Yhdysvallat on lopettanut hyväksymästä lisenssihakemuksia teknologiseen kaupankäyntiin Huawein kanssa, raportoi Financial Times useisiin liittyen.
Vaikka Yhdysvaltojen rajoitukset ovat kiusanneet Huaweita merkittävällä tavalla jo vuosien ajan, voi nyt tehdyllä muutoksella olla yhä erittäin merkittävät vaikutuksensa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvallat asetti Huawein jo toukokuussa 2019 niin sanotulle kieltolistalle kieltäen näin yhdysvaltalaisen teknologian myynnin yhtiölle ilman erillisiä kauppaministeriön myöntämiä lupia. Sittemmin syksyllä 2020 rajoituksia kiristettiin vielä kieltämään piiri- ja muut komponenttitoimitukset Huaweille myös siinä tapauksessa, että niiden suunnittelussa on käytetty amerikkalaista teknologiaa – kuten esimerkiksi suunnitteluohjelmistoa.
Ministeriön myöntämillä luvilla rajoituksiin on tehty kuitenkin tähän asti useita poikkeksia, ja esimerkiksi yhdysvaltalaisen Qualcommin on sallittu toimittavan Huaweille järjestelmäpiirejä muihin kuin 5G-tuotteisiin ja Intelin ja AMD:n suorittimia Huawein kannettaviin tietokoneisiin. Monet muutkin yhtiöt ovat voineet omalta osaltaan jatkaa komponenttitoimituksiaan Huaweille hakemiensa ja saamiensa lupien ansiosta.
Nyt Yhdysvaltojen presidentti Joe Bidenin hallinto on kuitenkin siirtymässä kohti totaalikieltoa mitä tulee amerikkalaisen teknologian myymiseen Huaweille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Financial Timesin mukaan Bidenin hallinto on lopettanut myöntämästä lisenssejä teknologian vientiin Huaweille. Lähteet kertovat kauppaministeriön ilmoittaneen joillekin yhtiöille, ettei se tule enää myöntämään millekään taholle lupia amerikkalaisen teknologian viemiseen Huaweille.
Rajoitusten tiukentaminen Huaweinkin osalta on osa Yhdysvaltojen yhä kiristynyttä Kiinan-politiikkaa. Loppuvuodesta 2022 Bidenin hallinto esitteli erilaisia rajoitustoimia, jotka vähentävät kehittyneiden piirien myyntiä Kiinaan ja pyrkivät heikentämään Kiinan puolijohdeteollisuuden kehitystä. Tammikuussa 2023 Yhdysvallat on päässyt sopuun myös Alankomaiden ja Japanin kanssa niiden osallistumisesta omalta osaltaan puolijohdevalmistukseen liittyvän teknologian vientirajoituksiin Kiinan osalta.
Yhdysvallat iskee Huaweita uusilla rajoituksilla nyt tilanteessa, jossa Huawei näytti saaneen toimintansa vakautettua aiempien rajoitusten myllertämän tilanteen jälkeen.
Heinä-syyskuussa 2022 Huawei onnistui kasvattamaan liikevaihtoaan vuotta aiempaan verrattuna. Tulos tosin laski merkittävästi. Koko vuoden 2022 liikevaihdokseen Huawei on kertonut ennakkotietona noin 636,9 miljardia juania yltäen niukasti edellisvuotta korkeammalle.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvaltojen rajoitukset romahduttivat nopeasti Huawein aseman älypuhelinmarkkinoilla, joilla Huawei oli matkalla maailman suurimmaksi. Myös verkkopuolella Huawein nousu tyssäsi, ja esimerkiksi Euroopassa Huawei on menettänyt markkinaosuuttaan mobiiliverkoissa Ericssonille ja Nokialle.
Vaikeassa tilanteessa Huawein liiketoiminnassa on painoarvoaan on nostanut yritys- ja julkisen sektorin ratkaisut mitä tulee esimerkiksi pilvipalveluihin – erityisesti Kiinassa, mutta myös muualla.
Yhdysvaltojen rajoitusten kiristämisen vaikutukset ovat toistaiseksi avoin kysymys.
”Täysstoppi olisi tietysti katastrofaalinen Huaweille, mutta sitä vähemmäksi jäätäessä lopputulos voi olla aivan erilainen”, kommentoi vientilupahakemuksien kanssa toimiva asiantuntija Financial Timesille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vaikutukset näkyisivät mahdollisesti vaiheittain ja viiveellä, jos aiemmin myönnetyt luvat kaupankäyntiin päättyisivät vasta niiden erääntyessä. On tosin epäselvää, tuleeko Yhdysvaltojen hallinto perumaan myös aiemmin myönnettyjä lupia, jolloin vaikutus olisi tietenkin merkittävästi nopeampi.
Financial Timesin mukaan lopullista päätöstä täydestä yhdysvaltalaiseen teknologiaan perustuvien piirien vientikiellosta Huaweille ei ole vielä tehty.
Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken on matkustamassa ensi viikolla Kiinaan ensimmäisenä Bidenin halituksen ministerinä.
Yhdysvallat on perustellut Huaweille asettamiaan rajoituksia kansallisella turvallisuudella, jonka uhaksi se Huawein kokee sen kiinalaisen taustan vuoksi. Yhdysvallat on pelännyt tietojen siirtymistä Kiinaan, ja lopulta sen hallinnon ja maata hallitsevan kommunistisen puolueen haltuun ja hyödynnettäväksi. Yhdysvaltojen lobbaus on saanut myös useat maat Euroopassa asettamaan suoria kieltoja tai muita esteitä Huawein osallistumiselle 5G-verkkojen rakentamiseen.
Yhdysvallat ei ole kuitenkaan ikinä esittänyt julkisesti minkäänlaista näyttöä tietoturvauhkien todellisesta realisoitumisesta.
Yhdysvaltojen kauppaministeriö ei kommentoinut Financial Timesille tarkemmin yksityiskohtia liittyen Huawei-rajoituksia. Huaweita Financial Times ei tavoittanut kommentoimaan asiaa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »