Applen pitkään odotettujen virtuaalilasien, jotka tarjoavat myös valittuja lisätyn todellisuuden toimintoja kamerakuvan kautta ja joista voidaan tämän myötä puhua sekoitetun tai laajennetun todellisuuden laseina, julkistus on tapahtumassa jossakin vaiheessa kevään 2023 aikana ennen kesäkuussa järjestettäväksi odotettua Applen perinteistä WWDC-kehittäjätapahtumaa.
Lukemattomia kertoja aiemminkin lasien kehityksestä kertonut Bloombergin Apple-reportteri Mark Gurman on nyt julkaissut lasien lanseerauksen lähestyessä toistaiseksi kattavimman katsauksensa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Markkinoille Applen virtuaalilaseja, jotka voivat saada nimekseen Apple Reality Pro, odotetaan syksyllä 2023. Varhaisen vaiheen tuotannon on tarkoitus käynnistyä helmikuussa.
Yleisesti Applen ensimmäisistä virtuaalilaseista on pitkään odotettu korkeahintaista tuotetta, ja odotus noin 3 000 dollarin hinnasta toistuu jälleen viimeisimmässäkin raportissa. Applen kerrotaan myös harkinneen lasien tuomista markkinoille aluksi vain Yhdysvalloissa. Ensimmäisen vuoden myyntitavoite on noin 1 miljoonaa kappaletta.
Applen laseissa kilpailijoita korkeampaa hintaa perustelevat Mac-tietokoneiden M2-piirin tasolla oleva järjestelmäpiiri ja tehokas erillinen grafiikkasuoritin, toistakymmentä kameraa laitteen ulko- ja sisäpuolella sekä toistaiseksi korkeimman tarkkuuden näytöt missään kuluttajamarkkinoiden virtuaalilaseissa. Tekniikaltaan lasien pitäisi olla siis kilpailijoitaan edellä, mutta hintaakin on karkeasti tuplasti esimerkiksi Meta Quest Prohon verrattuna.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Gurman raportoi jo aiemmin Applen antaneen virtuaalilasien käyttöjärjestelmälleen sisäisesti uudeksi nimeksi xrOS, kun aiemmin käyttöjärjestelmä tunnettiin nimellä realityOS. Käyttöjärjestelmän nimen xr-alkuosa on lyhenne sanoista extended reality, eli laajennettu todellisuus, joka on myös yksi eri termeistä, joita virtuaali- ja lisätyn todellisuuden yhdistelmästä käytetään.
Uudessa raportissa lasien käyttöjärjestelmää kuvaillaan kuin 3D-versioksi Applen iOS- ja iPadOS-käyttöjärjestelmistä. Tarjolla on niiden tapaan ruudukko sovelluskuvakkeita ja widgetejä. Mukana tulee olemaan monia tuttuja sovelluksia laseille sovitettuna, kuten Safari-verkkoselain, Kuvat, Mail-sähköposti, Viestit, App Store ja Apple TV. Laseilla voi katsella videoita ikään kuin jättimäiseltä ruudulta eri ympäristöissä, kuten aavikolla tai avaruudessa. Tämä tulee olemaan yksi lasien avainominaisuuksista, joihin Apple panostaa. Mahdollisia kumppaneita ovat esimerkiksi Disney ja Dolby Applen omien Apple TV+:n sisältöjen sovittamisen ohella.
Merkittävä käyttökohde laseille ovat myös FaceTime-videopuhelut ja virtuaalitapaamiset. FaceTime laseissa osaa esittää realistisesti käyttäjän kasvot ja koko vartalon virtuaalitodellisuudessa. Kaksi eri paikoissa sijaitsevaa Applen virtuaalilasien käyttäjää voivat kommunikoida ja tuntea olevansa toistensa kanssa samassa huoneessa. Apple on panostanut realistisuuteen virtuaalitapaamisissa toisin kuin esimerkiksi Meta, jonka virtuaalitapaamiset pohjautuvat piirroshahmomaisiin avatareihin. Vaaditusta merkittävästä laskentatehosta johtuen vastapuolen esittäminen realistisena on kuitenkin mahdollista vain kahdenvälisissä tapaamisissa. Laajemmissa tapaamisissa käyttäjät esiintyvät Memojien tapaisina virtuaalihahmoina.
Luonnollisesti pelit tulevat olemaan yksi mielenkiintoinen osa-alue, ja Applen kerrotaan kehittäneen omaa pelimoottoriaan VR-peleille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Gurmanin mukaan Applen virtuaalilasien kehittyneet silmien ja käsien seurantaominaisuudet tulevat olemaan laitteelle merkittävä myyntiargumentti. Ulkoisilla kameroillaan lasit pystyvät tarkasti seuraamaan ja analysoimaan käyttäjän käsien liikettä, kun taas sisäiset sensorit seuraavat silmien liikettä ja katseen suuntautumista. Laitteen hallinta voikin tapahtua osin katseen voimalla – esimerkiksi painikkeen, sovelluskuvakkeen tai listan kohdan voi valita sitä katsomalla.
Erilaisia komentoja voidaan myös aktivoida tuomalla peukalo ja etusormi yhteen – ilman erillisiä ohjaimia tai muita varusteita.
Tekstin syöttäminen tapahtuu puhuen Sirin avulla tai lähellä olevan iPhonen, iPadin tai Macin avulla. Applen kerrotaan myös kehittäneen teknologiaa, joka mahdollistaisi kirjoittamisen ilmassa näppäillen, mutta tätä ei odoteta saataville alkuvaiheessa.
Applen lasit voivat myös toimia ulkoisena näyttönä Macille niin, että lasien käyttäjä näkee Macinsa näytön virtuaalitodellisuudessa, mutta voi käyttää sen kosketuslevyä tai hiirtä ja näppäimistöä ohjaamiseen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Apple panostaa laseissa ja niiden käyttöjärjestelmässä myös merkittävästi virtuaalitodellisuuden ja lisätyn todellisuuden yhdistämiseen. Laseissa tulee olemaan Apple Watchin pyöritettävää digitaalista kruunupainiketta muistuttava painike, joka mahdollistaa vaihtamisen virtuaali- ja lisätyn todellisuuden tilan välillä.
Virtuaalitodellisuus sulkee ympäröivän fyysisen maailman pois nähtäviltä, kun taas lisätyn todellisuuden tilassa sisältö esitetään kamerakuvan kautta ympäröivän maailman kanssa yhdessä. Gurman raportoi, että Apple toivoo tämän virtuaali- ja lisätyn todellisuuden yhdistämisen olevan yksi tuotteen kohokohdista.
Viime aikoina jo aiemminkin raportoidulla tavalla Applen virtuaalilasien akku ei tule sijaitsemaan itse laseissa eikä niiden pannassa, vaan erillisessä yksikössä, joka on tarkoitettu pidettäväksi esimerkiksi taskussa ja joka yhdistyy laseihin kaapelilla. Raportoidusti Apple on päätynyt ratkaisuun kuumenemisen estämiseksi. Itse laseissa on silti myös pyörivä tuuletin viilennystä tuomassa.
Akunkesto laseissa yltää aktiivisessa käytössä noin kahteen tuntiin, ja akkuyksikön koon kerrotaan vastaavan suunnilleen kahta päällekkäin asetettua iPhone 14 Pro Max -puhelinta.
Applen kerrotaan kehityksen aikana testanneen myös prototyyppejä sisäänrakennetulla akulla ja USB-C-latauksella.
Lasiensa rakenteessa Apple tulee käyttämään alumiinia, lasia ja erilaisia pehmusteita paremman premium-tuntuman luomiseksi. Laseissa on myös edessä ulkopuolella kaareva näyttö, joka voi esittää lasien käyttäjän silmät. Laseista löytyy myös kaiuttimet sivuilta ja pään taakse kiertyvä panta. Lisäksi niitä voi käyttää AirPods-kuulokkeiden kanssa.
The Information on myös jakanut aiemmin laseista aiemmin alta löytyvän piirroskuvan. Designiltaan laitteessa tulee olemaan yhtymäkohtia Applen AirPods Max -kuulokkeiden kanssa.
Apple on kehittänyt virtuaalitodellisuuslaitettaan aktiivisesti tiettävästi vuodesta 2015 asti.
Applen ensimmäisestä virtuaalitodellisuuslaitteesta on odotettu muun muassa korkean, jopa useiden tuhansien eurojen, hinnan vuoksi rajatumman ostajakunnan niche-tuotetta, jonka kohderyhmänä ovat sovelluskehittäjät ja muut varhaiset omaksujat. Kokonaisuutena toimintojen on kerrottu tulevan keskittymään median kuluttamiseen, viestintään sekä pelaamiseen.
Vuodelle 2024 tai 2025 Applen on aiemmin raportoitu aiemmin kehittävän edullisempia virtuaalilaseja.
Applelle tuleva virtuaalitodellisuuslaite tulee olemaan sen ensimmäinen merkittävä uuden tuotekategorian laite sitten vuoden 2015 Apple Watchin.
Vähintään yli 1 000 tai aiemmin raportoidusti jopa 2 000 Applen työntekijää työskentelee sen virtuaali- ja lisätyn todellisuuden laitteiden parissa osana Applen Technology Development Group -ryhmää, jota käytännön tasolla johtaa yhä Mike Rockwell tätä nykyä yhdessä Applen entisen johtoryhmän jäsenen Dan Riccion kanssa. Applen koko laitekehityksen ex-johtaja siirtyi alkuvuodesta 2021 keskittymään vain virtuaali- ja lisätyn todellisuuden projekteihin.
Applen virtuaalilaseissa on kummallekin silmälle oma Sonyn kanssa kehitetty näyttö, aiempien huhujen mukaan 4K-tarkkuuden micro-OLED-näyttöpaneeli, sekä lisäksi laajempi AMOLED-näyttöpaneeli, joka saattaa olla ulospäin suunnattu näyttö.
Tarkkojen näyttöjen ohella Applen laitteeseen on odotettu toistakymmentä kameraa, joista osa voi olla LiDAR-laser-skannereita. Ne ovat osaltaan mahdollistamassa virtuaalitodellisuuslaitteen laajempia fyysisen maailman kanssa sekoittuvia lisätyn todellisuuden toimintoja.
Joissakin aiemmissa huhuissas Applen virtuaalilasien on odotettu myös sisältävän biometrisenä tunnistustapana iiristunnistuksen, mutta tätä ei ole vahvistettu useammilta tahoilta. Niin sanottu Iris ID:tä hyödynnettäisiin laseissa maksujen vahvistamiseen, minkä lisäksi se mahdollistaisi käyttäjätilin helpon vaihtamisen laitteessa, joka on voitu ajatella esimerkiksi perheen kesken tai työpaikalla kollegoiden kanssa jaettavaksi. Iiristunnistus olisi raportoidusti toteutettu samoilla kameroilla, joilla laseissa toimii myös katseen seuranta, jota hyödynnetään piirrettävän grafiikan tarkempaan piirtämiseen juuri katsottavalta alueelta.
Alla yhteenveto myös aiempien Bloombergin, analyytikko Ming-chi Kuon ja The Informationin raporttien aiemmin paljastamista Applen suunnitelmista virtuaalitodellisuuslaitteesta. Luonnollisesti kyse on osin epävarmoista tiedoista, eikä ole varmaa tuleeko Applen virtuaalitodellisuuslaite raportoidun kaltaisena markkinoille.
Paljastuneet tiedot Applen virtuaalilaseista
- Virtuaalitodellisuuslaite, jossa kuitenkin myös kamerakuvan päällä esitettävät toiminnot ovat osittaisessa roolissa
- xrOS-käyttöjärjestelmä on 3D-ympäristö esimerkiksi videoiden katseluun, viestintään ja pelaamiseen
- Todennäköisesti 4K-tarkkuuden näyttö kummallekin silmälle. Näytöt voivat olla Sonyn kanssa kehitettyjä micro-OLED-näyttöpaneeleja ja lisäksi laajempi AMOLED-näyttöpaneeli, joka voi olla suunnattu ulospäin esittämään esimerkiksi lasien käyttäjän silmät. Edistynyt silmien katseen seuranta ja mahdollisesti iiristunnistus käyttäjän tunnistamiseen.
- Ulkoiset ja sisäiset kamerat käsien ja silmien seurantaan sekä tiettyihin lisätyn todellisuuden toimintoihin – kameroita yhteensä jopa 15 kappaletta, osa todennäköisesti LiDAR-skannereita
- Apple Watchin digitaalista kruunupainiketta muistuttava painike virtuaalitodellisuuden ja lisätyn todellisuuden tilojen välillä vaihtamiseen.
- Tarkka käsien seuranta ja liikeohjaus ilman erillisiä ohjaimia. Tekstiä voi syöttää puhuen Sirin avulla tai muilla Apple-laitteilla
- Teknisenä perustana Applen itse kehittämä järjestelmäpiiri sekä erillinen grafiikkapiiri. Järjestelmäpiirin suorituskyky vastaa Applen Mac-tietokoneissa ja iPad Prossa käyttämää M2-piiriä, mutta toisaalta laitteen on kerrottu vaativan joidenkin toimintojen osalta langatonta yhteyttä paritettuun laitteeseen, jossa voisi tapahtua osa laskennastakin. Tukeutuminen paritettuun laitteeseen, kuten iPhoneen, voi kuitenkin liittyä myös yhteyksiin – virtuaalilaseissa lienee vain Wi-Fi-yhteys, ei mobiiliverkkoyhteyttä.
- Varustettu pyörivällä tuulettimella
- Tehokkaan suorittimen ja tuulettimen myötä laite oli aluksi raportoidusti liian suuri ja painava. Tätä ongelmaa Apple on ratkaissut pienentämällä laitetta niin, ettei käyttö onnistu enää silmälasien kanssa. Sen sijaan Apple aikoo tarjota laitteen osaksi vahvuuksilla varustettuja vaihdettavia linssejä, jotka asetetaan näyttöjen päälle ja kiinnittyvät magneettisesti.
- Akku erillisessä yksikössä, joka yhdistyy laseihin kaapelilla. Esimerkiksi taskussa pidettävän akkuyksikön koko vastaa noin kahta iPhone 14 Pro Maxia päällekkäin asettuna. Akunkesto noin kaksi tuntia.
- Materiaaleina alumiini ja lasi, lisäksi kangaspehmusteet
- xrOS-käyttöjärjestelmä ja oma App Store -sovelluskauppa. Monia tuttuja Apple-sovelluksia, kuten Safari, Mail, Viestit, Kuvat ja Apple TV.
- Mahdollisuus katsella videoita erilaisissa virtuaaliympäristöissä ikään kuin jättinäytöltä. Mahdollisia kumppaneita Disney ja Dolby.
- FaceTime-videopuhelut ja virtuaalitapaamiset realistisella vastapuolen kasvojen ja vartalon esittämisellä
- Lasit voivat toimia ulkoisena näyttönä Macille niin, että lasien käyttäjä näkee Macinsa näytön virtuaalitodellisuudessa, mutta voi käyttää sen kosketuslevyä tai hiirtä ja näppäimistöä ohjaamiseen.
- Kaiuttimet laseissa, lisäksi käyttö mahdollista AirPods-kuulokkeiden kanssa
- Wi-Fi 6 ja 6E -yhteydet
- Hinta noin 3 000 dollaria
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »