Samsungin ”avaruuszoom” käsittelee kuvia erittäin rankasti, mikä tekee niiden aitoudesta kyseenalaista. Kuvia voitaneen jopa kutsua tekaistuiksi, The Verge kirjoittaa.
Samsung esitteli vuonna 2020 Galaxy S20 Ultra -älypuhelimessaan ”avaruuszoominsa”, eli jopa 100-kertaisesti digitaalisesti lähentävän Space Zoomin, joka on sittemmin ollut mukana kunkin Galaxy S -huippumalliston Ultra-lippulaivassa.
Korealaisyhtiö on laajasti mainostanut Galaxy Ultra -älypuhelinten kyvykkyyttä räpsiä maasta käsin tarkahkoja valokuvia kuusta. Vaikuttaa kuitenkin, että kyse on pikemminkin ohjelmistokikkailusta kuin todellisesta valokuvaamisesta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Redditiin julkaistu, yksinkertainen kokeilu paljastaa, kuinka paljon ohjelmisto vaikuttaa Samsung-lippulaivalla räpsittyihin valokuviin kuusta. Eräs käyttäjä keksi asettaa tarkoituksella samean kuvan kuusta tietokoneensa näytölle, jota kohti hän sitten zoomasi Galaxy S23 Ultralla.
Kuin ihmeen kaupalla älypuhelin sai ”tarkennettua” kuun kuvaan löytäen tarkahkoja yksityiskohtia kuin tyhjästä. Kuvatussa kohteessa sellaisia ei kuitenkaan ollut, joten kyse on pitkälti tekoälyn avulla toteutetusta prosesoinnista.
Samsungia on aiemminkin epäilty Space Zoomin todellisesta toiminnasta, mutta korealaisyhtiön mukaan taustalla on muutakin kuin tekaistujen yksityiskohtien lisäämistä kuusta otettuihin valokuviin. Aiheesta kirjoittava The Verge on kaikesta huolimatta valmis kutsumaan Galaxy S23 Ultran kuukuvia kokonaan tekaistuiksi, feikeiksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
On mielenkiintoista, kuinka keinoäly viime vuosina alkanut nousu tulevaisuudessa vaikuttaa koko feikin käsitteeseen. Kun tekoäly yhä vahvemmin liittyy tekniikan ja ohjelmiston tueksi, hämärtynee raja aidon ja tekaistun välillä entisestään.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »