Huawei on täydentänyt täyslangattomien nappikuulokkeiden valikoimaansa edullisemman hintaluokan FreeBuds 5i -kuulokkeilla. Niiden vahvuuksia ovat keveys, monipuoliset toiminnot ja nopea lataus.
Huawei FreeBuds 5i -kuulokkeet esiteltiin Kiinassa jo kesällä 2022, mutta Suomessa ne saapuivat myyntiin tammikuun 2023 lopulla 99 euron suositushintaan. FreeBuds 5i -kuulokkeet ovat suora seuraaja keväästä 2021 asti Suomessa myydyille FreeBuds 4i -kuulokkeille.
Edeltäjäänsä verrattuna kuulokkeet tarjoavat uutuutena muun muassa kosketuseleen äänenvoimakkuuden säätämiselle, kehittyneemmän Bluetooth 5.2 -yhteyden sekä tuen korkealuokkaiselle Hi-Res Audio -äänentoistolle LDAC-äänikoodekilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Värivaihtoehtoja Huawei FreeBuds 5i -kuulokkeista ovat sininen Isle Blue, musta Nebula Black ja valkoinen Ceramic White.
Edulliset ja monipuoliset nappikuulokkeet
Yhdysvaltain asettamien pakotteiden vuoksi vaikeaan asemaan älypuhelinmarkkinoilla ajautunut Huawei on yhä vahvasti mukana puettavien älylaitteiden markkinoilla, ja myös Suomessa Huaweilla on vahva markkina-asema älykelloissa ja kuulokkeissa. FreeBuds 5i täydentää edullisemman pään vaihtoehtona Huawein täyslangattomien nappikuulokkeiden valikoimaa.
Huawei FreeBuds 5i on teknisesti lähtökohtaisesti kattavasti varusteltu kokonaisuus. Käytössä on 10 millimetrin kaiutinelementit, Bluetooth 5.2 -yhteys sekä LDAC-äänikoodekkituen mahdollistama Hi-Res Audio, joka parantaa äänenlaatua yhteensopivien laitteiden kanssa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kuulokkeissa on myös aktiivinen melunvaimennus, jolle on valittavissa kolme erilaista tasoa. Niin ikään ääniä läpi päästävä niin sanottu läpikuuluvuustila on käytettävissä, minkä ohella äänenlaatua voi mukauttaa haluamaansa suuntaan.
Ulkoisesti FreeBuds 5i -kuulokkeet ovat melko samankaltaiset kuin monet kilpailijansa. Säilytys- ja latauskotelo on ovaalimaisen pyöreä, ja itse kuulokkeet asettuvat kiltisti paikoilleen magneetein kiinnitettynä. Kuulokkeet pysyvät kotelossa vakaasti, mutta ne on kuitenkin kohtalaisen helppo irrottaa pienellä kiertoliikkeellä.
Mukana kuulokkeessa ovat merkkivalo, painike parittamista varten ja USB-C-liitäntä. Lisäksi kotelon takareuna on tasainen, jotta muuten pyöristetty kotelo istuisi tasaisesti vaikkapa pöydällä.
Hauskana yksityiskohtana latauskotelo on kyllästetty pienoisilla pisteilä, jotka luovat kotelolla eräänlaista kiven näköä. Viimeistely on seurausta käytetystä mustesuihkupäällystystekniikasta. Muovinen kotelo on hyvin kevyt, ja niin ovat muoviset kuulokkeetkin – kumpikin painaa vain 4,9 grammaa eli 11 prosenttia edeltäjämallia vähemmän.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Laatutuntuma on perushyvällä tasolla, muttei mitenkään joukosta erottuva. Itse kuulokkeet ovat jopa aavistuksen halvan tuntuiset, vaikka korviin mukavasti ja vakaasti sopivatkin.
Huawein mukaan FreeBuds 5i -kuulokkeet tunnistavat korvakäytävän muodon mukauttaen näin myös äänentoistoa käyttäjäkohtaisesti, mitä on toki korvakuulolla vaikea todentaa. Myyntipakkaus sisältää yhteensä kolmet erikokoiset silikonitulpat, joista useimmat löytänevät itselleen sopivan vaihtoehdon.
Paketissa on myös paperisia pikaohjeita sekä lyhyt USB-A-USB-C-kaapeli, jota voi käyttää kuulokkeiden kotelon lataamiseen. Erillistä laturia ei kuitenkaan ole, kuten ei yleensäkään kuulokkeiden pakkauksissa.
Kumpikin kuuloke sisältää 55 milliampeeritunnin akun latauskotelon yltäessä 410 milliampeeritunnin kapasiteettiin. Huawein mukaan kuulokkeet tarjoavat aktiivisella melunvaimennuksella noin kuusi tuntia kuunteluaikaa ja seitsemän tuntia ilman sitä, mutta todellisuudessa aivan tähän ei ylletä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Latauskotelon tukemana musiikki soi vastaavasti Huawein 18,5 tai 28 tuntia yhdellä latauksella, ja myös nämä lupaukset tuntuvat olevan hieman yläkanttiin. Kaiken kaikkiaan käyttöaika on kuitenkin hyvällä tasolla, ja niin on latausnopeuskin.
Latauskotelo latautuu kaapeliin kytkettynä noin 90 minuutissa eli jopa hieman odotettua nopeammin. Lisäksi kuulokkeille todella saa jotakuinkin luvatut neljä tuntia kuunteluaikaa vain varttitunnin latauksella, ja käytännössä akunkestosta ei FreeBuds 5i:llä tarvitse murehtia.
Langatonta latausta Huawei FreeBuds 5i -latauskotelo ei tue.
Kuulokkeet ovat IP54-luokituksen mukaisesti roisketiiviit, joten niitä voi huoletta käyttää myös kuntoiltaessa. Ilahduttavasti kuulokkeet myös pysyvät korvissa – ainakin allekirjoittaneella – kovatempoisessakin reippailussa, mutta rankkasateen yllättäessä ne kannattanee varmuuden vuoksi riisua pois.
Käyttömukavuus on Huawei FreeBuds 5i:llä kaiken kaikkiaan oivalla tasolla. Kevyet kuulokkeet tuntuvat pysyvän hyvin korvissa (joskin tämä on aina käyttäjäkohtaista), näyttävät pienikokoisina tyylikkäiltä ja tarjoavat myös hintaluokassaan asiallisen äänenlaadun.
Helppo käyttökokemus ja hyvä äänenlaatu
Huawei FreeBuds 5i tunnistaa välittömästi lähistöllä sijaitsevan Huawei-älypuhelimen, mutta muihin laitteisiin ne on paritettava erikseen. Yhteyden muodostaminen on valmistajasta ja laitetyypistä riippumatta varsin helppoa, ja käyttökokemusta voi mukauttaa melko kattavasti Huawei AI Life -sovelluksella.
Huawei AI Life -sovelluksessa voi muun muassa vaikuttaa melunvaimennukseen, mukauttaa ääntä muutamilla valmiilla kuunteluprofiileilla ja löytää mahdollisimman hyvän istuvuuden automatisoidulla testillä.
On hyvä huomata, että AI Life -tukisovellus kannattaa ladata Huawein omasta AppGallery-sovelluskaupasta, johon päivitykset saapuvat selkeästi nopeammin kuin Google Playhin.
Sovelluksen käyttäminen on yksinkertaista, ja se on myös kätevä tapa tutustua FreeBuds 5i:n toimintoihin. Käytettävissä on kolme erillistä kuuntelutilaa: tavallinen, läpikuuluvuus ja melunpoisto, joista viimeisestä on vielä saatavilla kolme tasoa – ultra, tavallinen ja kotoisa.
Kotoisa tila soveltuu hiljaisiin ympäristöihin, kuten vaikkapa kotiin, tavallisen ollessa oletusvaihtoehto. Ultratasoinen vaimennus sen sijaan tekee kaikkensa suodattaakseen taustaääniä jopa 42 desibelin verran, kuten Huawei markkinoinnissaan lupaa.
FreeBuds 5i:n melunpoisto onkin hyvällä tasolla, ja alle sadan euron hintaluokassa vaimennus on hyvin kilpailijoiden tasalla. Korkeat äänet pääsevät läpi hieman matalia paremmin, mutta esimerkiksi hälyisässä kahvilassa työskentely kyllä helpottuu ultra-tilan aktivoimalla.
AI Lifen lisäksi erilaisten kuuntelutilojen välillä voi vaihdella suoraan kuulokkeiden kosketuseleillä. Kosketuksella voi myös vaikkapa hyväksyä tai hylätä puhelun ja, mikä mukavinta, nyt myös lisätä tai vähentää äänenvoimakkuutta helposti pyyhkäisemällä.
Monetkaan edulliset kuulokkeet eivät tarjoa yhtä monipuolisia kosketuskomentoja etenkin äänenvoimakkuuden säätömahdollisuuden ollessa melko harvinaista herkkua. Myös FreeBuds 5i:n edeltäjästä kyseinen toiminto uupui, mutta nyt se on mukana luotettavan sujuvasti toimien.
Huawei FreeBuds 5i:n äänenlaatu on kohtalaisen hyvällä tasolla kuten aiemmin jo mainittiinkin. Ääni on luonnollisen kirkasta lukuun ottamatta matalimpia taajuuksia, jotka helposti jäävät hieman vaisuiksi, mikä puolestaan tekee koko äänentoistosta paikoitellen hieman lattean.
Ero kalliimpiin, jopa useiden satojen eurojen täyslangattomiin nappikuulokkeisiin on kohtalaisen selkeä, mutta alle sadan euron hinta huomioiden FreeBuds 5i kuulostaa oikein hyvältä. Niin puhetta kuin musiikkiakin kuuntelee keveillä napeilla mielellään.
Äänenlaatua voi mukauttaa AI Life -sovelluksesta, jos kohta ei kovinkaan monipuolisesti. Saatavilla on muutamia esiasetuksia, mutta esimerkiksi manuaalinen taajuuskorjain uupuu.
Puheluissa FreeBuds 5i pärjää kohtalaisesti, mutta melunvaimennus kannattaa kuitenkin kytkeä pois päältä, jotta niin kutsuttua tynnyrivaikutusta ei pääse syntymään. Keskustelukumppani kuulee äänen selkeästi, vaikka toisinaan taustan rohinat ja kahinat kuuluvatkin läpi hieman toivottua vahvemmin.
Kuulokkeet yhdistyvät älypuhelimeen Bluetooth 5.2 -yhteyksin, ja yhteys on vakaa ja kantaa tavanomaisen kauas. Yksi väliin sattuva seinä ei välttämättä vielä kuuntelua haittaa, ja pienessä asunnossa voi liikkua vapaasti äänenlaadun häiriintymättä.
FreeBuds 5i:ssä on myös tuki korkean bittivirran LDAC-äänikoodekille, minkä ansiosta kuulokkeille on myönnetty Hi-Res Audio Wireless -sertifikaatti. LDAC-koodekista hyödyn saa irti, kun myös äänilähteenä toimiva laite sitä tukee.
Lopuksi vielä mainittakoon, että pelattaessa FreeBuds 5i -kuulokkeiden viiveen pitäisi olla alhaisimmillaan 94 millisekuntia. Kyseessä ei ole markkinoiden parhaimmistoa edustava lukema, mutta silti viive on kohtuullisella tasolla.
Yhteenveto: Huawei FreeBuds 5i -kuulokkeet ovat hintansa väärti
Täyslangattomia nappikuulokkeita on markkinoilla kymmeniä ja taas kymmeniä, ja kuluttajalla on paljon valinnanvaraa hintahaitarin venyessä muutamista kympeistä useisiin satoihin euroihin.
Huawei FreeBuds 5i on varsin edullinen, mutta kuitenkin vakuuttava vaihtoehto.
99 euron suositushintaansa nähden FreeBuds 5i -kuulokkeet tarjoavat paljon. Etenkin monipuoliset ominaisuudet esimerkiksi äänenvoimakkuuden säätämisen mahdollistavien kosketuseleiden ja mukautettavissa olevan melunvaimennuksen osalta miellyttävät, ja lupauksensa lunastava pikalataus on myös kätevä lisä kuulokkeissa.
Matalia taajuuksia toistettaessa äänenlaatu ei FreeBuds 5i -kuulokkeissakaan hätkähdytä, mutta kaiken kaikkiaan FreeBuds 5i tarjoaa hintaansa nähden varsin laadukkaan kuuntelukokemuksen. Roisketiiviit kuulokkeet istuvat muutaman henkilön otannan perusteella hyvin korviin, ja pidemmätkin käyttöjaksot sujuvat kivuitta.
Arvostelun aikana FreeBuds 5i -kuulokkeita käytettiin sekä Android-älypuhelimella että iPhonella, ja niin yhdistäminen kuin käyttökin AI Life -sovelluksineen onnistui hienosti. Ainut Huawei-puhelinten erikoisuus on nopea pikaparitus, mutta muuten ominaisuustarjonta on sama kumppanilaitteesta riippumatta.
Huawein lisäksi Sonylla, Xiaomilla, OnePlussalla, Samsungilla ja monilla muilla valmistajilla, mukaan lukien myös äänentoistoon erikoistuneet brändit, on tarjota omat vaihtoehtoiset täyslangattomat nappikuulokkeensa eri hintaluokkiin. Kilpailijoita ja vaihtoehtoja FreeBuds 5i -kuulokkeilta ei siis puutu, ja hyviä vaihtoehtoja on monia muitakin.
Kohtuullisen hintansa vastineeksi FreeBuds 5i -kuulokkeet tarjoavat kuitenkin hyvän äänenlaadun ja monipuoliset ominaisuudet, jotka tarjoavat hyvin vastinetta rahalle.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »