Microsoft käy neuvotteluja 10 miljardin dollarin sijoituksesta OpenAI:hin, joka on viime aikoina paljon huomiota keränneen ChatGPT:n takana.
OpenAI:n keskusteleva tekoäly ChatGPT pystyy tuottamaan vastauksia ja tekstiä sujuvasanaisesti monista eri aiheista. Loppuvuodesta 2022 tapahtuneen julkaisunsa jälkeen ChatGPT:n tuotokset ovat levinneet laajasti sosiaalisessa mediassa, minkä lisäksi teknologian potentiaali esimerkiksi verkon hakukoneiden laajennuksena tai jopa korvaajana on saanut huomiota. Edelleen kehittyessään ChatGPT:n taustateknologia voi jatkossa nostaa merkittävästi tuottavuutta esimerkiksi ohjelmistokehityksessä ja mahdollisesti muussakin tietotyössä.
Microsoft sijoitti jo vuonna 2019 OpenAI:hin 1 miljardi dollaria.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Uusista neuvotteluista raportoivan Semaforin mukaan OpenAI:n 10 miljardin dollarin rahoituskierrokselle voisi osallistua myös pääomasijoitusyhtiöitä ja sillä OpenAI arvostettaisiin 29 miljardin dollarin arvoiseksi, uusi sijoitus mukaan lukien.
Semaforin mukaan on epäselvää, onko järjestely jo toteutunut, mutta mahdollisille sijoittajille lähetettiin asiakirjat jo viime viikkoina alkuperäisenä tavoitteena saattaa diili valmiiksi jo vuoden 2022 loppuun mennessä.
OpenAI perustettiin alun pitäen voittoa tavoittelemattomana organisaationa, mutta sittemmin sen alle on perustettu myös tavanomaiseen tapaan voittoa tavoitteleva yritys. Poikkeuksellisen rakenteensa ansiosta myös nyt neuvotteluissa ollut sijoitus olisi tavallista monimutkaisempi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Semafor raportoi, että osana diiliä Microsoft saisi 75 prosenttia OpenAI:n voitoista, kunnes se on saanut rahat sijoituksestaan takaisin. Tämän jälkeen Microsoftin osuus OpenAI:sta olisi 49 prosenttia, muiden sijoittajien 49 prosenttia ja OpenAI:n voittoa tavoittelemattoman emoyhtiön kaksi prosenttia. Järjestelyyn liittyy kuitenkin vielä lisäksi tuottoja rajoittava kerroin, joka vaihtelee eri sijoittajilla.
Microsoft on tarjonnut OpenAI:lle edullisesti omia Azure-pilvipalvelujaan, joita tekoälymallien luominen ja hyödyntäminen kuluttaa runsaasti. On epäselvää, miten Microsoftin sijoitus ja OpenAI:n kulutus Microsoftin pilvipalveluihin linkittyvät toisiinsa.
Microsoft ja OpenAI kieltäytyivät kommentoimasta Semaforin raporttia sille.
Wall Street Journal raportoi jo viime viikolla, että OpenAI salli työntekijöiden ja varhaisen vaiheen sijoittajien myyvän osakkeitaan 29 miljardin dollarin arvostuksella. Samoin Microsoftin kiinnostuksesta kasvattaa omistustaan OpenAI:ssa on raportoitu jo aiemmin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Aiemmat raportit The Informationilta ovat myös kertoneet Microsoftin valmistelevan OpenAI:n ChatGPT-teknologian hyödyntämistä niin Bing-hakukoneessaan kuin myös toimistosovelluksissaan Wordissa, PowerPointissa ja Outlookissa.
ChatGPT:n avulla uudistuneen Bingin julkaisu voisi kerrotun mukaan tapahtua jo maaliskuun 2023 loppuun mennessä. Raportoidusti suunnitellut tekoälyn tarjoamat vastaukset Bingissä tulevat olemaan kokonaisia lauseita, jotka kertovat myös annetun vastauksen sisältämän tiedon lähteen. Bing voisi tarjota sopiviin hakuihin tällaisen suoran vastauksen sen sijaan, että se listaisi linkkejä tai tarjoaisi perinteisemmän yhteenvedon tiedoista.
ChatGPT ja Microsoftin liikkeet ovat herättäneet myös hakukonemarkkinoiden valtiaan Googlen.
Hiljattain The New York Times raportoi, että Googlella on käynnistynyt ChatGPT:n julkaisun myötä niin sanottu hätätila, ”code red”, jonka myötä yhtiö pyrkii vastaamaan hiljattain julkaistun ChatGPT:n heittämään uuteen haasteeseen tekoälyn saralla. Raportoidusti Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai on ”ohjannut lukemattomat ryhmät yhtiön sisällä vastaamaan ChatGPT:n luomaan uhkaan”.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
OpenAI:n osalta liiketoimintamalli ja sen kannattavuus ovat vielä avoimia kysymyksiä, mihin nähden 29 miljardin dollarin arvostus on tietenkin korkea. Kehittyvällä tekoälyllä on kuitenkin potentiaalia johtaa merkittäviin muutoksiin koko teknologia-alalla, ja OpenAI:hin sijoittamalla Microsoft pyrkii hyötymään tästä kehityskulusta – sekä sijoituksensa mahdollisten tuottojen että tiiviin yhteistyön kautta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »