Droonit ja uudenlaiset NTN-satelliittiyhteydet tarjoavat monipuolisia hyötyjä sekä viranomaisille että kansalaisille, kertoo Suomen Erillisverkkojen tuore Turvallisuuskriittisen teknologian trendit -katsaus.
Suomen Erillisverkot on valtion kokonaan omistama erityistehtäväyhtiö, jonka tehtävänä on turvata yhteiskunnan toimintaa ja kriittistä viestintää kaikissa olosuhteissa.
Droonien merkitys on noussut monella tavoin enemmän esille vuoden 2022 aikana, kun niillä on ollut huomattava rooli sodassa Ukrainassa ja muissa valtioissa, myös Suomessa, on tehty enemmän havaintoja tuntemattomista drooneista kriittisen infrastruktuurin lähettyvillä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Erillisverkkojen katsauksen mukaan drooneissa käytettävän teknologian saatavuus ja hintojen lasku on tuonut ne sotilaskäytöstä myös arkisempiin viranomaistehtäviin.
”Pelastuslaitosten toimintaa voisi tukea kolaripaikalta saatavalla, esianalysoidulla ja rikastetulla videokuvalla jo ennen pelastusyksiköiden perille ehtimistä. Ensihoitoa on jo Alankomaissa tehostettu kuljettamalla drooneilla hälytyspaikalle defibrillaattoreita ja hoitotarvikkeita”, Erillisverkkojen kehityspäällikkö Janne Ahava kertoo.
Suomen kaltaisessa harvaan asutussa maassa drooni voisi olla usein nopein keino saada apua tai havaintoväline onnettomuuspaikalle. Suomessa on myös tutkittu drooniparvien etsintäalgoritmeja menestyksekkäästi. ”Toistaiseksi droonit ovat suorittaneet tehtävänsä useimmiten ihmiskäyttäjän avustamana, etäohjauksella ja pääosin näköyhteydellä. Lähitulevaisuudessa ilma-alusten näköyhteyden ulkopuolella tapahtuvan autonomisen toiminnan käyttömahdollisuudet paranevat”, Ahava sanoo.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Droonien ohella toinen Erillisverkkojen katsauksessa turvallisuuskriittisen teknologian trendeihin esiin noussut teknologian ala ovat matalan kiertoradan satelliitit. Myös satelliittien käyttö on jo osoittanut olennaisen roolinsa varautumisen välineenä esimerkiksi Ukrainan sodassa.
Lisäksi satelliittien sulautuminen mobiiliverkkoihin voi tuoda varautumiseen uuden ulottuvuuden.
Satelliittitietoliikenne on jo useamman vuosikymmenen ajan ollut radioverkolle vaihtoehdon tarjoava tapa toteuttaa tietoliikennettä, mutta viime vuosina on kiihtyvällä tahdilla käyttöönotettu eri toimijoiden matalamman kiertoradan satelliitteja.
Matalamman kiertoradan satelliittitietoliikenne toisi hyötyjä jo sellaisenaan erilaisille turvallisuustoimijoille muun muassa kiinteän tietoliikenteen varmennusratkaisuina. Lisäksi Erillisverkkojen katsauksen mukaan mielenkiintoisia näkymiä tarjoaa NTN, eli Non-terrestrial Network, joka tarkoittaa esimerkiksi satelliittitietoliikenteen ja mobiiliteknologian yhdistämistä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”NTN:n avulla meidän jokaisen taskusta löytyvien tavanomaisten älypuhelinten ja muiden päätelaitteiden käytettäväksi tulee tulevaisuudessa maanpäällisen radioverkon lisäksi satelliittiyhteyden kautta toimivat palvelut”, Ahava kertoo.
Muutamissa älypuhelimissakin onkin alettu jo hyödyntää satelliittiyhteyksiä, muun muassa Applen iPhone 14 -puhelimissa valituilla alueilla, ja tälle odotetaan jatkoa laajemmin vuoden 2023 aikana.
Erillisverkot toteaa, että Suomen näkökulmasta satelliittien sulautuminen mobiiliverkkoihin toisi varautumiseen uuden ulottuvuuden, jos Virve 2 -liittymän palvelualuetta voitaisiin turvata samoilla päätelaitteilla esimerkiksi talvimyrskyjen aiheuttamissa sähkökatkoissa.
Koko Erillisverkkojen Turvallisuuskriittisen teknologian trendit 02/2022 -katsaus löytyy tästä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »