisätty tekstiä kuvista tunnistava tekoälytoiminto, minkä ohella Xiaomi-älypuhelimen ja -tabletin välistä yhteistyötä on helpotettu.
Xiaomi lupaa sirolle lippulaivalleen Pro-sisarmallin tavoin kolme Android-versiopäivitystä ja viisi vuotta tietoturvakorjauksia. Aikanaan luvassa ovat siis Android 14, 15 sekä 16, ja tietoturvan tulisi säilyä ajan tasalla alkuvuodelle 2028 saakka.
Päivityslupaus on hintaluokka huomioidenkin hyvä. Samsung tarjoaa omille älypuhelimilleen jopa 4+5 vuoden päivitystakuun, mutta myös Xiaomin 3+5 vuoden lupaus ansaitsee kehut, vaikkei aivan korealaisjätille pärjääkään.
Xiaomi 13:ssa on esiasennettuna muutamia kolmannen osapuolen sovelluksia, jotka on kuitenkin kaikeksi onneksi helppo poistaa niin halutessaan. Lisäksi mukana on valmistajan omia ohjelmia Galleriasta suorituskykyä parantavaan Optimoijaan ja Mi-selaimesta kamerasovellukseen.
Xiaomi 13:n tai Xiaomi 13 Pron ostajat saavat myös etuja Googlen palveluihin. Tarjolla on kuuden kuukauden YouTube Premium -kokeilu sekä kuuden kuukauden maksuton Google One -tilaus 2 teratavun pilvitallennustilalla.
Entistä tasokkaampi kamerakokoonpano
Xiaomi ja saksalainen kamera- ja linssivalmistajana tunnettu Leica aloittivat vuonna 2022 yhteistyön, joka näkyy Xiaomi 13:ssa sekä kamerakohouman Leica-logona että kameraohjelmistossa.
Kamerasovelluksen korosteväri on muuttunut Leican brändiä mukaillen punaiseksi, minkä ohella käytössä on Leica-teemaisia kuvausasetuksia. Valittavissa olevat vaihtoehdot, Leica Authentic Look ja Leica Vibrant Look, vaikuttavat värimaailmaan tehden siitä joko mahdollisimman aidon tai eläväisen, ja eri tiloja kannattaa todella kokeilla kameraohjelmistoa tutkailtaessa.
Käytettävissä ovat myös Leica-vesileima sekä muutama Leica-kuvasuodin.
Xiaomin kamerasovelluksen toimintalogiikka on helppo oppia. Valittavissa on monenlaisia kuvaustiloja mainituista Leica-vaihtoehdoista kahden kameran kuvaustilaan sekä hidastusvideoista monipuoliseen ammattilaistilaan, ja myös itse kuvanlaatu on kohdallaan.
Xiaomi 13:ssa on kolme takakameraa ja yksi etukamera:
- Kolme takakameraa Leica-linsseillä
- 50 megapikselin pääkamera 23 mm -polttovälillä, 1/1,49″-koon Sony IMX989 -kennolla, 1,0 mikronin pikselikoolla (12,5 megapikselin kuvakoolla 2,0 mikronia), f/1,8-aukolla ja optisella HyperOIS-kuvanvakaimella
- 12 megapikselin 120 asteen ultralaajakulmakamera 15 mm -polttovälillä ja f/2,2-aukolla
- 10 megapikselin 3x optisen zoomin telekamera 75 mm -polttovälillä ja f/2,0-aukolla
- Videokuvaus jopa 8K-tarkkuudella tai Dolby Vision 4K 60 fps -tarkkuudella
- 32 megapikselin 89,6 asteen etukamera 0,7 mikronin pikselikoolla (8 megapikselin kuvakoolla 1,4 mikronia) ja f/2,0-aukolla.
Xiaomi 13 Pron tavoin myös Xiaomi 13:ssa on pääkamera, ultralaajakulmakamera ja telekamera, jotka kuitenkin antavat hieman teknistä tasoitusta sekä megapikseleissä että kennoissaan. Kuvanlaatu on kuitenkin kokonaisuutena mainiolla tasolla, ja silmämääräisesti erot kahden Xiaomi-huipun välillä ovatkin melko pienet.
Viime vuoteen verrattuna merkittävin parannus on telekamera. Xiaomi 12:ssa sellaista ei ollut ensinkään, mutta tällä kertaa käytössä on kolminkertainen optinen zoom ja digitaalista, kohtalaisen laadukasta zoomia aina 30-kertaiselle tasolle saakka.
Kolminkertaiselle zoomille on oma painikkeensa kamerasovelluksessa, minkä ohella valittavissa ovat 10- ja 30-kertaiset tasot myös manuaalisen liukusäätimen ollessa helposti saatavilla.
Optisesti zoomatuissa valokuvissa on runsaasti yksityiskohtia, häviävän vähän silmin havaittavaa kohinaa ja mukavasti terävyyttä. Pää- ja ultralaajakulmakameraan verrattuna kontrasti korostuu hieman, mikä osaltaan auttaa pitämään värit eläväisinä.
Telekameran tallentamat värit jopa hieman yllättävät, ja Xiaomi 13 haastaa tällä saralla jopa kalliimman Pro-sisarmallinsa. Tasokas telekamera tekeekin Xiaomi 13:sta huomattavasti edeltäjäänsä kokonaisvaltaisemman ja täten houkuttelevamman paketin.
Myös pää- ja ultralaajakulmakamerat suoriutuvat tehtävistään hienosti. Pääkamera tallentaa valokuvia oletuksena 12,5 megapikselin koossa, mutta myös 50 megapikselin kokoisia valokuvia voi halutessaan tallentaa. Merkittävää, laadullista hyötyä siitä ei kuitenkaan ole.
Valokuvissa on reilusti yksityiskohtia ja erinomaiset värit myös vastavalon kaltaisissa, astetta vaikeammissa kuvausolosuhteissa. Sama kuvaus pätee pitkälti ultralaajakulmakameraan, jos kohta 120 asteen otosten reunoja kohti liikuttaessa tarkkuus hieman laskee.
On hyvä huomata, ettei ultralaajakulmakamera Xiaomi 13:ssa ole automaattitarkenteinen, eikä Xiaomi 13 monista muista huippupuhelimista poiketen mahdollistakaan makrolähikuvausta.
Sekä Xiaomi 13:ssa että 13 Prossa on panostettu erityisen paljon muotokuviin. Saatavilla on useita erilaisia väri- ja kuvausasetuksia, joilla muotokuvista voi tehdä esimerkiksi mustavalkoisia. Muotokuvissa on käytössä oletuksena zoomattu näkymä, joka vaatii hieman totuttelua, mutta lopputulokset ovat vaikuttavia.
Suhteessa heikoin Xiaomi 13:n kameran osa-alue on etukamera, joka on teknisesti hyvin samankaltainen kuin viime vuonna. Kahdeksan megapikselin automaattisesti tarkentuvat kuvat ovat perushienoja, mutta eivät erityisen hohdokkaita oiviin takakameroihin verrattuna. Värimaailma on hieman lattea, vaikka suoranaisen heikosta suoritustasosta ei etukamerankaan kohdalla voida puhua.
Huippupuhelinten kamerakyvyissä esiintyy eroja etenkin hämärässä ja muuten hankalissa olosuhteissa. Xiaomi 13:n pääkamera selviytyy pimeässäkin erinomaisesti, mutta erilliset Leica-tilat eivät pärjää valaistuksen heikentyessä yhtä hyvin. Paras vaihtoehto onkin luottaa automaattiasetuksiin ja vaihtaa erikseen Yö-kuvaustilaan, kun ilta toden teolla pimenee.
Ultralaajakulmakamera ja telekamera sen sijaan menettävät terävyyttään hämärässä. Kuvista tulee helposti hieman pehmeitä, ja kuvaajalta vaaditaan vakaata kättä. Värit säilyvät silti hyvällä tasolla.
Xiaomi 13 tekee hyvää työtä myös videoita kuvatessaan, ja etenkin pääkameralla kuvanlaatu vakuuttaa. Korkeimmillaan käytössä on 8K-tarkkuus 24 ruutua sekunnissa, minkä ohella 4K-tarkkuudella voi kuvata Dolby Visionin tukemana 60 ruutua sekunnissa. Ultralaajakulmakameralla videokuvaus rajoittuu parhaimmillaan 4K 30 fps -tarkkuuteen ja telekameralla 1080p 60 fps -tarkkuuteen, mitä voi pitää pienenä heikkoutena.
Sepä pää- että telekamerassa on lisäksi optinen kuvanvakain, joka takaa tasaisen videokuvauksen myös käsivaralla.
Kaiken kaikkiaan Xiaomi 13 on selvästi edeltäjäänsä monipuolisempi kamerapuhelin yleisesti korkean suoritustasonsa ja kokonaan uuden telekameran ansiosta. Sama luonnehdinta pätee nyt myös koko älypuhelimeen, joka laittaa tänä vuonna kilpailijansa koville noin 1 000 euron hintaluokassa.
Langallisen yhteyden osalta Xiaomi 13 Pro rajoittuu Xiaomi-puhelimille ikävän perinteisellä tavalla yhä edelleen USB 2.0 -nopeuksiin, mikä tarkoittaa suurten kuvamäärien tai pidempien videoiden siirtyvän hitaasti tietokoneelle.
Yhteenveto: Entistä kokonaisvaltaisempi pienikokoinen huippupuhelin
Xiaomi 13 on noin tuhannen euron hintaisena verrattain tyyris, mutta hinta-ominaisuussuhde on kohdallaan. Viime vuoteen verrattuna kehitystä on otettu useilla tärkeillä osa-alueilla: akunkesto on nyt erinomaisella tasolla, rakenne vesitiivis IP68-luokituksen mukaisesti ja mukana myös kokonaan erillinen, varsin hienosti suoriutuva telekamera.
Kun pakettiin yhdistetään myös Snapdragon 8 Gen 2:n takaama mainio suorituskyky, laadukas 6,36-tuumainen AMOLED-näyttö, siro ja laadukas rakenne sekä monipuolinen MIUI 14 -ohjelmisto kattavalla Android-päivitystuella, on Xiaomi 13 houkutteleva ehdokas kompaktia huippupuhelinta hakevalle.
Vahvoja vaihtoehtojakin kuitenkin on useampia. Kenties parhaimpia verrokkeja ovat Samsung Galaxy S23 sekä etenkin Galaxy S23+, joka tosin vaatii jo hieman suurempaa budjettia. Samsungin etuja on muun muassa pidetty One UI -ohjelmisto Android-maailman parhaalla päivitystuella (4+5 vuotta).
Myös hieman edullisempi OnePlus 11 on tehokas ja laadukas vaihtoehto hieman yksinkertaisemmalla ohjelmistolla. OnePlus on jonkin verran suurempi, ja myös näyttöpinta-alaa on enemmän, 6,7 tuumaa. Akkukoko ja latausteho ovat niin ikään Xiaomi 13:n edellä, mutta esimerkiksi vesitiiviys on vain roiskekestävyyden tasolla.
Mikäli budjetti joustaa ylöspäin ja suurempi puhelin kiinnostaa, on myös Xiaomi 13 Pro houkutteleva vaihtoehto, josta on toki maksettava kolmisensataa euroa eli merkittävästi enemmän.
Lue tästä myös arvostelumme Xiaomi 13 Prosta!
Jos taas Android ei ole ainoa vaihtoehto, kannattaa myös iPhone 14 -älypuhelimet ottaa mukaan vertailuun. Malliston iPhone 14 ja iPhone 14 Plus ovat jotakuinkin samanhintaisia kuin Xiaomi 13, huippumallit iPhone 14 Pro ja iPhone 14 Pro Max taas muutamia satasia tyyriimpiä.
Vuosi 2023 on alkanut älypuhelinmarkkinoilla vahvasti. Samsung ehti tuoda huippupuhelimensa myyntiin ensin, ja myös OnePlussalta on jo myynnissä pätevä vaihtoehto. Pientä, kevyttä ja tasokasta älypuhelinta etsivälle Xiaomi 13 on niin ikään kelpo valinta.
Arvostelun lopuksi vielä esimerkkikuvia Xiaomi 13:n kameroilla. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia varsin rajusti, joten lähemmin niitä kannattaa tarkastella täydessä koossaan alkuperäisversioina. Täysikokoiset kuvat ovat saatavilla myös tässä Dropbox-kansiossa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »