Elon Musk nousi Twitterin pääomistajaksi lokakuun 2022 lopulla toteutettuaan yritysoston, jossa Twitter arvostettiin 44 miljardin dollarin arvoiseksi – ja sitten onkin sattunut ja tapahtunut.
Musk ja Twitter ovat pysyneet jatkuvasti otsikoissa, mutta Muskin vaikutus Twitterin liiketoimintaan on ollut hyydyttävä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kuten on monesti aiemminkin raportoitu, Muskin sekava toiminta, kohua herättäneet mielipiteet sekä huoli esimerkiksi vihapuheen lisääntymisestä Twitterissä ovat saaneet monet mainostajat keskeyttämään, vähentämään tai lopettamaan kokonaan mainontansa Twitterissä.
Wall Street Journal raportoikin nyt, että Twitterin kertoi sijoittajille lähettämässään tiedoksiannossa sekä liikevaihtonsa että oikaistun tuloksensa joulukuun 2023 osalta laskeneen noin 40 prosentilla vuotta aiempaan verrattuna.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Laskevan liikevaihdon edessä Musk ei ole jäänyt toimettomaksi, vaan myös kuluja on leikattu rajusti. Tammikuussa raportoitiin Twitterin työntekijämäärän painuneen alle 1 300 henkilön, kun ennen Muskin aikaa yhtiö työllisti yli 7 500 työntekijää.
Twitterin kannettavaksi yritysostossa tulivat kaupan rahoittamiseksi otetut 13 miljardin dollarin lainat, joista korkokulut ovat toista miljardia dollaria vuodessa. Wall Street Journalin lähteen mukaan Twitter suoritti hiljattain ensimmäisen korkomaksun lainoistaan.
Monia muita maksuja Twitter ei Muskin johdolla sitten olekaan viime kuukausina maksanut. Useammat vuokranantajat ovat haastaneet Twitterin oikeuteen tämän jätettyä vuokrat maksamatta. Tammikuussa kuultiin jopa Twitterin työntekijöiden saatetun ulos yhtiön Singaporen-toimistosta maksamattomien vuokrien vuoksi.
Nyt The Information raportoi Twitterin kiistan myös Amazonin kanssa kärjistyneen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Viime kuussa Twitterin myynti- ja markkinointiväki sai tietää kollegoiltaan Amazonin uhanneen jättää maksamatta laskunsa mainonnasta Twitterissä, koska Twitter ei ollut myöskään suostunut kuukausiin maksamaan käyttämistään Amazon Web Services -pilvipalveluista. Tämä uhkaus sai lopulta Twitterin pulittamaan Amazonille 10 miljoonaa dollaria AWS-kuluistaan.
Silti, Twitterillä kerrotaan olevan auki maksettavaa vielä 70 miljoonan dollarin edestä Amazonille eikä Amazon ole ollut halukas neuvottelemaan uudelleen vuonna 2020 solmittua viisi ja puoli vuotta kestävää sopimusta, joka edellyttää Twitteriltä yhteensä 510 miljoonan dollarin pilvipalveluostoja.
Twitter ei käytä tällä hetkellä täysin Amazon-sopimuksen sille mahdollistamaa pilvipalvelukapasiteettia, koska se ei ole siirtänyt palvelunsa osia Amazonin palvelujen päälle aiemmin suunnitellulla tavalla.
Twitter käyttää AWS:ää laajemmin Google Cloud -pilvipalveluja, ja Google onkin yksi yrityksistä, joiden kanssa Twitter näyttää toistaiseksi selvinneen suuremmitta kiistoitta. Twitter on maksanut laskunsa Googlelle, vaikka onkin yrittänyt neuvotella uudelleen 1 miljardin dollarin arvoista viisivuotista sopimusta pilvipalvelusta, kertoo The Information. Mahdollinen selitys tälle on Muskin ystävyys Googlen perustajista erityisesti Larry Pagen kanssa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tähän asti Twitter on kerännyt pääosan liikevaihdostaan palveluissa esitettävistä mainoksista, mutta Musk on pyrkinyt rakentamaan uusia tulovirtoja esimerkiksi maksullisista tilauksista. Vasta Suomessakin saataville tullut Twitter Blue -tilaus onkin toistaiseksi merkittävin uusi lanseeraus Muskin Twitter-aikana.
Twitter Blue julkaistiin ensimmäisillä markkinoilla uudelleen 12. joulukuuta sen jälkeen, kun se jouduttiin vetämään pikavauhtia pois saatavilta alun perin marraskuussa tapahtuneen lanseerauksensa jälkeen, maksamalla saatujen tilin varmennuksesta kertovien sinisten merkkien johdettua laajamittaiseen harhaanjohtamiseen Twitterissä.
Twitter Blue on useiden raporttien perusteella saanut kokonaisuutena laimean vastaanoton, eikä se ole saavuttanut kummoista määrää tilaajia.
Musk itse odottaa Twitterin kuitenkin kulkevan kohti nollatulosta vuodelta 2023. ”Twitterillä on yhä haasteita, mutta se kulkee nyt kohti nollatulosta jos jatkamme tätä rataa”, Musk twiittasi helmikuussa. Kuten kaikkeen muuhunkin mitä Musk sanoo, myös tähän kannattaa suhtautua suurella varovaisuudella.
Twitterin nettotulos oli tappiollinen kahdeksana vuotena kymmenestä vuosina 2012-2021, eikä Twitter ole tehnyt vuositasolla voittoa sitten vuoden 2019.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »