DNA kertoo 5G-verkkonsa laajentuneen merkittävästi vuoden 2022 aikana, kun yhteenlaskettu 5G-tukiasemien määrä kasvoi liki 70 prosentilla DNA:n ja Suomen Yhteisverkon alueella.
DNA:n käyttämä 5G-verkko kattaa nyt laskennallisesti jo 80 prosenttia suomalaisten asuinpaikoista – 4,4 miljoonaa ihmistä 203 paikkakunnalla. Viimeisimpänä 5G-verkko DNA:n asiakkaille on avautunut Pukkilassa ja Vimpelissä. Uusi paikkakuntia 5G-verkon piiriin tuli vuoden 2022 aikana yli 60.
Tarkemmin oman alueen mobiiliverkon tilan voi selvittää peittokartasta DNA:n verkkosivuilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kartalta näkyvät esimerkiksi 4G- tai 5G-verkon teoreettisen maksiminopeuden ja taajuusalueet valitussa sijainnissa. Samalla alueella voi olla käytössä useampia taajuuksia, joista päätelaite tyypillisesti valitsee automaattisesti parhaiten toimivan. Kartasta voi myös tarkistaa käynnissä olevat verkon parannustyöt. Kartan päivittymisessä on pieni viive, joten aivan viimeisimmät päivitykset eivät välttämättä vielä näy.
DNA käyttää Itä- ja Pohjois-Suomessa yhdessä Telian kanssa omistetun, vuonna 2014 perustetun Suomen Yhteisverkon suunnittelemaa, toteuttamaa ja ylläpitämää verkkoa.
Päättyneen vuoden 2022 aikana 5G-tukiasemien määrä DNA:n ja Suomen Yhteisverkon alueella lisääntyi yhteensä lähes 70 prosentilla. Kaikkiaan DNA:n 5G-väestöpeitto oli vuoden alussa noin 65 prosenttia ja vuoden lopussa jo 80 prosenttia. Vastaavasti maantieteellinen peitto oli vuoden alussa 7 prosenttia ja vuoden lopussa jo 20 prosenttia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Muista operaattoreista Elisa kertoi 5G-verkkonsa yltäneen jo vuoden 2022 loppupuolella yli 85 prosentin väestöpeittoon ja Telia kertoi viimeisimpänä tietona 5G-verkkonsa kattavan 4,3 miljoonan suomalaisen asuinpaikan.
”Vuoden 2022 aikana rakensimme verkkoa aiempaan nähden harvempaan asutuille seuduille ja paransimme samalla jo olemassa olleen 5G:n laatua tihentämällä tukiasemaverkostoamme”, DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari kuvailee.
DNA:n käyttämää 5G-verkkoa on rakennettu sekä matalammalla 700 megahertsin taajuudella että korkeammalla 3,5 gigahertsin taajuudella. Matalampi taajuus mahdollistaa nopeat, tyypilliseen nettitarpeeseen erinomaisesti riittävät yhteydet laajalle alueelle hyvällä sisäkuuluvuudella. Korkeampi taajuusalue sen sijaan tarjoaa gigaluokan yhteysnopeudet ja hyvin vähäisen viiveen suppeammalle kuuluvuusalueelle. Tyypillisesti matalampaa taajuutta käytetään haja-asutusalueilla ja harvaan asutuissa taajamissa, korkeampaa kaupunkialueilla.
DNA:n tilastojen mukaan kuluttajien puhelimissaan käyttämillä 5G-liittymillä siirrettiin vuonna 2022 yli 20 prosenttia enemmän dataa kuin vastaavilla 4G-liittymillä. Dataliittymiä tarkastellessa ero on vielä suurempi, sillä tavallisella 5G-dataliittymällä siirretään 70 prosenttia enemmän dataa, kotiin kiinteästi asennettavalla Koti 5G -dataliittymällä jopa 180 prosenttia enemmän dataa kuin 4G-dataliittymillä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
DNA muistuttaa myös, että 5G-verkkoja rakennettaessa päivittyy samalla koko mobiiliverkko, sillä vanhat tukiasemat vaihdetaan kokonaan uusiin. Siksi myös 4G-nopeudet ja -käyttökokemus päivitettävillä alueilla paranevat.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »