Apple on pitkään niittänyt mainetta piireillään, jotka ovat olleet suorituskyvyltään ja erityisesti tehon ja virrankulutuksen suhteeltaan jopa ylivertaisia älypuhelimissa, tablettilaitteissa ja viimeisen parin vuoden ajan myös kannettavissa tietokoneissa.
Apple iPhone 14 Pro
- 6,1" AMOLED HDR + True Tone -näyttö
- 3D-kasvojentunnistus
- 48 + 12 + 12 Mpiks. + LiDAR kamera
- 12 Mpiks. etukamera
- Apple A16 Bionic -piiri
- 3200 mAh akku
Apple iPhone 14 Pro Max
- 6,7" AMOLED HDR + True Tone -näyttö
- 3D-kasvojentunnistus
- 48 + 12 + 12 Mpiks. + LiDAR kamera
- 12 Mpiks. etukamera
- Apple A16 Bionic -piiri
- 4323 mAh akku
Helpolla Applen menestys piireissä ei ole tullut, ja The Informationin raportti käsitteleekin nyt monia vähemmän hohdokkaita yksityiskohtia. Kilpailu parhaista osaajista on kovaa, ja myös Applen kerrotaan menettäneen runsaasti työntekijöitä kilpailijoille. Osa työntekijöistä kertoo, että Applella työpäivät ovat pitkiä ja paine tulosten saavuttamiseen kova, mikä voi aiheuttaa stressiä tavoitteiden saavuttamisesta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
The Information käy myös raportissaan läpi, kuinka Apple on ajautunut oikeudellisiin kiistoihin kahden startupin, Rivosin ja Qualcommin sittemmin ostaman Nuvian, kanssa liittyen työntekijöiden houkutteluun sekä Applen aineettomien oikeuksien varastamiseen.
Mielenkiintoisin tiedonmurunen The Informationin raportista liittyy kuitenkin syksyllä 2022 julkaistuihin iPhone 14 Pro -huippupuhelimiin kehitteillä olleeseen seuraavan sukupolven grafiikkasuorittimeen.
Applella oli työn alla iPhone 14 Pro -puhelimiin uusi grafiikkasuoritin uudella arkkitehtuurilla ja muun muassa laitteistokiihdytetyllä säteenseurannan tuella.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
The Informationin mukaan Applen suoritinsuunnittelijat olivat kuitenkin ”liian kunnianhimoisia uusien ominaisuuksien lisäämisen kanssa”, ja lopputuloksena piirien prototyyppien tultua testattavaksi selvisi niiden virrankulutuksen olevan suurempaa kuin mitä simulaatiot antoivat aiheen odottaa.
Applen suunnittelema hieno uusi grafiikkasuoritin osoittautuikin siis todellisuudessa liian virtasyöpöksi, mikä olisi vaikuttanut liikaa iPhone 14 Pro -puhelinten akunkestoon ja johtanut myös lämpenemisongelmiin.
Lopputuloksena Apple jätti uuden grafiikkasuorittimen pois iPhone 14 Pro -puhelimissa lopulta käyttöön tulleesta A16 Bionic -järjestelmäpiiristä, jonka grafiikkasuorittimessa on sen sijaan yhä samanlainen arkkitehtuuri kuin edeltävässä A15 Bionicissa.
Grafiikkasuorittimen kehitystyössä tapahtunutta ja yllätyksenä tullutta virhettä The Information kuvailee raportissaan ”ennennäkemättömäksi” Applen piirikehitystiimin historiassa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kun iPhone 14 Pro -puhelinten A16 Bionic ei tarjonnut merkittävää parannusta graafisessa suorituskyvyssä, ovat uuden sukupolven huippuluokan järjestelmäpiireillä, kuten Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2:lla, varustetut Android-älypuhelimet nyt nousseet Applen ohi tältä osin. Keskussuoritinytimillä tehtävässä älypuhelinten peruslaskennan suorituskyvyssä Apple on edelleen edellä.
Applen johtoryhmän jäsenen Johnny Sroujin johtaman piirikehitystiimin saavutuksia on pidetty poikkeuksellisina, mutta menestyksen jatkamista vaikeuttavat monien osaajien siirtyminen muualle.
Esimerkiksi Applen aiempi keskussuoritinten pääsuunnittelija Gerard Williams III lähti Applelta ja perusti jo edellä mainitun Nuvian vuonna 2019. Hänen tilalleen Apple nimitti Mike Filippon, joka The Informationin mukaan ajautui kuitenkin ristiriitoihin joidenkin suunnittelijoiden kanssa ja lähti Applelta aiemmin tänä vuonna siirtyäkseen töihin Microsoftille. Raportoidusti Filippolle ei ole nimetty tämän jälkeen vielä lainkaan seuraajaa.
The Information kertoo Applen pyrkineen pitämään eri tavoin kiinni henkilöstöstään ja järjestäneen piirien suunnittelijoille muun muassa esityksiä, joissa on korostettu suoritinten kehittämiseen erikoistuneiden startup-yritysten riskisyyttä ja varoittaen monien niistä epäonnistuvan. Tavoitteena on ollut esittää työ Applella turvallisempana vaihtoehtona nykyisessä heikentyneessä taloustilanteessa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »