ChatGPT on noussut viime aikoina yhdeksi teknologiamaailman suurimmista ilmiöistä. Suurella suosiolla on valitettavasti myös lieveilmiönsä: Applen App Store -sovelluskauppaankin on pesiytynyt tukuttain sovelluksia, jotka tarjoavat maksua vastaan ChatGPT-palvelua. Todellisuudessa ChatGPT on kuitenkin verkkopalveluna tällä hetkellä ilmainen.
OpenAI:n keskusteleva tekoäly ChatGPT pystyy tuottamaan vastauksia ja tekstiä sujuvasanaisesti monista eri aiheista. Loppuvuodesta 2022 tapahtuneen julkaisunsa jälkeen ChatGPT:n tuotokset ovat levinneet laajasti sosiaalisessa mediassa saavuttaen suuren huomion ja nostaen kiinnostusta palveluun. ChatGPT on maksutta kokeiltavissa sen kehittäjän OpenAI:n verkkosivuilla.
Ulkopuoliset pyrkivät kuitenkin rahastamaan ChatGPT:n avulla – ja jopa varsin onnistuneesti.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Muun muassa MacRumors-sivusto on kertonut App Store -sovelluskaupassa jaeltavista ChatGPT-sovelluksista.
Esimerkiksi nimeä ”ChatGPT Chat GPT AI With GPT-3” kantava sovellus antaa aiheen olettaa, että kyseessä olisi virallinen sovellus, jollainen se ei kuitenkaan todellisuudessa ole. Sovelluksen hinta on 9,99 euroa viikossa tai 59,99 euroa vuodessa, ja tätä vastaan luvataan palvelun rajaton käyttö ja sovellus ilman mainoksia.
Esimerkiksi Yhdysvalloissa ulkopuolisen kehittäjän tekaisema edellä mainittu sovellus on noussut App Storessa toiseksi suosituimmaksi tuottavuussovellukseksi App Storen TOP-listoilla. Sovelluksella on myös runsaasti arvosteluja. Osassa arvosteluja varoitetaan sovelluksen luonteesta ja siitä, että se antaa valheellisesti ymmärtää olevansa OpenAI:n tukema.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sovelluksen kautta ChatGPT:n on kerrottu myös toimivan epäjohdonmukaisella tavalla – ja joka tapauksessa ChatGPT-sovelluksesta maksettaessa maksaa nyt tyhjästä – eivätkä rahat edes päädy ChatGPT:n kehittäneelle OpenAI:lle.
MacRumors noteeraa, että huolimatta sovelluksen epäilyttävyydestä ja kasvavasta suosiosta, sovellus on läpäissyt App Storen tarkistusprosessin useita kertoja viimeisen kolmen viikon aikana julkaisunsa jälkeen. App Storessa jaettavat sovellukset käyvät läpi Applen tarkistuksen ennen julkaisuaan sekä jokaisen päivityksen julkaisun yhteydessä.
Sovelluksen kehittäjällä, jonka nimeksi on merkitty ”Social Media Apps & Game Sports health Run Hiking Runing fitness tracking”, on myös useampia muita kyseenalaisia sovelluksia App Storessa.
Applen iOS- ja iPadOS-laitteisiin sovelluksia voi laajasti asentaa vain App Storesta, ja Apple on perustellut tätä turvallisuudella ja käyttäjien suojelemisella. Usein Apple on kuitenkin antanut harhaanjohtavien tai jopa suoranaisten huijausten levitä sovelluskauppansa kautta yllättävän pitkään.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhä yleisemmäksi näkemykseksi on alkanut muodostua, että Applen puuttumiskynnys käyttäjiä tyhjästäkin rahastaviin sovelluksiin on korkealla, koska myös Apple tienaa sovellusten sisäisistä ostoista oman osuutensa – kuten jälleen myös lähtökohtaisesti ilmaisen ChatGPT:n maksulliseksi palveluksi paketoivista sovelluksista.
The iOS App Store is full of folks putting ChatGPT into a paid wrapper with ambiguous language that would let you believe you’re paying for ChatGPT pic.twitter.com/3w0rK14E5I
— Austen (@Austen) January 7, 2023
Because it’s using Apple’s in-app purchase
— Ben Thompson (@benthompson) January 8, 2023
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »