Applen ja AliveCorin välisessä oikeustaistelussa on saatu jälleen merkittävä päätös, kertoo uutistoimisto Reuters.
Kansainvälisen kaupan virasto ITC:n jäsenistö on tehnyt päätöksen, jonka mukaan Apple on loukannut Apple Watch -älykelloissaan AliveCorin kahta patenttia.
Päätös on tuorein käänne monimutkaisessa kiistassa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sen myötä Apple Watcheja, erityisesti tämän hetken mallistosta EKG-sydänsähkökäyrämittauksella varustettuja Apple Watch Series 8:aa ja Apple Watch Ultraa, uhkaa edelleen maahantuontikielto mitä tulee laitteiden tuomiseen jälleenmyytäväksi maassa.
Mitenkään varmaa Apple Watchien päätyminen tuontikieltoon ei vielä ole. Päätöksessään ITC asetti tuontikiellon toistaiseksi odottamaan. Apple voi ja todennäköisesti myös lopulta valittaa päätöksestä, ja mahdollisesti koko päätös voi kääntyä toisinpäin ennen kuin tuontikielto tulisi voimaan.
Edellisen kerran Applen ja AliveCorin välinen kiista oli otsikoissa aiemmin joulukuussa. Tuolloin Apple saavutti merkittävän voiton, kun Yhdysvaltojen patentti- ja tavaramerkkiviraston patenttioikeudenkäynti- ja valitustuomioistuin (PTAB) päätti kolmen AliveCorin patentin osalta niissä käsiteltyjen keksintöjen olleen sellaisia, ettei niiden olisi pitänyt olla patentoitavissa. Yleensä syynä tähän on patentin yleisluontoisuus tai keksinnöllisyyden puute.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Edellä mainittu päätös voi toimia Applelle merkittävänä vipuvartena sen valittaessa sille epäsuotuisista päätöksistä sekä toiseksi sen mahdollisesti neuvotellessa AliveCorin kanssa koko kiistan ratkaisusta sopimusteitse.
Aiemmin kesäkuussa Yhdysvaltojen kansainvälisen kaupan viraston ITC:n tuomioistuimen tuomari näki jo alustavana päätöksenään Apple Watchin loukkaavan AliveCor-yhtiön patenttia liittyen EKG-sydänsähkökäyrän mittaukseen.
AliveCor jätti kanteen Applesta ITC:lle viime vuoden huhtikuussa. ITC:n kautta jätetty kanne on Yhdysvalloissa suosittu taisteluareena patenttikiistoissa, sillä ITC:n päätökset tulevat tavanomaisesti tavallisia oikeusistuimia nopeammin, minkä lisäksi sen valta määrätä maahantuontikieltoja tarjoaa tehokkaan painostuskeinon.
ITC-kanteen lisäksi AliveCor jätti Applea vastaan toukokuussa 2021 myös kilpailuoikeudellisen kantaan liittovaltion tuomioistuimessa Yhdysvalloissa. AliveCorin mukaan Apple olisi varastanut AliveCorin teknologiaa ja käyttänyt monopoliasemaansa estääkseen kilpailun toteutumista vähentäen kuluttajille tarjolla olevia vaihtoehtoja ja ”potentiaalisesti ollen haitaksi kansan terveydelle”.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vuonna 2011 perustettu AliveCor on keskittynyt EKG-teknologian tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen. Yritys nousi tunnetummaksi palkattuaan marraskuussa 2016 entisen korkean tason Google-johtajan Vic Gundotran toimitusjohtajakseen. Gundotra kuitenkin jätti yhtiön jo helmikuussa 2018.
AliveCorin tuotevalikoimaan kuului aiemmin Apple Watchin lisävarusteeksi myyty KardiaBand-ranneke muun muassa sydämen eteisvärinän havaitsemiseen. Lisäksi AliveCorilla on muita tuotteita ja palveluja EKG-sydänsähkökäyrämittauksiin.
AliveCor on jo aiemmin väittänyt Applen pyrkineen ”eliminoimaan AliveCorin kilpailijana sydämen sykkeen analysoinnin markkinoilla Apple Watchin osalta”.
Apple lisäsi tuen EKG-sydänsähkökäyrämittaukselle Apple Watchiin vuonna 2018 Apple Watch Series 4:ssä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
AliveCor on väittänyt, että Apple ”varasti AliveCorin kardiologisen tunnistus- ja analyysiteknologian”. Lisäksi AliveCorin mukaan Apple on laittomalla tavalla rajannut kilpailua mitä tulee AliveCorin SmartRhytm-sovellukseen. AliveCor esittää Applen alun perin hyväksyneen sovelluksen kauppaansa, mutta sittemmin todenneen sen rikkovan useita App Storen kirjoittamattomia ohjesääntöjä. Tämän jälkeen Apple päivittikin App Store -ehtoja, mikä pakotti AliveCorin muuttamaan sovellustaan useampaan otteeseen. Lopulta AliveCor väittää Applen tehneen muutoksia Apple Watch -kellojen watchOS-ohjelmistojen sykealgoritmiin niin, etteivät SmartRhytm ja muut kilpailevat sovellukset enää toimineet sen kanssa.
Patenttiloukkauskanteiden ohella AliveCor onkin hakenut Applelta korvauksia menetetystä liiketoiminnasta ja muista liitännäisistä syistä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »