5G-verkotkin ovat vielä varsin tuore asia, ja suuressa osassa maailmaa niiden rakentamisessa ollaan pääsemässä vasta vauhtiin. Katseet mobiilialalla ovat kuitenkin jo jonkin aikaa sitten alkaneet suuntautua myös jälleen seuraavaan verkkosukupolveen eli 6G:hen.
Nyt Etelä-Korea on kertonut suunnittelevansa 6G-verkon avaamista ensimmäisenä maailmassa vuonna 2028, kertoo muun muassa The Korea Times. Etelä-Korea on aiemminkin kulkenut uusien verkkoteknologioiden etulinjassa, ja aikoo nyt toistaa saman tempun myös 6G:n kanssa. Tavoiteaikataulua verkon avaamisesta on aikaistettu nyt aiemmista arvioista parilla vuodella.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tavoitellusta aikataulusta ilmoitti Korean tiede- sekä tieto- ja viestintäteknologian ministeriö. Etelä-Korean hallitus suuntaa tukea paikallisille yhtiöille 6G-verkkojen ydinteknologioissa tarvittavien materiaalien, komponenttien ja laitteiden kehitystyöhön. Projektin rahoitusmääräksi on kerrottu 625,3 biljoonaa wonia eli noin 450 miljoonaa euroa.
Kerrotun mukaan vuonna 2022 5G-patenteista Etelä-Korean osuus oli 25,9 prosenttia verrattuna Kiinan 26,8 prosenttiin. Etelä-Koren hallituksen tavoitteena on, että 6G-teknologioissa Etelä-Korea saavuttaisi jopa 30 prosentin osuuden patenteista.
Esimerkiksi korealaiset elektroniikkajätit Samsung ja LG ovat mukana myös 6G-kehitystyössä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Samsung esitteli jo kesällä 2020 visionsa 6G:stä todeten tuolloin odottavansa 6G:n jopa 50-kertaistavan tiedonsiirtonopeudet ja leikkaavan viiveen kymmenesosaan verrattuna 5G-verkkoihin
LG puolestaan kertoi syksyllä 2022 testanneensa onnistuneesti langatonta tiedonsiirtoa 6G-verkoissa käyttöön odotetuilla niin sanotuilla terahertsitaajuuksilla. LG:n testissä dataa siirrettiin 155-175 gigahertsin taajuusalueella 320 metrin matka ulkotiloissa.
Käytännössä 6G-verkoissa pyritään korkeampiin tiedonsiirto-ominaisuuksiin jälleen muun muassa taajuuksia nostamalla, kuten on nähty jo 5G-verkoissa. 5G-verkoissa käyttöön otettiin niin sanotut millimetriaaltotaajuudet, jotka ovat muutaman kymmenen gigahertsin taajuuksia, kun 6G:n terahertsitaajuuksissa noustaan jälleen monta kertaa korkeampiin taajuuksiin. Näin korkeilla taajuuksilla peittoalueet kaventuvat entisestään signaalin heiketessä nopeasti välimatkan kasvaessa.
6G:n standardoinnin voitaneen odottaa etenevän noin vuoteen 2025 mennessä, ja kaupalliseen käyttöön 6G-verkkoja odotetaan 2020-luvun lopulla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
6G-verkkojen tutkimus- ja kehitystyö on lähtenyt liikkeelle jo monella suunnalla. Yhdysvalloissa 6G-suunnitelmia valmistelee Next G Alliance -yhteenliittymä ja Nokia johti EU:n 6G-tutkimusprojektia Hexa-X:ää ja sen Hexa-X-II-jatko-osaa. Samalla myös Kiina kulkee 6G-kehityksen kärkijoukoissa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »