DNA kertoo ottaneensa edelläkävijänä käyttöön virtuaalisissa privaattiverkoissa hyödynnettäviä alueellisia asiakasliikenteen yhdyspisteitä kahdeksalla eri paikkakunnalla ympäri Suomen.
DNA:n virtuaaliset privaattiverkot toimivat ohjelmisto-ohjatusti olemassa olevan 5G-verkon päällä. Privaattiverkoissa voidaan käyttää tarvittaessa myös täysin asiakaskohtaisia yhdyspistettä, jolloin sama ohjelmistopohjainen verkkoratkaisu on helposti skaalattavissa pienemmälle alueelle.
Privaattiverkkojen avulla voidaan entistä paremmin lunastaa 5G-verkkojen nopeus- ja viivettömyyslupauksia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Privaattiverkolla tarkoitetaan mobiilia yksityisverkkoa, eli esimerkiksi yrityksen tai yhteisön omassa käytössä olevaa suljettua mobiiliverkkoa. Nyt yksityisverkkoja on mahdollista toteuttaa myös kustannustehokkaasti ohjelmistollisesti yleisen mobiiliverkon päälle, jolloin kyse on virtuaalisista privaattiverkoista. Niiden avulla voidaan tuoda yritysten ja yhteisöjen käyttöön vakaat yhteydet laajoille alueille sekä sellaisiin paikkoihin, joihin esimerkiksi kuitua olisi kallista, hankalaa tai jopa mahdotonta asentaa. Lisäksi tietoturva on suljetuissa verkoissa helpompi varmistaa.
”Vaikka ohjelmisto-ohjattu privaattiverkkoratkaisumme toimii julkisten verkkojen päällä, se itse asiassa parantaa taajuustehokkuutta. Kun datan reitti on optimaalinen, vapautuu tilaa muulle käytölle. Jos tietyt taajuudet olisivat vain privaattikäytössä, ne olisivat samalla pois muusta käytöstä. Näin emme joudu lohkomaan kiinteitä taajuusalueita privaattiverkkokohtaisesti ja pystymme tarjoamaan nopeat yhteydet kaikille käyttäjille. Lisäksi, kun data reititetään radioverkosta eteenpäin optimaalisesti, vapautuu tilaa muulle käytölle seuraavissa verkkoelementeissä ja asiakasdata voidaan pitää halutulla maantieteellisellä alueella”, DNA:n tekninen johtaja Ville Virtanen kertoo.
Virtuaalisen privaattiverkon toteuttamisen mahdollistavat DNA:n asiakasliikenteen yhdyspisteet valmistuivat vuoden 2022 aikana Helsingissä, Tampereella, Lahdessa, Kuopiossa, Jyväskylässä, Vaasassa, Turussa ja Oulussa. Hajautettujen yhdyspisteiden ansiosta virtuaalisia privaattiverkkoja voidaan nyt rakentaa laajasti eri puolille maata.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Nämä kaupungit ovat valikoituneet datakeskusten sijainniksi ensisijaisesti kysynnän perusteella. Ne asettuvat myös alueellisesti eri puolille Suomea, joten voimme palvella niiden kautta jo erittäin laajoja alueita ilman, että etäisyys yhdyspisteeseen kasvaa liian suureksi. Meillä on tietysti mahdollista tuoda asiakkaalle oma yhdyspiste mihin vain, missä on sähköä ja sopiva tila, joten myös hyvin paikalliset ratkaisut onnistuvat tarvittaessa. Hienointa ratkaisussa on, että julkisessa verkossa käytettävä arkkitehtuuri on skaalattavissa aina yritystasolle asti”, Virtanen summaa.
Privaattiverkossa data ei sen sijaan liiku fyysisesti kuin aivan välttämättömän matkan.
”Puhutaan reunalaskennasta, eli datan käsittely tapahtuu asiakasverkon reuna-alueilla, paikallisesti. Tiedonkäsittely nopeutuu ja on myös tietoturvallisempaa. Kaikki tapahtuu siis paikallisesti, eikä datan tarvitse käydä pilvessä – eli mahdollisesti hyvinkin kaukana sijaitsevissa datakeskuksissa”, Virtanen kuvailee.
Hän kertoo tiedon kulkevan perinteisesti vertikaalisesti, eli esimerkiksi laitteesta pilveen, pilvestä analysoitavaksi ja sieltä taas loppukäyttäjälle. Reunalaskenta mahdollistaa tarvittaessa jopa horisontaalisen tiedonsiirron, liki suoraan laitteelta laitteelle. Erityisen paljon tästä hyötyvät esineiden internetin (IoT) kaltaiset ratkaisut.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
DNA:n mukaan parhaimmillaan privaattiverkko voi jo pelastaa ihmishenkiä. Kun ambulanssissa työskentelevät ensihoitajat etsivät hätätilanteessa potilaan terveystietoja oikeanlaisen hoidon varmistamiseksi, voi sekuntien tai jopa minuuttien viive olla hoidon onnistumisen kannalta ratkaiseva.
”Eräässä ambulansseja koskevassa tapauksessa privaattiverkkomme korjasi hitauden, jonka syynä oli tietojärjestelmän vaatimat peräkkäiset tietokantakyselyt. Dataa liikkui siis tietokannan ja ambulanssin välillä edestakaisin, jolloin pienikin viive yhteydessä saattoi moninkertaistaa lopullisen viivästyksen. Nopeasti toimiva privaattiverkko voi siis kriittisessä tilanteessa pelastaa jopa hengen, kun potilastiedot tarvitaan vauhdilla”, Virtanen kuvailee.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »