Xiaomi 13 Pro on viime vuosina myös korkeammissa hintaluokissa asemiaan vahvistaneen Xiaomin vuoden 2023 huippupuhelin, joka on sekä ulkoisesti että teknisesti vakuuttava.
Huippuluokan Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiiri, kolme 50 megapikselin takakameraa, 120 watin pikalataus ja erittäin tarkka 6,73-tuumainen näyttö ovat vain esimerkkejä ominaisuuksista, joilla Xiaomi 13 Pro pyrkii päihittämään kilpailijansa.
Xiaomi 13 Pro
- 6,73" AMOLED HDR10+ -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä
- 50 + 50 + 50 Mpiks. kamera
- 32 Mpiks. etukamera
- Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 -piiri
- 4820 mAh akku
Xiaomi on petrannut myös Android-päivityslupaustaan, joka on nyt 3 versiota ja 5 vuotta (Android 14, 16 ja 16, tietoturvapäivityksiä alkuvuoteen 2028 asti). Lisäksi Xiaomi 13:n tai 13 Pron ostaja saa kaupan päälle kuuden kuukauden ilmaisen jäsenyyden YouTube Premiumin ja kahden teratavun pilvitallennustilalla varustetun Google Onen osalta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
8. maaliskuuta alkaen saataville tulleen Xiaomi 13 Pron suositushinta Suomessa on 1 299 euroa. Värivaihtoehdot ovat musta ja valkoinen.
Xiaomi 13 Pron tekniset tiedot
- Keraaminen takapinta
- 6,73 tuuman LTPO E6 AMOLED-näyttö joustavasti mukautuvalla 1-120 hertsin virkistystaajuudella, 20:9-kuvasuhteella, 3200×1440 pikselin tarkkuudella (522 PPI) ja 10-bittisillä väreillä, HDR10+ / Dolby Vision / HLG -laajasävyväriskaala, kirkkaus huipussaan 1 900 nitiä, 1 920 hertsin PWM-kirkkaudensäätö, 240 hertsin kosketustunnistus, Corning Gorilla Glass Victus -lasi
- Sormenjälkilukija näytön alla
- Stereokaiuttimet ja Dolby Atmos -tilaäänituki
- Kolme takakameraa Leica-linsseillä
- 50 megapikselin pääkamera 23 mm -polttovälillä, 1″-koon Sony IMX989 -kennolla, 1,6 mikronin pikselikoolla (12,5 megapikselin kuvakoolla 3,2 mikronia), f/1,9-aukolla ja optisella HyperOIS-kuvanvakaimella
- 50 megapikselin 115 asteen ultralaajakulmakamera 14 mm -polttovälillä ja f/2,2-aukolla
- 50 megapikselin noin 3x optisen zoomin telekamera 75 mm -polttovälillä, kelluvalla linssirakenteella, f/2,0-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- Videokuvaus jopa 8K-tarkkuudella tai Dolby Vision 4K 60 fps -tarkkuudella
- 32 megapikselin 89,6 asteen etukamera 0,7 mikronin pikselikoolla (8 megapikselin kuvakoolla 1,4 mikronia) ja f/2,0-aukolla
- Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiiri
- 12 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR5X) ja 256 gigatavua tallennusmuistia (UFS 4.0)
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi 6 ja 6E sekä Wi-Fi 7 -valmius / Bluetooth 5.3 / NFC-lähiyhteys / infrapunalähetin
- USB-C-liitäntä
- 4 820 milliampeeritunnin akku ja Xiaomi Surge -latauspiiri
- 120 watin langallinen pikalataus, 50 watin langaton pikalataus ja 10 watin käänteinen langaton lataus
- Mitat 162,9 x 74,6 x 8,38 millimetriä ja paino 229 grammaa
- IP68-luokitellusti pöly- ja vesitiivis rakenne
- Android 13 -käyttöjärjestelmäversio osana MIUI 14 -ohjelmistoa
Hyvää Xiaomi 13 Prossa
- Huippuluokan kokonaisuus. Xiaomi 13 Pro on erittäin korkealaatuinen niin sisältä kuin ulkoakin. Alumiinia ja keraamia yhdistelevä runko huokuu laadun tuntua, ja myös teknisesti kaikki on kunnossa. Loistonäyttö, vakuuttava kamerakokoonpano, viimeistä huutoa olevat langattomat yhteydet, korkea akun latausnopeus ja monipuolinen ohjelmisto eivät päästä kilpailijoita helpolla.
- Erinomainen näyttö. Erittäin tarkka, kirkas ja kookas 6,73-tuumainen AMOLED-paneeli miellyttää silmää kaikissa tilanteissa. Kirkkaus nousee todella korkeaksi, ja värintoisto hivelee aisteja. Xiaomi 13 Prossa on ehdottomasti älypuhelinten parhaimpien joukkoon lukeutuva näyttö. Tasokkaat stereokaiuttimet tukevat sisällöistä nauttimista.
- Monipuolinen kamerakokoonpano mielenkiintoisilla ominaisuuksilla. Xiaomi 13 Pron kamerakokoonpano on kokonaisuutena erinomainen. Kuvaus pätee etenkin pää- ja ultralaajakulmakameraan myös telekameran suorittaessa oivalla tasolla, ja etenkin muotokuvat ovat loistavia. Leica-yhteistyötä on tuotu esiin myös ohjelmistopuolella, ja saatavilla onkin runsaasti uutta kokeiltavaa. Lisäksi Xiaomi 13 Prossa myös makrokuvaus toimii erinomaisesti telekameralla toteutettuna.
- Laajasti mukautettava ohjelmisto hyvällä päivitystuella. MIUI 14 perustuu Android 13 -käyttöjärjestelmäversioon, ja monipuolisuudessaan se hakee vertaistaan. Peruslogiikaltaan hieman erilainen Android-kokemus voi vaatia hieman totuttelua, mutta MIUI:hin voi myös tykästyä. Parannettu 3+5 vuoden päivitystuki on sekin mainio, vaikkei aivan Samsungille pärjääkään.
Huonoa Xiaomi 13 Prossa
- Perustasoinen etukamera. Xiaomi 13 Pron etukamera ei ole varsinaisesti heikko, mutta jää selvästi takakameroiden varjoon. Selfiet eivät pääse hätkähdyttämään telekameralla toteutettujen, erinomaisten muotokuvien kanssa vertailtuna, ja etukamera on ehdottomasti laadukkaan kamerakokoonpanon heikoin lenkki.
- Todella liukas ja kiiltävä. Xiaomi 13 Pron keraaminen takapinta on erittäin liukas, joten myyntipakkaukseen kuuluvaa silikonisuojakuorta todella kannattaa käyttää. Kiiltävässä pinnassa näkyvät lisäksi todella selvästi sormenjäljet.
- Korkealle noussut hinta. Xiaomi 13 Pron suositushinta on noussut Xiaomi 12 Prosta 200 eurolla, ja vaikka hinnan vastineeksi on saatu parannuksia, syö entistä korkeampi hinta Xiaomi 13 Pron kilpailukykyä.
Tasaista laatua kaikilla osa-alueilla
Xiaomi esitteli viime vuonna kotimarkkinoillaan Kiinassa 12S Ultra -huippupuhelimen, joka herätti runsaasti kiinnostusta mielenkiintoisine kameroineen. Monien harmiksi Xiaomi päätti jättää puhelimen Kiinan-erikoisuudeksi, mutta kansainvälisille markkinoille tuodussa Xiaomi 13 Prossa on nyt osin vastaavaa tekniikkaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
On älypuhelimia, joiden laadun tuntee jo ensikosketuksella, ja Xiaomi 13 Pro on yksi niistä. Keraamia ja alumiinia yhdistelevä runko tuntuu kädessä jykevältä, ja 210 gramman painoinen älypuhelin on myös kohtalaisen raskas.
Keraamisen takapinnan ja sivuja kiertävän alumiinisen rungon muodostama kokonaisuus on yksinkertaisesti todella laadukkaan tuntuinen.
Xiaomi 13 Pro on myös ilahduttavasti vesi- ja pölytiivis IP68-luokituksen mukaisesti kestäen upotuksen 1,5 metrin syvyyteen 30 minuutiksi. Edeltävä Xiaomi 12 Pro oli tältä osin lippulaivojen vertailussa vielä takamatkalla IP-luokitellun tiiviyden puututtua, mutta Xiaomi 13 Prossa tilanne on korjattu.
Xiaomi 13 Pron takana sijaitseva, neliskanttinen ja kolmesta 50 megapikselin kamerasta koostuva kamerakokonaisuus on älypuhelimen ennakkoon mielenkiintoisimpia ominaisuuksia, johon perehdytään tarkemmin tuonnempana.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Puhelimen oikeaa sivua koristavat perinteiseen tyyliin virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, joiden sijoittelu on totutun onnistunut. Alhaalla ovat USB-C-liitäntä, SIM-korttikelkka ja toinen kahdesta stereokaiuttimesta. Muistikorttipaikkaa ei harmi kyllä ole, mutta kahdelle SIM-kortille sen sijaan on tilaa.
Rungosta ei laadultaan löydy moitittavaa, mutta se on erittäin liukas. Vaikka keraamisesta puhelimesta on vaikea saada pitävää otetta, sisältyy silikoninen, laadukas suojakuori kaikeksi onneksi Xiaomi-perinteitä kunnioittaen myyntipakkaukseen. Myyntipakkaus sisältää myös 120 watin laturin kaapeleineen, ja mukana onkin siis kaikki tarvittava toisin kuin osassa kilpailijoista.
Xiaomi 13 Pron käyttö arjessa on erittäin mukavaa. Teknisesti älypuhelin ei juuri jousta millään osa-alueella, ja myös 6,73-tuumainen LTPO E6 AMOLED -näyttö on erinomainen. Virkistystaajuus mukautuu nykypäivän huippupuhelinten standardien mukaisesti 1-120 hertsin välillä käyttötavasta riippuen, ja korkea 3200×1440 pikselin tarkkuus takaa huipputason terävyyden.
Näytössä on myös tuki HDR10+:lle, Dolby Visionille ja HLG-laajavärisävyskaalalle, minkä ohella jopa 1 900 nitiin nouseva kirkkaus nostaa älypuhelimen samalle viivalle markkinoiden parhaiden kanssa. Silmämääräisesti Corningin Gorilla Glass Victus -lasin suojaamasta näytöstä onkin vaikea löytää yksinkertaisesti mitään moitittavaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Värimaailman ja muiden asetusten mukauttaminen käy helposti järjestelmäasetuksista, ja jokainen löytää varmasti itseään miellyttävät sävyt, kirkkauden ja virkistystaajuuden. Elokuvien, sarjojen ja somevideoiden katselu on erittäin miellyttävää.
Korkealaatuista viihdekokemusta tukevat myös älypuhelimeksi oivalliset stereokaiuttimet. Xiaomi 13 Prossa on kaksi kaiutinta, toinen alareunassa, toinen näytön yläpuolella, jotka yhdessä takaavat tasapainoisen, täyteläisen ja äänekkään kuuntelukokemuksen.
Tietenkään erillisten kaiutinten tasolle älypuhelimet eivät muun muassa tilanpuutteen vuoksi yllä, mikä pätee myös Xiaomi 13 Prohon, mutta huippupuhelinten joukossakin sen äänentoisto on korvakuulolla parhaimmasta päästä.
Langattomia kaiuttimia ja muita lisälaitteita voi luonnollisesti parittaa viimeisintä huutoa olevilla Bluetooth 5.3 -yhteyksillä, joiden ohella käytössä ovat NFC-lähiyhteys ja Xiaomille tuttuun tyyliin infrapunalähetin. Lähetin on näppärä, ja sillä voi tarvittaessa korvata vaikkapa television kaukosäätimen.
Xiaomi 13 Prossa on myös Wi-Fi 6- ja 6E-yhteystuki sekä valmius uuden sukupolven Wi-Fi 7 -standardille, joten langattomien yhteyksien osalta kaikki on enemmän kuin kunnossa.
Langallisen yhteyden osalta Xiaomi 13 Pro rajoittuu Xiaomi-puhelimille ikävän perinteisellä tavalla yhä edelleen USB 2.0 -nopeuksiin, mikä tarkoittaa suurten kuvamäärien tai pidempien videoiden siirtyvän hitaasti tietokoneelle.
Qualcomm esitteli loppuvuodesta 2022 toistaiseksi viimeisimmän huippuluokan piirinsä Snapdragon 8 Gen 2:n, jolla varustettuna Xiaomi 13 Pro onkin suorituskyvyltään Android-maailman kärkitasoa.
Kuten alla oleva taulukko paljastaa, on Xiaomi 13 Pro kokonaisuutena hyvin lähellä esimerkiksi Samsung Galaxy S23 Ultran, kenties pahimman kilpailijansa, suoritustasoa. Kumpikin suoriutuu vaivatta kaikista kuviteltavissa olevista haasteista, ja hienoiset erot suorituskyvyssä eivät vaikuta todelliseen käyttökokemukseen millään tavalla.
Testeistä graafista suorituskykyä mittaavassa 3DMark Wild Life Extremessä Xiaomi 13 Pro kirjasi syystä tai toisesta yllättävän heikot lukemat jääden noin viidenneksellä Snapdragon 8 Gen 2 -verrokeistaan, mutta tämä testitulos ei tunnu heijastavan todellisuutta.
Toisaalta esimerkiksi monipuolisesti suorituskykyä mittaavassa AnTuTu-testissä Xiaomi 13 Pro voitti verrokkinsa selvästi, eli eri testien välissä suoriutumisessa näyttää olevan jossain määrin yllättäviäkin eroja. Graafisen suorituskyvyn GFXBench-testitulokset puolestaan ovat olleet hyvin linjassa eri Snapdragon 8 Gen 2 -puhelinten välillä.
Xiaomi 13 Pro soveltuu suorituskykynsä puolesta siis erinomaisesti myös pelaamiseen, johon myös kookas ja nopea näyttö on omiaan. Xiaomi 13 Prossa on myös käytössä erillinen Optimoija-sovellus suorituskvyn maksimoimiseen sekä monipuolisesti mukautettavissa oleva pelitila.
Lämpenemisen osalta Xiaomi 13 Pro suoriutui varsin odotetusti. Qualcomm näyttäisi saaneen Snapdragon 8 Gen 1:n kanssa ilmenneet lämpötilaongelmat selätettyä Snapdragon 8 Gen 2:ssa, eikä myöskään Xiaomi 13 Pro lämpene tavallisessa käytössä liikaa, vaikka toki rasittavissa suorituskykytesteissä lämpeneekin.
RAM-käyttömuistia Xiaomi 13 Prossa on 12 gigatavua (LPDDR5X) ja sisäistä tallennusmuistia 256 gigatavua (UFS 4.0). Kumpikin muisti on tämän hetken parasta tasoa. Muistikorttipaikkaa Xiaomi 13 Prossa ei ole, joten tallennustilan laajentaminen ei onnistu.
Xiaomi 13 Pron 4 820 milliampeeritunnin akku tukee aiempien Xiaomi-huippupuhelinten tavoin 120 watin langallista pikalatausta.
Myös langattomasti Xiaomi 13 Pron voi luonnollisesti ladata, vieläpä parhaimmillaan verrattain korkealla 50 watin teholla yhteensopivalla Xiaomin laturilla. Lisäksi puhelin tukee 10 watin käänteistä latausta täyttäen täyslangattomien nappikuulokkeiden kotelon tai muiden vastaavien pienlaitteiden akun kätevästi.
Xiaomi 13 Pron akku latautuu oletusasetuksilla täyteen 27 minuutissa, mikä on jo itsessään oiva suoritus. Asetuksista on kuitenkin aktivoitavissa vielä erillinen Nopeuta latausta -valinta, joka madaltaa latausajan vain 22 minuuttiin. Jo vartin lataus tuo asetusvalinnasta riippuen akkuun noin 65 tai 80 prosenttia varausta, ja latausaikoja mitattaessa Xiaomi 13 Pro onkin mukana kärkikahinoissa. Kilpailijoista Samsung Galaxy S23 Ultraan verrattuna akun latausnopeudessa Xiaomi 13 Pro on ylivertainen.
Verrattain maltillinen 4 820 milliampeeritunnin akkukapasiteetti ja älypuhelimen tekninen edistyksellisyys huomioon ottaen myös Xiaomi 13 Pron akunkesto on hyvällä tasolla. Toiminta-aika yltää selvästi pidemmäksi kuin tältä osin heikosti suoriutuneessa vuotta aiemmassa edeltäjämallissa Xiaomi 12 Prossa ja parhaimmillaan riittää jopa kahdeksikin päiväksi kohtuullisella käytöllä, mutta akunkesto ei ole aivan parasta mitä Snapdragon 8 Gen 2 -huippupuhelimissa on nähty.
Teknisiltä lähtökohdiltaan Xiaomi 13 Pro on siis erinomainen kokonaisuus. Huippunäyttö kera mainioiden kaiutinten, tehokas huippupiiri ja vakuuttava latausnopeus laadukkaassa rungossa tekevät siitä oivan vaihtoehdon, jonka osakkeita monipuolinen, joskin raskaasti mukautettu Android-kokemus ja tasokas kamerakokoonpano entisestään nostavat.
Kärkitason kamerapuhelin
Xiaomi 13 Pron kamerakokoonpano on hyvin samankaltainen kuin edeltäjämallissa, minkä ohella se muistuttaa läheisesti arvostelun alussa mainittua Xiaomi 12S Ultraa. Takakamerat saavat osakseen suurimman huomion, ja yhteensä niitä on kolme kappaletta:
- 50 megapikselin pääkamera 23 mm -polttovälillä, 1″-koon Sony IMX989 -kennolla, 1,6 mikronin pikselikoolla (12,5 megapikselin kuvakoolla 3,2 mikronia), f/1,9-aukolla ja optisella HyperOIS-kuvanvakaimella
- 50 megapikselin 115 asteen ultralaajakulmakamera 14 mm -polttovälillä ja f/2,2-aukolla
- 50 megapikselin noin 3x optisen zoomin telekamera 75 mm -polttovälillä, kelluvalla linssirakenteella, f/2,0-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- videokuvaus jopa 8K-tarkkuudella tai Dolby Vision 4K 60 fps -tarkkuudella.
Teknisesti kaikki on kunnossa. Pääkameran Sony IMX989 -kenno on suurin, mitä älypuhelimissa toistaiseksi on saatavilla, ja Xiaomin mallistossa sama kenno on aiemmin nähty 12S Ultrassa, jota Xiaomi ei Kiinan ulkopuolella markkinoille tuonut. Kennon pikselikoko on 1,6 mikronia, ja neljä pikseliä yhdistämällä oletusarvoiseksi kuvakooksi saadaan 12,5 megapikseliä ja pikselikooksi vastaavasti 3,2 mikronia.
Ultralaajakulma- ja telekameroissa puolestaan on perustana molemmissa samanlainen Samsung ISOCELL JN1 -kenno, ja vain linssirakenne erottaa kaksikon teknisesti toisissaan. Pääkameran tavoin optisesti vakautettu telekamera kykenee poikkeuksellisen kelluvan linssirakenteensa ansiosta tarkentamaan vain 10 senttimetrin päähän, minkä ansiosta se kykenee myös makrolähikuvaukseen.
Ultralaajakulmakameralla toteutetut makrotilat ovat yleisesti olleet erillisiä makrokameroita toimivimpia, ja Xiaomi 13 Pron telekameraratkaisu on kenties vieläkin kätevämpi. Kun puhelin on telekameran ansiosta kauempana kohteesta, eivät varjot häiritse kuvaamista, ja lähikuvista muodostuu jopa erinomaisia yhdessä luonnollisen boke-efektin kanssa.
Lisäksi haluttaessa myös Xiaomi 13 Pron ultralaajakulmakameraakin voi käyttää makrokuvaukseen.
Xiaomi 13 Pro ja sisarmallinsa Xiaomi 13 aloittavat globaalien markkinoiden osalta Xiaomin Leica-yhteistyön.
Xiaomi 13 Pron kamerasovelluksessa on tarjolla Leica-teemaiset valokuvatyylit Leica Authentic Look ja Leica Vibrant Look erilaisilla väreillä sekä Leica-kuvasuotimia, minkä ohella asetuksista voi aktivoida valokuviinsa Leica-leiman.
Kamerasovellus kysyy aluksi, kumpaa Leica-tyyleistä haluaa käyttää. Nimensä mukaisesti Authentic Look pyrkii tarjoamaan luonnollisemmat värit, Leica Vibrant Look puolestaan voimakkaamman, saturoituneemman värimaailman. On pitkälti makuasia kummasta pitää enemmän.
Xiaomi-puhelimiin tottuneet saattavat huomata uutena yksityiskohtana kamerasovelluksen punaisen korostevärin, joka erottaa Leica-brändiä kantavan 13 Pron edeltäjistään.
Ohjelmiston puolelta myös Pro-manuaalikuvaustila ansaitsee monipuolisuutensa vuoksi erityismaininnan. Osaavaan käyttöön soveltuva kuvaustila tukee muun muassa 10-bittistä RAW-kuvausta sekä LOG-videokuvausta.
Yleisesti videokuvaus onnistuu korkeimmillaan 8K-tarkkuudella 24 ruutua sekunnissa tai 4K-tarkkuudella 24, 30 tai 60 ruutua sekunnissa. 8K-tarkkuus on tuettu vain pääkameralla, muilla kameroilla kuvaus onnistuu parhaimmillaan 4K 60 fps -tarkkuudella. Myös Dolby Vision -laajasävytuki on käytettävissä enintään 4K-tarkkuudella (60 fps).
Jokainen Xiaomi 13 Pron takakamera on kategoriassaan lähellä älypuhelinmaailman parhaimmistoa. Pääkamerat ovat tämän päivän lippulaivoissa pitkälti erinomaisia koko lailla valmistajasta riippumatta eroavaisuuksien tullessa ilmi lähinnä hämärässä, ja Xiaomi 13 Pro suoriutuu pääkameroineen kokonaisuutena hienosti.
Suuri kenno mahdollistaa Xiaomi 13 Pron pääkameralla tallennettuihin kuviin luonnollista boke-syväterävyysefektiä tavalla, johon ei ole älypuhelinten kameroissa totuttu. Lisäksi kuviin tallentuu runsaasti yksityiskohtia.
Myös automaattitarkenteinen ultralaajakulmakamera suoriutuu ilahduttavan hyvin. Alta löytyy pari esimerkkikuvaa.
Xiaomi 13 Pron automaattiasetukset hallitsevat useimmiten haastavatkin kuvaustilanteet, mutta ajoittain hyvän kuvan saaminen saattaa vaatia useamman yrityksen. Tietyissä tilanteissa kuvien värimaailmasta voi myös tulla liian sinisävytteinen. Lisäksi suurikokoinen kenno yhdistettynä tiukasti pakattuun optiikkaan näkyy kuvien reuna-alueiden tummumisena keskustaan verrattuna.
Kaikkein hämärimpiä hetkiä varten saatavilla on myös kokonaan erillinen Yö-kuvaustila automaattisesti aktivoituvan lisäksi. Sitä ei kuitenkaan juuri edes tarvita, sillä suurikokoisen kennon voimin pääkamera tallentaa kuviin erinomaisesti valoa ja yksityiskohtia jo lähtökohtaisesti.
Vaikka Xiaomi 13 Prossa on erillinen telekamera, on pääkamera vastuussa vielä 2x-tasolle zoomatuista kuvista suuren kennon ja tarkkuutensa ansiosta, ja laatu on varsin hyvää.
Varsinainen telekamera, niin ikään 50-megapikselinen, tarjoaa optista zoomia 3,2-kertaisella tasolla. Kamerasovelluksessa on myös pikapainikkeet lisäksi 10-kertaiselle ja maksimia edustavalle 70-kertaiselle digitaaliselle zoomille. Toki zoomin tasoa voi säätää myös vapaasti virtuaalisella liukukytkimellä.
Telekamera säilyttää varsin hienosti värit ja tarkkuuden 10-kertaiselle tasolle, jota kauemmas lähennettäessä kuvanlaatu alkaa heiketä selvemmin. Edemmäs zoomattaessa Xiaomi 13 Pro taipuukin selvästi Samsung Galaxy S23 Ultralle, kuten alla oleva vertailu paljastaa.
Vasemmalla kuvissa Xiaomi 13 Pro, oikealla Samsung Galaxy S23 Ultra.
Kuten edellä mainittua, voi telekameraa käyttää Xiaomi 13 Prolla myös makrokuvissa. Tämän mahdollistaa kameran kelluva linssirakenne.
Kaikilla kolmella Xiaomi 13 Pron takakameralla voi halutessaan tallentaa kuvia myös täydessä 50 megapikselin koossa. Pääkameralla täyden koon tarkkuutta kannattaa tietyissä tilanteissa hyödyntää, mutta ultralaajakulma- ja telekameraotokset näyttävät pääosin paremmilta pienemmällä megapikselimäärällä tallennettuna.
Telekamera säilyttää pää- ja ultrakameroiden ohella suoritustasonsa korkeana myös hämärässä, ja arvostelun lopussa on saatavilla runsaasti lisää esimerkkikuvia.
Pienikokoiseen näyttöreikään sijoitettu etukamera on samanlainen kuin edeltäjä Xiaomi 12 Prossa, ja laadultaan se ei varsinaisesti hätkäytä jääden auttamatta korkean luokan takakameroiden varjoon. Valitettavasti valmistajat eivät edelleenkään panosta etukameroihin samalla pieteetillä kuin takakameroihin.
Muotokuvatila rajauksineen toimii mukiinmenevästi, minkä ohella myös etukameralla kuvaajille on saatavilla mukava kattaus erilaisia toimintoja, mutta kaiken kaikkiaan etukamera on kameranelikon suhteessa heikoin lenkki yleisen tason ollessa erittäin kaikkea.
Kaikkiaan Xiaomi 13 Pro on oiva kamerapuhelin, jonka pää- ja ultralaajakulmakameroiden suoritustaso on vähintään lähellä markkinoiden parasta tasoa. Telekamera antaa kauemmas zoomattaessa hieman periksi erityisesti Samsungin huippupuhelimille, mutta kokonaisuudessaan Xiaomi 13 Pro on erinomainen valinta myös valo- ja videokuvaamisen ystäville.
Omanlaisensa Android-toteutus
Xiaomin MIUI-ohjelmisto on siinä mielessä erikoinen Android, ettei sen numerointi perustu suoraan käytössä olevaan järjestelmäversioon. Esimerkiksi Xiaomi 13 Prossa on esiasennettuna upouusi MIUI 14, joka nimestään huolimatta perustuu Android 13:een. MIUI-ohjelmisto ja alla oleva Android-versio kulkevat ja päivittyvät omaan eri tahtiinsa.
MIUI on ohjelmistona älypuhelinmaailman monipuolisimpia, ja sen tunnistettavin piirre lienee oletuksena kahtia jaettu ylävalikko. Näytön vasemmalta laidalta alaspäin pyyhkäisemällä avautuvat ilmoitukset, oikealta taas pika-asetukset – Applen iPhoneista tutulla, ja Androidin valtavirrasta poikkeavalla tavalla.
Pika-asetukset ovat Xiaomilla monia muita helpommin saavutettavissa, vaikka kahden valikon ratkaisun voi toki myös kytkeä pois ja vaihtaa perinteisempään ilmoitusvalikon ja pika-asetusten yhdistelmään. Likipitäen kaikkea muutakin voi mukauttaa, ja MIUI 14:stä voikin tehdä juuri sen näköisen kuin itse haluaa.
Xiaomi 13 Prossa on pitkä liuta esiasennettuja sovelluksia valmistajan omista ohjelmista Facebookin, Sporityn ja LinkedInin kaltaisiin kolmannen osapuolen palveluihin. Xiaomin sovellukset parantavat käyttökokemusta esimerkiksi suorituskykyä sekä tietoturvaa optimoimalla, ja muut esiasennukset on helppo poistaa niin halutessaan.
Xiaomin mukaan MIUI 14:ssä on panostettu eritoten ohjelmiston nopeuteen, ja moni asia onkin rakennettu alusta asti uudelleen. Yleisen suorituskyvyn tulisi olla jopa 60 prosenttia parempi verrattuna MIUI 13:een.
Yleisiä MIUI 14:n uudistuksia ovat esimerkiksi kauan käyttämättä olleiden sovellusten automaattinen ”arkistointi”, alati esillä olevien ilmoitusten piilotusmahdollisuus sekä järjestelmäsovellusten paikallinen tietojenkäsittely. Käytännössä Xiaomi 13 Pro siis lähettää palvelimille aiempaa vähemmän tietoja, mikä on luonnollisesti hyvä asia tietoturvamielessä.
Yhtenä hauskana kikkana Xiaomi 13 Pron MIUI-ohjelmisto sisältää myös kokeellisen mahdollisuuden mitata sykettä sormenjälkilukijan avulla. Kovinkaan tarkasta mittauksesta ei välttämättä ole kyse, eikä tuloksista kannata tehdä pitkälle meneviä analyyseja, mutta kiintoisa kokeilu se on joka tapauksessa.
Lisäksi ohjelmistoon on tehty tekoälykohennuksia, ja esimerkiksi galleria tunnistaa kuvista tekstiä nopeasti kopioinnin mahdollistaen. Muilta osin käytössä on vanha ja tuttu MIUI, joskin nopeampana ja sujuvampana kuin koskaan.
Käyttäjät voivat itse päättää, haluavatko sovelluksilleen erillisen valikon vai eivät, minkä ohella moniajomahdollisuuksia on runsain mitoin. Avoinna olevien sovellusten näkymä tekee eri tilojen välillä vaihtelun helpoksi, ja myös kelluvien sovellusikkunoiden käyttäminen on nopeaa.
Kuten mainittua, ovat mukautusmahdollisuudet lähes loputtomat. Teemoja, korostevärejä, sovelluskuvakkeita, vilkaisunäyttöä ja monia muita voi vaihdella mielensä mukaan. Android on viime vuosina yleisestikin kehittynyt aiempaa helpommin muokattavaan suuntaan, mutta MIUI 14 erottuu silti edukseen tällä saralla.
Xiaomi on viime vuosina petrannut päivitystukeaan harppauksittain, ja Xiaomi 13 Prossa se onkin toistaiseksi parhaalla tasolla. Android 13:een perustuvalla MIUI 14 -ohjelmistolla julkaistava älypuhelin on saa aikanaan lupauksen mukaan kolme järjestelmäversiopäivitystä (Android 14, 15 ja 16) ja viisi vuotta tietoturvakorjauksia.
Xiaomi 12 Prohon verrattuna versiotuki on pysynyt samana, mutta tietoturvapäivitysten kestoa on korotettu vuodella. Samsungin 4+5 vuoden päivityslupaus on yhä Android-maailman paras, vaikka myös Xiaomi yltää jo lähes samalle tasolle.
Yhteenveto: Erinomainen kokonaisuus ja huippuvalinta uudeksi älypuhelimeksi – hinta toki kirpaisee
13 Pro on Xiaomin toistaiseksi paras älypuhelin, jossa ei ole suuremmin tingitty millään osa-alueella. Xiaomi 13 Prossa on loistava näyttö, huipputason suorituskyky mitä tulee niin laskentatehoon kuin akun pikalataukseen, tasapainoisen laadukkaat kamerat, todella jämäkkä rakenne sekä kirsikkana kakun päällä viime vuonna puuttunut IP68-luokiteltu pölyn- ja vedenkestävyys.
Kun vielä päivityslupauskin on aiempaa parempi, on Xiaomi 13 Pro yksi erinomainen vaihtoehto huipputason älypuhelinta etsiville. Myös 1 299 euron suositushinta on kovimpiin haastajiin verrattuna ihan kilpailukykyinen, vaikka toki korkea onkin – ja 200 euroa enemmän kuin edeltävän Xiaomi 12 Pron hinta. Korkeamman hinnan vastineeksi Xiaomi on kuitenkin tehnyt hyviä parannuksia.
Selkein haastaja Xiaomi 13 Prolle on Samsung Galaxy S23 Ultra, joka niin ikään on jo saatavilla alkaen 1 449 euron suositushintaan. Samsungin lippulaivassa on parempi etukamera, paremmat ominaisuudet pidemään zoomaukseen ja erikoisuutena mukana kulkeva S Pen, mutta toisaalta akun latausnopeus on selvästi Xiaomi 13 Prota perässä, minkä lisäksi laturi on vieläpä hankittava erikseen.
Samsung tarjoaa yhden Android-versiopäivityksen Xiaomia enemmän (3 vs. 4) tietoturvatakuun ollessa sama viisi vuotta. Kummassakin on vastaava huippupiiri, loistokas näyttö sekä kaikin puolin korkeatasoinen käyttökokemus, ja valinta perustuukin pitkälti omiin mieltymyksiin. Lisäksi ajan myötä hintaero saattaa kasvaa tai kutistua, mikä muuttaa valintaa tilannetta.
Myös Samsung Galaxy S23 ja Galaxy S23+ sekä sirompi sisarmalli Xiaomi 13 ovat toki mahdollisia ja pienempiä ja edullisempia korvikkeita Xiaomi 13 Prolle, vaikka antavatkin muun muassa kameroiden osalta selvästi tasoitusta. Satoja euroja halvempi, mutta vesitiiviyden ja langattoman latauksen puutteella tasoitusta antava, ja myös heikommilla kameroilla varustettu OnePlus 11 kannattaa sekin ottaa huomioon, jos ensisijaisesti huippuluokan suorituskyky on kiinnostuksen kohteena.
Viime vuoden huippupuhelimista hyvän haasteen heittää yhä myös Samsung Galaxy S22 Ultra, jota on jo myyty tarjouksissa alle 800 eurolla.
Mikäli Android ei ole ainut vaihtoehto, kannattaa myös Applen tarjontaa silmäillä. Syksyllä 2022 esitellyt iPhone 14 Pro ja iPhone 14 Pro Max ovat jotakuinkin samaa hintaluokkaa Xiaomi 13 Pron kanssa tarjoten omine ekosysteemeineen erilaisen käyttökokemuksen.
Erinomaisia vaihtoehtoja on siis useita, mikä on ostajan kannalta erinomainen asia. Lisääkin on tulossa kevään 2023 aikana muun muassa jo julkistetun Honor Magic5 Pron ja myöhemmin julkistettavaksi odotetun Motorola Edge 40 Pron myötä.
Kaiken kaikkiaan Xiaomi 13 Pro on kuitenkin älypuhelin, jota voi suositella tehokasta, laadukasta ja monipuolista Android-huippupuhelinta etsiville. Selkeä valinta se ei kuitenkaan tämän hetken hinnallaan ole.
Arvostelun lopuksi vielä esimerkkikuvia Xiaomi 13 Pron kameroilla. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia varsin rajusti, joten lähemmin niitä kannattaa tarkastella täydessä koossaan alkuperäisversioina. Täysikokoiset kuvat ovat saatavilla myös tässä Dropbox-kansiossa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »