Venäjällä näyttää olevan edessä ankeat ajat – myös mobiiliverkkojen ja internet-yhteyksien toiminnan osalta.
Uutistoimisto Reutersin viiden eri alan lähteen tietoihin ja näkemyksiin perustuvan raportin mukaan Venäjällä odotettavissa on hidastuvia tiedonsiirtonopeuksia, enemmän katkevia puheluja sekä pidempiä käyttökatkoja, kun vaikutukset Ericssonin ja Nokian lähdöstä markkinoilta alkavat toden teolla näkyä.
Yhteyksien toiminnan odotetaan heikentyvän vaiheittain, kun laitteita ja ohjelmistoja ei enää päivitetä. Lisäksi laitteiden rikkoutuessa niihin ei välttämättä edes ole enää saatavilla varaosia. Tämä voi näkyä ajan myötä venäläisten kansalaisten arjessa heikentyvinä palveluina.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Reutersin mukaan Ericssonin ja Nokian yhteenlaskettu osuus tukiasemista Venäjällä on ollut lähes 50 prosenttia, minkä lisäksi niillä on merkittävä roolinsa myös muuassa verkkotekniikassa kuin myös verkon toimintaa ohjaavissa ohjelmistoissa.
Sekä Ericsson että Nokia ovat ilmoittaneet vetäytyvänsä Venäjältä sen Ukrainassa aloittaman sodan seurauksena.
”Työskentelemme kohti loppuvuotta, jolloin viimeisetkin poikkeukset (pakotteista) erääntyvät”, kommentoi Reutersille Ericssonin talousjohtaja Carl Mellander. Ericsson on saanut tiettyjen toimitusten jatkamiseen Venäjälle toistaiseksi luvan Ruotsin viranomaisilta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Myös Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark kommentoi tilannetta Reutersille. ”Poistumisemme tulee olemaan täydellinen. Emme tule toimittamaan enää mitään Venäjälle”, toteaa Lundmark.
Nokia kertoi toimitustensa keskeyttämisestä Venäjälle alun perin jo helmi-maaliskuun taitteessa, ja huhtikuussa Nokia kertoi vetäytyvänsä kokonaan Venäjältä. Nokialla on ollut myös pienimuotoista tutkimus- ja kehitystoimintaa Venäjällä.
Vaikka yleisesti yhteyksien toiminnan Venäjällä odotetaan heikentyvän, Venäjän digitaalisista asioista vastaava ministeriö kommentoi TASS-uutistoimistolle, ettei Venäjällä ole pulaa verkkolaitteista, eikä Nokian ja Ericssonin vetäytyminen tulisi vaikuttamaan viestinnän laatuun.
Venäjän neljän suuren mobiilioperaattorin on kerrottu investoivan yli 100 miljardia ruplaa eli toista miljardia euroa Venäjällä valmistettuihin verkkolaitteisiin. Venäjän valtio on jo aiemminkin viime vuosina tukenut paikallisten operaattorien siirtymistä Venäjällä valmistettuihin laitteisiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kokonaisuutena Venäjän hallinto todennäköisesti maalaa tilanteesta aivan liian ruusuista kuvaa.
Yhteyksien Venäjällä odotetaan jäävän kehityksessään enenevissä määrin jälkeen muusta maailmasta, jossa 5G-yhteydet kehittyvät ja laajenevat vauhdilla.
Osan arvioista mukaan erityisesti yhteyksien vähemmän asutulla maaseudulla odotetaan heikkenevän, kun operaattorit pakon edessä poistavat niiltä laitteistoa vahvistaakseen niitä siirtämällä yhteyksien toimintaa tarpeen mukaan kaupungeissa.
Erinäisten ohjelmistopäivitysten puute puolestaan kasvattaa alttiutta häiriöille verkoissa, minkä lisäksi se altistaa ne kyberhyökkäyksille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Reutersin lähteiden mukaan kiinalainen Huawei, joka viime vuonna oli markkinajohtaja verkkolaitteissa Venäjällä yli kolmanneksen markkinaosuudella, jatkaa yhä ohjelmistopäivitysten sekä ylläpidon tarjoamista Venäjälle, mutta on lopettanut myymästä uusia laitteita.
Nokia ja Ericsson ovat kertoneet lopettavansa ohjelmistopäivitysten tarjoamisen ensi vuonna.
Ohjelmistopäivitysten loppumiseen operaattorit Venäjällä eivät voi juuri varautua, vaan niiden on vain kohdattava uudenlainen tilanne. Ohjelmistojen rooli verkkojen toiminnassa on kasvanut keskeiseksi.
Laitteiden osalta venäläisten operaattorien kerrotaan täyttäneen varastojaan ulkomailla valmistetuilla osilla helmi- ja maaliskuussa ennen pakotteiden vaikutusta.
”Epäilemättä, ohjelmistopäivitykset ovat elintärkeitä verkkojen toiminnassa pysymisen, turvallisuuden ja luotettavuuden kannalta”, kommentoi PP Foresightin analyytikko Paolo Pescatore.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »