Erilaiset uutta sisältöä luovat generatiiviset tekoälymallit ovat nousseet suureksi ilmiöksi, ja loppuvuodesta 2022 julkaistu OpenAI:n keskusteleva tekoälybotti ChatGPT onnistui nostamaan kiinnostuksen vielä aivan uusiin sfääreihin.
Tekoälyratkaisujen osalta edelläkävijäksi mielikuvissa nousseen OpenAI:n ohella myös suuret teknologiajätit ovat pitkään panostaneet tekoälytutkimukseen ja -kehitykseen, mutta pidättäytyneet julkaisemasta työnsä tuloksena syntyneitä mallejaan laajemman yleisön käyttöön pelätessään mahdollisia ikäviä sivuvaikutuksia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nyt Google on antanut jälleen yhden esimerkin tekoälyn kehitystyöstään esittelemällä MusicLM:n, joka on tekstimuotoisen pyynnön perusteella musiikkia luova tekoälymalli.
MusicLM:lle voi kuvailla esimerkiksi, minkälaisen melodian tunnelmaltaan haluaa luoda ja tämän jälkeen tekoäly luo sävellyksen.
MusicLM on saanut innostuneen vastaanoton, ja sitä on pidetty merkittävänä läpimurtona tekoälyn luoman musiikin saralla. Jatkossa tekoälymallit voivatkin merkittävällä tavalla muuttaa tapaa, jolla musiikkia yleisesti luodaan. Osa MusicLM:ää on myös ”Story Mode” -tarinatila, joka mahdollistaa tarinankerronnallisen musiikin luomisen esimerkiksi elokuviin ja sarjoihin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Googlen mukaan kokeilut ovat kertoneet MusicLM:n peittoavan sekä äänenlaadultaan että pyyntöön sopeutumiseltaan aiemmat musiikkia luovat tekoälymallit. MusicLM myös pystyy varsin monimutkaisiin sävellyksiin, ja sillä voi luoda useita minuutteja pitkiä musiikkipätkiä, joissa tyyli säilyy johdonmukaisena. Taajuudeltaan MusicLM:n ulosanti on 24 kilohertsiä sekunnissa.
MusicLM:llä luotuja esimerkkejä musiikista löytyy Googlen verkkosivuilta.
Tekstipyynnön rinnalla MusicLM:ää voi pyytää luomaan musiikkia melodian perusteella – esimerkiksi vihelletyn tai hyräillyn melodian voi muuntaa sillä tekstipyynnössä kuvaillulla tavalla valmiiksi musiikiksi. Lisäksi musiikkia voi luoda myös perustuen maalauksiin.
MusicLM osaa luoda musiikkia useissa eri genreissä, ja sitä voi pyytää luomaan esimerkiksi eri osaamistason muusikoille sopivaa musiikkia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Toistaiseksi laajalle yleisölle Google ei ole vielä MusicLM:ää julkaissut, eikä se ole suunnitelmissa lähiaikonakaan. Syynä ovat vielä mahdolliset ongelmat, kuten se, että Google on havainnut noin 1 prosentin MusicLM:n tuottamasta musiikista replikoituvan suoraan tekoälymallin kouluttamiseen käytetystä lähdemateriaalista. Kehitys vaatii siis vielä lisää työtä.
Jatkossa Google aikoo jatkaa MusicLM:n kehittämistä vielä paremmalla laadulla kuin myös tutkia mahdollisuutta luoda sävellysten oheen lyriikoita eli sanoituksia.
whoa, this is bigger than ChatGPT to me.
google almost solved music generation, i'd say. https://t.co/s9PQaJ5R6A— Keunwoo Choi (@keunwoochoi) January 27, 2023
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »